Македонски језик

Pa Makedonci i drug Tito :P

Salu na stranu "Ви сте Солуњани а сви солуњани чисто Словенски говоре.." to sto govore slovenski, ne znaci da su svi makedonci Sloveni, ja sam upoznao dosta solunjana sto govore srpski, pa su ipak Grci, mada dobar deo "makedonaca" jeste bio u tom periodu slovenski. A o kom makedonskom jeziku se ove radi, starom jeziku makedonskih Slovena poznatijem kao staroslovenski, ili o ovom savremenom BJRM jeziku? Mrzi me citam sta ste sve pisali :P

Mucni malo glavom, i saberi 2 i 2, videces odakle dolazi slovenska pismenost, jezik i pismo-Makedonija!

Pa da iz Makedonije, oblasti na severu sadasnje Grcke :P

Ок..у реду је..ако имаш неке доказе или књиге стави...мојне спамујеш тему...
схватили смо да мрзиш македонију и волиш грке..али ово није политичка тема....

Ниси занимљив мајке ми..

A gde sam ja to rekao da ne volim Makedonce? Protiv Grka, na tvoju zalost ili srecu, nemam nista. Opste je poznato da su braca uzela, kao osnovu za svoj jezik, narecije Slovena, koji su ziveli u okolini Soluna, mislim da im to cak i pise u zitijima, doduse posto su oni godinama bili u Moravskoj, sigurno da je i to ostavilo neki uticaj na taj jezik. Ali ne vidim kakve veze sve to ima sa sadasnjim pojmom BJR Makedonije, bar ne vise no sa bilom kojom slovenskom zemljom.

А ко је владао Српским градовима када су били Турци?

Те дечије игре зајеби самном...

Турци су дошли и војнички освојили Србију и српске градове, а Словени су се досељавали на подручја под грчком управом, па тако и у Солун и околину Солуна. Тако су браћа Ћирило и Методије, Грци из Солуна и научили словенски језик, дружећи се од малих ногу са словенским становништвом..

Poslednja izmena od moderatora:
Не, ти зајеби, Турци су дошли и војнички освојили Србију и српске градове, а Словени су се досељавали на подручја под грчком управом, па тако и у Солун и околину Солуна. Тако су браћа Ћирило и Методије, Грци из Солуна и научили словенски језик, дружећи се од малих ногу са словенским становништвом..

Јесте јесте.....Сви писани трагови из тог времена их наводе као Словене из Македоније....било то вамо криво или не..

Колико сам ја упознат, Македонија је појам око кога треба да расправите с Грцима, јер је то део историјске грчке покрајине са главним градом Солуном...

Nije bas tako, Makedonija nije oblast nego drzava, te grcke smejurine da dokazu nesto ide iz krajnosti u krajnost.
Nigde neces u "grckom delu makedonije" naci grka koji sebe smatra makedoncem(kao Srbin sumadinac).

Колико сам ја упознат, Македонија је појам око кога треба да расправите с Грцима, јер је то део историјске грчке покрајине са главним градом Солуном...

Ало Модератори...Ово је тема за Македонски језик а не дневно-политичке глупости..

Ало Модератори...Ово је тема за Македонски језик а не дневно-политичке глупости..

Та "дневно-политиска глупост" је директно повезана са Македонцима као народом а самим тим и језиком. Пост остаје. Наставите са дискусијом.

Важи....Како год било ово не може нико да порекне..

30115_125584814132873_100000440665428_226795_3427463_n.jpg

Желим питати словѣнску браћу Македонце о йезику говореном у Куманову. Йе ли се он може сматрати македонским? Тамошње нарѣчйе нема чланова, што йе основна одлика македонскога, разликуйућа га од осталих словѣнских йезика (осим бугарскога).
Тако код њих нема "човекот, моята жена, кравата, државата, градот, селото" него само "човек, моя жена, крава, држава, град, село".

Затим има винитељнога падежа, што се може видети у наредном примѣру. Затим множина женских именица йе као у србском (жене, вране, краве), а не као у македонском (жени, врани, крави). И када су у питању личне замѣнице стање йе потпуно йеднако са србским (я, ти, он, она, оно, ми, ви, они), а не као у македонском (яс, ти, той, таа, тоа, ние, вие, тие). Има йош доста граматичких и гласовних особина йеднаких србским а различитим од македонскога, да их не набраям све.

Све у свем, кумановски говор йе врло сличан говору йужне Србийе, са койим дѣли већину особина, а веома различит од македонскога, по свих кључних особеностих.

Ево и примѣра, покупљенога са мрежнога сѣдишта http://www.kumanovac.com

Добие батко Ѓорѓија на наградну игру путовање у Африку за целу фамилију. И идев текој по џунглу, Ѓорѓија, Велика и Симче, и одед’н пут пред њима искачав Тарзан, по њега Џејн, а накрај и мајмунче Чита. И Тарзан вика и удара се у груди:
- Ја Тарзан.
Батко се исто удара у груди и вика:
- Ја Ѓорѓија.
- Овој Џејн.
- Овој Велика.
- Овој мајмунче Чита ,
И Ѓордји се врти накуде Симчета и му лепи ед’н вруќ шамар.
- Видиш ли бе битанго една, научиле мајмуна да чита, а ти двапута понављаш у прво.

Ок..у реду је..ако имаш неке доказе или књиге стави...мојне спамујеш тему...
схватили смо да мрзиш македонију и волиш грке..али ово није политичка тема....

Ниси занимљив мајке ми..

Spam master brani spamovanje :lol: :lol: :lol:

Da ne citiram tvoje spamovanje na ''srpskim temama'' :mrgreen:

Back