Latinski jezik

Па јесу. Сав је шарен и свака лекција има неки стрип плус класичан текст. Има 20 лекција кроз које се прати живот Цуцерона и породице му. Заиста доста приближи њихов начин живота.

Јесте занимљивије, али је, барем то моје, прво издање, било пуно грешака. На пример, речи из лекције нема у речнику, глаголу написан погрешан облик за перфекат и томе слично.

:roll:
le_malade_imaginaire:
Ja mislim da je bilo dobro to sto su napravili tu lekciju gde dame veceraju npr. Nauci se o zivotu, to je fino. A dobar dizajn ce uvek da motivise makar one koji su za predmet zainteresovani... :)
koga interesuje zivot starih Rimljana nek uzme Plutarha i ne samo Rimljana pisao je i o Grcima verujte mi o antici znam i vise nego sto bih htela, latinski je ok ako nekoga zanima ja sam mrtvi prirodnjak :roll:

Emilija Bjelic:
:roll:
koga interesuje zivot starih Rimljana nek uzme Plutarha i ne samo Rimljana pisao je i o Grcima verujte mi o antici znam i vise nego sto bih htela, latinski je ok ako nekoga zanima ja sam mrtvi prirodnjak :roll:

A koliko ljudi je spremno da ode u biblioteku po Plutarha? hm... Nula! S toga, bolje da uce usput, zar ne? Valjda ce im barem poneka recenica ostati od silnog domaceg (mi smo ga barem imali :shock: )... Nema tu nista lose...

P.S. Ja sam lingvofil-socioprirodnjak, pa ti sad vidi... :P

Ма домаћи је увек ситница. Треба САМО да преведеш лекцију и даш комплетну анализу, а она има САМО 20 реченица од којих у просеку свака има САМО седам речи, и до све до четвртка... од уторка.

Evo ja cu evo ja cu! Radila sam ga pre 13 godina cini mi se, i i dan danas se secam njenih "muDZgi na tabli"
Uzmes knjigu iz latinoskog, otvoris knjigu (vec navedenu), pocnes da citas, onda ponovis sve one nastavke tipa a, ae, ae, am, a, a ..us i o um e o, i orum is os i is... ili vec tako nesto slicno kazem ti mnooogo je vremena proslo, onda cekas da se to slegne pa opet.
Repetitio est mater studiorum!

Kad te ta muka sa skolom prodje isperi usi dobro, skaci i otresi glavu na jednu pa na drugu stranu, nadaj se da je sve ispalo ;-)

Mmmm .... latinski.... Bas sam ga volela, a imala sam jos neku strogu profanku, te smo cepali one recenice i deklinacije i konjugacije i izreke kao ludi. I bas sam uzivala da prevodim recenice; na neki nacin bilo mi je kao da radim matematiku, Ako volis jezike, nema sta da se brines. I latinski je super podloga za ucenje francuskog, spanskog i italijanskog. Jeste da mora da se ponavljaju i uce maltene napamet deklinacije i izreke, ali sta da se radi.

Si libet, licet. (da i ja dodam po neku ;)

Латински је много добра ствар, заиста.... Пази, ја никада нисам сео па напамет учио наставке, то је тешко и заборави се брзо. Можда не прва деклинација али друге ствари да. Једноставно тог дана када урадите нешто ново седи и научи одмах док је још свеже и ради домаћи...
А ја сам деклинације научио овако: кад урадимо нову тај дан седнем и кренем да пишем промену колико се сећам са ласач наравно нисам се сећао целе промена, зато мало вирнем, али када урадиш пет речи тако шесту ћеш моћи без гледања а наставци ти уђу у рукуи нема фрке. Ја никада нисам морао да их понављам, ни после годину дна и увек сам био сигран да ми је осећај добар и углавном је и био.
Сад, нешто мора да се научи напаммет, промена неких заменица и неправилних глагола, али није то ништа страшно.
А што се учења речи тиче, тражжи им паралелу у енглеском, српском, француском, коме год знаш језику, тако се лакше памти На пример, difficilis имаш у енглеском као difficult a та реч ти је тако већ позната и само јој додаш латинску флексију...

eeeeeeeeeeeeeeeee pricaj mi o problemima, imam keca kog trebam da popravim do 15 febroara, druga sam godina a ne znam ni prvu. Znaci imam 9 dana sve da naucim inace mi moji deru kozu o siljak. Ali sta ces, ko zna zasto je to dobro.......... Za pocetak ako zelis da ucis, BEZI BRE SA NETA OOOOOOODMA, pa knjigu u sake. Ljubim te

Back