Naprotiv, svi koji su dobili mađarski pasoš su morali da dokažu da su oficijelno "poreklom Mađari" (ili Bugari, pošto je situacija skoro identična).
"Dobijanje mađarskog pasoša" ne postoji kao kategorija, naprotiv - službeno, radi se o akciji Mađarske (i Bugarske) na "pomoći sopstvenim manjinama" (prevedeno - povećavanju broja Mađara/Bugara) u okolnim zemljama, gde se pravo na državljanstvo priznaje svim onim Mađarima (Bugarima) koji eto nemaju ozvaničeno mađarsko (bugarsko) državljanstvo, šatro zbog komunizma, ranije gvozdene zavese i sličnog.
Ti koji "imaju pravo na državljanstvo" su, službeno i oficijelno gledano,
Mađari (Bugari), ne nekakve "osobe sa precima sa mađarskim državljanstvom".
Inače, potpuno isto su uradili i Nemci, početkom 1990tih, kada se 2.5-3 miliona "Nemaca poreklom" preselilo iz bivšeg SSSR-a u Nemačku. Sve su to bili oficijelno "poreklom Nemci", i svi su, po tom zakonu, samim tim već imali državljanstvo, samo je to sad i ozvaničeno.
Naravno, tu je bilo podosta onih koji su Nemci bili taman toliko koliko je trebalo da se dobije vredni nemački pasoš, to je jasno - nisu tu Rusi bili drugačiji od Srba danas. Polovina mojih komšija su Rusi... odnosno,
Nemci. A svi ti "Nemci" izgledaju kao Rusi, govore isključivo ruski kući, piju kao smukovi i slično. To su Nemci taman koliko sam i ja Nemac
Ah da, "pravi" Nemci ih vole taman koliko i ovaj mađarski službenik voli Srbe koji su Mađari samo za sošku.
Naravno, jasno je zašto mi Srbi pokušavamo da dokažemo da smo Bugari ili Mađari iako se niko tako zaista ne oseća (osim naravno onih "pravih" Mađara i Bugara, koji su deo nacionalnih manjina) - "nagrada" za to je EU pasoš, a onda pravac Austrija, Nemačka, Švedska, drugim rečima, zbogom žohari
E, a zašto bi Mađarska i Bugarska tek tako delili pasoše Srbima i Makedoncima, to se, naravno, niko ne pita. Je*eš pitanja, uzmi vredan pasoš i bežanija.
To što će sutra Mađarska i Bugarska da upotrebe broj Mađara i Bugara u Srbiji za svoje potrebe i ciljeve (za koje 100% možeš da budeš siguran da se ne poklapaju, blago rečeno, sa srpskim ciljevima i potrebama) to nema veze, važno je da se dobije EU pasoš