Latinski jezik

Ja sam upravo zavrsila sa latinskim i smucio mi se zivot hvala bogu da sam zavrsila sa tim jedino sto je dobro znati su poslovice

p.s. samo naucis sve napamet i to ti glavna fora sto se toga tice nihil novi sub sole :-D

meni je latinski bio jedan od omiljenih predmeta u srednjoj,a mislim i da sam ga najbolje naucila od svih.naravno vreme je ucinilo svoje,pa se dosta pozaboravljalo :?
za latinski je bitno jedino da ga ucis redovno i da pokusas sa shvatis logiku funkcionisanja jezika i njegovu lepotu,kao korena mnogih evropskih jezika i reci i videces kako ce ti kasnije i ucenje drugih jezika biti mnogo lakse :)
_ducky__by_gadgetsguru-1.png

E ljudi jel moze neko da mi analizira rec po rec ja cu dati tekst,pa ko moze nek analizira...Xvala unapred:=)-ps:pored svake reci i prevod te reci,ovo je lekcija MARCUS MULTA QUAEREBAT
Latinski za prvu godinu gimnazije;-)
Cicerones-
pater-
et
filius
in
monte
Capitolino
erant
ambulant
templa
spectabant
et
colloqium
de
deis
et
religione
habebant

Koja si gimnazija ?

Cicerones-Cicero,Ciceronis m. Ciceron-sada je slucaj Cicerones,Ciceronum m. (jer je mnozina) i znaci Ciceroni
pater-pater,patris m. otac-u nominativu jednine je
et-i
filius-filius,filii m. sin-nom, jednine
in-u(predlog sa akuzativom i ablativom)
monte-mons,montis m. planina-u ablativu
Capitolino-Capitolinus,Capitolina,Capitolinum kapitolski,a,o
erant-su esse fui u imperfektu 3. lice mnozine
ambulant-ambulo,ambulare,ambulavi,ambulatum setati sad 3. lice mnozine imperfekta
templa-pemplum,templii n.
spectabant-specto,spectare,spectavi,spectatum gledati-u 3. licu mnozine imperfekta
et-i
colloqium-colloquium,coloquii n. razgovor u nom. jednine
de-o
deis-dea,deae f. boginja u ovom slucaju deae,dearum jer je u mnozini,u ablativu jednine
et-i
religione-religio,religionis f.
habebant-habeo,haber,habui,habitum imati,u imperfektu 3. lice mnozine

Meni je latinski bio bas super. Prvo sto imaju padeze kao mi, samo sto oni imaju ablativ koji menja nasa dva (instrumental i lokativ) , zatim promene po rodu i broju..to je nama sve prihvatljivo.

Meni su samo konjugacije bile teske..

Meni je latinski bio bas super. Prvo sto imaju padeze kao mi, samo sto oni imaju ablativ koji menja nasa dva (instrumental i lokativ) , zatim promene po rodu i broju..to je nama sve prihvatljivo.

Meni su samo konjugacije bile teske..
Ja sam ga bas voleo.Mnogo cenim latinski kao jezik,kao osnovu evropskih jezika.By the way,konjugacije mi nisu predstavljale problem.
Sad zavrsavam drugu godinu opste,te vise nemam latinski. :(
Drago mi je sto sam stekao ovakvo dobro znanje za ove dve godine. :)

Back