Mađarski pasoš - iskustva

binoche

Početnik
Poruka
43
Zdravo svima !

Interesuje me da li je neko uspeo da dobije mađarsko državljanstvo i pasoš, i gde, na osnovu vašeg iskustva, mislite da je najbolje predati dokumenta
ukoliko posedujete slabije poznavanje mađarskog jezika ?
Postoje kazivanja da se u Subotici duže čeka, i da je strožija procedura što se tiče samog jezika, nego što je to slučaj sa mađarskim selima ?
Da li je neko, konkretno, bio u nekom mađarskom selu ili gradu i da li može da poseli sa nama svoje iskustvo ?

Srdjan_NS

Primećen član
Poruka
744
od 1.januara je 100 posto tacno.Prosle godine ako si zahtev predavao u samoj Madjarskoj nisu bili toliko striktni ali su se neke osnove morale znati (i sam sam isao da predam dokumenta) i lakse je bilo proci.Subotica je i pre i sada jednako stroga i bez znanja jezika nema nista

binoche

Početnik
Poruka
43
Zdravo !

I ja sam cula da ce poostriti kriterijume od 1.marta, iako neki kazu da su to vec i ucinili od Nove godine. Elem, ja sam prosle nedelje bila u Segedinu, i nisam prosla sto se tice znanja jezika.
Iskreno, ni ne znam ga bas nesto. Da li bi ljudi koji su bili i koji su prosli taj razgovor mogli da nam napisu kakva pitanja su ih pitali, sve cega se otprilike secaju. Ja ne mogu da napisem tako nesto, jer nismo pricali ni par minuta, a on je vec skontao da ga ne razumem najbolje, ali ono sto sam razumela jeste to da im ne treba papagajski madjarki ( u prevodu = ne ocekuju da se nabifla upitnik napamet), nego ocekuju da se prica sa razumevanjem !

gost 298663

Obećava
Poruka
84
Pa jesi se spremala za intervju? Nije mi jasno zasto bas toliko potenciraju na tom tecnom madjarskom, ja sam 6 godina zivela u madjarskoj i imam problema a ne neko odavde sto govori satro madjarski...
Bolje da izadju svim tim ljudima u susret da zaisya anuce taj jezik a ne da ih ruse kao na ispitima :)

Srdjan_NS

Primećen član
Poruka
744
Bio sam juce na urucivanju drzavljanstva.Organizovali su svecanost posto je juce bio nacionalni praznik.Kad dodjete morate prvo da se registrujete za davanje zakletve i tu jos provuku par pitanja.Sad, da li je svrha tih pitanja da jos jednom provere znanje jezika ne znam ali sam stekao takav utisak posto su nalgasili da niste drzavljan do god se ne zavrsi proces davanja zakletve.

PrincessAdora

Obećava
Poruka
69
Bio sam juce na urucivanju drzavljanstva.Organizovali su svecanost posto je juce bio nacionalni praznik.Kad dodjete morate prvo da se registrujete za davanje zakletve i tu jos provuku par pitanja.Sad, da li je svrha tih pitanja da jos jednom provere znanje jezika ne znam ali sam stekao takav utisak posto su nalgasili da niste drzavljan do god se ne zavrsi proces davanja zakletve.

Gde si polagao zakletvu? Cula sam da su poceli da proveravaju jezik i na zakletvi. Ja sam polagala pre pola godine, u Madjarskoj i niko nas nista nije pitao. Interesuje me ovo jer imam prijatelje koji bi tek sad da predaju pa se dvoume gde to da urade.

DobarLosZao

Početnik
Poruka
4
Gde si polagao zakletvu? Cula sam da su poceli da proveravaju jezik i na zakletvi. Ja sam polagala pre pola godine, u Madjarskoj i niko nas nista nije pitao. Interesuje me ovo jer imam prijatelje koji bi tek sad da predaju pa se dvoume gde to da urade.

Kazu da je najteze proci u Subotici, tako da je mozda negde u Madjarskoj ipak bolje. Cuo sam da u Segedinu ne mora da se zakazuje.

PrincessAdora

Obećava
Poruka
69
Kazu da je najteze proci u Subotici, tako da je mozda negde u Madjarskoj ipak bolje. Cuo sam da u Segedinu ne mora da se zakazuje.

Pa da, tako je bilo pre, nego sad nesto cujem da su i po nekim selima poostrili. U konzulatu su grozni, ja sam prosle nedelje predala za pasos i nesto ga nisam razumela u jednom momentu i odmah se smrtno uozbiljio i onako ostro me pitao: 'Ne razumete?' Ja reko':'Nisam dobro cula', i on ponovi, ali bila je mama sa mnom sva sreca koja je pritekla u pomoc. :)

PrincessAdora

Obećava
Poruka
69
Ako si dobila drzavljanstvo na salteru moze samo mrko da te gleda sto ne znas dobro jezik i nista vise

To j tacno. :) Nego nekako nije ti prijatno. Al' ko ce sad to uciti, znam kol'ko znam, i bas ne mogu da se motivisem da to sad ucim. A moze da se desi da za druge drzave EU zatreba jos poneki papir iz Madjarske, za prijavu boravka recimo. Meni su vec rekli da ce mi trebati uverenje da nisam kaznjavana za Sloveniju, i sad to treba vaditi iz Madjarske...

PrincessAdora

Obećava
Poruka
69
Da :) Ali za varijantu koja mi ne deluje 100% sigurna jer isto ides na razgovor i moras nesto osnovno da znas. Jedan decko tako nije prosao. Je l' znas neku drugu varijantu? Ne treba meni nego nekim prijateljima jer mrzi ih da uce jezik. Znam neku zenu koja je to odradjivala ali moras da ucis, e sad, ne znam kakav ona ima dogovor sa sluzbenikom koji te intervjuise jer je jedan decko sto posto pao na intervjuu. Na kraju je prosao iz drugog pokusaja.

PrincessAdora

Obećava
Poruka
69
Od 1. januara odbijaju svakog ko ne zna dobro jezik.Mnoge Madjare su odbili ako ne znaju jezik,bez obzira sto imaju madjarsko ime i prezime.

Mislim da ovo nije bas tacno. Drug mi je bio na razgovoru posle 1. januara, ne znam tacno u kom selu, imao je vezu u vidu poznanstva (njegov drugarica poznaje tu sluzbenicu) i prosao sa zaista osnovnim znanjem, da ne kazem oskudnim. To sto smo u ucili do 5. osnovne (bez aktivnog koriscenja tokom zivota) nikako ne bi moglo da zadovolji kriterijume u konzulatu, ali eto tamo je uspeo da prodje. Kaze da je presao neki kurscic na netu i naucio ta najcesca pitanja. To sve za manje od mesec dana.

PrincessAdora

Obećava
Poruka
69
Da li može da se preda zahtev za državljanstvo i u nekom mestu u Mađarskoj bez zakazivanja?....i da li ste već otišli sa popunjenim formularima ili ste formulare tamo na licu mesta popunjavali? :bye:

Mi smo isli sa popunjenim formularima, a mama je unapred bila zakazale za sve nas. :P Ali, ne mora da znaci da se svugde zakazuje. Neka nazove neko ko dobro govori jezik, pa i ako treba, mozda moze i telefonom.