Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Od pocetka trudnoce razmisljam da pohranim maticne celije u neku krio banku, ali se sve vise predomisljam... Jednu od predstavnica sam zvala , nije bila na telefonu, javio se njen muz i rekao da je otisla negde a telefon nije ponela, bio je poslovan i rekao da ce se javiti za sat vremena...i nije se javila evo, vec drugi dan. U druge dve krio banke sam slala mail sa pitanjima koja me interesuju i niko od njih mi se nije javio. E, kada su takvi kada treba da uzmu pare, kakvi su onda kada , ne daj Boze, zatreba da ti donesu maticne celije ? Nije to malo para pa da ja njih teba da jurim da im ostavim 1800 evra. I sve vise pocinjem da ramisljam o tome sta njih sprecava da "moje" maticne celije prodaju nekom za 15000-20000 evra kako se krece cena ? Lepo ispitaju da li odgovaraju nekome, ponude mu a meni kazu...izvinite, nije ih bilo dovoljno, nije dobar uzorak, platite samo putne troskove...
Mozda ovo sto pisem samo iz mene progovara disbalans hormona, a mozda i postoji tu neka teorija zavere...
Ma, ne slusajte me...sigurno su hormoni, verovatno cu vec sutra imati drugo misljenje

Od pocetka trudnoce razmisljam da pohranim maticne celije u neku krio banku, ali se sve vise predomisljam... Jednu od predstavnica sam zvala , nije bila na telefonu, javio se njen muz i rekao da je otisla negde a telefon nije ponela, bio je poslovan i rekao da ce se javiti za sat vremena...i nije se javila evo, vec drugi dan. U druge dve krio banke sam slala mail sa pitanjima koja me interesuju i niko od njih mi se nije javio. E, kada su takvi kada treba da uzmu pare, kakvi su onda kada , ne daj Boze, zatreba da ti donesu maticne celije ? Nije to malo para pa da ja njih teba da jurim da im ostavim 1800 evra. I sve vise pocinjem da ramisljam o tome sta njih sprecava da "moje" maticne celije prodaju nekom za 15000-20000 evra kako se krece cena ? Lepo ispitaju da li odgovaraju nekome, ponude mu a meni kazu...izvinite, nije ih bilo dovoljno, nije dobar uzorak, platite samo putne troskove...
Mozda ovo sto pisem samo iz mene progovara disbalans hormona, a mozda i postoji tu neka teorija zavere...
Ma, ne slusajte me...sigurno su hormoni, verovatno cu vec sutra imati drugo misljenje

E to se upravo meni desilo, bila sam potpuno šokirana jer stvarno nisam očekivala, rekli su da se to dešava u jako malom broju slučajeva, 4-5%, pa kud baš mene:dontunderstand:. Naravno, mm je odmah počeo sa tom teorijom zavere, koja mi ne bi pala na pamet da on nije pomenuo, ali ko meni stvarno garantuje šta se desilo sa matičnim ćelijama,predala sam im i to je to, ostalo se sve zasniva na tome što su mi rekli preko tel. Tražila sam im neku potvrdu, dokument o tome, ali naravno ništa od toga... Poslali su mi samo profakturu o uplati putnih troškova.

Razumem ja tebe draga potpuno, samo sam razmišljala kao biće koje nikako ne trpi fizički bol, ali, ako ćemo pošteno, verovatno bih i danas sa ovim iskustvom i gomilom pročitanih stvari odlučila da se prirodno porodim :cmok2:

ja mogu da istrpim svasta nesto osim bolova u stomaku :sad2:
to mi bas tesko padne
al se mnogo plasim te epiduralne

a porodjaj pod epiduralnom je isto prirodan samo sto nema bola
ali me uzasno nervira kada neko bez razloga(zdravstvenog) ide na carski rez.

ja sam prvi put zaglavila na carski zbog zdravstvenih razloga...da tako kazem...posto problem nije bio u meni vec u bebi..
ja sam vec pitala svoju dr da li ima sanse da idem na prirodnu varijantu i ona kaze sto da ne..
elem...necu da uzimam epidural jer sam prvi put otisla na carski 8 prstiju otvorena,i lepo sam izdrzala kontrakcije..uz pravilno disanje...mislim da cu i drugi put dobro proci taj deo porodjaja..ali videcemo..prvi put nisam bila na indukciji

mislim da je carski rez preterana opcija ako nema potrebe, ali dobro..tako se carevi radjali..da se ne muce ni mama ni dete...
s druge strane postoji taj epidural...i cujem da je popularna varijanta...i kao da je bezbedno..nemam pojma..ne volim nija te injekcije..ustvari sam iglu do sada videla samo kod zubara i kod krvnika...:sad2:
a inace se plasim igala mnogo...ali ne znam za taj porodjaj..ja bih ipak epidural...moracu jpos malo da se raspitam...

ja sam prvi put zaglavila na carski zbog zdravstvenih razloga...da tako kazem...posto problem nije bio u meni vec u bebi..
ja sam vec pitala svoju dr da li ima sanse da idem na prirodnu varijantu i ona kaze sto da ne..
elem...necu da uzimam epidural jer sam prvi put otisla na carski 8 prstiju otvorena,i lepo sam izdrzala kontrakcije..uz pravilno disanje...mislim da cu i drugi put dobro proci taj deo porodjaja..ali videcemo..prvi put nisam bila na indukciji

Znaci, to sistanje koje vezbamo u skolici stvarno pomaze?

Znaci, to sistanje koje vezbamo u skolici stvarno pomaze?

..disanje stvarno pomaze.. :) ..ne mora da bude "shkolovano" disanje,
ali ta priprema je ustvari samoohrabrivanje mama da imaju utisak da znaju shta rade, da tako kazem.. :lol:
..prirodni instikt kad te neshto boli je da se skupish i zaustavish dah, a ovde je to jako
kontraproduktivno, manjak kiseonika izaziva bolne grcheve (kao npr onaj "bodac" kad trchish)
a samo shirenje i kontrakcije su vishe intenzivni i neprijatni i uznemirujuci nego bolni,
ipak je to osecaj koji imash prvi put u zivotu, treba disati i opustiti se, a adrenalin pichi.. :)
..jedan od najkorisnijih saveta za prvu fazu porodjaja koji sam dobila je da
se ne trudish da stiskash stomak nasuprot kontrakcijama (shto je nekako logichno),
vec da pokushash da zamislish da si 11 meseci trudna i da ti je stomak veeeeeliki.. :D
..zvuchi suludo, ali deluje 101%.. :)

mislim da je carski rez preterana opcija ako nema potrebe, ali dobro..tako se carevi radjali..da se ne muce ni mama ni dete...
s druge strane postoji taj epidural...i cujem da je popularna varijanta...i kao da je bezbedno..nemam pojma..ne volim nija te injekcije..ustvari sam iglu do sada videla samo kod zubara i kod krvnika...:sad2:
a inace se plasim igala mnogo...ali ne znam za taj porodjaj..ja bih ipak epidural...moracu jpos malo da se raspitam...

..nemoj da zaboravish, ZK, da su carice bile potroshna roba u to vreme,
ako ne prezivi carski - lako ce car da privede novu,
a "carska krv" tj potomak je trebalo da se sachuva po svaku cenu.. :neutral:
..zivo me zanima kakva li je bila stopa prezivljavanja carica bez anestetika i antibiotika.. :sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back