Maltezer

Jaco :zag: :cmok2: Da li ste još u istom broju :lol:
Kako podnosiš vrućinu,i ti i tvoje pufnice?

Munjice :heart: mnogo si mi sladak.
:cao: goco... joooooj jos u istom broju... moram onako da ubzam izgleda:zcepanje: jer ovako ko zna kada ce a sve mi je teze i teze.....
a sto se vrucine tice to je najgore... u kuci kao u zamrzivacu... meni i dalje pakao ... aba ,ara ,kan i ostali clanovi se bukvalno tresu....valjda nam nece biti jos dugo tako:roll:
inace osisali smo i kana:( muz to resio... da budu svi isti... a ja htela na izlozbu u novembru...sad nista od toga .... a i dobro stvarno mu je bio pakao kad izade napolje ... nije mogao jadnicak da dise ... on je imao bas dugacku dlaku jer ga nismo ni sisali od rodenja...ali sladak je ... isto snaucer frizurica... samo abi i ari bez siskica a njemu sa siskicama... nikako da ih slikamo....

Ooooo, pa hvala Jaco, jos da nam je neki bolji foto aparat, od 3 u kuci ni jedan ne radi kako treba, a ja slikasm, slikam, slikam ,pa koja mi je lepa poza, stavim je u nas album ili ovde... Jutros sam ga sisala ponovo i ovo je sad najkrace sto je ikad imao. Obzirom da i ti sama sisas tvoje pufne,kako ti ovo moje friziranje izgleda-ozbiljno pitam?

[/IMG]
[/IMG]
pa bomida veruj mi da si ga bolje ti osisala nego da si ga vodila u neki salonu ... da ne kazem jos za to i platili.... i lepo izgleda kao deckic.... ja sam sad isto ih sve osisala... odsekla sam lepo svu dlaku makazama i cesljem i onda muz uzeo masinicu i sredio ih ... pre sam ih ja makazama i cesljem ali sad ne mogu toliko da sedim pa je ovo bilo brze... i moji su isto osisani bolje nego da sam ih vodila u salon...

Hvala, sta nam radi Popi?

Popi uživa,vratila se sa mora,tamo smo imali jednog divnog pekinezara koji joj je pravio društvo,a njoj je na plaži bilo najzabavnije da brani svoje stvari od jednog dosadnog dede što je bio zaljubljen u nju pa je stalno zadirkivao,ja mislim da je mogao da bi i on ušao u njen šator za plažu. :zcepanje:
Ovako je nadgledala iz svoje torbe dok mi plivamo:

[/IMG]

Jaco Nemam masinicu ,sve sam makazama sekla-trajalo jeeeee i ledja me zabolela, ali dobro, verovatno cu uci u stos.Ovo je drugi put da ga ja sisam,pa i nije tako lose .;) Daj nam slicice -plizzzzzz.
Kako si ti , jel brojis sitno?

Popi ,bas ti zavidim .:kiss: od Munje

A sto shishate te svoje pse?

Ta dlaka (duga) stiti pse od vrucine,ako i od hladnoce.
Kao i ovce koje zive na svim meridijanima ovog sveta.

I ja imam psa ( mnogo veceg od maltezera) ali ja sam zelela psa sa dugom dlakom, sto kila poddlake, shvatila sam da je pas takav kakav je , zato ga cesljam,
sredjujem, nikada ne kupam ( barem ne sa shamponima), ali oshishan bi licio na nekakvu smlatu, to ne bi vise bio bradati koli.

Posto vidim da nijedna od vlasnica nije tu, ja cu da odgovorim. Maltezeri, pudle i jos nekoliko rasa tog tipa nemaju podlaku pa njihova dlaka vise lici na kosu nego na klasicno psece krzno i nema ni klasicnu termoizolacionu ulogu kao kod ostalih pasa. S druge strane, kad se ne bi sisali, dlaka bi im toliko porasla da bi se vukla za njima po zemlji.

Rayela,u pravu si ,nema potrebe šišati maltezere,ali većini vlasnika brzo dosadi češljanje ,dlaka im je jako tanka i sklona mršenju,pa im verovatno izgleda kao da je psu to mučenje. Da bi porasla i vukla se po podu ,treba svakodnevno pakovanje i nega,što se i radi za izložbe,bez toga dlaka dostigne lepu dužinu,ali ne vuče se po zemlji. Ja sam svoju ošišala prošle godine,bojala sam se da od duge dlake neću na vreme videti krpelja,a bila je prava najezda,i pored zaštite svakodnevno smo skidali sa dlake ,kad dođemo iz šetnje ,po par komada. Sad smo ušli u štos,i sa češljanjem a i malo smo manje paranoični,po pitanju krpelja :mrgreen: pa se više ne šišamo. Što se tiče kupanja,nije kod svih rasa pasa isto,kao što reče mimi,s ,maltezerima se prljavština sa dlake ne može ni očetkati ni obrisati vodom ili vodom-sirćetom,samo se sve još više ulepi. Inače za negu njihove dlake se koriste posebni šamponi,jako su blagi,ne iritiraju ni dlaku ni kožu,naprotiv,dlaka još bolje raste. Izložbeni se kupaju jako često ,ovi naši ,(pošto ovde na forumu nemamo izložbene primerke) u zavisnosti od toga koliko su prljavi. ;) Ja imam i mešanku ,nju kupam otprilike 2x godišnje. ;)

Munja obozava da se ceslja, iako ima kratku dlaku to svakodnevno radim.Problem je izmedju ostalog bila pojava krpelja i vrucine.Do zime ce vec lepo izrasti, a papilotne NE PODSNOSI,
kako puno vremena boravi u dvoristu u igri sa macom, cesto je prljav, pa je ovo laksa varijanta za odrzavanje.Iance, volim maltezera sa dugom dlakom.Tako da nije stvar u tome da me mrzi da ga cesljam-naprotiv .

Popi uživa,vratila se sa mora,tamo smo imali jednog divnog pekinezara koji joj je pravio društvo,a njoj je na plaži bilo najzabavnije da brani svoje stvari od jednog dosadnog dede što je bio zaljubljen u nju pa je stalno zadirkivao,ja mislim da je mogao da bi i on ušao u njen šator za plažu. :zcepanje:
Ovako je nadgledala iz svoje torbe dok mi plivamo:

[/IMG]
jooooj dusica mala ljutila se i na moru :heart::heart::heart:

Rayela,u pravu si ,nema potrebe šišati maltezere,ali većini vlasnika brzo dosadi češljanje ,dlaka im je jako tanka i sklona mršenju,pa im verovatno izgleda kao da je psu to mučenje. Da bi porasla i vukla se po podu ,treba svakodnevno pakovanje i nega,što se i radi za izložbe,bez toga dlaka dostigne lepu dužinu,ali ne vuče se po zemlji. Ja sam svoju ošišala prošle godine,bojala sam se da od duge dlake neću na vreme videti krpelja,a bila je prava najezda,i pored zaštite svakodnevno smo skidali sa dlake ,kad dođemo iz šetnje ,po par komada. Sad smo ušli u štos,i sa češljanjem a i malo smo manje paranoični,po pitanju krpelja :mrgreen: pa se više ne šišamo. Što se tiče kupanja,nije kod svih rasa pasa isto,kao što reče mimi,s ,maltezerima se prljavština sa dlake ne može ni očetkati ni obrisati vodom ili vodom-sirćetom,samo se sve još više ulepi. Inače za negu njihove dlake se koriste posebni šamponi,jako su blagi,ne iritiraju ni dlaku ni kožu,naprotiv,dlaka još bolje raste. Izložbeni se kupaju jako često ,ovi naši ,(pošto ovde na forumu nemamo izložbene primerke) u zavisnosti od toga koliko su prljavi. ;) Ja imam i mešanku ,nju kupam otprilike 2x godišnje. ;)

Ma imam i ja jednog mLogo dlakavog, ali sam se i odlucila za tu rasu bas zbog te bujne "ruse" kose.

Treba te dugodlake jos dok imaju 8 nedelja navikavati na to "mucenje" sa cesljem i cetkom, kasnije to oni ( ali ni vlasnik) nikako ne shvataju
kao mucenje. Sa 8 nedelja je to sve neka igra, traje kratko, onda sledi neka mala nagrada ( moj ne voli nista od hrane ,ali zato 15 minuta
neke ludacke igre) i tak0o smo ga navikli pa i dan danas kada vidi cetku ili cesalj legne jadnicak na pod i ceka da oluja prodje:D

Ja ne umem to jednom nedeljno jedan sat, a i ne zelim, nego kada napipam negde neki cvor ,onda samo to iscesljam,
dam mu parcence necega kao nagradu i mirna Backa.

Poslednja izmena:
Pitanje za sve
Svi znate koliko je Munja brljav na hrani.Juce u setnji sretoh jednu komsinicu koja svog maltezera hrani sa Josera Miniwell hranom namenjena za male rase .
Da li je neko imao iskustva sa ovom hranom,uzela sam za probu, ali bih volela da cujem jos nekog ko ju je koristio.

Mackari su zadovoljni Joserom, kao i stocari. Vrlo ozbiljna nemacka firma koja proizvodi hranu za vecinu gajenih zivotinjskih vrsta. Ako ni to ne upali, probaj BARF, cak sam cula od par veterinara da ni AG ni Orvagil nisu tako dobro uklonili crvenilo kod maltica.

Hvala Mima. :kiss:
A Barf, jesi li mislila na onu sirovu-smrznutu hranu? Gde je nabaviti ,a da budem sigurna da nije neki mesar uvalio odbacenu robu? Posto si u struci, kazi mi sta o tome ti znas.Ako je to smrznuta hrana ,onda imam problem,jer to u mom mestu nema.

Poslednja izmena:
BARF je skracenica za bones and raw food, znam da je jedna korisnica tako hranila svoju postariju spasenu iz losih uslova dogo argentino i da se Sara odlicno drzala, znam da recimo Nikolet Sheridan (ona iz Ocajnih domacica) svog goldena tako hrani i da ovih par vetova to preporucuju narocito za bele pse. Sve sto ti treba je provereni mesar. ;)

Zdravo svim ponosnim vlasnicima ovih prelepih kuca.
Iscitah sve vase porukice i pridruzila bih se caskanju o kucama jer nedavno sam kupila stene, iako sam vec imala ceo zivot iskustva sa zivotinjama, imam poneka pitanja, jer o maltezerima, pored svega ovoga sto sam procitala, imam nejasnoca, vezano za moju Lunu.

Moja Luna ima 9 nedelja, i dlaka joj je pri vrhovima zuckasta, bez, prljava bela (ne znam kako da definisem tacno pa cu vam poslati slike) mada primecujem da joj je koren beo, pa me to brine jer izgleda neuredno iako je non stop cesljam, pazim, mazim...:neutral:

Inace, moji su isli po stene, jer je stiglo iz zrenjanina, njima je sve bio ok. mada je meni malo sumnjivo, jer papire jos cekamo, kao dok se proda celo leglo, mada kako cuh, papiri su trenutno, kakvo je vreme doslo, i najmanji dokaz da je pas cistokrvan. Okice su joj bile strasne(po meni, po veterinaru je to bilo normalno za maltezera) pa sam joj stavljala mast i ispirala okice infuzijom, i sad je sve ok. Sad me brine dlaka, pa vas molim za pomoc, koliko vidim, vama su svima cisto bele kuce, da li je to normalno dok je mali, i zbog cega to moze biti?

Pozdrav svima!

Dobro došla Sandi. Maltezer je beo pas,ali i male nijase krem su dozvoljene,a možda je i samo prljava. ;)(inače cela Amerika kupa štence i sa manje od mesec dana,samo kod nas je to bauk,i mene su plašili da ne smem da kupam štene,ali sad imam mnogo više iskustva i znanja i često mi se dešava da pokupim štene sa ulice ,koje posle ide na udomljavanje i sve i jedno sam kupala šamponom protiv buva,i ništa mu nije bilo) Kod nas imaš otprilike 2 prava odgajivača,njihovo štene dolazi u novu porodicu čisto,bez buvica i sa svim potrebnim savetima u vezi rase ,nege ,ishrane ... Što se tiče papira,mislim da ni tu nemaš brige,uglavnom se vade za celo leglo,ne za jednog po jednog psa,jedino što opet pravi odgajivači izvade za čitavo leglo pre nego se proda prvo štene,ovi ostali kalkulišu i ne žele trošak ni od 20e po štenetu,ako ga neće prodati,a pošto je sad sve više maltezera,jer ga svako ko ima ,i pari,ponuda je prevelika u odnosu na potražnju. Postavi nam što pre sličice,da malo uživamo. :bye:

Pozdrav Sandi i Luni. :bye:
Moj Munja je kao stene ispod sredine ledja imao fleku jedva primetne sampanj boje, sada je nema .Vidjala sam i na drudim forumima stence i iz odlicnih legala,gde su neki imali po usima tu nijansu,ali kako su odrastali ona im je nestala.Mozda je to i kod Lune prolazno.I ja bih volela da vidim slikice.

sutra uvece,posle cetiri godine, idem na more a dusa mi se cepa
smrc smrc smrc
da mi je neko pre godinu dana rekao da cu ko prava placi.icka
cmizdriti zato sto idem na more a psa ostavljam kuci
rekla bi mu da je luuuuuuud
ali sad vidim da bi taj neko bio u pravu
smrc smrc smrc

Sandy ,bebac je baš pravi slatkiš. :zaljubljena: Upravu si za boju dosta ima tog krem,ali još je beba ,i dkaka joj je bebeca,sve to može da se promeni. ;)
Mima,uživaj na moru,neće Ariju biti ništa bez vas,nije ni prva ni zadnja kuca koja ostaje,a i bar će biti u svom prostoru,ja sam Lenu ostavila u pansionu i ništa joj nije falilo,a Gaga je Enu po 10 dana ostavljaal kod mene u vreme teranja,i isto je sve bilo ok. :zag:

Hvala @kameni cvete. Nadam se da ce izbeleti. Sada ima 11 nedelja, naucila je na pelenu, laje vec, skace, kod veterinara je krenula na terijera iako mu je velicine nokta,i svi su joj se smejali :) Ona sva vazna, laje na njega. Primila je vakcinu poslednju, sada jedva cekam da prodje malo vremena, pa da se spustimo na more...:klap:

Nedaj joj da laje na druge pse,odmah je ukori ,to uopšte nije ok ,sad je to jako slatko,kasnije će ti biti problem(znam iz ličnog iskustva),pod hitno joj nađi vakcinisane drugare približno njene veličine za druženje,rana socijazizacija kod malih rasa koji imaju Napoleon sindrom je mnogo važna. :bye:

BARF je skracenica za bones and raw food, znam da je jedna korisnica tako hranila svoju postariju spasenu iz losih uslova dogo argentino i da se Sara odlicno drzala, znam da recimo Nikolet Sheridan (ona iz Ocajnih domacica) svog goldena tako hrani i da ovih par vetova to preporucuju narocito za bele pse. Sve sto ti treba je provereni mesar. ;)

BARF-a u pravom smislu nema da se kupi u Srbiji, koliko znam (ja ga dobijam iz Hrvatske).
Inace je jako zahvalna za hranjenje, psi ga obozavaju i pored smrada, koji ocigledno samo nama smeta. Kolicina koja se daje je mnogo manja nego dehidrata, jako je kalorican i moji ga uzimaju kao jedini obrok u toku dana (125gr, odprilike).
Ne znam zasto se preporucuje narocito za bele pse, s obzirom da je npr. kod mog muzjaka izazvao ponovo pojavljivanje "crvenih suza" koje smo AG jako brzo regulisali i koje se simptomaticno pojavljuju bas kada se s obicne ishrane predje na BARF. Tako, i ako ga nabavite, vrlo pazljivo ga dozirajte, narocito svetlim psima.

Back