Absit iniuria verbo
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
otter:Da li neko zna da odredi padez i lice recimnia u recenici:
Pater laetus dicebat omnia.... (ako neko zna prevod ove recenice)
Zna li neko sta je 'ecce' u lainskom u vrsti reci,i sta je 'nam' u vrsti reci?
Da li neko zna da odredi padez i lice reci:'Carthaginiensium' u recenici:
Nam Marcus temere de Carthaginiensium rege Hannibale multa rogat.(sta bi znacilo:de Carthaginiensium rege Hannibale?)
Pokusao sam da ovo odgonetnem ali ne ide,ima li majstora koji ovo zna?
sound_of_my_life:Meni je lat opustencija, jer nas prof ne tera da ucimo napamet reci nego na pr. kad odgovaramo da nam rec, recimo homo, hominis masculinum i ti onda menjas,....
Mada kod drugih prof je mnoogo zeznutije![]()
Mislim da ćeš raditi samo neke osnove iz gramatike, a da ćete se više koncentrisati na rečnik i prevod. Mislim čak da znam da se kod glagola uče samo prezent i imperativ, jer se pojavljuju u nekim receptima, a tebi će za struku svakako biti važnije poznavanje pojmova, a ne gramatike. Bilo kako bilo, latinski se u principu svodi na učenje napamet, iako zna da bude veoma zanimljiv, pa čak i koristan.cakokristian:Да ли може неко да ми каже шта се ради на часовима латинског језика и шта се учи? Да ли је то класично као код енглеског кад смо учили (He goes to school ili There is a table, ili tako neshto), пошто сам ја уписао за фармацеутског техн.
Ja bih pre rekao tesko se pamti- a lako zaboravlja.Marqueaux:Лако се памти- тешко заборавља:
Marqueaux:али ја ВОЛИМ латински
а омиљена реч ми је императив презента глагола успорити, који гласи Retarde!