KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Daco, slažem se sa tobom. A ja imam dodatni problem. Pošto živimo na poslednjem spratu dešava se da prokivšava. Hiljadu mastra je gledalo, popravljalo, sredjivalo i svaki put isto, bude suvo neko vreme i posle prve veće kiše kod nas ponovo počne da kaplje. E juče je baš zbog tog proleća u februaru počeo da se topi sneg i kod nas se ponovo pojavila mrlja na plafonu i bila sve tamnija i veća dok nije počelo da curi sa plafona i to na sred dnevnog bravka. Živ sram me pojeo kad je došla žena da se dogovroi za tortu, a meni na sred sobe stoji lavor. Ali to nije najgore. Noćas kad sam zaspala probudi me tresak. Mama me zove iz druge sobe, mislila žena da još ne spavam pa da sam ja ispustila nešto. Kad smo upalile svetlo imale smo šta da vidimo, mrlja se toliko proširila i toliko se to mesto natopilo da je počeo malter da otpada. I sad smo ponovo zvale majstore ali su svi u fazonu da mora da se čeka dok se ne osuši pa tek tad da se vidi šta i kako da se radi. :sad2:

Zene, gdje ste danas? Nego, jel vidite vi vremena danas, proljece skroz na skroz, a prije 7 dana putevi zavijani, smetovi, ludnica, snijega svuda bilo. E pa znam da vecina vas ne voli zimu, ali ove promejne, pa to stvarno nije normalno, pa kad je zima treba biti zima, da pomru svi virusi i da se nadisemo prociscenog i svjezeg vazduha,a ne ovako, bas bzv :sad2:
KOd mene je oblacno. Nije hladno ali sunasce nikako da se probije...
Na zalost, na vreme ne mozemo da uticemo. I naravno da te velike oscilacije ne prijaju nikom, kao ni previsoke temperature kad im vreme nije (osim racunima za grejanje... ko placa individualno)... Kod mene prolkijalo neko cvece - znaci da ga nece uopste biti kad mu dodje vreme... al' da je samo do mog skromnog cveca - nikom nista.
Nego nista sto nice i raste nece biti kako teba...

meni bas prija ovo vreme :D , jedino ne bi volela da sam u Ivaninoj kozi :sad2: stvarno mi idu na zivce majstori svake vrste i kad pomislim da ce nam se moler useliti u aprilu na par dana da kreci uhvati me muka :rumenko: ceo dan smo landarali, jedno dete kod babe pa sa velikim detetom i muzem red sopinga, malo klope , kafica ... ma milina :D
sad sam zamesila krofne pa da budu vruce kad sveki sa ostatkom familije vrati malo dete :heart:

Daco, slažem se sa tobom. A ja imam dodatni problem. Pošto živimo na poslednjem spratu dešava se da prokivšava. Hiljadu mastra je gledalo, popravljalo, sredjivalo i svaki put isto, bude suvo neko vreme i posle prve veće kiše kod nas ponovo počne da kaplje. E juče je baš zbog tog proleća u februaru počeo da se topi sneg i kod nas se ponovo pojavila mrlja na plafonu i bila sve tamnija i veća dok nije počelo da curi sa plafona i to na sred dnevnog bravka. Živ sram me pojeo kad je došla žena da se dogovroi za tortu, a meni na sred sobe stoji lavor. Ali to nije najgore. Noćas kad sam zaspala probudi me tresak. Mama me zove iz druge sobe, mislila žena da još ne spavam pa da sam ja ispustila nešto. Kad smo upalile svetlo imale smo šta da vidimo, mrlja se toliko proširila i toliko se to mesto natopilo da je počeo malter da otpada. I sad smo ponovo zvale majstore ali su svi u fazonu da mora da se čeka dok se ne osuši pa tek tad da se vidi šta i kako da se radi. :sad2:
Pisale smo u isto vreme, pa nisam videla...
Moj tata je bio gradjevinac i uvek je naglasavao "Ravan krov pre ili posle MORA da pocne da prokisnjava". A kad pocne... nema kraja.
I ovde ima neki blok zgrada sa ravnim krovom i svuda ti gornji spratovi imaju isti problem... koliko god da se ulagalo - niko ga (trajno) nije resio. Na zalost.
U jednoj zgradi je skupstina stanara (ako se to tako zove - to su vlsnici stanova u toj zgradi) dala saglasnost gradjevinskoj firmi da gore napravi jos jedan stan i sredi krov.
Sve ovo znam sasvim slucajno, jer je drugarica kupila stan na poslednjem spratu bas u tim zgradama... Pre nekoliko godina (kad su ga kupili) bio je utegnut i sredjen, prodavac je tvrdio da je pitanje krova trajno reseno i zaista do prosle zime je sve bilo u redu. Vise nije, pa se njen muz dao u akciju i temeljno raspitao kako stvari stoje u okolnim zgradama...

Sto se ravnog krova tice, mi smo živjeli u Sarajevu od 1978 do 2012, 4 zadnji sprat, ravan krov, šljunak kao najgornji sloj je bio, šta je ispod bilo sve od ozolacije ne znam, nikad, ali nikad prokisnulo nije, a zna se kakve su zime u Sarajevu, kolika snježina padne,a onda magluštine non-stop, pa neka vlaga posebno na Ilidži jer je to najniža tačka sarajevske kotline. Ali, mi smo izgleda samo imali sreće, komšije dva ulaza od nas, kućni prijatelji, oni nisu imali problema sve negdje do rata, znači oko 1993 im je prvi put procurilo i tako stalno, a godinama niko nije ni popravaljao niti odžavao bilo kakve zgrade po gradu. Oni su sve te godine isto enšto krpili, popravljali, ali potp tu nisu ni živjeli, stan većinom bio prazan, onda se to sve i zapustilo.
U Subotici smo 6 godina živjeli u stanu stara gradnja, zidovi od cigle, 5 sprat, zadnji... Nije prokišnjavalo, ali što je bilo vlažno, muka samo takva, mahovina po čoškovima u kuhinji gdje se nije grijelo, pa valjda ono od kuvanja, slabo dihtovanje prozora, užas.Prvi zraci sunca su znači krečenje, tako da se svake godine moralo ponovo. E onda sam se zarekla kada budemo sebi kupovali neću zadnji sprat ni pod tačkom razno, da mi u pola cijene daju.

- - - - - - - - - -

No, raspričaste me o ravnom krovu pa umalo da zaboraviš što uđoh na forum.

Evo da vidite kako teku moje pripreme dekoracija za mafine za Dan zaljubljenih. Onda nije ni čudo što kad vraćam četkicu umočim u kafu umjesto u ljepak, a naravno poslije sve redovno izvadim iz kafe i krenem da mažem po fondanu :zcepanje:

Poslednja izmena:
Cure treba mi HITNO neki tutorijal torte u obliku sahovske table sa sve figuricama :( moze i slike , ubih se ali nista ne nadjoh,a isto mi treba i tom i dzeri,to menjanje odluke u zadnji momenat ce me ubiti.... umalo da zboravim treba mi i slika torte sa kucetom onako da viri iz tortbe ili kako vec

E daco, to se i meni često dešava jer isto tako držim kafu na stolu dok radim. :D A što se krova tiče, najcrnje je što kod nas nije ravan krov, krov je normalan ali na krajevima ima neka korita koja se prepune snegom i vodom i onda se voda vrati preko ploče pravo na naš plafon. Rekli su am da je jedino trajno rešene da pišemo zahtev da se menja projekat, pa kad nam odobre da se deo krva sruši i da se krov produži i preko tih korita. Ali je problem što neće da se slože svi stanari. I sad čekamo prvo sunce pa da zovemo majstore da kreče i gletuju zid. A znate kako je moja nekadašnja gazdarica govorila? Kaže žena: "Najveća kletva je da Bog da ti majstori ušli u kuću!" Smejala sam joj se kad to kaže ali žena je bila upravu.

Cao cure, lepo vreme pa i lepo raspoloženje, nosim onima kojima krovovi žagorčavaju život. Ivana znam kako ti je i držim fige da ti se to sve sredi.
Ja sam opet uletela u meku gužvu ali sam i pored toga skitala ceo dan. U stavri da ne skitam ne bih ni bila u gužvi. :zcepanje:

Sto se ravnog krova tice, mi smo živjeli u Sarajevu od 1978 do 2012, 4 zadnji sprat, ravan krov, šljunak kao najgornji sloj je bio, šta je ispod bilo sve od ozolacije ne znam, nikad, ali nikad prokisnulo nije, a zna se kakve su zime u Sarajevu, kolika snježina padne,a onda magluštine non-stop, pa neka vlaga posebno na Ilidži jer je to najniža tačka sarajevske kotline. Ali, mi smo izgleda samo imali sreće, komšije dva ulaza od nas, kućni prijatelji, oni nisu imali problema sve negdje do rata, znači oko 1993 im je prvi put procurilo i tako stalno, a godinama niko nije ni popravaljao niti odžavao bilo kakve zgrade po gradu. Oni su sve te godine isto enšto krpili, popravljali, ali potp tu nisu ni živjeli, stan većinom bio prazan, onda se to sve i zapustilo.
U Subotici smo 6 godina živjeli u stanu stara gradnja, zidovi od cigle, 5 sprat, zadnji... Nije prokišnjavalo, ali što je bilo vlažno, muka samo takva, mahovina po čoškovima u kuhinji gdje se nije grijelo, pa valjda ono od kuvanja, slabo dihtovanje prozora, užas.Prvi zraci sunca su znači krečenje, tako da se svake godine moralo ponovo. E onda sam se zarekla kada budemo sebi kupovali neću zadnji sprat ni pod tačkom razno, da mi u pola cijene daju.

- - - - - - - - - -

No, raspričaste me o ravnom krovu pa umalo da zaboraviš što uđoh na forum.

Evo da vidite kako teku moje pripreme dekoracija za mafine za Dan zaljubljenih. Onda nije ni čudo što kad vraćam četkicu umočim u kafu umjesto u ljepak, a naravno poslije sve redovno izvadim iz kafe i krenem da mažem po fondanu :zcepanje:

Što se umakanja četkice u kafu tiče...umem i ja to :). Ne sećam se više šta sam pravila al naiđe ćerka jednog momenta i kaže : mama a što ti to lepiš kafom? :)

Samo da vam javnem, da je muz resio da mi kompenzuje razocaranje sto nisam isla u Rimini pa me vodi u RIm za dan zaljubljenih!!! Kaze isto je Italija, isto je na R i valjda ce ti biti lakse :) :) :)
bravo za muza, bice veselo :zurka: ... i ja bi mu oprostila Rimini (eventualno odglumela ,u stilu jedva da mogu da ti oprostim :zper: :zper: :zper: )
mislim ako nista drugo sve propusteno je na istom je mestu u isto vreme svake godine :whistling: pa ce se nadohnaditi

Ivana bas cu pitati tatu za tvoj problem, on je gradjevinski poslovodja bio duuuugo godina.....pod njegovom direktivom zidano je brdo zgrada, mozda moze da pomogne nekim savetom......a sto se tice kafe :) nesto mi drago sto sad bar znam da nisam jedina .....:zcepanje
Mene od sinoc ubi, uzasna glavobolja, mucnina i povracanje, citav dan sam prelezala, sreca mm nije radio pa je mogao oko dece....al zato sutra ode na teren par dana :( a ja posla ne znam gde cu pre......citav dan u krevetu a samo mislim koliko figurica imam da pravim......a pored svega za dan zaljubljenih nam slava, pa pored torti jos i silne pripreme za slavu, sto za klopu sto uglancati kucu da se sija.....nikada mi nece biti jasno pranje zavesa pred slavu, pa se toliko napusi da ih sutradan opet perem :dash:
Mm i ja se uvek salimo povodom slave i dana zaljubljenih, ma reko znam ja vodio bi ti mene u veneciju samo da nije slava....:) (jer nam je to zelja jos od medenog meseca, ali u maju niko tada nije vodio) tako da Tamaric bas ti zavidim.....:lol:

Poslednja izmena:
Ivana bas cu pitati tatu za tvoj problem, on je gradjevinski poslovodja bio duuuugo godina.....pod njegovom direktivom zidano je brdo zgrada, mozda moze da pomogne nekim savetom......a sto se tice kafe :) nesto mi drago sto sad bar znam da nisam jedina .....:zcepanje
Mene od sinoc ubi, uzasna glavobolja, mucnina i povracanje, citav dan sam prelezala, sreca mm nije radio pa je mogao oko dece....al zato sutra ode na teren par dana :( a ja posla ne znam gde cu pre......citav dan u krevetu a samo mislim koliko figurica imam da pravim......a pored svega za dan zaljubljenih nam slava, pa pored torti jos i silne pripreme za slavu, sto za klopu sto uglancati kucu da se sija.....nikada mi nece biti jasno pranje zavesa pred slavu, pa se toliko napusi da ih sutradan opet perem :dash:
Mm i ja se uvek salimo povodom slave i dana zaljubljenih, ma reko znam ja vodio bi ti mene u veneciju samo da nije slava....:) (jer nam je to zelja jos od medenog meseca, ali u maju niko tada nije vodio) tako da Tamaric bas ti zavidim.....:lol:

Hvala ti, znači nam svaki savet jer više ne znamo šta da radimo, poludesmo. A ti kaži tvom dragom da si rešila da pomeriš dan zaljubljenih, da nećete da slavite 14. februara nego lepo izaberi datum koji tebi odgovara. :D I po mogućstvu da bude datum kada ima organizovanih poseta Veneciji, čisto da čovek ne lupa glavu smišljajući šta da ti pokolni. :zper:

a i ja da ljubnem za dobro jutro :kiss: a i za dovidjenja :kiss: odoh da se feniram imam zakazano druzenje sa drugaricom u 11h pa do preuzimanja dece , opet neki repertoar od vikenda (red kafica, red shoopinga ) jeste da se ponavlja al ne smeta .... tako mene na kraju svake zime udari prolece u glavu :D

i mene cekaju figurice danas ... i bas juce deci objasnjavam kako je u moje vreme kad sam bila dete , bio jedan crtani dnevno po pet minuta , a nedeljom predvece jedan od 15 minuta i fajront . Gledaju oni mene belo , nista ne kontaju . I posle razmisljam , ove moje musterije vazda nesto fantaziraju sa tim figuricama , ima sad sto crtanih i sto vrsta figurica . Zamislite ono vreme ... da sest meseci pravimo recimo samo Tarzana ( tad je on bio popularan ... ) :zper:

E... ja ne volim ni da pomislim na krov, krečenja, prokišnjavanja... što je kad imaš kuću i to ne baš novu, skoro pa obavezna pojava. Bar povremeno. Jedna fleka na plafonu od neke jake kiše je bila poslednje zbog čega se moja mama iznervirala... Isto veče joj je pozlilo i... Možda i nema veze, ali čak i tada, nekako mislim kako je taj dan mogla lepše provesti... da se nije pojavila fleka na plafonu...
Ja sam i inače "operisana" od nekih stvari, ali kad god imam i nagoveštaj nerviranja zbog tako nečega - setim se toga...
Naravno da ovo kod Ivane jeste ozbiljniji problem, mora nešto da se radi i uradi... ali nije vredno nerviranja.
Ja imam drugi problem :).
Hitno moram da osiguram kuću od požara!
Šerpu od onoga što je trebao biti kompot od dunja još nisam uspela da izribam potpuno (ima tome jedno 2 nedelje... kad se setim ja ribam i svaki put se po malo očisti), čitava kuća mi se još vetri od dima od ugljenisanog podvarka (a nisam zaboravila... samo sam malo "promašila" vreme i nisam proveravala), a sinoć sam iskuvavala šerpu od zagorelog graška (nije jako... čak je ostalo nešto i da se pojede :zcepanje:) i - zaboravila. Kad sam ušla u kuhinju (prethodno sam zatvorila vrata... da ne grejem i kuhinju) poznata scena: puno dima, dno šerpe se usijalo, ono već zagorelo se ugljenisalo. :dash:
Uzgred, dobra neka šerpa... uspela sam da je izribam :manikir:

Cao cure. Ja sam sredila tuce šerpica dok sam iskuvavala detetu vodu za piće, to mi nekko bilo normalno...Ali kupim pretis lep, sjajan i stavim ga sa malo praška da ga otkovam i pripremim za upotrbu...ali .avaj, nikada ga nisam upotrebila morala sam da ga bacim. :dash: Naravučenije; ako imaš malo dete ili malo pameti ne otkuvavaj ništa. :rtfm:

Back