Marko Kraljević - Zašto?

Vidiš da kralj Marko zamera Konstantinu što mu za astalom nema ni oca ni majke, nikoga ko radi za Srpstvo.

Мислим, како повезујеш ове ствари?
Какве везе имају сад патријархални односи са ''радом за Српство''?
Кроз Маркове речи народ овде добија моралне поуке...никакве везе са ''радом за Српство'' ова песма нема!

Ustvari Marko je hteo da prebaci Konstantinu da nije roditeljima odao duzno postovanje.Ali posto je Bi rekla da za stolom nema nikoga ko radi za srpstvo je sam joj dao gore navedeni odgovor kao alternativu.

Ustvari cela pesma se svodi na to :
Konstantin se hvali bogastvom a Marko mu prebacuje za necovecnost.

dadel:
Ustvari Marko je hteo da prebaci Konstantinu da nije roditeljima odao duzno postovanje.Ali posto je Bi rekla da za stolom nema nikoga ko radi za srpstvo je sam joj dao gore navedeni odgovor kao alternativu.

Ustvari cela pesma se svodi na to :
Konstantin se hvali bogastvom a Marko mu prebacuje za necovecnost.

Dadel, epske narodne pesme ne možeš analizirati po principu one izreke "pisalo i na bukvi ( il na tarabi ) p....". Ne sumnjam u tebe da ne znaš šta je dalje bilo sa nesretnim čitaocem.. :lol:

Da Bi "zna" šta je Marko prigovorio pomenutom Begu, potvrdiće ti i ovaj mali tekst:

" Posle Maričke bitke (1371) Turci su, držeći u svojim rukama širu Maričku dolinu, već presekli jedini kopneni put izmedju Carigrada i Soluna. Hrišćanski lokalni gospodari istočnog Balkana, bez razlike na pripadnost, idući za svojim sitnim šićardžijskim interesima, zapostavljali su ideju mogućeg zajedničkog otpora. Osmanlije su obilato znale da iskroiste takvo stanje. Solunski despot Manojlo u propasti Mrnjavčevića vidi samo svoju korist, zauzimanje Sera. Dok su njegove trupe zaposedale Ser i okolinu, Turci su nesmetano u jesen 1371.g. napali Svetu Goru privučeni njenim bogatim riznicama. Čak i narodna pesma odražava nesloge Kraljevića Marka i bega Kostadina (Konstantin Dejanovića), mada su obojica već bili turski vazali."

"Srpske zemlje i vladari", Kruševac 1990.prof.M.Jović/prof.K.Radić.

Analiza epskih narodnih pesama bez znanja istorije,i njenog nipodaštavanja, neodoljivo me podseća na Cecine silikone broj 10,pri čemu se divimo plastičnom hirurgu kako ih je lepo, umetnički napravio "ko prave"pri tom totalno zanemarujući i zapostavljajući njegovo znaje i umeće u - medicini. Mislim da je poredjenje baš adekvatno. ;)

Би, ниси објаснила како си РОДИТЕЉЕ повезала са ''неким ко ради за Српство'' ???
И одакле уопште из те песме извлачиш било какво ''Српство''?

Та два наведена професора су мањег знања у својој струци него хирург за цецине силиконе и то је непристојно упоређивање. Песма је многоструког значења али сам је навео сада пошто долазе славски дани и приметио сам као гост на многим славама код Срба повратника из комунизма де не знају много око славских обичаја, па сам са том песмом хтео да их потсетим на нешто што се већ једном десило.

Вујадин

Vujadine ! Ja znam u sta su sad slave pretvorene: Krkancija, veselje, skupi pokloni, zaduzenja, oduzivanja,slave u salama i hotelima estradni zabavljaci itd. Slava su ti kolac,sveca, panajija, i skup familije i prijatelja.
Pre se za slavu nosila jabuka, malo bombone, ako ima dece i gazdarici frtalj kafe i secera. Sada se nosi svasta i slava postaje stvar prestiza i Konstantinovog razmetanja.

A sada mi objasni koja ono dva profesora, nisam razumeo ?

vujadin:
Та два наведена професора су мањег знања у својој струци него хирург за цецине силиконе и то је непристојно упоређивање. Песма је многоструког значења али сам је навео сада пошто долазе славски дани и приметио сам као гост на многим славама код Срба повратника из комунизма де не знају много око славских обичаја, па сам са том песмом хтео да их потсетим на нешто што се већ једном десило.

Вујадин

Vujadine, nema potrebe da mutiš vodu. Dovoljno je zamućena...
Ta dva profesora su vrlo aktivni univerzitetski profesori istorije, i vrlo poštovani.
Silikonske hirurge nisam poredila sa ovim pomenutim istoričarima, već sa ljudima koji u silikonskim grudima vide samo umetnost a ne zanat- hirurgiju, kao što u epici vide samo umetnost a ne - istoriju.
Tako je, Dadel.. ;)

Vujadine sada sam iz zadnjeg posta video o kome se radi - ona dva profesora -
Sve je u redu/ mozda sam glupo iskren/ ali recicu ti da sam mislio da aludiras na moje nepoznavanje istorije.To sam mogao da precutim ali nisam od onih koji ne priznaju greske.
Pozdrav !

Песник је преко Марка хтео да нас подсећа на све оно што смо почели да напуштамо и прелазимо у другу веру. Зато је Марко био на све стране, али се не сећам да сам игде чуо или видео песму о ровинама, или где то беше. Марко је био вазал али није потурица и није мењао или напуштао веру. Ја обично не поштујем знање историјских професора, јер нас нису много научили историје, користили су се са писањем свега и свачега да саставе нешто и на крају ће можда испасти да нисмо ни пролазили кроз историју него нас неко измислио као и Марка.Зашто неки замерају Марку да није био витез због тога што је убио Мусу на превару уз помоћ Виле а не због тога што ми нисмо имали, и немамо, витешких редова и правила као ни Турци и многи други народи онога доба, па ни данас. Кад бих све наводио од када је комунизам почео мутити по српској историји више се то не може ни звати истојија него њихова пропаганда, а не би стало ни у хиљаду жига а не у хиљаду слова.

Вујадин

Svaki novi poredak diktira skolsku istoriju i kulturu, naravno u svoju korist.
Mi smo morali znati svih 7 ofanziva: Mesto, heroje,tok, brojnost itd.
O Stevanu Lazarevicu se ucilo tek u srednjoj skoli. Sto znaci da su
sire mase ostale neupucene i servirana im je " pobednicka " istorija.
Manipulisati masu je lako u jednopartiskom sistemu kada imas sve
u rukama.Najposle za detaljno proucavanje srpske istorije je bilo manje
vremena jer smo imali mnogo brace + svetsku istoriju.
Sablazno je pronet glas da hrvatski skolci vise slusaju svog
vjeroucitelja nego nastavnika istorije. A srbi su kao stub i primer
visenacionalne drzave morali biti primar i otkidati od svoje istorije da
bi smo znali nesto vise o braci.- Bratstvo i jedinstvo - mi smo sve
bratimili a oni su gledali sebe. Tako je teklo i to nam se olupalo o glavu.

Тако је, али ја примећујем да се то и даље наставља, и то ми није јасно да се тако нешто пише и да нико не дигне ни трепавице за то, а док неко почне да рече или напише нешто о Марку или Милошу одговр је да су то митови и да би се требали од тога већ једном ослободити и примити протестанску теологију, како рече некаква, не знам шта је, у вечерњим новостима пре неки дан. Лепо је нешто тако прочитати у новинама које себе сматрају за национлни најчитанији лист и којега држава потпомаже.

Вујадин

vujadin:
Песник је преко Марка хтео да нас подсећа на све оно што смо почели да напуштамо и прелазимо у другу веру. Зато је Марко био на све стране, али се не сећам да сам игде чуо или видео песму о ровинама, или где то беше. Марко је био вазал али није потурица и није мењао или напуштао веру. Ја обично не поштујем знање историјских професора, јер нас нису много научили историје, користили су се са писањем свега и свачега да саставе нешто и на крају ће можда испасти да нисмо ни пролазили кроз историју него нас неко измислио као и Марка.Зашто неки замерају Марку да није био витез због тога што је убио Мусу на превару уз помоћ Виле а не због тога што ми нисмо имали, и немамо, витешких редова и правила као ни Турци и многи други народи онога доба, па ни данас. Кад бих све наводио од када је комунизам почео мутити по српској историји више се то не може ни звати истојија него њихова пропаганда, а не би стало ни у хиљаду жига а не у хиљаду слова.

Вујадин

:D kakva glupost

Ne u drugu veru. Nego da su naši velikaši radili za drugu zemlju, a ne svoju. Braća Dejanovići su išli na ruku Lazaru, nameštajući Vizantincima pogodnosti kako bi srušili Marka.
Marka su srušili, Vizantinci dobili teritoriju a Lazar pao sam. Čisto srpsko politikanstvo.

Bi2:
Ne u drugu veru. Nego da su naši velikaši radili za drugu zemlju, a ne svoju. Braća Dejanovići su išli na ruku Lazaru, nameštajući Vizantincima pogodnosti kako bi srušili Marka.
Marka su srušili, Vizantinci dobili teritoriju a Lazar pao sam. Čisto srpsko politikanstvo.

tada zemlje nisu bile nacionalane
nego baje Dejanovici
imali neke posede
i hteli da ih proshire...
lazar takodje ;)

pominjanje pojma Srbin je uglavnom ubacivano u kontext mnogo kasnije.

dadel:
Znaci ono pleme koje je jedino uspelo da "uceni" hriscanstvo i zadrzi svog paganskog kucnog boga /Slavu/ tada se nisu zvali Srbi ?
Kako su se onda zvali ?

Nije provokacija, nego pitanje iz radoznalosti i neznanja.
Pozdrav !

kazem da ako je glavni baja na nekoj teritoriji bio srbin
ne ora da znachi da su mu voljari (boljari) i kmetovi bili srbi.

Јуче сам причао са једним Мароканцем, и он ми је рекао да недалеко од Маракеша има једно место што се звало Марко и каже да га легенда описује као јунака који је у двобоју убио Султана који се одметнуо од цара Мурата и терорисао то место и да су га сељани задржали у селу и да је ту умро у дубокој старости. Не могу у то веровати али ипак морам признати да ми о Марку ништа не знамо мало после битке на Марици.

Вујадин

Јесте, још сам негде чуо причу да је Мурат слао Марка у Мароко и зато сам питао тог Мароканца, да ли зна за неко место што се зове Марко и он ми је испричао ту причу, само колико има истине у томе то не могу рећи.

Вујадин

hahaha:):)
da crknem od smijeha koliko ima provala na ovoj temi o "Kraljeviću Marku"
jao pa vi kao narod još uvijek vjerujete u bajke???
hahaha

ah da
zaboravih
svojevremeno ste tvrdili da ste "nebeski narod"
u prilog vašim nebesima idu Ovčaraa, Srebrenica, humanitarna kriza na Kosovu
srećom
Nato nije mislio da ste nebeski narod
a i bogami neki pojedinici u Vašoj zemlji
pa je Šešeljevoj "Velikoj Srbiji" došao kraj po kratkom postupku

:lol: :lol:
a što se tiće Kraljevića Marka
predlažem da napišete bajku o njemu