KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A bona Daco nek si se ti nama vratila....:) I kod nas je bilo to cuveno veliko spremanje, vikendiom, doduse subotom, i ja sam bila zaduzena za kupatilo....:) mada je moja mama uvek govorila da ja spremam samo kud pop prolazi, pa sam kasnije ja subotom radila i maminu smenu a onaj e spremala moj deo kuce :D i obe bile prezadovoljne :zcepanje:
A kad je veliko spremanje, znas ono na ljeto kad je godisnji mami i tati i pred Novu Godinu, e to je isto bio raspored, bratov je gornji viseci dio kuhinje, a moj donji, zavlacenje itd... Pa smo imali ona harmonika vrata izmedju trpezarije i dnevne sobe, tu sam isto zaduzena bila za prizemlje a brat za visocije dijelove.

To da je "penzionerska" je za one koji vole izlaske poput mog Nemanje u klubove pa im uveče fali neka taakva zanimacija... Lično, idem na more da se odmorim, naspavam, okupam i blejim, tako da mi više prija čisto more i obala nego gužva na šetalištu u Pefkohoriju i Haniotiju uveče. Lepo je i tamo ali plaže na Lefkadi ne mogu da se porede. Ako budemo većali gde ove godine ja glasam za reprizu Lefkade :D

Nije ni meni stalo do guzve na setalisu ali ne mogu ni da blejim u tri palme u citavom gradu, a kao u grckoj sam na moru....pa onda cu lepo na dunav i kulirati.....:D ja bih i jare i pare, lep gradic, lepe plaze....zurke i provod mene ne zanimaju.... citala sam bas danas o lefkadi i o 350 stepenica do plaze...:) gledala sam i razne slike, sve to deluje super ali ne znam koliko je za klince od 3.5 i 1.5 god......svugde se spominju veliki talasi ali ostalo mi je sve primamljivo, ali talasi bas i ne zbog dece....:( a slike plaza su extra..... i Daco moja, nigde ne videh borove......slabo toga ima u grckoj.....eee daaa, cekaj ima u stavrosu deo pod platanima.....to je solunska regija, mali gradic....kraj nea vrasne i asprovalte, moja zaova je tamo letovala zadnje tri godine sa muzem i klincem.....

A te plaze na Lefkadi, kakve su, da li su sa hladovinom borova, ili moras pod suncobran?

Nije ni meni stalo do guzve na setalisu ali ne mogu ni da blejim u tri palme u citavom gradu, a kao u grckoj sam na moru....pa onda cu lepo na dunav i kulirati.....:D ja bih i jare i pare, lep gradic, lepe plaze....zurke i provod mene ne zanimaju.... citala sam bas danas o lefkadi i o 350 stepenica do plaze...:) gledala sam i razne slike, sve to deluje super ali ne znam koliko je za klince od 3.5 i 1.5 god......svugde se spominju veliki talasi ali ostalo mi je sve primamljivo, ali talasi bas i ne zbog dece....:( a slike plaza su extra..... i Daco moja, nigde ne videh borove......slabo toga ima u grckoj.....eee daaa, cekaj ima u stavrosu deo pod platanima.....to je solunska regija, mali gradic....kraj nea vrasne i asprovalte, moja zaova je tamo letovala zadnje tri godine sa muzem i klincem.....
Lefkada je karakteristicna po svoje tri boje: belim stenama, zelenilu i izuzetnoj boji mora (neko rece "jonsko plavo" i ja bih se slozila sa tim jer je boja zaista posebna i prelepa).
Najlepse plaze na Lefkadi se nalaze na delu ostrva koji nije naseljen ili je slabo naseljen, tako da se do njih dolazi kolima i kako su uglavnom "usecene" u stene nisu bas pogodne za malu decu niti za komformiste koji ne vole da na odmoru pesace. Lefkada je kao i citava Jonska obala prepuna zelenila ali na ovim plazama ga nema previse tako da hlad prave ili stene ili suncobran.
Inace tih "350 stepenika" do Egremnija bih vrlo rado prosla i vise puta dnevno, verujte mi ;)

pozdrav drage moje , ja o moru ne smem zucnuti , sve već znam i mesto i vreme ali mm ne zna , pa dok ne sazna ... tišina . Samo ću da izjavim , da ću uvek izabrati Grčku , a Crnu Goru nikad više ... I ne smeta mi ni puna ni prazna plaža , ni stepenice ni ravno , ništa , bitno je da budem sa porodicom , da imamo lepo vreme , da mi ne zvoni mobilni i da predjem tablu Sombora , sve ostalo se rešava u hodu ... Inače sam danas bila kod doktora , dobila četiri uputa za razne specijaliste ... godine me stižu polako a moja kičma se non stop nešto buni . Samo da je zdravlja , a ostalo se rešava već nekako . Ljubim Vas :heart:

Poslednja izmena:
I kod nas sija sunce kao da je prolece a moja deca i ja bolesni, starija je malo prizdravila a maleckoj taman tri dana bilo dobro i sad opet vec dva dana temperatura....ni govora da mogu bar malo napolje, sebe necu ni komentarisati....dodje mi da otkazem sve porudzbine za vikend i da ko covek odbolujem.....E sto kaze Kata samo da je zdravlja.....ostalo cemo lako...na moju srecu , mm je digao ruke od mora i sve prepustio meni....:zper: kaze previse smaram sa morem pa kad izaberem konacno gde cemo samo da mu javim :zcepanje: ih milina.....:zper:

Poslednja izmena:
. i Daco moja, nigde ne videh borove......slabo toga ima u grckoj.....eee daaa, cekaj ima u stavrosu deo pod platanima.....to je solunska regija, mali gradic....kraj nea vrasne i asprovalte, moja zaova je tamo letovala zadnje tri godine sa muzem i klincem.....
Na moru platani :eek: kao kod mene u Sarajevu u Velikoj Aleji do Vrela Bosne, ili kod Kate sto su bili oni koje posjekose u Somboru, umjesto borova i cempresa, na moru platani, e stvarno svasta...
A ova Lefkada znači ništa kad su djeca u pitanju

Ja sam pušač sa 14 godina "staža" i nisam preterano fizički aktivna ali vam moram priznati da su te stepenice bile veći psihički nego fizički šok... kad sam se spuštala do plaže već sam razmišljala kako da razvijem biznis i napravim žičaru :D garantujem da bi 90% ljudi platilo i po 20e samo da ne pešači... međutim zaprepastila sam se sa kojom lakoćom sam se popela :D

U CG ne bih otišla pa makar ne videla 10 godina more, pooslednje letovanje u CG od nas 6 koji smo letovali zajedno 5 dobilo stomačni virus, infuzije, orosal, prekuvavanje i flaširane vode, ne daj bože više nikad...

Lefkada je meni jednom rečju prelepa. A što se tiče hlada... mi smo svuda sa sobom nosili svoj suncobran i peškire. Porto Katziki npr je do 12h potpuna hladovina a onda posle skoro da i nema hlada, Vasiliki nema hladovine uposte ali je urbanija plaža jer je manje za kupanje, više za jedrenje ili kako se već to zove... Egremni (ta sa silnim stepenicama nema hlada ali ima suncobrana ko hoće da plati da ne nosi svoj suncobran. Milos plaža je isto lepa ali tu nema baš ništa, ni suncobrani, ni ležaljke, ma ni vodu da prodaje neko osim onih setača što prodaju krofne. Agifili je prelepa, malecka plaža, zavučena odmah pored Vasiliki plaže, može se kolima skoro do nje a ima i taxi brodić koji od Vasilikija preveze do tamo. Agios Nikitas gradsla plaža je po meni prepuna preko dana tako da se tamo ni jednom nismo okupali. Katisma je ogrooooooooomna plaža, prepuna kafića, restorančića i sa dosta parking mesta. Pefkoulia je isto veliak plaža duž koje vodi put ka Agiosu, tu ima dosta drveća iznad plaže i tu ima dosta ljudi koji kampuju u šatorima. Kavalikefta i Megali Petra (navodi se dve plaže na mapi) su ustvari spojene manje plaže, neke su malo kamenitije a neke su skroz peščane, e tu je bila jedna plažica koja me oduševila... za ceo dan nemanja i ja, jedan par novosađana sa detetom od 5-6 godina, 3-4 kampera. voda bistra kao iz česme. Generalno me oduševljava što su dosta peščane plaže, nema mnogo algi a opet kad uđe malo više ljudi u vodu ne podigne se onaj mulj.

Što se tiče talasa, za 10 dana koliko smo bili tamo, talasi su nas sačekali na Egremni plaži pa se tamo uopšte nisam okupala, stvarno su bili preveliki i za bolje plivače. a poslednji dan su na Katismi bili mini talasi ali je bilo ok za kupanje.

Uf al sam se raspisala :D trip advisor :D

Dan drage moje , eto nije ni trebalo objasnjenje za Crnu Goru , sve jasno , dan posle dolaska kuci , zavrsila sam u bolnici na decijem odeljenju , u jednom krevetu sin , u drugom cerka , oboje na infuziji , a ja dva dana na onoj maloj decijoj stolicici sa istim tim stomacnim virusom , ali ko mene pita ... Tako da mi malko presela ... Elem , dosta o moru , ima jos dana ... ja jutros trebala ici vaditi krv i ono drugo da dam . Kazu doktori hoce da ispitaju sta mi se desava , iako ja znam da je to sve od moje nabolje drugarice kičme , ali ajd , valjda su oni pametniji . I sva bitna ustanem u 4.30 da jos pokuvam neke filove i da budem pre 7 da se mogu tući sa dokonim penzionerima , i sva bitna ustanem , obavim sve kako treba u kupatilu sva srećna što nisam zaboravila da to treba obaviti u čašicu i izadjem , odem u kuhinju i sva bitna pojedem tri kašikice eurokrema , čisto da mi podigne šećer :eek: Naravno da zbog vadjenja krvi nisam ništa smela pojesti , ali sam to naravno previdela . Tako da sutra ujutru jovo nanovo ...

Još da Vas nešto priupitam . Došla sam neke moje gornje tačke u glavi što se tiče kilaže i ozbiljno razmišljam o nekoj dijeti . Nikad u životu nisam držala dijetu . pa bih da probam . Jel neko probao UN dijetu ?

sto se mora tice i ja pajam ponude ovih dana, izbor je suzen na Sitoniju i Tasos :D uglavnom mi je sve jasno, hocu dobro a jeftino, sve treba sama da smislim kao i svake godine, doduse i ne treba mi podrska od muza trazim samo cekove :lol:
sto se tice djete ja ne znam koja ti je ta UN djeta..... ja imam svoju djetu koju sam sama iskombinovala na osnovu djete koju je dobio moj brat kod nutricioniste :D dorucak i vecera jecmene, ovsene , razane pahuljice i laneno seme u Ela jogurtu od 0% , za uzinu voce, rucam isto ono sto kuvam i za ukucane , u toku djete je zabranjeno hleb, sokovi , slatkisi .... dva puta posle obe trudnoce sam bila na ovakvom rezimu ishrane i oba puta sam za dva meseca skinula 10kg :D

Kato, nasmeja me sa tim da ti znaš da je od kičme ali bi doktori da proveravaju šta ti je. Mene su tako do pre jedno dve godine rešetali bar jednom mesečno, još malo pa bi mi vene postale kaoo kod narkomana koliko puta su mi vadili krv. Imam problem sa niskim pritiskom koji pada još niže bar jednom mesečno i ja odem na infuziju i posle sam kao nova. :D Malo mi se to stabilizovalo u poslednje vreme, zamanta mise po glavi ali ne bude baš tako da moram u hitnu. E onda lekari da bi utvrdili šta mi je svaki put me šalju da dam krv i posle toga ustanve da ne znaju šta mi je i zaključe da je nasledn. I tako zaključuju svakih mesec - dva. :D A to sam i sama znala jer i moja majka ima nizak pritisak, a i mja sestra.
Što se dijete tiče, moja majka i sestra su sto puta pkušavale sa nekim dijetama ali su takve gradje i čim prestanu sa dijetom, kilogrami se vrate. Maja je mngo smršala od kad sm saznali za alergiju pa izbegava namirnice za glutenom. Za tu UN dijetu sam čula ali nemam pojma šta je. A ja dijete nikad nisam držala, u poslednje vreme sam se ugojila malo, trebala bih da skinem oko 3kg ali to je zato što sam se olenjila, ne vežbam, a imali smo i pauzu sa folklrom tako da se nadam da ću to da sredim sa ovim silnim probama koje imam svakg drugog dana. Mislim da je najblje ovo što je Kaća napisala, iskombinuj sama, vidi šta najviše konzumiraš od namirnica koje ti smetaju i njih smanji ili izbaci, zameni nečim zdravijim i trebalo bi da ti to pomogne. Drugarica moje sestre se prepolovila, bukvalno, a izbacila je hleb i slatkiše, čak kaže da ponekad uzme neku kockicu čoklade ili tako nešto baš kad joj se prijede ali se trudi da ne preteruje.

Kato moja sestra je trenutno na toj un dijeti, ovo joj je treci put u zivotu i uvek skine super kg, i sto je najbitnije nema bumerang efekta.....ona godisnje dobije otprilike po 2 kg pa onda drzi dijetu svakih 4-5 god kad se to nagomila....sad je za mesec dana skinula 7 kg.....mislim da je rekla da ima i neka grupa na fb o toj dijeti i da je super......ako hoces da je pitam za link... valjda se dijeta zasniva na podeli namirnica....jede se sve samo odredjenim danima......znam da svaki cetvrti dan ima torta ili kolaci za veceru.....:) kaze da joj dijeta odgovara zato sto nikada nije gladna niti zeljna necega jer je na jelovniku sve zastupljeno, sao sve odredjenim danima.....a imaju i neke neutralne namirnice koje se mogu jesti svaki dan.....

Poslednja izmena:
Kato, ja sam mesec dana (juce bilo tacno mesec) na toj dijeti i to je jedina dijeta koju ja uspevam da drzim. i da potpisem sve sto je Ladyns rekla, kod nje je prednost sto se stvarno kilogrami ne vracaju odmah, ja sam je drzala posle obe trudnoce.

Kato moja sestra je trenutno na toj un dijeti, ovo joj je treci put u zivotu i uvek skine super kg, i sto je najbitnije nema bumerang efekta.....ona godisnje dobije otprilike po 2 kg pa onda drzi dijetu svakih 4-5 god kad se to nagomila....sad je za mesec dana skinula 7 kg.....mislim da je rekla da ima i neka grupa na fb o toj dijeti i da je super......ako hoces da je pitam za link... valjda se dijeta zasniva na podeli namirnica....jede se sve samo odredjenim danima......znam da svaki cetvrti dan ima torta ili kolaci za veceru.....:) kaze da joj dijeta odgovara zato sto nikada nije gladna niti zeljna necega jer je na jelovniku sve zastupljeno, sao sve odredjenim danima.....a imaju i neke neutralne namirnice koje se mogu jesti svaki dan.....

jeste to je ta dijeta ... samo da proverim sad tu krvnu sliku da im dokažem ( doktorima ) da nisam malokrvna , pa startujem sa dijetom . Ja sam ceo život do pre šest godina bila mršava , čak su me u školi zvali " podgrejani leš " , od te mršavosti mi i kičma otišla u opsajd . Čak se nisam ni u trudnoćama ugojila , drugi put samo 4 kg što kad se oduzme dete i voda znači da sam i izmršavila . Slatko sam uvek konzumirala neumereno i znam da je to osnovni i jedini problem mog gojenja . Ali ja ne mogu to postepeno smanjivati . To je kao sa cigarama . dok sam pušila , bila je kutija dnevno . Da sam ikad mogla da se iskontrolišem , bilo bi pet cigara na dan i super . A pošto ja to tako ne znam , prestala sam pre deset godina i od tad nijedna . Tako i sa kilama . Dok nisam pod režimom , ja sam bahata . Zato mi i treba neka " strogoća " .
U svakom slučaju , bićete u toku :mrgreen:

Ako misliš da će ti odgovarati taj UN režim ti probaj, ali bih ti savetovala da izbaciš te 3 kašike eurokrema za doručak :mrgreen: , peciva i slatkiše, pojačaj unos povrća i kuvanog i svežeg i voća i još kad bi mogla neku fizičku aktivnost da ubaciš (plivanje bi bilo idealno zbog kičme, ako imaš gde) do leta ima da se središ.

E, sad sve ovo što sam ti napisala treba i ja da počnem :zcepanje:

a jel ima neka dijeta da se ja malo ugojim :zcepanje: u obe trudnoce sam boga molia da mi ostane bar 5 kg, ali ne vredi, nakon oba porodjaja posle 4 meseca imala sam po 2 kg manje nego kad sam zatrudnela, uvek se salim da su deca isisala zivot iz mene :) i sad imam 48 kg kao i devojka kad sam bila.....a 1.56 visoka..... ne pomazu ni torte ni lizanje filova.....:zcepanje: uvek neko neku muku muci.....:p

jeste to je ta dijeta ... samo da proverim sad tu krvnu sliku da im dokažem ( doktorima ) da nisam malokrvna , pa startujem sa dijetom . Ja sam ceo život do pre šest godina bila mršava , čak su me u školi zvali " podgrejani leš " , od te mršavosti mi i kičma otišla u opsajd . Čak se nisam ni u trudnoćama ugojila , drugi put samo 4 kg što kad se oduzme dete i voda znači da sam i izmršavila . Slatko sam uvek konzumirala neumereno i znam da je to osnovni i jedini problem mog gojenja . Ali ja ne mogu to postepeno smanjivati . To je kao sa cigarama . dok sam pušila , bila je kutija dnevno . Da sam ikad mogla da se iskontrolišem , bilo bi pet cigara na dan i super . A pošto ja to tako ne znam , prestala sam pre deset godina i od tad nijedna . Tako i sa kilama . Dok nisam pod režimom , ja sam bahata . Zato mi i treba neka " strogoća " .
U svakom slučaju , bićete u toku :mrgreen:
I ja sam od te sorte. Ili - ili. Između ne postoji. I to nije samo sa visokokaloričnom (i nepoželjnom) hranom (u mom slučaju znači testo, tek mnogo iza su slatkiši) i sličnim stvarima već uopšte sam takva...Kad nešto radim - ne ostavljam dok ne završim ono što sam predvidela, kad ne radim - onda baš ne radim... Da ne pričam o tome da kad nekog volim - volim ... ali kad ne - sačuvaj Bože. Vidi se iz aviona :zcepanje: (moja draga komšinica je to zvala: "Kog' voljem - voljem, kog' ne voljem - koljem" sindrom :zcepanje:)
Elem... da se vratim na dijetu.
Ja čitav život vučem neki višak (da sad ne širimo temu na to odakle i zašto), sa manjim ili većim odstupanjima, ali sam prvi put u životu bila na dijeti pre (ako se ne varam) tri godine nakon nekoliko godina baš, baš nagomilavanja (trčanje sa jednog na drugi ili treći posao, a sve statični, nedostatak vremena i konstan stres što na poslovnom i finansijskom što na ličnom planu i koješta drugo - uzeli su svoj danak) i saznanja da sam totalno van kondicije, da me sve češće bole leđa, kolena i još koješta.
Razvrstavanje i kombinovanje namirnica nije mi bilo novo niti nepoznato, a kako ništa posebno ne volim da jedem (osim pomenutog testa) i skoro pa sve jedem, kod mene je ta tkz. UN dijeta imala najviše smisla. I donela skroz zadovoljavajuće rezultate. U suštini to je i jedina meni poznata dijeta (ili režim ishrane) koje ja mogu da se pridržavam jer nisam spremna ni jedne namirnice da se u potpunosti odreknem.
Osnovno je da se namirnice razvrstaju po vrstama: proteini, skrob i ugljeni hidrati (i ako su ova dva poslednja isto - ovde su razdvojeni) i tkz. neutralne namirnice + voće.
Sve pravila se mogu naći na internetu po raznim mestima i forumima za podršku dijeti, ali ono što bi bio moj savet je da to nije "sveto pismo" i da treba upotrebljavati sopstvenu logiku i zdrav razum.
Više od dve godine sam se sa vrlo malim odstupanjima hranila tako i rezultati su bili skroz zadovoljavajući.
Do odstupanja je došlo usled nekih drugih (životnih) turbulencija, ali to je već neka druga priča...
Lično mislim da svaka dijeta kakva god da je, nekom odgovara, ali da nije sve za svakog i totalno mi je suludo da neko ko npr. ne voli voće, ima iluzija kako će uspeti da reguliše težinu pomoću UN dijete. Ona nije ni za ljude koji teško mogu da zamisle dan bez mesa, kao ni za one koji su navikli da obilno doručkuju.
Meni izuzetno prija to razvrstavanje namirnica i stvarno retko "pomešam" skrob i protein u istom obroku, ali kad to uradim (kao danas za ručak npr ;) ) onda mi baš bude "teško" u stomaku.
Opet mislim da je i to individualno i da stvarno ne treba sebe prisiljavati na nešto što je u suprotnosti sa navikama i onim što nam prija.
Dobra dijeta je ona koja ne stvara osećaj gladi i može da se drži bez nekih problema.

E Smehić , svaka Ti ko u Njegoša :D A to " kad voljem , voljem , kad ne voljem , koljem , ta uzrečica me prati kroz ceo život . Sve u svemu , sve sam ja to proučila , i mislim da mi takva dijeta od svih drugih bar po priči najviše odgovara . A pošto sam ja kao onaj zaprežni magarac koji ne zna drukčije da živi osim ako ga ne upregnu , kanda ću se upregnuti ovih dana . Samo da izvadim prokletu krv . Moram uveče ostaviti cedulju u kuhinji dovoljno veliku da je pročitam , da ne smem ništa jesti dok mi ne izvade krv :sad2:

:sad2: , izvinjavam se :rumenko: crko mikser, garancija od dve godine mu istekla pocetkom februara.... ovo je vec treci koji crkava mesec dana posle garancije :eek: pa kako su samo to natempirali

ovo gde su zvezdice ja sam napisala ruznu rec... krstarica me provalila i stavila mi *****

Cao sure. Vidim da vas brine koji višak ili manjak kilogrma. Svako ima svoju filozofiju o tome kako se skidaju kilogrami, a pogotovu oni koji imaju bar 10 kg viška. Nije stvar u dijeti već u apsolutmoj promeni načina ishrane. Naša gurmanska kuhinja nikako nije za idealnu kilažu. Sve dijete se i baziraju na promeni ishrane ali čim se vratite na uobičajen način, pre ili kasnije, kilogrami se vrate. Održavanje dobre linije je trajni proces. Toliko o skidanju kilaže.
Što se tiče dobijanja kilaže ' to je već nešto grugo a s tim sam se petljala godinama. To je više nego višak kilaže pitanje metabolizma i nmogo je teže da se dovede u red. Meni jedino što je bar malo pomogo, u vreme kada je to bilo potrebno - gimnayijski dani, je sledeći princip. Jedeš sve što inače jedeš ali sve podeliš na pola. Ako za ručak pojedeč tanjir supe i posle neko jelo ili sniclu sa krompirom, pojedeš pola tanjira supe pole kojičine tog jele ili 1/2 šnicele sa 1/2 priloga i 1/2 količine salate. Napraviš pauyu 1/2 sata i kreneš ispočetka. Jedeš drugu 1/2 supe, jela salate i.... Prvo je problem to pojesti jer nakon 20 minuta si već sit bey obzira koliko si pojeo. Znači jedeš sit i na silu. Verujte da ima efekta i da s dobijaju kilogrami. Naravno ne radi se tu o desetinama kilograma ali su i 2-5 kg sasvim dovoljna. Ledy probaj. Ova 'anti dijeta' ne zahtteva nikakav poseban finansijski izdatak jedino malo vremena i upornosti. Ako se odlučiš da probaš srećno ti bilo. :heart:

Back