Jedno pitanje,mozda neko zna odgovor,ja na netu nisam nasla bas mnogo o tome,moja drugarica ima madjarsko drzavljanstvo i htela bi sad da podnese za sina (15 godina) ali je problem sto mali ne zna madjarski,ziveo je sa ocem koji je branio da uci,sad je ona konacno dobila njegov pristanak ali sad dete vec ima preko 14 godina i mora licno prisustvovati kad se predaje zahtev,njoj je glupo da zove i pita o tome i htela je da ode na blef,ja sam nasla na jednom mestu na internetu da deca ne moraju znati,dovoljno je da zakonski zastupnik (u ovom slucaju majka) zna.Da li je neko imao iskustvo pa da nam moze pomoci?Unapred hvala!
Vidi ovako : mora znati mađarski bar malo, ali jedino probaj u Mađarskoj oko grada Miskolca, što je daleko od Srbije. To nije u nadležnosti konzulata u Subotici. Prilikom predaje, mora biti mama uz pismenu saglasnost tate. Ali ako dete prođe zakletvu, za par meseci, kada se predaje zahtev za dete za pasoš, moraju oba roditelja biti prisutni, jer otac (koji nije mađarski državljanin), mora pred njima potpisati da se detetu izda mađarski pasoš. I ja sada moram da vodim ženu koja ne zna mađarski, da potpiše mlađem sinu. Zato svi roditelji, koji ste u ovom procesu, požurite pre nego dete napuni 14 godina. Samo predavajte širom mađarske, i što dalje od naše granice. Srećno. Mi palimo za Kanadu veću decembru.
Hvala...problem je sto ona zivi na Malti kao ja i planirala je predati na konzulatu u Rimu,zvali smo ih i bili su jako fini i susretljivi ali njoj je bas zbog toga bilo glupo da kaze da dete ne zna madjarski.Na zakletvu ne treba da dodje licno,moze majka poloziti u njegovo ime.Valjda ce biti dosta ako nauci par recenica do decembra.