Makedonci su prevareni Bugari

SerbiaUnited:
imaš temu koju sam postavio o Mapama (STRANIM, da naglasim i preduhitrim one koji me nazivaju srBendom)

Mapa je iz 1911 a crtan je 9-10 vek.

Dakle srbi su bili sinonim za sve južne slovene a nikakve Hrvatske ni Makedonije se ne pominju.
A za bugare je naglašeno da su "slavenizirani" i to nacrtani posebnom bojom.

Tek mape narednih perioda istog autora otkrivaju Bosance, Hrvate itd itd

Мало трчиш пред руду.

1. Срби нису никако синоним за све Јужне Словене. Заборавио си Карантинце.
2. Македонија је постојала као тема у Ромејској империји.
3. Линкове ка тим мапама сам давно оставио у теми "Историјски ресурси на светској мрежи".
4. Хрватска је постојала, само је била јако слаба.

DukeofSerbia:
Имам сукоб са Македонцима јер пљују нашу Цркву (каква год да је). Управо због тога су не омиљени међу осталим православнима. Расколници! Прогањају све који су у СПЦ, и то говори како су ниско пали.

Са Бугарима - па то је специфично. Већина Бугара гледа на нас пријатељски, мада се око Македоније (добар) део њих лако запали. Имам пар пријатеља Бугара...
vidish...

99 su jasno pokazali ko su i shta su

ko i rusi ;)

meni su ubedljivo najpozitivniji od svih ex yu

slovenci mi se gade! :twisted:

a Blgari...
upozno sam ih i "najbolji na svetu" "seme nema od choveka"...
ko i svi drugi...

i dalje tvedim da tako dobar chovek ko ivan kolev od nisha do granice ne postoji! 8)
a nije jedini u tom "koshu"...

Wilkołak:
Imam prijatelje Bugare i prijatelje Makedonce i prijatelje Grke (i svi su studenti) i od svih njih, Grci su najveci nacionalisti! Licno nemam problema ni sa jednim od navedenih naroda, ali generalno ne volim Grke, Bugare nesto manje.

Inace, svi Makedonci sa kojima sam ja pricao fino govore srpski... Kazu, uticaj medija i kulture, sto uopste nije lose. Sa Bugarima se nisam preterano druzio jer mi nisu zanimljivi a sa Grcima ... jednostavno ih ne volim.

Sto se tice pljuvacine po nasoj crkvi ... prvo mi treba da izvadimo balvan iz oka pa da onda gledamo ko nas pljuje!
I agree, sire 8)

mislim... grci-bgari-makedonci

ovo dole me se ne tiche dok se ne pojavi neka divlja il king size ********* da jedu shto smatram da se ne jede...

Šta predstavlja znak na makedonskoj zastavi?

sunce or what?

1018749943013660787S425x425Q85.jpg

true or false?

Za Hrvate ces da izvinis... Postojali su i kao pleme starih slovena ( malobrojno, istina). A i ovde su tema Makedonci. Gledano lingvisticki, njihov jezik je leksicki slicniji srpskom, ali gramaticki bugarskom, pa se svrstava, zajedno s njim, u istocnu podskupinu juznoslovenskih jezika, ponajvise zbog gubitka padeza i upotrebe clanova. E sad, razgranicenost slovenskih, a posebno juznoslovenskih jezika je zamrseno pitanje, jer ne postoje ostre granice medju jezicima, vec se oni dijalektima "pretacu" jedan u drugi... Da je, kojim slucajem, za knjizevni srpski uzet prizrensko-timocki dijalekat, a knjizevni bugarski njihov zapadni dijalekat, jezici bi nam bili mnogo slicniji. Ovako, nas knjizevni je zapadni, njihov istocni i razumevanje je prilicno smanjeno. Sve u svemu, jezik kao odredjenje nacije je u ovom slucaju diskutabilna metoda, pa se more oslanjati na suvu istoriju. A kako je istorija nepouzdana nauka koju pisu pobednici, manimo se corava posla... sta vredi sto oni veruju da su potomci Aleksandrovih ratnika, kad na to niko drugi ne obraca paznju? :)

u suštini na istoriju malo ko danas obraća pažnju ali ok neka budu šta god hoće.

Što se tiče hrvata postoje kontraverzna mišljenja.

U jednom tekstu uz koji je data i mapa predstavljeni su kao mnogo veće pleme na prostoru Ukrajine, Slovačke i Češke. Srbi su bili teritorijalno po tom tekstu bili 3 x manji i naseljavali današnji prostor Lužice i Bohemije.

U drugim tekstovima (među kojima je i mythVlachs) koji sam danas postavio na temi Činjenice i mape... hrvate ne smatraju za slovenskim već slovenizirani narod a izvorni je neidentifikovan.

Kao i makedonci većina njihovih istoričara danas odbacuje slovensko poreklo i u prvi plan ističe germanske ili franačke korene. Kod njih su i zbog toga učestalija genetska istraživanja (kod nas ih recimo uopšte nije ni bilo osim u srpskom delu Bosne).

Što se tiče makedonaca današnja BJR Makedonija je naseljena pretežno slovenskim ali i albanskim stanovništvom mada mnogi makedonci (među kojima i oni koje ja dobro poznajem) imaju rođake u Grčkoj Makedoniji i oni su tamo u dosta nezavidnom položaju. Većina makedonaca sa juga Makedonije ima rodbinu u Grčkoj koja tu živi "od kada zna za sebe". Verujem da je uticaj Grka tj. "pravih Makedonaca" itekako bio veliki ali relativno je na kom prostoru... u severnom delu gde je najviše Srba ne verujem...

Što se tiče jezičkog objašnjenja odlično napisano...

Kako su dobili ime već je objašnjeno u temi Poreklo Srba.

Sada se svako izjašnjava kako hoće a pošto smo na "vetrometini" a srbima, donekle i susedima hrvatima i makedoncima pripada posebna čast da biraju...

Imaju širok spektar nacija... :)

meni je to samo rezultat ekonomske krize a odbacivanje slovenstva u pomenutim državama je kratkotrajno koji će pratiti period tranzicije :) dok srbe ponovo ne zavole...

jer razmišljanje "pa neću valjda ja da budem isti kao i Srbin/Hrvat/Makedonac" traje dok se ne smiri situacija :)

doduše sve je relativno i razlike stvarno postoje ali mnogo manje nego što je to slučaj recimo između Sicilijanaca i Toskanaca, između Švaba i Berlinaca, između Baskijaca i Katalonaca

Ма мислите шта хоћете,Македонци су посебан народ,нису ни бугари,ни Срби,а богами нису ни грци.Ја сам Македонац и волим Србију исто као и моју земљу,али није ни фер да ви овако причате о нама.као прво,бугари су уствари-Татари,иако они то не признавају.шиптари.....за њих могу да кажем да су једно сосмрдено племе од планине,које што је пре 17 година прогледало светлост дана.За њих ја само Енвер Хођа.иако ни србе несу неке светиње,са њима имамо неко разумевање.али гледам сад да то није како што сам мислио.Мени је нај болније што не признајете нашу Македонску православну цркву.Иако ја Охридска архиепископија(предходница МПЦ) старија од Пећку архиепископију(преходница СПЦ) то ми не узимамо као неми аргумент за нашу одбрану,ни то да пре што је св.Сава оформио Српску православну цркву,ваша је архиепископија била под управом Охридске архиепископије.Можда је ово неки слаб аргумент,али ви си знате,ваша посла је да пресудите,али прво да проверите неке информације.Уместо аједно да се боримо против бугара и шиптара,ми се делимо.А да вам кажем,шиптари стално кажу да је пола Македонија је била илирида,а Скопље њена престоница,то је глупост без краја.Илипида није ни никад постојала(може је постојала негте тамо горе код Словеније)али они су народ без мозга,као мале деце.њима само треба неку ленту да им пустиш,и они одма ухватају се за пушке.то је то браћо Срби.Пресудите ви сами.........

Što se tiče makedonaca današnja BJR Makedonija je naseljena pretežno slovenskim ali i albanskim stanovništvom mada mnogi makedonci (među kojima i oni koje ja dobro poznajem) imaju rođake u Grčkoj Makedoniji i oni su tamo u dosta nezavidnom položaju. Većina makedonaca sa juga Makedonije ima rodbinu u Grčkoj koja tu živi "od kada zna za sebe". Verujem da je uticaj Grka tj. "pravih Makedonaca" itekako bio veliki ali relativno je na kom prostoru... u severnom delu gde je najviše Srba ne verujem...

Što se tiče jezičkog objašnjenja odlično napisano......

kao prvo,brate,kad neznas istoriju nemoj ni da pricas..............

Ponekad posetim forum da vidim jel nekima svest evoluirala ili je jos u stadijumu amebe.Da se covek razocara,da ne znam da je 2007 mislio bih da je max 1913 pa se deca zanela i prekrajaju teritorije.Sva sreca da opstanak i postojanje nacije ne zavisi od zluradih komsija nego od vere u sebe i spremnosti da to branimo.Losa vest-nacekace se komsije da prisvoje Makedoniju.Tudje postujem ali kad je moje u pitanju nema pardona za nikoga.A za one koji neznaju ni sopstvenu istoriju a misle da mogu da daju nekome pravo na ime,crkvu i da prodaju pamet,neka prvo dodju u Makedoniju kao nasi gosti da vide o kome pisu a ne da se ovako sramote po forumima.Ja na primer nikad se ne bih usudio da pricam o istoriji Srbije na osnovu dva-tri clanka u novinama i rekla-kazala informacijama.Ali ogovaranje je stari sport na Balkanu.
Ako neko ovo shvati dobronamerno znaci da jos ima ljudi na forumu.

Ово је потпуно на месту. Православна црква зависи од Константинопола и тамо треба тражити, као Свети Сава, осамостаљење. Ни једна друга црква не може заменити то. Македонија је настала од Бога Македона који је садио мак. Македонија је била насељавана разним племенима, и Славенским и другим, и Македонци су усвојили име по земљи у којој су се одржали. А ко су данашњи Македонци, они из Грчке или ови из бивше Југославије? То је на њима да одреде.

Pa sad...valjda ako se neki narod nekako oseca masovno,valja mu to i priznati.Ja ne bih imala nista protiv i da se Makedonci nazovu Marsovcima,ako im tako odgovara.Isto vazi i za Srbe.Uostalom,na fakultetu smo svi bili Srbi pa smo se uvek preganjali i stvarali lobije:"Gde su oni Bosanci?""Mi smo Hercegovci ovakvi i onakvi""Ma pusti one,oni su iz istocne Srbije,cudni su.""Mi Ercovi smo naj,naj"i sl.

Nesto drugo je pitanje MPC,to treba resiti kanonski,ali za to su kompetentna lica crkvene hijerarhije,a ne dokoni forumasi.

mada mnogi makedonci (među kojima i oni koje ja dobro poznajem) imaju rođake u Grčkoj Makedoniji i oni su tamo u dosta nezavidnom položaju.
Ne znam da li su Makedonci u Egejskoj Makedoniji uspeli da sačuvaju svoj nacionalni identitet Ono što znam (a znam jer sticajem okolnosti imam neke daleke rođake iz Kostura, jednog makedonskog sela u Grčkoj), sredinom 80-ih godina makedonsko jezik je u Grčkoj bio zabranjen. Svima koji bi pričali makedonskim pretio je zatvor.

Letos sam razgovarao sa jednim Bugarinom. On Makedoniju smatra bugarskom teritorijom i žao mu je što je Srbija Makedoniju otela Bugarima 1913, a misli da bi da su u sastavu Bugarske Makedonci bili sačuvani od šiptarske najezde.

Doduše, u Bugarskoj sam imao priliku da vidim kako se kao suvenir prodaje majica sa kartom Velike Bugarske, države koja se prostire na 3 mora (Jadransko, Egejsko i Crno) i u čijem sastavu se nalazi i Beograd.

Back