Mađarski pasoš - iskustva

Blago vama. Kad cu ja da dobijem pasos. Koliko ste cekali na poziv za zakletvu i gde ste polagali istu

Predao papire u Madjarskoj 19. feb 2013, pozvan na zakletvu u septembru, polozio istu 4 oktobra.
Zakazao za pasos u Beogradu 6. januara, zakazano za 20 mart, uzeo pasose 26. aprila.
Nisu me zvali na dodatni razgovor.

Madjarski znam osnovno od malih nogu, razumem I pricam dosta svakodnevne stvari (mogu na neki nacin da objasnim sve sto mi treba), administraciju nista ne razumem

Sa srecom

Prilozi

• 20140430_095905.jpg
    20140430_095905.jpg
    99,1 KB · Pregleda: 11
Cula sam da su jako poostrili kriterijume,i da cak i ako neko prodje intervju,da to ne znachi da ce dobiti drzavljanstvo.Moze se dogoditi da i nakon polozenog intervjua,osoba koja je konkurisala moze biti pozvana na dodatno ispitivanje u Subotici,ili jednostavno odbijena.;(

Za predaju sam ucio samo sto su predavali u resavskoj tj imas oko 60 pitanja koje postavljaju na tim inter. To mi je bilo kao dovoljno da prodjem tamo.
Poštovani Jovane Šarić,
želim da apliciram za mađarsko državljanstvo pa bih Vas zamolila ako biste bili ljubazni da mi pomoglete,volela bih da imam taj spisak pitanja koji pominjete.
S poštovanjem,
Bojana iz Novog Sada

Cao svima
da li je neko imao iskustva sa centrom za edukaciju i kreativni razvoj u Resavskoj?
elem na intervjuu kod njih su mi rekli da se preko njih 100 % dobijaju madjarski papiri, treba nartavno i da se plati.
ja, elem ucim madjarski okoo 3 meseca i uspela bih da se sporazumem osnovne stvari, interesuje me da li mi savetujete da platim
ili da probam sama?

Cao Anka,
Ja nikako ne preporucujem. Predala sam preko njih krajem godine i oni su opasni prevaranti. Dok ne odes tamo sve je bajno i sjajno, a onda vise ne mozes da ih dobijes, jednostavno ti se vise ne javljaju. Novac koji uzimaju je navodno za usluge predaje koje se inace ne placaju, kao i za kurs jezika. Naplacuju i za maloletnu decu koja nemaju obavezu da se pojave niti da uce jezik. Kurs jezika koji oni obezbedjuj nije nista, na nemu ne moze da se nauci onoliko koliko je potrebno za predaju. Nama je receno da nas oni vode u mesta u kojima maticari nisu zahtevni, medjutim ispostavilo se da su oni tim maticarima najverovatnije davali neki mito. Uglavnom u ta mesta vise ne vode, a manje vise svi koji su predali pre njih u poslednjih 6 meseci zvani su na provere ili su automatski dobili odbijenice. Meni je odbijenica stigla pre par dana, kao i mom bratu. Moj savet ti je da ucis i predas sama jer oni sad vode u Budimpestu i ko zna kakva je tamo tek muljaza. A ako nije muljaza onda je suludo da im das pare za nesto sto mozes sama da uradis. 380 evra da te neko odvede ispred opstine je malo previse po meni.

Pozdrav i srecno!

Cao Violeta,

Jesi li resila papire u medjuvremenu?
Ja sam isto u Becu, i razmisljam da odem preko tog centra...ali kao sto vidim, dosta ih je nezadovoljno, ali ima i zadovoljnih.

Znas li ima li nekih kurseva (standardnih) u Becu, i kako ti ucis? Ili si ucila...?

Ima li jos neko da je prosao citav proces sa tim edukativnim centrom?
Koliko vidim, vecina prodje u Budimpesti, ali onda na kraju mora na proveru opet..?

Ima li neko literaturu za ucenje da je na srpskom (ili hrvatskom)?

Hvala unapred svima :-)

Molim vas ako neko moze da mi da odgovor? Naime, meni je baba madjarica i kontam ako bih naucila madjarski, da cu lako dobiti pasos,ali negde sam procitala da bi moj muz dobio tek nakon 5 godina braka....??? imamo dete od godinu dana i racunali smo da bi pomocu madjarkog pasosa lakse otisli u Kanadu,,a naravno u cilju nam je da to uradimo sto pre...

Molim vas ako neko moze da mi da odgovor? Naime, meni je baba madjarica i kontam ako bih naucila madjarski, da cu lako dobiti pasos,ali negde sam procitala da bi moj muz dobio tek nakon 5 godina braka....??? imamo dete od godinu dana i racunali smo da bi pomocu madjarkog pasosa lakse otisli u Kanadu,,a naravno u cilju nam je da to uradimo sto pre...

tacno... 5 godina se ceka.

Pozdrav svima,

Može li neko da mi potvrdi informaciju da se zakazivanje termina za predaju dokumentacije u BG ili SU vrši isključivo telefonom i isključivo na mađarskom jeziku. Da li ima nekoga ko je možda zakazao termin na srpskom?

Hvala unapred.

Ne mozes na srpskom. Cim kazes da hoces da predajes ona odmah predje na madjarski, ako ne znas nista prebaci ti se ona na srpski i kaze da ucis jos i da se onda javis.

- - - - - - - - - -

ne ceka se nista ona gore lupa ko debil. znaci ako ste VEC 5 godina u braku i imate dete moze supruznik odmah da podnosi zahtev nakon sto dobijete mislim izvod iz knjige vencanih u madjarskoj da ste upisani.

ko nauci madjarski lako dobija nevezano za to da li je etnicki madjar ili ne. cak mislim da etnicki madjari imaju vecu kontrolu jer madjari od srba traze manje znanje nego od madjara sto je i normalno. sramota je da madjar ne zna madjarski.

Ne mozes na srpskom. Cim kazes da hoces da predajes ona odmah predje na madjarski, ako ne znas nista prebaci ti se ona na srpski i kaze da ucis jos i da se onda javis.

Hvala ti na info. Samo mi reci jel te nešto ona mnogo propituje telefonom ili samo kažeš na mađarskom da želiš da zakažeš termin i ona ti kaže datum? Učim mađarski, mogu reći da dobro napredujem, ali nisam siguran da bih razumeo ako bi me sada telefonom pitala bilo šta osim da mi kaže datum kada mogu da predam dokumentaciju.

Hvala ti na info. Samo mi reci jel te nešto ona mnogo propituje telefonom ili samo kažeš na mađarskom da želiš da zakažeš termin i ona ti kaže datum? Učim mađarski, mogu reći da dobro napredujem, ali nisam siguran da bih razumeo ako bi me sada telefonom pitala bilo šta osim da mi kaže datum kada mogu da predam dokumentaciju.

Pa ispricate se kaze ti sve sto bi ti i na srpskom rekla ni vise ni manje.

ko ste vi
da li znate madjarski
da li znate koja su dokumenta potrebna
da li ste preveli dokumentaciju
kada zelite da dodjete
da li ce sa vama doci jos neko ili sami
i slicno

Ćao svima! Dokumenta sam predao 6. maja. Iz Budimpešte su me zvali 15. jula na 2 minuta da provere jezika, i 5. avgusta sam dobio odgovor da je sve ok, i da čekam poziv na zakletvu. Kada mi to prođe, sve ću Vam to na forumu objasniti, nije teško, ali se mora bar malo znati jezik. Dokumenta nikako ne predavajte nigde u Srbiji ako ne znate tečno mađarski. Iz N. Sada sam, ali sa otišao skoro 350 km od kuće da predam papire i sve je uspelo iz prvog puta. Niko nije tražio ni jedan EUR za bilo šta.

Ćao svima! Dokumenta sam predao 6. maja. Iz Budimpešte su me zvali 15. jula na 2 minuta da provere jezika, i 5. avgusta sam dobio odgovor da je sve ok, i da čekam poziv na zakletvu. Kada mi to prođe, sve ću Vam to na forumu objasniti, nije teško, ali se mora bar malo znati jezik. Dokumenta nikako ne predavajte nigde u Srbiji ako ne znate tečno mađarski. Iz N. Sada sam, ali sa otišao skoro 350 km od kuće da predam papire i sve je uspelo iz prvog puta. Niko nije tražio ni jedan EUR za bilo šta.

Tako se to radi. Pocrveneo sam bitne stvari.

Back