Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da oni imaju neke šeme gde to ne rade. Ja sam prvu trudnoću vodila u NS. Drugu u Subotici i to paraleno kod državnog (zbog lekova i ležanja u bolnici) i kod privatnog. Ni na jednom mestu mi nisu merili ni težinu ni pritisak, a bila je oba puta visoko rizična trudnoća sa intervencijama, pila sam lekove za održavanje koji su mi gurali puls i do 140. Ne nam u čemu je fora.

Ja svakog meseca na svoju ruku uradim u privatnoj laboratoriji KKS+secer i Fe i urin+ako treba urinokulturu. Dr mi se uvek cudi zasto to radim, ja kazem bolje da budemo sigurni.
Ovog meseca treba da proverim i proteine u mokraci, da vidim da li je sve ok, pa se malo brinem.

Sto se tice merenja kg i pritiska. Ja svaki dan kuci stanem na vagu i merim se, a s vremena na vreme merim i pritisak (uglavnom kada mislim da mi je visok, ili kada me boli glava, ali uvek ispadne ok). Dr me samo pita kako kg i pritisak ja kazem 3kg i ok, i ona samo odmahne glavom ali nigde ne upise. Ovo se sve odnosi na NS. Moja zaova je isto trudna u Beceju (sa 2 dana razlike, bice lep Bozic sa dve nove bebe), i njoj SVAKI put jos od februara izmere tezinu i pritisak i dobija uput za laboratoriju. Koliko doktora toliko metoda.

Ziveo Internet gde bar mogu da procitam sta da proverim i na sta da pazim.

Променила је једног гинеколога па је сад код другог. Где год оде исти случај. Сви раде по истом шаблону.

Neka zahteva da joj kontrolisu pritisak, a kilazu moze i sama. Pritisak je veoma bitan faktor u trudnoci, kao sto si verovatno i sam zakljucio i ne razumem te doktore. Mozda je mlada i vitka pa cene da joj je pritisak dobar, mada to nista ne mora da znaci.
Ja sam isla na pregled kod gin. jednom mesecno, svaki put sam dobila uput za vadjenje krvi-analize na rubeolu i toxoplazmozu i jos ponesto, i analize urina. Svaki put mi je radio i brzinski ultra zvuk, merenje pritiska i tezine je bilo pod obavezno. Jos ja kao razmisljala da menjam dr-a, ali posto sam na kraju videla da je zaista odlican strucnjak odustala sam od te ideje.

Pozdrav i svako dobro.

svaki mjesec je pod obavezno da se mjeri pritisak,kilaža i urin na pregled...tako je
bar kod nas...a dr manje više ne mora te pregledat svaki mjesec ili UZ..to nije
pod obavezno...mislim to su neke osnovne stvari...

Ja to radim sve sama, merim p svakog dana, i tezinu redovno i urin i krvnu sliku svakog meseca. E kad bih ja cekala da se oni sete, daleko bih dogurala!
Moja drugarica nosi blizance i ide kod privatnog ginekologa i cak se ni on nije setio da joj skrene paznju da mora redovno da kontrolise pritisak, dok joj pred kraj trdudnoce nije skocio pa je morala da pije lekove! Nemam reci, zato sve radim na svoju ruku!

Jao, ma cije ja to male nozice vidim, ljubim ih kako su slatke! Eeee ko da si znala sta da postavis, najvise volim male decije none! Ja sam Paji kupila male carapice sa romboidima i nosim ih u bolnicu da mu obujem!

To me potseti na vic:
Pričaju dve bebe u porodilištu, jedna kaže "ja sam dečko" , pita druga "kako znaš", "pa, pokazaću ti kad izađe medicinska sestra iz sobe". I izađe sestra , kad beba podigne ćebence i kaže " vidi...plave čarapice" :)

Kako si Jexy draga, kako je pufnica- medenjak mali? Kako tece oporavak posle CR, mene to ceka sledece nedelje!?

dobro smo, danas idem da skinem konce a svekrva ce mi cuva malog (i posle se zalim nesto)
mali je dobro, siki, mleka ima....samo mu pupcic jos nije otpao, a danas mu je 11.dan
mene zna malo da zaboli rez kad duze stojim ili hodam, setam svaki dan po malo, setati se mora
da znas kad budes bila u bolnici, kad te dignu na noge, stisni zube i setnja po hodniku
malo po malo
bice ti mnogo lakse
prvi dan je zeznut, dok ne ustanes, posle je sve lakse i lakse
nije taj carski uopste toliko strasan
ma uostalom, kad ti budu doneli Pavla, zaboravices da te bilo sta boli, od bujice emocija koje ce te preplaviti :D
a posle ce nastaviti da te boli normalno:D

jedini problem koji ja trenutno imam su hemoroidi, pa ako neka ima neki koristan i efikasan savet, neka mi javi pliz, jerbo ne mogu da sedim:sad2::sad2:

dobro smo, danas idem da skinem konce a svekrva ce mi cuva malog (i posle se zalim nesto)
mali je dobro, siki, mleka ima....samo mu pupcic jos nije otpao, a danas mu je 11.dan
mene zna malo da zaboli rez kad duze stojim ili hodam, setam svaki dan po malo, setati se mora
da znas kad budes bila u bolnici, kad te dignu na noge, stisni zube i setnja po hodniku
malo po malo
bice ti mnogo lakse
prvi dan je zeznut, dok ne ustanes, posle je sve lakse i lakse
nije taj carski uopste toliko strasan
ma uostalom, kad ti budu doneli Pavla, zaboravices da te bilo sta boli, od bujice emocija koje ce te preplaviti :D
a posle ce nastaviti da te boli normalno:D

jedini problem koji ja trenutno imam su hemoroidi, pa ako neka ima neki koristan i efikasan savet, neka mi javi pliz, jerbo ne mogu da sedim:sad2::sad2:

Krema od nevena, nikakve faktu i sl ne smeš da koristiš zbog dojenja. A ako nemaš kremu ima da se kupi osušen neven u prodavnici zdrave hrane , isto tako sad je sezona cvetanja nevena pa možeš da napraviš. Ispereš svinjsku mast u nekoliko voda, pa je zagrejes na toplo ali ne vrelo i ubaciš latice nevena.

ja sam nakon prvog proodjaja dobila hemoroide koji su me urnisali skoro mesec dana. bas u visegradskoj su mi preporucili faktu mast, niko je nije dovodio u vezu sa dojenjem:confused:. sad to cujem prvi put.
jexy, jel to ostalo od trudmoce ili se pojavilo posle porodjaja? ja bas ne bih volela da mi se ponovi, ali gotovo sam sigurna da hoce, jer ih izazovu naponi.

ja sam nakon prvog proodjaja dobila hemoroide koji su me urnisali skoro mesec dana. bas u visegradskoj su mi preporucili faktu mast, niko je nije dovodio u vezu sa dojenjem:confused:. sad to cujem prvi put.
jexy, jel to ostalo od trudmoce ili se pojavilo posle porodjaja? ja bas ne bih volela da mi se ponovi, ali gotovo sam sigurna da hoce, jer ih izazovu naponi.

A kakve veze ima Faktu sa dojenjem?

nisam imala problema u trudnoci sa hemoroidima
pojavise se pre neki dan kad sam imala malo problema da izbacim "alu" iz stomaka, a zbog reza sam se plasila da se napnem, pa je to trajalo.....sad imam takav problem...

pitala sam sad kad sam vadila konce u bolnici, rekose mi da uzmem nesto ...Fastum mast..jel to ta Faktu?...moja snajka koristila isti taj Fastum, a dojila je
muz je trazio u apoteci neku za dojilje i dali su mu nesto sto se zove hemero protect, al nesto ne osecam da mi pomaze

Zdravo svima. Prvi put vam pisem iako sam vec 33-ca nedelja trudnoce, a pratim ovaj forum jos otkako sam saznala da sam trudna. Imam jedan problem koji mi se javio prosle nedelje. Naime, nakon izuzetno dobre trudnoce, koja mi je izuzetno prijala (prva trudnoca je u pitanju, a imam 31-nu godinu), odjednom mi se na redovnoj kontroli ultra-zvukom pojavilo izrazito smanjenje plodove vode, koje se sada granici sa kriticnim. Do te mere da doktori planiraju da me porode ranije, ceka se samo jos misljenje jedne doktorke koja treba da me pogleda sad u sredu. Zanimaju me vasa iskustva, da li ste culi za takve slucajeve i da li treba da brinem toliko koliko sada brinem, a to je mnoooogo. Inace, do sada je sve uvek bilo u redu, ja pijem puno vode (to je bio prvi savet lekara od pre nedelju dana koji nije urodio plodom), a ja se i dalje jako dobro osecam, da mi nisu rekli za to smanjenje plodove vode, ne bih ni po cemu znala da nesto nije u redu. inace, gledalo me je nekoliko lekara i svi su istog misljenja, tako da iskljucujem mogucnost lekarske greske :(

Anchice...dobrodošla nam:zag:
smanjenje plodove nije do doktora nego jednostavno takva bude trudnoća...
u nekim trudnoćama dođe do smanjenja u nekim do povećanja plodove vode...
ako doktori odluče da te porode ranije nebrini...
to su ipak stručna mišljenja i oni će da odluče kada i šta i u najbolje vrijeme...
tako da se nebrini...i javi kad se porodiš i dobiješ bebicu:cmok2:

Hvala svima na cestitkama.
E ovako....
1.08. u 10 do 3 ujutru mi je pukao vodenjak,kazem ja mm a on meni dobro ugasi svetlo.:eek: Uopste nije bio svestan.
Istusiram se i krenemo.Bolovi krecu u 3.30 i to na tri minuta.Dr mi kaze da cu do podne da se porodim.
U 8.30 sam vec 7cm otvorena.
Ali beba je visoko i nece da se spusti.Bolovi su bili strasni,mislila sam da se nikad nece zavrsiti.Rekla sam da se nikad vise necu poradjati(vec sam se predomislila).:lol:
U 9 mi ukljuce indukciju i slaba vajda od nje,u 10 mi daju bolus sintocinona.U medjuvremenu sam radila cucnjeve:lol: da bi se ona spustila.
I iz treceg napona se rodila,naravno morala je babica da mi pritisne stomak.
Imam jedan koncic i bas me muci,boli,pece,bolno svrbi.Mazem kantarion i bolje mi je vec.Neki (zgodni) specijalizant me usivao.:manikir::rumenko:Kazem ja njemu budite nezni dr,a on kaze da hoce i bio je.:zper:
Moram vam reci da posle ovog obozavam mog ginekologa.Covek je stvarno bio fantastican.
Da,mleka nemam,bilo svega nekoliko kapi.Masiram,pijem caj za dojilje,al ne vredi...:neutral:
Inace Dunja je fina,samo sto moze da jedeeee.Ne place ni kada je mokra,samo kad je gladna.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back