Malta

Znas kako,znam da su neki momci letos radili kao obezbedjenje u klubovima,tako da verovatno moze,ali nisam sigurna da cete bas to naci u februaru.Njima su izbori u martu i ako ih dobiju laburisti,kazu ljudi,da ce biti mnogo teze da nasi ljudi dodju,zaposle se,dobiju papire...E sad,kako god hocete...[/QUOT

kad bi bilo najbolje da se ode na Maltu da nadjes neki poslic i da provedes par meseci tamo radeci ,jel ima posla za trenere u teretani i za borilacke sportove,izvini st o te smaram ali hocu da prikupim sto vise informacija pa zato toliko pitanja i postavljam:):):)

U sustini zavisi sta ti znaci par meseci?Ako hoces da odes u februaru i budes 90 dana onda ti to i nije isplativo, em nema toliko posla, em ipak treba da poneses nesto sa sobom, a pitanje je u tom periodu koliko ces moci da zaradis.
Druga je prica ako bi otisao, pa jurio papire...
Ako bi samo na 90 dana, onda je bolje otici u sezoni, makar ces posla imati(bilo kakvog), nego u februaru. Ako bi da ostajes i duze idi u aprilu, taman da kad ti istekne 90 dana, oni budu u frci sa radnicima i onda ti odrade neke papire, mada sad ce sve zavisiti ko pobedi na izborima...Sve kako je bilo do sada, ne mora da bude.
Za trenere stvarno ne znam, narocito ne za borilacke sportove...

Ukratko, najbolje da odes u aprilu, prvo "turisticki" 90 dana a onda juri da ostanes duze, a ako neces duze od toga, onda idi kasnije, maj-jun eventualno. Do tada ce se valjda i znati nesto vise (politicki)...

Poslednja izmena:
Cemu komplikujete stvari. Nekom nije dovoljno ni 2000 evra. Bitno je dobro znanje engleskog jezika ako ce neko od vas sam da se snalazi. I sreca. Ja sam ostisao prvi put sa 200 evra. Imao sam smestaj kod nekog lika kog nisam ni poznavao. Ali tek za dva dana. Nisam imao ni posao ni nekog da me ceka na aerodromu. Pa sam ipak nasa posao za nedelju dana. Pitanje je samo ko koliko zeli i sta zeli. Jer ima puno ljudi koji bi isli jer im se di*ao k***c,
Jedan savet svima koji zele da idu, od papira nema neke vajde ako planirate da radite u ugostiteljstvo. Ja sam radio u jednom od ekskluzivnijih restorana (MedAsia) kao barmen, i posle 5 meseci mi nisu sredili papire. Bla bla bla, nije moguce za Srbe ovako onako. Moguce je samo ako zele. U ugostiteljstvu su hoteli kao mogucnost za sredjivanje papira i gradjevina. TO je ono sto ja znam.
E sad, postoji drzavna agencija koja se zove ETC, slicno kao biro zaposljavanja kod nas. Dobro je sto nije toliko tesko izvrsiti samozaposljavanje, pritom se dobijaju papiri, tj. boravisna viza za svo vreme koje firma radi. Firma moze da bude samo na papiru. A minimalac je oko 100 evra. To potvrdno znam od coveka koji je 10 godina "sam svoj gazda" :D
Ko je zainteresovan, moze da nadje na interetu formular za samozaposljavaje na njihovom sajtu. Pa neka pokusa. Zamolio bih da sve koji pouzdano znaju jos nesto o ovakvom nacinu resavanja vize, neka dodaju neki komentar. A isto tako bi zamolio da ljudi koji imaju nagadjanja da zaobidju bilo kakav kometar.

Veliki pozdrav svima ! Zelela bih unapred da se zahvalim na svakoj eventualnoj informaciji koju bi ste bili ljubazni da mi pruzite. Evo sta me zanima- iscitala sam vecinu postova na temu Malte koji su ovde navedeni,moj suprug i ja planiramo da od aprila na par meseci iznajmimo gajbu posto nam se smucila ova tuga u Beogradu,Srbiji.... E sad,ja bih tamo radila bukvalno bilo sta,a koliko shvatam sve grane turizma su u fullu,tj.relativno lako je naci posao : Da li je to zaista tako,mislim,koja je realna sansa da posto tamo nikoga ne znam sana nadjem neki kafic,klub,hotel,restoran ...jako sam vredna i ne bolujem od sindroma zvezde i znam koliko je tesko naci posao preko..Drugo pitanje. Kako prolaze usluzne delatnosti,tj.molila bih sto detaljniji opis koliko tamo prolaze kozmeticki saloni,frizeraj,manikir i nadogradnje noktiju. To zadnje tj.trenutno radim ovde pa me zanima kakva je prica na malti.Koliko takve stvari placaju i ima li sanse da to radim u kucnoj reziji. Ljudi,hvala vam svima unapred,i zelim vam puno uspeha u vasim planovima vezanim za ovu divnu zelmlju,vasa SAjni disko bol :super:

Postovani forumasi i zemljaci

Vidim da ovde bas i nema svezih informacija u vezi mogucnosti rada na Malti preko sezone, Znam da cu biti krajnje dosadan za ljude koji se ovde trude da pomognu i da nam daju sto vise je moguce informacija,al me zanima sledece

- Da li je moguce otici na Maltu za ovu sezonu 2013. da se ide na BOOM da se uzme neki stancic i nadje posao , konobarisanje, fizikalisanje, rad na plazi ili tako nesto ...
- Ako moze sta je potrebno od dokumenata i kakva je prodedura, i kad je najbolje doci a da se inicijalnih 90 dana dobro iskoriste sto se tice vremena, rada u sezonu, da se nadje posao , kao i da li je potrebna radna dozvola za gore navedene poslove i koliko su striktni u vezi toga.
- Kako se trazi/nalazi posao , da li neko od nasih ljudi moze da posreduje ili pomogne bar za taj pocetak koji je veoma bitan
- Svaka pomoc informacija bi bila od velike pomoci , jer moja dva druga i ja zelimo da odemo tamo pocetkom maja ...trbuhom za kruhom pa makar i na 3 meseca. Inace znamo engleski jezik , zavrsili smo falkutete al kapiram da to i nije mnogo bitno za njih, a ni za ove pomocne poslove koje bi eventulano radili.

Mozda bih imao jos neka pitanja, al za sad bi nam i ovo bilo previse, ako se necega setimo pitacemo u hodu. HVALA!

Već par dana pratim ovaj forum,pa me zanima nešto ukratko,a da ne budem dosadan.Supruga i ja par meseci razmišljamo kako da odemo negde da skontamo neku kintu,imamo dvoje dece,posla više nemamo,nego što imamo-jednom rečju-katastrofa,a u toj situaciji se nalazi i gomila drugih ljudi u ovoj jadnoj zemlji,pa se Malta pojavila kao jedna od solucija.Da ne dužim,interesuje nas da li neko konkretno zna da li ima posla npr.na farmi riba,kako se plaća i sl.,supruga je pica majstor,zna da radi sa testom,ima veliko iskustvo,da li ima ponuda i za taj posao,koja je kinta,kako otići,koliko love treba za start itd.Uostalom,ne biramo posao,samo da je moguće ok zaraditi.Unapred zahvalni za svu pomoć,savete i sugestije.Slobodno pišite.:ok:

Cao drugari, mene samo intersuje iz prve ruke, koliko kosta mjesecno iznajmljivanje stana na Malti? Konkretno u Sliemi, ali ne na plazi naravno vec u nekom radnickom naselju? Dobio sam jednu informaciju koja mi se cini dosta nerealnom, cifra od 700 evra mjesecno.

Nisu te cene sigurno, evo dva sajta za iznajmljivanje pa proverite...Naravno, sto se sezona blizi cene rastu, ali ako uzimate longterm onda je cena koju dogovorite...

http://www.remax-malta.com/PublicListingList.aspx?CurrentPage=1

http://www.dhalia.com/searchresults.aspx

Na ovom prvom linku se nista nisam snasao :))

Ove cijene su prihvatljive, kako sam i pretpostavio, cijena od 700 evra je zaista previse. Dakle 300 evra za pristojan stan? Dalje, da li u jednom vakvom stanu mogu zivjeti trojica, i da li to mijenja cijenu najma? I da, ovo me buni najvise, "Date available for rent: 01/05/2013". Da li to znaci da je od tada dostupan pa se moras iseliti ili da ce od tada biti dosupan, odnosno neko zivi sad u njemu?

U stanu moze ziveti onoliko ljudi koliko ima kreveta i to nema veze sa cenom, jedino mozete da pogadjate manju ako vas zivi manje, npr.vas dvojica u trosobnom stanu...Ali sve je samo dogovor sa ovima iz agencije. Naravno tu racunajte da dajete depozit u visini jedne rente...
Ovo znaci da je dostupan od 1.maja, tj.verovatno je neko trenutno tamo ili prosto pre toga ne rentiraju...(ako im naravno datum nije napisan mesec/dan/godina)...

Draga mmmary30 molila bih te za informaciju kakva je situacija sto se tice posla za zene trenutno,npr.bilo koji posao u turizmu ,odlicno govorim i razumem engleski, ili sto se kozmetike tice,ovde radim nadogradnju izlivanje noktiju manikir...kakva je situacija na Malti,moze li kao kod nas da se uzme neka kinta od toga? Hvala ti puno ,srdacan pozdrav !

Engleski se podrazumeva, narocito u turizmu a ako znate jos neki evropski jezik, jos bolje...
Nase zene uglavnom rade kao konobarice, sobarice, cistacice ali ne sumnjam da ima i onih koje rade "bolje" poslove, mada dok sam bila tamo ja takvu nisam upoznala, verovatno zato sto su to bili ljudi koji rade u istom mestu i povezani su preko posla...Ici cu opet za 10-ak dana, samo turisticki, pa ako nesto novo saznam podelicu ovde sa vama...
Za kozmetiku ne znam sta da kazem, znam da je frizeraj skuplji nego ovde, npr.zensko sisanje je 15e, farbanje 15-20e,feniranje 15e.Tako da verujem da je i sa kozmetickim uslugama slicno ali ne znam kako doci do takvog posla. Mozete da pratite oglase za poslove na Malti, saljete CV...
I opet cu, po ko zna koji put, biti dosadna i ponoviti da Malta nije zemlja u kojoj mozete da zaradite brdo para za 3 meseca...

Pozdrav svim Maltezanima i buducim. Evo mene u Melihi vec 7 dana,vreme je super,oko 20 stepeni,na ulici nigde zive duse,verovatno zato sto sezona tek treba da se zahukta.Posla nesto i nema,pocinjem da radim od ponedeljka.Misljenja o Malti su podeljena.U svakom slucaju puno srece svima.
Puno pozdrava za Mmmary30,stvarno pomazes svim ljudima na ovom forumu imas pice kad dodjes na Maltu:drugari:

Opa, ti vec tamo. Imam par pitanja, ako ti nije problem.
Jel mislis da ce sredinom Marta biti bolja situacija sto se tice posla?
Koliko placas smestaj, kako si se snasao sto se toga tice?
U koje mesto je najbolje otici, sto se tice posla?
Jel si nosio neke preporuke odavde, ili to nije toliko bitno?
Koji ti je nivo engleskog, i koji je po tvom misljenju neophodan nivo bez kojeg ne vredi ni kretati?

Na poslednja 3 pitanja mozda i mmmary moze dati odgovor.

Hvala.

Meliha je u sustini selo, i kad nije sezona jeste prilicno mrtvo i pusto, ali ima dobru poziciju, kome je vazno da bude na pescanoj plazi, jer je na jednoj od malobrojnih na Malti...Jeste udaljena skoro sat vremena od Slime, Valete, ali je dobro povezana, kao i sa Pacvilom (mesto za izlaske po principu Falirakija na Rodosu, Laganasa na Zakintosu, itd)...
Smestaj je oko 300e, dvosoban stan...
Preporuke su bitne, ali ih ne proveravaju, osim ako nemate zanat-struku koja je deficitarna pa treba da vam rade radnu dozvolu bas za tu poziciju...

Moj mali doprinos

crkva u Melihi

Pozdrav!

Cao svima. Posto sam postavio neka pitanja, na ista dobio odgovore, evo par opazanja od mene. Generalno, po Eurostatu i na Malti se itekako osjeti ekonsomska kriza. Sta to konkretno nama znaci? U principu, pojavljuje se sve veci broj drzavljana iz EU koji u toku sezone odlaze na Maltu, jer kudikamo plate su vece nego u nekim clanicama. I dalje su zarade na Malti daleko iznad nasih, i ko ima jaku volju, a pri tome je i snalazljiv, moze da zaradi pristojnu platu i da nesto ustedi. Koji poslovi se dobijaju na blef? Pisalo se dosta o tome, u principu konobarisanje, pomocni radnici, sobarice, radnici na plazi i naravno gradjevinci svih profila. Ono sto niko ne istice a zaista se moze naci bez po muke su Cleaner servisi, odnosno servisi za ciscenje. Kod njih je manje-vise sve jasno, zaposle te ako si iole sposoban fizicki i psihicki i nakon nekog vremena ti ponude licencu za rad, kod nas poznatija kao radna dozvola. Sta je problem? Svakako niska satnica od 3.5 do 4 evra po satu. Obicno se radi pet dana u sedmici i rijetko kada se moze odraditi koji sat duze. Kada sve to stavite na "olovku" dobijete ne bas ohrabrujuce podatke, odnosno PLATA-stan-hrana-i sl. Zasto ljudi prihvataju ovaj posao? Brzo postaju legalni, plata je sigurna makar bila i mizerna, imaju vremena da pored toga odrade i neki poslic sa strane. Sto je najbitnije, iz posla traze posao sto je najzdravija racunica. Dakle u nekoj formuli 3 covjeka u stanu, ovo je opet neka polazna osnova i nije za odbaciti. Koliko se tesko dobijaju licence za rad? Nema pravila. Zdravom logikom, deficitarna zanimanja i fakultetski poslovi lakse prolaze u ETC-u. Neko je vec spomenu, ETC je njihov nacionalni biro za zaposljavanje, poslove objavljuju i na Internetu. Imaju brdo dokumentacije koju sam ja svojski iscitao, ukratko da sumiram: licenca za rad se dobija na izricit zahtjev poslodavca za odredjenim radnima kadrom. Mnogi bi prokomentarisali, pa to i nije toliki problem, ali... Fino pise da poslodavac mora dokazati da mu je taj radnik zbog svojih kvalifikacija bas potreban i da nijednog takvog radnika koji je bez posla, i trazi posao, nema na Malti ni u EU!!! Nema potrebe za ocajavanjem, nisu ni Maltezani srca kamenoga :). Ocigledno su razne varijacije moguce, u prevodu, koliko vam poslodavac ljepse i sadrzajnije sastavi prijavu, vi ste toliko blizi poslu. U sezoni 3 od 10 radnika imaju regularne papire, kontrole nisu toliko rigorozne.

Gdje sam ja u svemu ovome, pa ne znam ni sam :). Pokrenuo sam pricu slucajno, inace iz IT struke sam, nisam programer, ali fakultet i staz su tu :). Nije mi toliko lose da bih isao na blef, bar ne jos uvijek. Kontaktirao sam ETC, dobio par odgovora, odnosno usmjerili su me na agencije. Klasika, traze se developeri, generalno programeri kao i svugdje u svijetu. Ima oglasa i za mrezne inzenjere, administratore i sl. Mala zamlja, ocigledno nemaju toliku potrebu za informaticarima kao recimo ljudima iz ugostiteljstva. Ipak, u kvalifikacijama se nisu stedjeli, traze i puno vise od onoga sto posao zahtjeva. Nisu me odbili, ali nisu ni posebno odusevljeni sto sam im se javio. Daleko da su bili neljubazni, ali nisu bas rekli da imaju posao za mene na prvu (da budem iskren, prvi dan su mi ponudili da staziram godinu dana za dz :)))). Nisam prihvatio ali sam im dao do znanja da bih u pocetku radio za neki umanjeni iznos, nista pretjerano naravno. Cisto da im se malo dodvorim, propricam engleski, nadjem svoje mjesto u firmi i sl. Aplicirao sam za par poslova tipa All in one pozicija, ajde da ih nazovemo srednje kategorije. Plata je oko 20 do 25 hiljada godisnje. Moje ocekivanje, ako me budu kontaktirali i ponudili posao, oko 1500 start i Malta eto me :).

Evo mali o literature, procitajte, nece biti na odmet:

http://etc.gov.mt/etc-portal/page/3/ELU-Guidelines.aspx (kako strani radnici mogu raditi na Malti)
https://secure.etc.gov.mt/Jobseeker/JobSearch/JobSearch.aspx (poslovi na ETC-u)
http://etc.gov.mt/Resources/file/Resources/Recruitment_Agencies.PDF (spisak agencija koje regrutuju radnike)

Toliko od mene, za sada. Izvinite ako sam nekoga smorio, ako sam nekome pomogao jos bolje :)

Poslednja izmena:
Odlican, koristan i vrlo realan post :ok:
Ja bih samo dodala da dvoje zaposlenih na Malti mogu sasvim korektno da zive od takvih plata...I kad je sezona da mozda cak jednu platu ostavljaju na stranu...

Bravo gioman, treba nam vise takvih kao sto si ti i mmmary. Na Malti ima bas puno nasih koji godinama rade sve i svasta, ali na zalost niko od njih izgleda ne posecuje ovaj forum. Svaka informacija je plus.

Zaboravih da pitam jednu stvar. Sta se dogadja ako se ostane duze od 3 meseca i prekoraci viza. Posle imam zabranu ulaska na Maltu, ili u celu EU? Ima li novcane kazne, i moze li se bilo kakva kazna nekako izbeci?

Hitno!!!Da li neko ima konkretnu informaciju o poslovima na farmi riba(hranilišta tuna)-šta ,kako i koliko?Većina,koliko mogu da vidim,puca na neke kulturnjak poslove,a mene to ne brine-bitno mi je da se samo ok plati.Ako neko stvarno ima validnu informaciju-hvala unapred.

Caooss svima:) imam jedno pitanjce, isla bih pocetkom maja na Maltu, pa me interesuje zbog trazenja posla, kad njima uopste pocinje sezona i do kada traje???? Hvala unapred na odogovru!!!! ;)

Back