Mađarski pasoš - iskustva

Jedno pitanje,mozda neko zna odgovor,ja na netu nisam nasla bas mnogo o tome,moja drugarica ima madjarsko drzavljanstvo i htela bi sad da podnese za sina (15 godina) ali je problem sto mali ne zna madjarski,ziveo je sa ocem koji je branio da uci,sad je ona konacno dobila njegov pristanak ali sad dete vec ima preko 14 godina i mora licno prisustvovati kad se predaje zahtev,njoj je glupo da zove i pita o tome i htela je da ode na blef,ja sam nasla na jednom mestu na internetu da deca ne moraju znati,dovoljno je da zakonski zastupnik (u ovom slucaju majka) zna.Da li je neko imao iskustvo pa da nam moze pomoci?Unapred hvala!

Vidi ovako : mora znati mađarski bar malo, ali jedino probaj u Mađarskoj oko grada Miskolca, što je daleko od Srbije. To nije u nadležnosti konzulata u Subotici. Prilikom predaje, mora biti mama uz pismenu saglasnost tate. Ali ako dete prođe zakletvu, za par meseci, kada se predaje zahtev za dete za pasoš, moraju oba roditelja biti prisutni, jer otac (koji nije mađarski državljanin), mora pred njima potpisati da se detetu izda mađarski pasoš. I ja sada moram da vodim ženu koja ne zna mađarski, da potpiše mlađem sinu. Zato svi roditelji, koji ste u ovom procesu, požurite pre nego dete napuni 14 godina. Samo predavajte širom mađarske, i što dalje od naše granice. Srećno. Mi palimo za Kanadu veću decembru.

Hvala...problem je sto ona zivi na Malti kao ja i planirala je predati na konzulatu u Rimu,zvali smo ih i bili su jako fini i susretljivi ali njoj je bas zbog toga bilo glupo da kaze da dete ne zna madjarski.Na zakletvu ne treba da dodje licno,moze majka poloziti u njegovo ime.Valjda ce biti dosta ako nauci par recenica do decembra.

Hoces li moci da sredis trajne papire u Kanadi iz Kanade?........ Pa naravno. Zato i idem. Na koje trajne papire misliš? Kanadske? Pa sa mađarskim pasošem tamo si u povlašćenom položaju i za radnu i za boravišnu dozvolu. A kanadski pasoš za godinu dana dobijaš ako hoćeš.

Hvala...problem je sto ona zivi na Malti kao ja i planirala je predati na konzulatu u Rimu,zvali smo ih i bili su jako fini i susretljivi ali njoj je bas zbog toga bilo glupo da kaze da dete ne zna madjarski.Na zakletvu ne treba da dodje licno,moze majka poloziti u njegovo ime.Valjda ce biti dosta ako nauci par recenica do decembra.
Dete mora lično ići na zakletvu ako je navršilo 14 godina. To je sigurno. Ali ako su tako kulturni u Rimu, verovatno neće ni cimati puno ni majku ni dete oko predaje papira u Rimu zbog neznanja jezika. Ali ono je isto sigurno, majka mora imati očevu saglasnost overenu kod sudskog tumača za mađarski. A prilikom predaje zahteva za pasoš za dete, oba roditelja moraju biti prisutna i potpisati saglasnost.

Hoces li moci da sredis trajne papire u Kanadi iz Kanade?........ Pa naravno. Zato i idem. Na koje trajne papire misliš? Kanadske? Pa sa mađarskim pasošem tamo si u povlašćenom položaju i za radnu i za boravišnu dozvolu. A kanadski pasoš za godinu dana dobijaš ako hoćeš.

Povlascen si u Kanadi koliko sa srpskim u Nemackoj. Imas period boravka do 3 meseca. Aj da moze da se sredi kanadska radna .. i moze. Mada sam i tu svasta cuo. No videces sam pa javi. Sa madjarskim pasosem samo ne treba viza ostalo je isto kao za Srbe.

A to za godinu dana kanadski pasos... to je glupost.

has lived in Canada for a total of 1095 days during the four years preceding the application for citizenship

Dakle tri godine najmanje. To opet govori da si ti neinformisan i tvoje postove je najbolje izbegavati izgleda :)

Dete mora lično ići na zakletvu ako je navršilo 14 godina. To je sigurno. Ali ako su tako kulturni u Rimu, verovatno neće ni cimati puno ni majku ni dete oko predaje papira u Rimu zbog neznanja jezika. Ali ono je isto sigurno, majka mora imati očevu saglasnost overenu kod sudskog tumača za mađarski. A prilikom predaje zahteva za pasoš za dete, oba roditelja moraju biti prisutna i potpisati saglasnost.

Napisala sam da je majka dobila njegov pristanak ,pod tim sam mislila na njegovu saglasnost prevedenu i overenu kod sudskog tumaca,inace gledala sam na netu i nasla sam da dete do 18 godina ne treba znati madjarski ali od 14 treba da bude prisutan i da potpise da se slaze,od 16 mora napisati i autobiografiju.Naucice do decembra par recenica i to je to.I bila sam dobra pa sam malo gledala za Kanadu na madjarskim forumima-i madjari se slazu da je jako tesko ili skoro nemoguce,ne mozes banuti tamo kao turista (kao u EU) i traziti posao pa ostati,moguce je ali su sanse jako male ili ako imas neki od trazenih zanimanja mada zakon kaze da mozes ostati tri meseca kao turista ali ne smes raditi,pre neki dan su moju komsinicu Maltezanku vratili sa Francuskog aerodroma gde se spremala ukrcati na avion za Kanadu sa svim koferima,garantnom pismom od njenog decka koji je vec dve godine tamo i 5000 eura u kesu.Nesto nije bilo u redu sa papirima.Izguglaj malo pa vidi,nije to blizu pa da mozes rizikovati.

Da. ok. izgooglao sam, i evo me u Montrealu. Od sutra na posao. Niko me ni na jednom aerodromu nije nigde ništa pitao. Tako da filozofi sa sajta, samo i dalje neka nastave da prosipaju pamet šta se može a šta se ne može sa mađarskim pasošem. Sada mi je još interesantnije da čitam, lakše zaspim. Ali...... ovde je zazimilo. brrrrrrrrrr

Moze li neko od iskusnih da mi objasni proceduru za Kanadu, ako osoba ima madjarski pasos ,ali nema rodjake u Kanadi ,kako da ode u Kanadu . Da li nakon isteka 3 meseca ukoliko nadje posao,onda moze i da produzi boravak ? A otici se moze samo tako sa kupljenom kartom ?

Moze li neko od iskusnih da mi objasni proceduru za Kanadu, ako osoba ima madjarski pasos ,ali nema rodjake u Kanadi ,kako da ode u Kanadu . Da li nakon isteka 3 meseca ukoliko nadje posao,onda moze i da produzi boravak ? A otici se moze samo tako sa kupljenom kartom ?
Vidi, na ulasku te niko ne pita da li imaš povratnu kartu, barem mene nije. Za rodjake te niko isto ne pita. Boravak mogu da ti produžavaju u immigration office-u uvek nakon isteka. Treba da im daš potvrdu o zaposlenju, kopiju kartice računa u banci, i papir o prebivalištu. Tako ti mogu produžiti boravak do 12 meseci. Nakon toga ti daju na godinu dana, ne moraš napuštati Kanadu. .

Poslednja izmena od moderatora:
Pohadjala sam u Junu casove madjaskog u CENTRU ZA EDUKACIJU U BEOGRADU.
Posle predaje papira u Budimpesti /avgust/ pozvana sam na kratku proveru jezika u Bgd-u. Razgovor se sastojao od par uobicajenih recenica, i na moju veliku srecu aplikacija mi je ododbrena. Rekli su mi da za par meseci ocekujem poziv na zakletvu.Svaka para koju sam uplatila se isplatila.
Svaka pohvala za rad i osoblje ovog Centra u Resavskoj. Osim naucenog i vezbanja Madjarskog jezika nikakvo dodatno znanje mi nije bilo potrebno.Pohadjanje casova,prevodjenje papira, organizovana predaja papira u Budimpesti, sa Centrom za edukaciju se pokazala vrlo efikasna. Ljubaznost, strpljivost, predavaca,vodica za Budimpestu i svih zaposlenih u Centru je nemerljiva. Na svako pitanje su spremni da odgovore, upute u detalje sto je stvarno za svaku pohvalu.Ljudi su vrlo organizovani i iskusni, svako njihovo uputstvo sam poslusala i na kraju se sve isplatilo.

Izvini , ja sam u junu 2014 polagao preko njih u budimpesti i prosao , mislim uzeli su mi papire medjutim posle 6meseci sam saznao da sam odbijen i sad se spremam ponovo da pokusam . bas mi je drago da sam procitao da je neko prosao .inace meni je BABA madjarica od majke majka.

Dobar dan,
Molio bih Vas za malu pomoć.Mislim da sam većinu stvari shvatio , jedino mi je ostala jedna nejasnoća, da li moje dete koje se pojavi sa mnom na predaji dokumenata takodje mora da poznaje osnove madjarskog jezika ili se pojavljuje samo formalno bez provere.

Ako je neko maleno dete ne mora. Ali nek nauci par recenica da bekne... jo nopot i sl.

Inace vidim da su sada jos vise poostrili kontrolu masovna su odbijanja.

- - - - - - - - - -

Pohadjala sam u Junu casove madjaskog u CENTRU ZA EDUKACIJU U BEOGRADU.
Posle predaje papira u Budimpesti /avgust/ pozvana sam na kratku proveru jezika u Bgd-u. Razgovor se sastojao od par uobicajenih recenica, i na moju veliku srecu aplikacija mi je ododbrena. Rekli su mi da za par meseci ocekujem poziv na zakletvu.Svaka para koju sam uplatila se isplatila.
Svaka pohvala za rad i osoblje ovog Centra u Resavskoj. Osim naucenog i vezbanja Madjarskog jezika nikakvo dodatno znanje mi nije bilo potrebno.Pohadjanje casova,prevodjenje papira, organizovana predaja papira u Budimpesti, sa Centrom za edukaciju se pokazala vrlo efikasna. Ljubaznost, strpljivost, predavaca,vodica za Budimpestu i svih zaposlenih u Centru je nemerljiva. Na svako pitanje su spremni da odgovore, upute u detalje sto je stvarno za svaku pohvalu.Ljudi su vrlo organizovani i iskusni, svako njihovo uputstvo sam poslusala i na kraju se sve isplatilo.

Ocigledno da je ovo neko iz Centra ko vrsi propagandu.

U pitanju je cista laz. 90% ucesnika Centra ne prolazi.

Cuvajte svoje pare... a ko nece neka... ovce i jesu za sisanje.

Ja sam svoju duznost pred Bogom obavio a vi sad kako hocete :)

Davno je već bilo, polako detalje i zaboravljam. Decu ne maltretiraju, samo par rečenica oko škole i razreda,a deca mlađa od 14 godina i ne moraju biti prisutna. Koliko ovde imam kontakata sa Mađarima i našima u Torontu, nisu pooštrili, ali traže da se možeš sporazumevati na mađarskom. Ne nešto preterano, ali solidno. Nije teško. Zapamtite : dokumenta ne predavajte nikako u BG ili SU ako niste Mađari. Dokumenta predavajte po celoj Mađarskoj, što dalje od Segedina, uz rumunsku i ukrajinsku granicu, jer tu konzulat u Subotici nema nikakve ingerencije. Ja sam tako uradio i prošao od prve. Doduše, govorim mađarski, ali niko me nije cimao i tražio keš. Ja sam Srbin, i bilo im je čudno kada sam se pojavio tamo, ali ne smeju da te odbiju za dokumenta. U formularima koje predajete, napišite da u tom istom mestu gde ih predajete, želite i zakletvu da položite. Time ste još ubedljiviji. Suboticu i Beograd ne spominjite. Masovna odbijanja nisu u pitanju, ali masa se zajebava i ne uči mađarski a mora.
Što se Kanade tiče, ovo je drugi svet. Hladno, ali se radi, sve funkcioniše. Posla ima, dolaze naši, Poljaci, Mađari, Kinezi . ...... ufffff. Eto toliko.

- - - - - - - - - -

Pa naravno, zbog jezika. Masa nauči napamet biografiju i par reči i misli da je to to. Ali izgleda da nije.

- - - - - - - - - -

Nema potrebe da bacate pare, nego ucite i predavajte u Bg ili Su.
Nipošto ne predavajte u BG ili SU, idite u Mađarsku : Gyor, Mako, i gore prema Ukrajini i Rumunji. Tu su drugačiji. Idite sa nekim ko zna mađarski.

- - - - - - - - - -

Dobar dan,
Molio bih Vas za malu pomoć.Mislim da sam većinu stvari shvatio , jedino mi je ostala jedna nejasnoća, da li moje dete koje se pojavi sa mnom na predaji dokumenata takodje mora da poznaje osnove madjarskog jezika ili se pojavljuje samo formalno bez provere.
Dete do 14 godina ne mora ni da se pojavi a ne može ni da aplicira. Jer, roditelj predaje za njega. Decu od 14 - 18 pitaju malo oko škole, a punoletnu decu sve kao i nas.

Davno je već bilo, polako detalje i zaboravljam. Decu ne maltretiraju, samo par rečenica oko škole i razreda,a deca mlađa od 14 godina i ne moraju biti prisutna. Koliko ovde imam kontakata sa Mađarima i našima u Torontu, nisu pooštrili, ali traže da se možeš sporazumevati na mađarskom. Ne nešto preterano, ali solidno. Nije teško. Zapamtite : dokumenta ne predavajte nikako u BG ili SU ako niste Mađari. Dokumenta predavajte po celoj Mađarskoj, što dalje od Segedina, uz rumunsku i ukrajinsku granicu, jer tu konzulat u Subotici nema nikakve ingerencije. Ja sam tako uradio i prošao od prve. Doduše, govorim mađarski, ali niko me nije cimao i tražio keš. Ja sam Srbin, i bilo im je čudno kada sam se pojavio tamo, ali ne smeju da te odbiju za dokumenta. U formularima koje predajete, napišite da u tom istom mestu gde ih predajete, želite i zakletvu da položite. Time ste još ubedljiviji. Suboticu i Beograd ne spominjite. Masovna odbijanja nisu u pitanju, ali masa se zajebava i ne uči mađarski a mora.
Što se Kanade tiče, ovo je drugi svet. Hladno, ali se radi, sve funkcioniše. Posla ima, dolaze naši, Poljaci, Mađari, Kinezi . ...... ufffff. Eto toliko.

- - - - - - - - - -

Pa naravno, zbog jezika. Masa nauči napamet biografiju i par reči i misli da je to to. Ali izgleda da nije.

- - - - - - - - - -

Nema potrebe da bacate pare, nego ucite i predavajte u Bg ili Su.
Nipošto ne predavajte u BG ili SU, idite u Mađarsku : Gyor, Mako, i gore prema Ukrajini i Rumunji. Tu su drugačiji. Idite sa nekim ko zna mađarski.

- - - - - - - - - -

Dete do 14 godina ne mora ni da se pojavi a ne može ni da aplicira. Jer, roditelj predaje za njega. Decu od 14 - 18 pitaju malo oko škole, a punoletnu decu sve kao i nas.

Sta ce u Madjarskoj kad 99% ljudi biva pozivano u Suboticu na proveru?

- - - - - - - - - -

a zasto jako malo ljudi prolazi?zbog jezika ili..?
ja sam dobio pasos pre 5 meseci

Pogotovo od Nove godine je poostrena kontrola. Ne dobija se jer ljudi ne znaju madjarski dovoljno.

Sad se ipslati ici samo u BG i uciti.

2011. su dobijali pasos i mutavi ljudi.. sada je drugacije.

Sta izmisljas? Po kom osnovu mozes da se odselis u Kanadu sa EU pasosem majke ti?!
Evo ga još jedan pacijent ...... vidi: kada ulaziš u Kanadu, ulaziš bez vize (to si trebao da znaš). Možeš ostati tri meseca, a immigration office ti produžava još tri meseca ako im se ćefne. Uglavnom puštaju jer ima posla u izobilju. E, nakon toga, tražiš dozvolu za dalje.... (kao ja sada). Pošto moje zubarske profesije ovde manjka, verovatno će mi dati na 3 godine. Ako ne daju, nazad za Novi Sad ili Beč, videćemo.
A inače na sajtu imaš mapu sveta sa svim zemljama da vidiš gde sa mađarskim pasošem ulaziš na večito, ulaziš na 3 meseca, ili uopšte ne ulaziš. Pa vidi sam.

Back