Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jexy čestitam :)

Što se epidurala u NS tiče, ja sam se porodila u januaru ove godine i primila sam epidural :) Dakle, imam tel.dr u Betaniji koji mi je dao epid.i mogu ti ga dati ako želiš...Ko je ono pitao? :think: Pogubila sam se malo, nebitno... Ta dr je skroz ok i nema tarifu, daš mu pare ako hoćeš, ko na pijaci u pm :roll: Al ebi ga, bar je toliko kulturan da nema tarifu :confused: Ja sam se sa njim videla mesec dana pred porodjaj ali je on trebao u mom terminu da ide na godišnji.Sva sreća pa sam se porodila poslednji dan dok je bio tu, tog dana popodne je odlazio, kaže ti si baš požurila da me uhvatiš dok sam ovde :lol: E sad, imala sam tel još 1 dr u Betaniji koja nije anesteziolog ali je neki k tamo, pa može da ti angažuje anesteziologa, da to bude sigurno, to je oko 150e... Ja se za nju nisam odlučila jer mi smrdi :confused: , ne svidja mi se kao osoba pa sam se odlučila za onog.Što se samog epidurala tiče uvek bih mu se ponovo vratila :) Apsolutno ne osetiš bol, nakon porodjaja si kao da ništa nije bilo, ali bukvalno!One priče da imaš problema sa mokrenjem ili da te kasnije boli kad prodje dejstvo veze nemaju sa životom.Ništa, apsolutno nema bolova, niti će ih biti kasnije što se same reakcije tiče ;) Ono što je minus je što ti nemaš osećaj da guraš...Ok, guraš al to je nula u odnosu na to koliko bi trebalo, tako da je meni dr gurnuo dva put laktom u stomak kako bi pogurao bebu...Jes malo neprijatan osećaj :lol: al kapiram ništa u odnosu na osećaj porodjaja na živo.
Eto, to je bilo pre 7 meseci tako da kontam da se nije bog zna šta promenilo.

Svakog dana sam sve vise sigurna da cu traziti epidural. Ulazim u sedmi za neki dan, porodicu se u Visegradskoj. Kada treba da odem na razgovor? Ima li neko neke svezije informacije o njima jer sam se ja tamo poradjele pre dve godine i nisu bili dovoljno pokriveni aneseziolozima, pa su otkacinjeli ako nisi castila. Sad se sve placa pa im se ne isplati da se ne pojave.

Evo i mene posle dugo,dugo vremena,citam vas po nekad ali moram da priznam da vrlo slabo koristim kompijuter..Pre svega....JEXI CESTITAM ;NEKA JE MALISA ZIV I ZDRAV...Mi jos cekamo ,2.avgusta je termin ,a malena jos nece .....Ikice videla sam da si lezala dugo u bolnici i drago mi je da se sve dobro zavrsilo...Pozdrav i za sve nove trudnice i za sve nove mame...

Hello draga, pa tebi je danas termin, jel ides na neku kontrolu danas da vidis sta kazu, ima li naznaka da se blizi?
Ja idem na CTG svaki drugi dan, a sutra definitivno na kontrolu i dogovor oko CR. Noci su mi postale mnogo teske, sve me zivo boli i pritiska, nikako da se namestim, ali kontam da je to normalno. Nadam se da ce CR biti za jedno 2 nedelje, jedva cekam! Tebi drzim fige i nek nam javi muzic kad se porodis!
Hoces li prirodno? CMOKIC

'de ste žene!!!!!!
Evo Jexyja......joj. Sta da vam kazem...juce smo izasli iz bolnice, nocas u pola tri sam zvala Halo bebu jer nisam vise znala sta da radim..:) no danas je vec bolje

kao sto ste vec obavestene, porodila sam se u cetvrtak carskim rezom.
Da mi je neko rekao ranije -ti ces Jexy na CR, hebala bi mu majku
otisla sam 22.07 na dan termina na redovnu kontrolu i ctg pregled
ctg im se opet nije dopao, dijagnoza- afikcija fetusa-nema vazduha
a pritisak 150/100
posalju ti oni mene opet u porodiliste, opet nisam bila za porodjaj i ista prica kao prosli put kad sam zaglavila u bolnici, aj vi ostanite ovde da vam pratimo stanje
u ponedeljak,, pregled, nista se ne desava sve stoji, ne mrda i pozovu ti oni mene na konzilijum
na konzilijumu prof.Plećaš, pregleda me covek i kaze-carski, ne otvaras se, necemo ni da pokusavamo sa indukcijom da se mucite i ti i beba, a prosao termin pa da ne rizikujemo
Oladila sam se ziva, plakala sam ceo dan, ako nisam htela nesto, to je bio carski rez, hebote, pa devet meseci se pripremam psihicki i fizicki za prirodan, i sad ovo
...jedva sam prihvatila to...u cetvrtak bi sec, sec, stize nama vejiiiiiiiki IVAN
i sad, koliko sam ja mislila da je to strasno, pa i nije
boli, ubija...prvi dan ne znas gde si
sutradan kad stanes na noge je vec druga pesma
juce smo izasli, cetvrti dan od operacije, i super sam, malo me konci zatezu, al nije strasno
Cela ekipa lekara i sestara na GAKu na CR su extra, odusevila sam se
uigrano organizovano extra
operisao me je jedan mladi, moram reći zgodjušan doktor, cije sam ime prvi put cula tad kad sam zaglavila u bolnici, dr Uljarevic i super je odradio posao
a potom je svakog dana dolazio na odeljenje da me obidje i pita za zdravlje junačko
i za bebu naravno
i tako
sad se trudim da uspostavim laktaciju, posto mleka imam pa se mucim sa onim beba jede, pa ja posle muzem, kao krava sam
i sad dok kuckam provaljujem koliko me bole jagodice prstiju od stiskanja bradavica
no, nista mi sada to nije tesko
evo i prve slicice iz porodilista, nije neki kvalitet, al bice nekad kasnije jos
Slika183.jpg

sve vas ljube Jexy i Ivan

E super! Nek ti je sa srecom Jexy!

Nego, zasto se izmuzas? Pretpostavljam da znas da mlecne zlezde funkcionisu na principu ponude i traznje, sto vise budes izmuzala vise ce se mleka praviti, pa tako ulazis u vrzino kolo. Da li mozes da pustis bekana da siki i da se polako prirodnim putem regulise odnos ponude i traznje mlekca?

I da, bebac je kao med medeni! Moracu da vidim kako se postavljaju slicice da i ja zakacim fotku mog bebirona.

Nego, zasto se izmuzas? Pretpostavljam da znas da mlecne zlezde funkcionisu na principu ponude i traznje, sto vise budes izmuzala vise ce se mleka praviti, pa tako ulazis u vrzino kolo. Da li mozes da pustis bekana da siki i da se polako prirodnim putem regulise odnos ponude i traznje mlekca?

I da, bebac je kao med medeni! Moracu da vidim kako se postavljaju slicice da i ja zakacim fotku mog bebirona.

upravo ovo...

e pa hebi ga
meni rekose da moram da izmuzem posle svakog podoja, jer on ne moze da izvuce onoliko koliko ima, pa da se ne upali

e pa hebi ga
meni rekose da moram da izmuzem posle svakog podoja, jer on ne moze da izvuce onoliko koliko ima, pa da se ne upali

tako je, samo ti nastavi kako su ti rekli
to dal ce beban da sisa il ces ti visak da izmuzes nije bitno
mleko ce se stvoriti u svakom slucaju novo
a kod zena kije imaju puno mleka a bebica ne sisa jos uvek puno
moze doci do upale
dobro ti radis
kiss

msm, stvarno, da me mislite da lupam, jexi je u pravu...
em sam sestra, em sam radila na pedijatrijskoj intenzivi i znam proceduru
majke su se redovno izmuzale, ako ne mogu same, ima i tih pumpica da se kupi...
tako da jexi, moz da probas i sa pumpicom
i bolje da se izmuzas, dok malac ne pocne da vuce ko veliki
nego da razmisljas o mastitisu
samo napred ! :) :**** ljubi bebana

..jeeeexyyyyy... :klap: :heart: ..dobrodoshla.. :D
..kiss za velikog Ivana i za tebe mama. :zag:
..sad uzivajte, sve ce da dodje na svoje, samo dan po dan.. :aha:

..ja zaglavila gnojnu anginu, zene, izbushishe mi guz.icu u DZ.. :(
..nadam se samo da ni jaksha ni aleksej nece dobiti od mene.. :sad2:
..nemam pojma kako sam to zapatila, niko oko mene nije bolestan, jedino ako sam dobila poshtom.. :roll:
..aki je dushica, sisa kao blesav, prvih desetak dana je to bilo na sat i po do dva,
pa do tri nedelje na svaki SAT :eek: a sa tri nedelje je pocheo da sisa NEPREKIDNO.. :neutral:
..jedno pet dana sam izdrzala, pa usput i zaglavila sa ovom anginom i tempetaturom,
pa onda pochela da mu dodajem adaptirano mleko da bih napravila ikakav razmak izmedju podoja,
jer sam mislila da cu da odlepim.. :neutral:
..sad guramo tako, videcemo dokle.. :(

..veeeliki pozdrav za sve vas od nas.. :bye:

Hello draga, pa tebi je danas termin, jel ides na neku kontrolu danas da vidis sta kazu, ima li naznaka da se blizi?
Ja idem na CTG svaki drugi dan, a sutra definitivno na kontrolu i dogovor oko CR. Noci su mi postale mnogo teske, sve me zivo boli i pritiska, nikako da se namestim, ali kontam da je to normalno. Nadam se da ce CR biti za jedno 2 nedelje, jedva cekam! Tebi drzim fige i nek nam javi muzic kad se porodis!
Hoces li prirodno? CMOKIC

Ja sam danas bila na kontrolu kod babice naravno,otkucaji srca bebe su u redu i beba se skroz spustila,ustvari ona je tu vec mesec i vise,cak je i doktorka[ pre neki dan kad sam otisla na kontrolu jer sam imala male bolove] pipnula.jos malo,ali post planiram prirodno da se porodim rekli su mi da idem na kontrolu za nedelju dana a indukciju daju tek za nedelju i 5 dana tj sa 41. nedelja plus 5 dana

Jexy, cestitam :)
Presladak je Ivan :heart:
Nek je ziv i zdrav 10000000 godina :D
Net mi je bio iskljucen, pa nisam bas u toku ko, kako, kada i tako to.....ne znam jel sam jos nesto propustila?

Ljubite stomacice i bebice

November draga ja dve nedelje posle porodjaja dobila upalu oba uva :lol:
ajoj al sam se napatila sa tim usima i ranom i ostalim nazovi glupostima :lol:
sad mi smesno, tad sam plakala :confused:
Pao ti imunitet i ***....sta ces
Ljubi pilice :heart:

msm, stvarno, da me mislite da lupam, jexi je u pravu...
em sam sestra, em sam radila na pedijatrijskoj intenzivi i znam proceduru
majke su se redovno izmuzale, ako ne mogu same, ima i tih pumpica da se kupi...
tako da jexi, moz da probas i sa pumpicom
i bolje da se izmuzas, dok malac ne pocne da vuce ko veliki
nego da razmisljas o mastitisu
samo napred ! :) :**** ljubi bebana

Necu da pametujem , ne bih pogresno da me shvatite, svez sam roditelj tek 2 meseca, ali reci cu moje iskustvo, a znam i iskustva mojih drugararica koje su takoje od nedavno majke. Elem, po savetima koje sam procitala na mnogim roditeljskim portalima, a koje sam dobila i od patronaznih sestara kada sam rekla da zelim iskljucivo da dojim, bebu sam od rodjenja stavljala na dojku da siki. Prva dva dana je izlazio kolostrum da bi zatim krenulo mlekce. E sada, moj bebac je bas; bas voleo da sisa i od starta je vukao extra tako da se kod mene vrlo brzo regulisala laktacija. I ja sam se u mojoj okolini susretala sa komentarima tipa- dal' imas dovoljno mleka, ma dal ti je mleko kvalitetno, izmlazaj obavezno da bi imala mleka...itd.itd. Nista ja to nisam slusala i kod mene sve funkcionise extra, bebac je super napredan, za prvih mesec dana je dodao 1100gr, jos sam ja pokusavala da ga zavaravam i da mu ne dajem cesce od tri sata jer mi je moj ginekolog reko samo na 3h ( lupa covek ) pa sam se plasila da mi beba ne bude gojazna :zcepanje: Posle saznam da bebama u prva 2-3 meseca treba davati da sisaju kad god to traze, i ja tako od tada radim, a bebon nije debeo vec je super napredan i srazmeran. Sa mesec i po dana je bio dugacak 61.5cm i tezak 6100 gr.Dobro, moj Lale je rodjen sa 56cm i 4200gr, Mastitis nisam dobila, par puta su mi bile veoma napete grudi i vrele jer je beba napravila malo vecu pauzu sa sisanjem, ali sam ja tada grudi istusirala hladnom vodom i i sve se dovelo u red.
E sada, jedna drugarica je dojila bebu i plus izmlazala, stalno je imala visak mleka, bolne grudi i mastitis jer je mleko od izmlazanja stalno nadolazilo. To je dovelo do toga da prestane da doji. Mislim, ne znam, svako neka radi onako kako misli da treba, ali moze i da se informise na netu i vidi iskustva na hiljade majki koje su dojile i da ih uporedi.

Jedan savet mamama od mene koji je moj muz nasao na netu i koji nam je mnogo koristio. Bebu stavljam da siki na jednu dudu sve dok ne posisa mleko iz nje, pa tek onda na drugu. Naravno, nikada ne znam da li je sve posisao iz prve, vec otpriilke vidim po bebinom ponasanju a i dojci. Dr mi je reako ( moj ginekolog kada me je otpustao iz porodilista ) 10min jedna, 10 druga i dosta, ma kako da ne. Medjutim, mleko koje u pocetku izlazi iz dojke je 95% voda, i verovatno ste primetile da je prilicno vodeno. Tek kasnije dolazi ono gusto, kaloricno, ono koje bebu zasiti. Ako bebon siki samo po 10min. na svakoj dojci ono posisa samo to vodeno mleko koje brzo bebi proleti kroz crevca i pravi grceve. Tako sam ja procitala. Ja zato bebi dam jednu dojku, ako zavrsi sa sikenjem na istoj sledci put mu opet ponudim istu, i kada je isprazni prelazimo na drugu punu. I super funkcionisemo.
I jos jedan savet trudnicama, dobro se informisite o svemu dok ste jos trudne, posle ne verujem da cete imati vremena za net, ja bar nisam imala prva skoro dva meseca.

Poslednja izmena:
..jeeeexyyyyy... :klap: :heart: ..dobrodoshla.. :D
..kiss za velikog Ivana i za tebe mama. :zag:
..sad uzivajte, sve ce da dodje na svoje, samo dan po dan.. :aha:

..ja zaglavila gnojnu anginu, zene, izbushishe mi guz.icu u DZ.. :(
..nadam se samo da ni jaksha ni aleksej nece dobiti od mene.. :sad2:
..nemam pojma kako sam to zapatila, niko oko mene nije bolestan, jedino ako sam dobila poshtom.. :roll:
..aki je dushica, sisa kao blesav, prvih desetak dana je to bilo na sat i po do dva,
pa do tri nedelje na svaki SAT :eek: a sa tri nedelje je pocheo da sisa NEPREKIDNO.. :neutral:
..jedno pet dana sam izdrzala, pa usput i zaglavila sa ovom anginom i tempetaturom,
pa onda pochela da mu dodajem adaptirano mleko da bih napravila ikakav razmak izmedju podoja,
jer sam mislila da cu da odlepim.. :neutral:
..sad guramo tako, videcemo dokle.. :(

..veeeliki pozdrav za sve vas od nas.. :bye:

I moja beba je jedno vreme htela skoro neprestalno da siki, a posle se to razredilo. Mada i sada kad god pocne da kmeci ja mu ponudim siku, sta cu drugo ga ne smiruje.
Zelim ti da sto pre ozdravis! Ima li gde kakav kutak osim teme SAVETI O BEBAMA gde mozemo da razmenjujemo iskustva i utiske vezano za bebe i roditeljstvo?

Yulo, kako je sada beba? Jel se snalazis? Ima li vec svoj tempo?

Ljubim te puno i uzivaj u svojoj bebi :cmok2:

Pozdrav draga! Pa, prilicno ima, sisa na dva-tri sata, nocu i 4h, kako kada. Ako je kmecav ponudim mu siku i cesce. uglavnom vec je to sada "velika" beba, uveliko se smeje, guce, cichi i presladak je! Prvih mesec i po su mi bili teski, sada je sve lakse. Kako si ti, kada ti ono bi termin, cini mi se oktobar, ako nesto nisam pomesala?

Veliki poljubac za tebe od bebe i mene!

Poslednja izmena:
Pozdrav draga! Pa, prilicno ima, sisa na dva-tri sata, nocu i 4h, kako kada. Ako je kmecav ponudim mu siku i cesce. uglavnom vec je to sada "velika" beba, uveliko se smeje, guce, cichi i presladak je! Prvih mesec i po su mi bili teski, sada je sve lakse. Kako si ti, kada ti ono bi termin?

Veliki poljubac za tebe od bebe i mene!

Termin mi je 27.oktobar. Da li cu ga docekati ne znam. Za sada sam dobro samo sto sve radim sa pola snage. Proci ce ovih par nedelja pa cu upoznati naseg prvog bebca. Koliko ocekujem taj trenutak, toliko se i plasim da li cu uspeti da odradim sve kako treba i dali ce sve biti u redu sa bebom.... Mislim da mi predstoje najduzi mesici u mom zivotu, ali valjda je to i normalno.

Danas sam krenula u skolicu, pa me je to malo umirilo. Ima nas petnaestak i to uglavnom prvorotke (samo dve imaju vec 1 dete). Izgleda da se skupila zanimljiva grupica i da cu uzivati u casovima pripreme. Sestra koja drzi casove je sasvim ok i prijatna za gledanje i slusanje ;) Ljubim te puno i cuvajte se.

Jako je vazno da znas otprilike sta te ceka, a jos vaznije je da udjes u porodjaj bez straha i panike. Veruj u sebe, mislim da je to najvaznije. Nemoj da se plasis, a ako uzimas epidural nemas ni cega. Bas sam napisala na temi -Da li porodjaj boli - nesto o tome, pa procitaj ako imas vremena.
Kisssssssssssssssssssss i pitaj za sve sto te zanima slobodno na pvt, kad god imam vremena svraticu na krstu.

Jexy, malecni je meeeeeed, slatkiš mali :heart::heart::heart:
Joooj, ne mogu da dočekam, ja bih sada odmah... :lol:
Žao mi je što si morala na carski, a opet, super što si tako lepo prošla. :ok:

November, jel ti bolje, jel si ozdravila? :) Da držimo fige da se ni jedno malecko ne razboli :ok:

Yula, mene je tvoja priča o porodjaju, na onoj temi, skoro rasplakala :) I vidiš kako je to drugačije tamo, "u belom svetu"... a opet sve tako isto ;)

Ija, nestrpljiva si, a? :D Razumem te, sasvim i potpuno. Dok trepneš stići će oktobar i eto malog bebilija :heart: I ja jedva čekam, ali moje tek dogodine... ima da osedim dotle čekajući :lol:

Pozdrav za sve vas 'tomaćiće :heart:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back