KULINARSKO ĆOŠE

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Dobar dan, dobri ljudi!
Kad mačke nema, miševi kolo vode - uvek bilo i biće.
Tako i kod mene na poslu danas... pa malo "meditiram" dok ne dođe da moram.
Inače sam jutros podelila pola lubenice sa Donom - bila je baš dobra!

Jutro drage moje.Hvala ovako javno na reputaciji,nestizem ponaosob.........Kafica,pa na pecenje kora.Ovaj vikend,onako zagrijavanje,a sledeci ne smijem ni da mislim sta me ceka.restoran za koji radim je za500 gostiju,tako da je najveca kolicina 25 torti/precnik25cm/ + svadbena,a ovaj put im domacini zahtijevaju 35 torti(kao da sijeku deblje snite,ne znam samo ko ce pojesti tu komadinu u tanjiru).Na to sve stara musterija mi jos u januaru napomenula da zeni sina i da upisem datum(tj.sl. vikend),jos nije dosla na dogovor.ludnica,niti ove odbiti,s njima godinama saradjujem,a sad sta s njom kad dodje u zadnji cas(ako dodje).U poslednje vrijeme cesto razmisljam da nekog zovem u pomoc, ali koga,doduse malo sam picaj...,najsigurnija u ono sto ja uradim i isporucim, a malo me i prostor zeza,moja kuhinja u kojo jedva rucak normalno spremiti.kakva su vasa iskustva s tim,ja li pametnije primiti onoliko koliko mozes odraditi ili angazovati nekoga da zadovoljis musteriju?
Malo ja jel*da promasi temu,a pronasla sam tek prije par dana za ovo ciljanu temu........drugi put.

Znaš kako...ja uvek prihvatim, ali retko kad imam tako puno posla. Jednom sam samo imala baš puno i istom sam logikom išla - sve stare mušterije, svi zvali na vreme...kako da ih odbiješ. E sad, mislim da čovek nekad mora da povuče granicu - ne može torta za svadbu da se poručuje 2 dana pre... Ja bih već pre 30-te torte zvala pomoć, ali ti najbolje znaš koliko i šta možeš da uradiš. Pomoćniku uvek možeš da daš da radi stvari koje su manje bitne...da melje orahe, muti belanca za kore...i sl a ti da radiš ono glavno :)

Ja uopšte ne mogu da zamislim da napravim 35 torti za vikend, i mislim da to nikome na ovom forumu nije ni pošlo za rukom sem koki i Radetu. Ali ti ako već imaš iskustva, sama najbolje znaš kako ćeš i šta ćeš. I to nije 35 torti, nego 35 + mladenačka + što će ti se možda javiti stara mušterija za svadbu. :eek: Ovo prevazilazi moja i razmišljanja, a ne sprovođenje u delo. Ja ne bih smela da prihvatim ni 10 torti da mibudu gotove za isti dana, ali to sam ja.

Znači, imaš moj naklon do zemlje. :worth:

Moje misljenje i iskustvo je da sama za vikend nemozes napraviti 35 torti plus svadbena,znaci to je 40 torti.Ali uz pomoc bar jedne osobe moze da se stigne.Ne mora da ta osoba da bude strucnjak za torte,ali je dovoljno da je brza upucena koliko toliko da kada joj kazes umuti koru ili skuvaj fil,ili nafiluj tortu tim i tim ne moras sto puta da joj kazes i nadgledas je svaki cas,a o sudovima da i ne pricam...
Ja imam drugaricu koja mi pomaze i njoj bukvalno ne treba ni da kazem sta da radi ona me prati,
kada je dobra organizacija moze stvarno dosta da se uradi ,ali da je veliki posao jeste....

Pravila sam sama za vikend i po 25 torti ali 35 i svadbena tj dve svadbene apsolutno nema sanse da to izvedes sama prosto je nemoguce naravno ako hoces da ti torte budu sveze a ne radjene 7 dana ranije moj savet ti je da platis neku zenu da ti pomogne veruj mi da to puno znaci ubrzace ti posao bar za 30 do 40% jer sve one sitnice koje ti oduzimaju puno vremena moze ona da uradii veliko je pitanje gde ces sve torte predpostavljam da iznajmljujes hladnjacu ja imam srecu pa moj prvi komsija ima hladnjace koje iznajmljuje za svadbe a i prednost je kad zivis u stambenoj zgradi pa ti komsinice izadju u susret i stave po koju tortu u svoj frizider ali 35 TORTI za to treba mesta brate

Nismo baš upućeni (ili bar ja nisam) sa kakvom opremom radi Maji, pa je teško komentarisati šta se i koliko može uraditi.
U svakom slučaju je bolje naučiti na pomoć - nisu svi poslovi "stručni" (lepo je rečeno: mlevenje oraha, mućenje belanaca, topljenje čokolade... pranje i sklanjanje sudova... oblaganje ili premazivanje tepsija... i da ne nabrajam) i ni u jednoj kuhinji sveta, ni u jednom vrhunskom restoranu glavni kuvar ne gulji krompir. Isto tako ni poslastičar ne razmerava šećer, o sudovima da ne govorim.
Još sam nešto htela da kažem... pa zaboravila :rumenko:
E, da.
Što se tiče svežine torti.
13. maja sam pravila neku krivu tortu i ostali su oni komadi isečeni kako bi se naredna torta stavila. Jedno je bila reforma, druga zoja.
Od svake je izvađeno otprilike tri reda (tankih) kora i fil između njih.
I ja sam to spakovala u plastičnu kutiju i stavila u frižider sa namerom da ponesem na posao i počastim kolege (tamo se sve pojede :zcepanje:), ali sam - zaboravila. Pošto je u pitanju "drugi" frižider, i ne koristi se baš puno - kutija se zaturila i ja sam na to zaboravila.
Pre neki dan, znači dva meseca posle, krenem da perem taj frižider i nađem kutiju.
Očekujem da, kad je otvorim, iz nje počne da izleće, leti, smrdi...
I doživim zaprepašćenje: unutra sve kao da je juče stavljeno! Naravno i ako sve lepo miriše (na čokoladu :zjede:) i dalje sumnjičava, odlomim komadić i probam.
Torta najnormalnija.
Veliku ulogu je odigralo i to što je stajala u dobro zatvorenoj kutiji (i uopšte nije otvarana), ali meni je ovo bilo stvarno neverovatno!

Poslednja izmena:
Ja za sada radim sama i imam masineriju od jedniog planetarca i tri kenvuda od 6.5l..moj rekord je 10 torti dnevno sa dekoracijom...znaci 40*30 pa to 10 puta ....za vikend mogu da primim do 30 torti pod uslovom da one stalno cirkulisu....dvadeset mogu da smestim da su u jednom momentu....u to su ukljucene samo normalno dekorisane torte sa slagom i fondonom bez crtanja i da su dekoracije ranije napravljene....ako se desi da musterija kasni onda mi nastaje problem sa skladistenjem....moja rerna prima 6 kora i moj rani dan je od 06-22 ......za 10

Da,bas sam bila povrsna u izlaganju.Radim 6 god. ovaj posao.I ova kolicina mi nije nista strano.Raspolazem s 2 veca miksera (KRUPS I KENVUD),za filove,2 sa zdjelama(BOSH I GORENJE),za slag i kore,te rucni za premucivanje filova.MM mi je "TAJ KOJI GULI KROMPIR"(sudje,mljevenje,sjeckanje,nabavka i dostava(kad treba),a kuhanje filova jos mu ne polazi za rukom,zaj dio kao i sve ostalo je moj problem.Sto vesna rece,radi se po 15-ak sati dnevnoova kolicina,3 dana.I kad imam manje posla kore pecem cetvrtkom,filujem petak,subota dekoracija.S tim da je to jednostavna dekoracija(slag,koji cvjetic)a i oko svadbene takvi ne izvolijevaju.Sto se tice zenice koja bi pomogla ,kao sto boba rece trebao bi da bude neko kome nae trbas reci sta treba raditi(obuciti je prije guzve).Sto se frizidera tice ,4 vel. imam,ali mi se desavalo da iznajmim rashladnu,i to je bacanje para,pa sl. saedmica stize jos jedan GORENJE,o njemu sam vec pisala.Jos i rarnu da ne izostavim, radim s 2 elektricna sporeta i tu je napredak nikakav,da se ubijes pekuci kore(u planu je pec).A te musterije sto kasne,to je prica za sebe.
Kad je fondan dekoracija u pitanju,tu sam pipava jos uvijek,ali se rijetko desava da ima vise takvih tortica kad je ovakva kolicina u pitanju,na svu srecu.

Evo desilo se..prva nezadovoljna musterija!
Nije joj se dopao zuti krem u vocnoj torti sa malinama..Kaze da je to brasno-margarin krem, a inace je zuti krem u pitanju iz recepta za Moskva tortu! :eek: I ocekivala je vise voca, inace mi je svaka vocna torta teza od trazene kilaze bas zbog toga sto stavljam dosta istog...
Sta da se radi, za sve postoji prvi put..nije mi krivo ni zao jer znam da nista od onoga sto je navela nije tacno.

Dobro vece...
Minice, ko je svetu jos ugodio, uvek ce se naci takvi, ti samo radi dalje dobro i kvalitetno, pusti ih, prodjoh i aj te skole...
Pravim neke cvetove, pa da malo predahnem, pijem kaficu dok cekam da se stegne masa, ljubim vas i zelim vam svezu noc...

Draga Minice sve ti verujem,posto je meni jednom koleginica prokomentarisala tortu koju je narucila,radilo se o diplomat torti od tri kila,tako je narucila,u njoj je bilo pola kila jagoda,velika konzerva ananasa i pola kila malina samo sam joj rekla da je trebala da mi napomene da joj napravim vocnu salatu a ne tortu kad je izjavila da je ocekivala vise voca.
A sto se tice kolicine torti mislim da mi je prosle godine bio rekord 33 za vikend ali se radilo o dve mladenacke od kojih je jedna bila skromna sto se tice dekoracije druga normalna i ostalo su bile tetkine strinine babine okrugle kockaste srca bez neke dekoracije i naravno sto je najbitnije u toj kolicini je bilo sigurno 5 moskvi 5 reformi 5 zoja itd znaci bitno je za brzinu posla i da se dupliraju vrste torti jer to u mnogome olaksava dalji rad

Back