Marko Kraljević - Zašto?

Nisam siguran za DNK ali mislim da bi se to ustanovilo morali bi imati
DNK njegovog nekog blizeg srodnika pa da se ustanovi ???
Mozda bi mogao na osnovu lobanje da se izvaja lik i uporedi sa
likovima na freskama.Nemojte me drzati za rec to su samo moja
nagvazanja.

Да, али би требало прије неко да оде у Хиландар и да прегледа списке костурнице, ако су још увек тамо. ДНК би се могао наћи са мајчине стране, а верујем да има и неки живи наследник, само би га требало пронаћи.

Вујадин

То нисам знао, мислио сам да је она била сестра неког војводе. А где је сахрањен Вукашин и брат му, или неко ко има родбинске везе са Марком, али мислим да су списи у Хилендару у првом плану, ако добијем визу отићићу да погледам.

Вујадин

vujadin:
То нисам знао, мислио сам да је она била сестра неког војводе. А где је сахрањен Вукашин и брат му, или неко ко има родбинске везе са Марком, али мислим да су списи у Хилендару у првом плану, ако добијем визу отићићу да погледам.

Вујадин

Da, lepo Bi kaze: O Jevrosimi se nista ne zna. Takodje se cini mi se ne zna gde su sahranjeni Vukasin i Uglesa. Jedino se zna gde je sahranjen Ugljesa, sin despota Ugljese i Jefimije, a to je u Hilandaru. O grobovima Markove brace, takodje nema podataka. Dobro, zna se da je Jefimija sahranjena u Ljubostinji, ali ona i Marko nisu u krvnom srodstvu, tako da to otpada.

Marko u - Hilandaru, Jefimija i Milica - Ljubostinja, Lazar - Fruška Gora, Markova braća, Andreja i Dmitar najverovatnije u okolini St.Andreje ( :idea: ) Za Uglješu kažu da je sahranjen na tom mestu gde su ga i našli, tu je i spomenik ili spomen ploča.
A, gde je Vukašin? :roll: Navodno njegovo telo je raskomadano...po mutnoj Marici.
I sad kad se pogleda ovako, najprimerenije je sahranjen kralj Marko.. :wink:

AKHENATON:
Da, lepo Bi kaze: O Jevrosimi se nista ne zna. Takodje se cini mi se ne zna gde su sahranjeni Vukasin i Uglesa. Jedino se zna gde je sahranjen Ugljesa, sin despota Ugljese i Jefimije, a to je u Hilandaru. O grobovima Markove brace, takodje nema podataka. Dobro, zna se da je Jefimija sahranjena u Ljubostinji, ali ona i Marko nisu u krvnom srodstvu, tako da to otpada.

Jevrosima je još jedna vrlo tajanstvena ličnost naše srednjovekovne prošlosti. Rodila je decu sa Vukašinom: Marka, Andreju, Dmitra i Oliveru. Bilo je i peto, koliko se sećam, al je umrlo kao malo dete. I dalje joj se gubi svaki trag. Medjutim, po nekom osnovu Milica koja je Nemanjićka po ocu i Jefimija, koja je možda čak i Grkinja, su neki rod. Kakav, ebem li ga. :roll:

Marko je bio stariji od Stefana kada mu je otac poginuo pa
majka Jevrosima nije morala biti toliko politicki angazovana
kao Milica zato verovatno i manje istoriskih podataka, Ona
je samo pored Marka pominjana u pesmama. Marko pravican
i naravno majka mu mudra i pravicna.

dadel:
Marko je bio stariji od Stefana kada mu je otac poginuo pa
majka Jevrosima nije morala biti toliko politicki angazovana
kao Milica zato verovatno i manje istoriskih podataka, Ona
je samo pored Marka pominjana u pesmama. Marko pravican
i naravno majka mu mudra i pravicna.
Duplo. To nije merilo. U koliko se pesama pominje Milica? A, Jevrosima? Kad pogledaš Milicu vladarku, zaslužila je da bude u mnogo više pesama opevana nego što jeste.

Narod ima svoju filozofiu i trecerazredna licnost sa jednim dobrocinstvom
moze biti ispred vodecih, koji su za opste dobro/drzave/ morali da
"udare" po narodu.Kao istoriskim licnostima o vladarima ima vise zapisa
ali narod ima druga merila. / Primer Jerina, narod nije shvatao neophodnost
zidanja zidina smedereva ali istorija ga zna. Da ne trucam vise...bla bla
Pozdrav !

dadel:
Narod ima svoju filozofiu i trecerazredna licnost sa jednim dobrocinstvom
moze biti ispred vodecih, koji su za opste dobro/drzave/ morali da
"udare" po narodu.Kao istoriskim licnostima o vladarima ima vise zapisa
ali narod ima druga merila. / Primer Jerina, narod nije shvatao neophodnost
zidanja zidina smedereva ali istorija ga zna. Da ne trucam vise...bla bla
Pozdrav !

Misliš na Jevrosimu majku kao trećerazrednu ličnost? Otkud mi znamo da je ona trećerazredna ličnost? Tako nam je predstavljena,a da li je to tačno, mi samo možemo verovati ili sumnjati. Ne zaboravi da su se ratovi vodili i zbog žena .. :lol:
Pored likova i datuma, istorija je i splet psihologije ali i filozofije. Verovatno je zato tako zaguljena, ali i interesantna. Malobrojnima.. :roll:

Ja govorim od onog nama poznatog- Sta znas o Jevrosimi ? a koliko znas o Milici ?
Po onome sto mi znamo za mene je Jevrosima trecerazredna iza Milice.
Mi gledamo zapise, dokumenta itd a narod je u to vreme bio savremenik
mada nije bio upucen u sve mahinacije. On je pevao o onima koje je voleo
ili mrzio.
To je moje misljenje.

dadel:
Ja govorim od onog nama poznatog- Sta znas o Jevrosimi ? a koliko znas o Milici ?
Po onome sto mi znamo za mene je Jevrosima trecerazredna iza Milice.
Mi gledamo zapise, dokumenta itd a narod je u to vreme bio savremenik
mada nije bio upucen u sve mahinacije. On je pevao o onima koje je voleo
ili mrzio.
To je moje misljenje.

Upravo to sam ti već i odgovorila. Mi na osnovu rečenog o Jevrosimi, možemo reći da je nebitna osoba. Ali, seti se koliko je vekova trebalo proći pa da počne provejavati i drugačija istina o Vuku Brankoviću? Milica je bila vladarka i naravno da se o njoj pisalo sve u superlativu, u ono vreme. A mi danas sve što znamo o njoj, znamo iz tih zapisa.

Pa uzmi reklamu Tito sta se pisalo pre 50 godina. Na vlast nesmes i koga oni proglase izdajicom ostaje izdajica dok su oni na vlasti. Kada dodju promene onda procure neke negativnosti bivsih.
Da znam da tamo gore pricaju o istinama i da se doticu tih tema sutra bih umro - Toliko sam radoznao- :confused:
Pozdrav !

dadel:
Pa uzmi reklamu Tito sta se pisalo pre 50 godina. Na vlast nesmes i koga oni proglase izdajicom ostaje izdajica dok su oni na vlasti. Kada dodju promene onda procure neke negativnosti bivsih.Da znam da tamo gore pricaju o istinama i da se doticu tih tema sutra bih umro - Toliko sam radoznao- :confused:
Pozdrav !
Nemoj da umireš zbog toga, ljubim te.. :lol:
Ok. Dao si poredjenje Tita, jednopartijskog sistema kad opozicija nije postojala i kad se ništa nije smelo "ružno" reći za vladare. Slično ti je bilo i za vreme Slobe i Mire, i pored opozicije. Gospodja je kovana u zvezde, i da ne nabrajam već njenu pamet..
Ipak, to je sve bilo u XX veku.
Istina o Vuku Brankoviću se danas sa sigurnošću zna. Mislim na onu čuvenu izdaju na Kosovu. Nije čovek izdao, ali ipak je ostao u narodu vrlo negativan lik.Iako od Kosova pa do kraja života nije bio negativac. Borio se za hrišćansku opciju. Šta je to loše uradio pre Kosova, osim što je proganjao kralja Marka i njegovu familiju, ostaje nam da nagadjamo.
Jevrosima? Otkud znamo koja je njena uloga u našoj istoriji. Osim što je rodila kralja Marka.

Вук Бранковић је издао и он је постао пример издајницима, зар му није син напао са Турцима Стевана. Ја више мислим да су Бранковићи лошија страна српских владара, али у оно време то се није мерило на пертизанско четнички начин него више на част и поштење, чега данас више нема и због тога издаја звучи много теже него за време косовске вечере.

Вујадин

Brkate stvari istorija je jedno mitologija nesto sasvim drugo. Istoriski Marko nema veze sa Markom iz narodnih pesama. Svi znamo da su se pesme prenosile usmeni putem. Tako da je svako dodavao sta mu odgovara. Pesme mozda vise govore o onima koji su ih pevali nego o Marku

pa sta.

nema veze.
to je dobro iz vishe razloga.

da li bi se amerikanci odrekli tako lako raznih kauboja koji su ubijali neduzne ljude ili Francuzi Jovanke Orleanke za koju kruze totalno konraverzne price.

mozda je i Brankovic bio cool shvatanja, ali te priche ipak ne treba menjati jer izgleda totalno neozbiljno poput menjanja imena ulica (kako koja vlast dodje menja ime).

vujadin:
Вук Бранковић је издао и он је постао пример издајницима, зар му није син напао са Турцима Стевана. Ја више мислим да су Бранковићи лошија страна српских владара, али у оно време то се није мерило на пертизанско четнички начин него више на част и поштење, чега данас више нема и због тога издаја звучи много теже него за време косовске вечере.

Вујадин
ti nishta
ali NISHTA iz istorije neznash :(

ovo je strashno!

chitaj malo pre nego krenesh da pametujesh drugi put.

dok je stefann spashavao Otomansko carstvo kod Nikopolja
Vuk je krvario u borbi protiv turaka (figurativno)
a na kraju umro u turskoj tamnici!

А зашто је сестрић тражио да се измири са ујаком?
то описује Филозоф а не ја, ја са историчарима нисам у добрим односима, јер их морам исправљати,

Вујадин

vujadin:

Вујадин

Nemoj Vujadine, kućo stara, tako. Vuk Branković će ostati u ovom narodu izdajica, ali ne zbog čina koji mu se pripisuje još uvek. Njegov Djurdje je bio veliki tragičar, veliki mučenik. Sve očeve grehe je debelo okajao. Učinio je sve što je mogao. Ništa mu nije polazilo za rukom. Niko od nas ne bi voleo da bude u njegovoj koži, u njegovo vreme.

vujadin:
А зашто је сестрић тражио да се измири са ујаком?
то описује Филозоф а не ја, ја са историчарима нисам у добрим односима, јер их морам исправљати,

Вујадин

Ne možeš na jedan dogadjaj ili ličnost gledati samo sa stanovišta jedne osobe! Kod tebe je uvek glavni -Konstantin Kostenički, Filozof. Ima i drugih izvora, istorijskih osim njega.
Pročitaš više izvora o jednom dogadjaju, pa vidiš gde si..Nema druge. Konstantin Kostenički je bio pre svega jako zahvalan Despotu. Njegov prijatelj.
Despot je znao da Vuk nije izdao na Kosovu, zbog toga je i imenovao testamentom Djurdja za naslednika, jer je znao da Djurdje ima snage i pameti da dobro vodi zemlju i da će tako sprati ljagu sa očevog imena.

Vujadine, svi istoijski izvori lazu! Imaj tu recenicu na umu kad proucavas izvore, a dobar istoricar je onaj koji poredjenjem izvora uspe da razgranici sta je laz, a sta istina. To se ne moze ako se zalepis samo za jedan jedini izvor, kao ti za Filozofa.

Back