Kultni dan - Sudnji Dan

Христ је под црквом подразумевао духовну цркву односно духовно јединство, а не како норди рече, затварање Бога у зидове.

Naravno, ali da bi postojalo duhovno jedinstvo, prvo mora da postoji fizičko jedinstvo.
Uostalom, apostolu Pavlu je lično Hristos naložio da ide i osniva crkve. Nećeš valjda reći da su sve crkve koje je on osnovao (po skoro celom tada poznatom svetu) plod jedne velike greške?

Не знам, само знам да је човеку коме је Бог у срцу, и око њега не треба никаква црква, а понајмање ова данашња (тј. данашње). Кажу да је један Бог рекао - "Ако они који вас воде кажу, 'Видите, царство божије је на небу', тада ће птице тамо бити пре вас. А ако вам кажу 'Царство божије је у мору', тада ће рибе тамо бити пре вас." - па ти тако и ја кажем - ако ти кажу да је Бог у цркви, знај да ће сво оно камење уграђено у зидове и темеље бити ближе Богу него ти...

Физичко јединство може бити остварено на било ком месту под капом небеском, и за њега је потребно пре свега и једино отворено срце а не четири шарена зида унутар кога те свако мерка како си се обукао, да ли се крстиш како треба, јеси ли на правој страни и колики део Богослужења знаш.

Физичко јединство може бити остварено на било ком месту под капом небеском, и за њега је потребно пре свега и једино отворено срце а не четири шарена зида унутар кога те свако мерка како си се обукао, да ли се крстиш како треба, јеси ли на правој страни и колики део Богослужења знаш.

Slažem se, nisam ja ni rekao da se vernici moraju sastati između četiri zida. To može biti bilo gde, gde su ljudi okupljeni u ime Isusa Hrista.

Ali su crkve (sinagoge) postojale i u Hristovo doba a sam Hrist je u njih ulazio.

Da, ali u Delima apostolskim imamo primere da su se vernici sastali na livadi pored grada, pa u običnoj sobi nečije kuće, sam Hristos je rekao da gde su dva ili tri sabrani u Njegovo ime i On je među njima, ali dobro - ako neko želi da gradi posebne objekte za sastajanje vernika, nemam ništa protiv, možda danas tako mora. Samo treba istaći da Crkvu čine ljudi (eklesia - skupština) i Hristos koji je sa njima, a ne sam objekat. Ne znam koliko je uopšte ispravno objekat nazivati Crkvom, ja bih ga pre nazvao ''bogomoljom''.
Ono što je mnogo važnije je da budemo kao vernici u Vereji: ''Ovi pak bijahu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po pismu je li to tako'' (Dela 17:11). Znači sve što sveštenik kaže treba proveriti da li je u skladu sa Svetim Pismom.

Poslednja izmena:
QUOTE=onisifor;6530538]
Ono što je mnogo važnije je da budemo kao vernici u Vereji: ''Ovi pak bijahu plemenitiji od onih što žive u Solunu; oni primiše reč sa svim srcem, i svaki dan istraživahu po pismu je li to tako(Dela 17:11). [/QUOTE]

Pre bih rekao da treba da budemo kao nevernici koji kažu "čik - pokaži mi!".
Teško ljudima od jedne knjige. :roll:

Naravno, ne možeš mi pokazati ovako nešto. Evo, recimo ovako - imamo dve pretpostavke. Jedna je da je Bog stvorio čoveka, druga je da je čovek izmislio boga. Zašto je prva pretpostavka za tebe očigledna?

Običan sto postoji zato što ga je napravio stolar, knjiga postoji zato što ju je napisao pisac, kuća postoji zato što ju je sagradio zidar - ništa nije moglo samo od sebe da nastane, a pogotovo ne nešto tako složeno kao što su Univerzum i čovek. Čovek postoji zato što iza njega stoji Tvorac. Tako ja razmišljam.

Običan sto postoji zato što ga je napravio stolar, knjiga postoji zato što ju je napisao pisac, kuća postoji zato što ju je sagradio zidar - ništa nije moglo samo od sebe da nastane, a pogotovo ne nešto tako složeno kao što su Univerzum i čovek. Čovek postoji zato što iza njega stoji Tvorac. Tako ja razmišljam.

OK. Shvatio sam kako razmišljaš. A mogu li da pitam kako rešavaš problem samog Tvorca? Mislim "ništa nije moglo samo od sebe da nastane", kako kažeš, pa ni Tvorac. Ko po tebi "stoji iza" Tvorca? Pogotovo što bi Tvorac, onako kako ga ti zamišljaš, bio složeniji i od Univerzuma i od čoveka.

OK. Shvatio sam kako razmišljaš. A mogu li da pitam kako rešavaš problem samog Tvorca? Mislim "ništa nije moglo samo od sebe da nastane", kako kažeš, pa ni Tvorac. Ko po tebi "stoji iza" Tvorca? Pogotovo što bi Tvorac, onako kako ga ti zamišljaš, bio složeniji i od Univerzuma i od čoveka.

Nešto moraš uzeti za početnu tačku: ili Tvorca ili materiju. Ako me pitaš: ''Ko je stvorio Boga?'', ja tebe pitam: ''Ko je stvorio materiju?''

Back