Cao svima. Posto sam postavio neka pitanja, na ista dobio odgovore, evo par opazanja od mene. Generalno, po Eurostatu i na Malti se itekako osjeti ekonsomska kriza. Sta to konkretno nama znaci? U principu, pojavljuje se sve veci broj drzavljana iz EU koji u toku sezone odlaze na Maltu, jer kudikamo plate su vece nego u nekim clanicama. I dalje su zarade na Malti daleko iznad nasih, i ko ima jaku volju, a pri tome je i snalazljiv, moze da zaradi pristojnu platu i da nesto ustedi. Koji poslovi se dobijaju na blef? Pisalo se dosta o tome, u principu konobarisanje, pomocni radnici, sobarice, radnici na plazi i naravno gradjevinci svih profila. Ono sto niko ne istice a zaista se moze naci bez po muke su Cleaner servisi, odnosno servisi za ciscenje. Kod njih je manje-vise sve jasno, zaposle te ako si iole sposoban fizicki i psihicki i nakon nekog vremena ti ponude licencu za rad, kod nas poznatija kao radna dozvola. Sta je problem? Svakako niska satnica od 3.5 do 4 evra po satu. Obicno se radi pet dana u sedmici i rijetko kada se moze odraditi koji sat duze. Kada sve to stavite na "olovku" dobijete ne bas ohrabrujuce podatke, odnosno PLATA-stan-hrana-i sl. Zasto ljudi prihvataju ovaj posao? Brzo postaju legalni, plata je sigurna makar bila i mizerna, imaju vremena da pored toga odrade i neki poslic sa strane. Sto je najbitnije, iz posla traze posao sto je najzdravija racunica. Dakle u nekoj formuli 3 covjeka u stanu, ovo je opet neka polazna osnova i nije za odbaciti. Koliko se tesko dobijaju licence za rad? Nema pravila. Zdravom logikom, deficitarna zanimanja i fakultetski poslovi lakse prolaze u ETC-u. Neko je vec spomenu, ETC je njihov nacionalni biro za zaposljavanje, poslove objavljuju i na Internetu. Imaju brdo dokumentacije koju sam ja svojski iscitao, ukratko da sumiram: licenca za rad se dobija na izricit zahtjev poslodavca za odredjenim radnima kadrom. Mnogi bi prokomentarisali, pa to i nije toliki problem, ali... Fino pise da poslodavac mora dokazati da mu je taj radnik zbog svojih kvalifikacija bas potreban i da nijednog takvog radnika koji je bez posla, i trazi posao, nema na Malti ni u EU!!! Nema potrebe za ocajavanjem, nisu ni Maltezani srca kamenoga

. Ocigledno su razne varijacije moguce, u prevodu, koliko vam poslodavac ljepse i sadrzajnije sastavi prijavu, vi ste toliko blizi poslu. U sezoni 3 od 10 radnika imaju regularne papire, kontrole nisu toliko rigorozne.
Gdje sam ja u svemu ovome, pa ne znam ni sam

. Pokrenuo sam pricu slucajno, inace iz IT struke sam, nisam programer, ali fakultet i staz su tu

. Nije mi toliko lose da bih isao na blef, bar ne jos uvijek. Kontaktirao sam ETC, dobio par odgovora, odnosno usmjerili su me na agencije. Klasika, traze se developeri, generalno programeri kao i svugdje u svijetu. Ima oglasa i za mrezne inzenjere, administratore i sl. Mala zamlja, ocigledno nemaju toliku potrebu za informaticarima kao recimo ljudima iz ugostiteljstva. Ipak, u kvalifikacijama se nisu stedjeli, traze i puno vise od onoga sto posao zahtjeva. Nisu me odbili, ali nisu ni posebno odusevljeni sto sam im se javio. Daleko da su bili neljubazni, ali nisu bas rekli da imaju posao za mene na prvu (da budem iskren, prvi dan su mi ponudili da staziram godinu dana za dz

))). Nisam prihvatio ali sam im dao do znanja da bih u pocetku radio za neki umanjeni iznos, nista pretjerano naravno. Cisto da im se malo dodvorim, propricam engleski, nadjem svoje mjesto u firmi i sl. Aplicirao sam za par poslova tipa All in one pozicija, ajde da ih nazovemo srednje kategorije. Plata je oko 20 do 25 hiljada godisnje. Moje ocekivanje, ako me budu kontaktirali i ponudili posao, oko 1500 start i Malta eto me

.
Evo mali o literature, procitajte, nece biti na odmet:
http://etc.gov.mt/etc-portal/page/3/ELU-Guidelines.aspx (kako strani radnici mogu raditi na Malti)
https://secure.etc.gov.mt/Jobseeker/JobSearch/JobSearch.aspx (poslovi na ETC-u)
http://etc.gov.mt/Resources/file/Resources/Recruitment_Agencies.PDF (spisak agencija koje regrutuju radnike)
Toliko od mene, za sada. Izvinite ako sam nekoga smorio, ako sam nekome pomogao jos bolje