onisifor
Ističe se
- Poruka
- 2.275
Mnoštvo pitanja od mene, laika:
Ukoliko je Bog = ljubav, i ukoliko treba da praštamo grešnicima, čemu onda služe zakoni?
Čemu onda kazne, posebno smrtna? (recimo: "oprostimo" grešniku, ali ga spržimo na električnoj stolici; zar to nije licemeje, samo lažna uteha data osuđeniku na smrt umesto sedativa? On ne odlazi u ljubavi već u fizičkoj agoniji bez obzira na iluziju spokojstva i mirenja sa smrću; konačno, njegova kazna je odmazda za počinjeni greh)
Zašto je Bog na naša pleća svalio nezahvalan zadatak da budemo procenitelji količine grešnosti drugog čoveka i njegovi dželati?
Nije li čovek, kao sudija, preuzeo na sebe ulogu Boga? Ili su samo neki, "odabrani" (pravnim, tj. ljudskim a ne božanskim kriterijumima) medijatori između Boga i grešnika?
Evo, da probam da ti odgovorim kao laik laiku.
Mi ne živimo u teokratskoj državi, kao što je bio stari Izrael. Kod njih je važio zakon: ''Ko ubije čoveka, valja da bude ubijen od čoveka''.
Mi ne živimo u teokratskoj državi, ali princip je isti. Ako neko ubije čoveka, mi treba hrišćanski da mu oprostimo i da ga volimo. Ali, ako ga pustimo, postavlja se pitanje: koliko volimo ostale ljude u ovoj zemlji? Zar da ga pustimo na slobodu, pa da opet ubije? Zar ćemo silovatelja da pustimo na slobodu, pa da opet siluje? Lopova da opet krade? Postavlja se pitanje: Da li volimo porodicu ubijenog čoveka? Da li volimo tu silovanu ženu? Da li volimo pokradenu osobu?
Zatim, tu je aspekat kazne. U to da li treba da zadržimo smrtnu kaznu ili ne, neću sada da ulazim. Iako će konačna pravda biti ispunjena tek nakon Božijeg Suda, u državi moraju da postoje građanski zakoni, inače ne bismo mogli da opstanemo. Mi ne živimo u raju. Vidimo da ni biblijski spisi ne zabranjuju da se sudski (u okvuru institucija) sprovede pravda i sada, na ovoj ovakvoj zemlji.
Još nešto. Kažnjavanje zločinaca preventivno deluje na potencijalne zločince. Jednostavno, to na ovoj, grehom zaraženoj zemlji, mora tako da funkcioniše.
Znači, mi možemo i treba hrišćanski da oprostimo prekršiocu zakona (a, ljudi koji nisu vernici, a i mnogi vernici možda i ne žele da oproste), ali moramo ga: izolovati, da ne bi opet počinio isti zločin, i kazniti da bismo preventivno delovali na potencijalne zločince, a i da bi oštećena osoba - žrtva (na primer silovana žena koja neće da oprosti) dobila određenu moralnu satisfakciju.
Ja, lično, nisam zadovoljan blagom kaznom zatvora za silovatelje. Odleži nekoliko godina u zatvoru, izađe, i ladno može da upropasti život još nekolicini žena dok ne bude ponovo uhvaćen!? Po meni, taj mora doživotno da robija. Ja bih voleo da se taj čovek obrati, pokaje i promeni, ali se više ne sme dozvoliti ni najmanji rizik da opet siluje. U Mojsijevom zakonu lepo piše: ''Ko siluje ženu, isto je kao i da ju je ubio''.
Eto, to su neka moja razmišljanja, nadam se da si bar delimično zadovoljna odgovorom.