Kulinarsko ćoše

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
i nema potrebe da se neko nadje uvredjen ovde smo da razmenjujemo savete i ideje prema tome ko se ljuti nemora ni da komentarise znaci nema nikakve ljutnje
a194.gif

U redu, samo sam dobila utisak da sam Vas uedila. Ovde rade žene torte dosta sa upotrebom raznih veštačkih praškova za kremove i uzimaju po 10-12 Eura za kilo, tako da ja ni nemam tako visoku cenu, samo što ne radim od kg. O ukusu torte da i ne govorimo. Kako sam na početku mog druženja sa Vama napisala, nema boljih torti od naših.

evo i mene,poklanjam naravno,prosto se iznenadim kad mi je torta u gram na vagi,ali ako torta ia pola kila vise ili se desi da je neko narucio dve torte od po tri -cetiri kila ja u uzmem cetvrtinu plate normalno da mu tih pola kila necu naplati.Poklopi se nekad kao kod une da dekoracija odnese taj visak ali lepo se ljudima kaze da imaju toliko i toliko gratis od mene i verujte da su zadovoljni i da i znaci ta paznja,to se uglavnom desi sa tortama sa fondanom,sa slagom variraju u 200 gr gore dole od dogovorene cene...a i kad se dogovaramo to bude 3-3.5 kila ili 4 do 4.5 i moze da se seta sa kilazom.Nekad je od tih pola kila bitnije da se musterija vrati zadovoljna i da narucuje i dalje jer je to dugorocnija investicija od tih 400-500 din koje cete joj uzeti zato sto je torta malo teza a ljudi vec racunali na novac koji treba da daju.I naravno uvek pamtim musterije sa baksisom koje zaokruzuju cenu i njima uvek gledam da torta bude maksimalno ispostovana bez obzira na kilazu.

Slazem se sa dacom u potpunosti,zavisi u kom pravcu ides i sta zelis.....:)
Natasa,niko se ovde ne ljuti,svi razmenjujemo misljenja i iskustva,samo je meni malo zaskripela ta recenica:ja ispod 40e nema sanse da radim....

Poslednja izmena:
Evo i ovde da napišem ovo za svaki slučaj :)

Drage moje, ja, valjda, konačno, dolazim u Bg sutra uveče. Volela bih da se vidim sa onima koje su za to raspoložene. Ostajem do subote uveče pa vi recite da li i kada možemo da se vidimo. Ja ću se uklopiti. Jedino u petak od 19-21 ne mogu pošto idemo da gledamo Aladina :) )))))))))))

Kad već tako debatujemo o tim našim tortama, dok ne postavim slike i uputstvo za dobošku ( čekam na ćerku ) kako je vi pravite? Inače sve sam uslikala, samo da mi ćerka pomogne da skine iz telefona sličice i biće sve uz pismeni navod za rad.
haha...
Bila Jaca juče kod mene dok sam pekla kore... Pa neka ispriča :zcepanje:
Inače, kore pravim skroz klasično. znači (u zavisnosti od potrebne veličine) 7-8-10 jaja + toliko kašika šećera, malo manje kašika brašna i pečem na papiru (isečenom na potrebne mere).
Od 10 jaja juče sam dobila 14 ili 15 kora, krug je prečnika 25cm.
Fil pravim takođe klasično (od celih jaja), s tim što malo uvećam količinu.
Koristim isključivo puter i isključivo čokoladu (na 5 jaja ide 300g putera i 200g čokolade)

Ja " doboš" tortu pravim onako kako mi je rekla Jaca023. Otprilike ovako kako je smeh opisala, sa čokoladom, a pola margarin pola puter kada imam putera, a kada nemam ( a uglavnom nemam ), onda samo margarin. " Eskom" odskora u svojoj ponudi onih smrznutih bljak torti ima i " doboš ", i ta torta je trenutno hit. Na šta liči, nemam pojma. A moji baš nešto " doboš" ni ne obožavaju. Jedino sam ja fan tih čokoladnih torti.

daca_011:
.I naravno uvek pamtim musterije sa baksisom koje zaokruzuju cenu.

Kod mene ovakvi ne postoje.

Ali zato, pred Sv. Jovana pojavljuje mi se čovek i kaže: " Ja imam ovoliko oraha ( podigne ruku 30 -ak cm od zemlje ) i u kesi lešnika, jel' hoćeš ti za to da mi napraviš 2 kg kolača?" Ja znam čoveka, živi sam, nema ženu, ima decu i unučiće koji će mu doći na slavu, i kažem: " Hoću". Na neviđeno. Ode on do auta, donese to, još jednom me pita da li hoću, ja odgovorim da hoću, i ode on. Izmerim ja orahe, 5 kg. Lešnika 1,2 kg. U ljusci. Šta je unutra, sam bog zna. Ali, računam ja, samo da ukupno bude 2 kg, u redu je. Iako sam imala i oraha i lešnika, jedno pre podne, uz ručak, Nada i ja to očistimo. Lešnici bili loši, bilo samo 1/2 kg, ali zato orasi dobri. Malo sitniji, ali zdravi, i lako se čistili,samo tako. Bilo očišćenih 3 kg. Spakujem mu ja 3 kg kolača, kada je došao, on pita " Šta je sad?" Ja rekoh: " Bili dobri orasi, bilo dosta, pa nije lepo da kg mojih kolača košta 1000 dinara, jer ja ih ne prodajem po to." Zahvalio se čovek bog zna kako. Sada, da li sam ja dobila novu mušteriju, ili nisam, ne znam, ali znam da nisam uradila kao što jesam, to bi bilo u suprotnosti sa mojim stavovima, i karakterom, i moralnim normama...

Poslednja izmena:
Da, Smeh-u, ja lupam svako jaje za jedno testo. Od veličine torte zavisi veličina jajeta, od najmanjih do najvećih ili 2 manja ili slično. Uglavnom, da mi testo bude tanucno. Kada sam radila od svih jaja odjednom, palo mi je testo pa nije bilo lepo. Sadu su mi sva jednaka. Ima mnogo posla, ali šta da radim, kad sve komplikujem.

Da, Smeh-u, ja lupam svako jaje za jedno testo. Od veličine torte zavisi veličina jajeta, od najmanjih do najvećih ili 2 manja ili slično. Uglavnom, da mi testo bude tanucno. Kada sam radila od svih jaja odjednom, palo mi je testo pa nije bilo lepo. Sadu su mi sva jednaka. Ima mnogo posla, ali šta da radim, kad sve komplikujem.

Ne znam kako, ali ja uvek od npr 8 jaja dobijem bar 10-11 kora (kolikagod da su jaja) i to sve ide tako brzo da nema šanse da "padne" - mnogo kraće se kora peče nego što se muti. Juče sam uključivala tajmer da ne bih zaboravila koru u rerni (imala društvo, pa smo "malo" pričale) - svaka se pekla 2,5 do 3 minuta, koliko mi, otprilike treba vremena da lepo razmažem smesu po papiru.

Upravo pregledala test iz Prirode i drustva i evo deca treceg razreda kakve su odgovore dali...

Vetar je vazduh koji MI UDISEMO!
Gde se sve u prirodi nalazi voda? VODA SE NALAZI PODZEMNA I VODA KOJA SE NALAZI NA ZEMLJI!
Vetar je vazduh koji POMAZE I DAJE VAZDUHU SNAGE!
Voda je VRSTA TECNOSTI!
Sta je vazduh? VAZDUH JE KOJI SE UDISE!
Gde se sve nalazi voda u prirodi? NALAZI SE BLIZU LIVADA,PUTEVA ,ISPOD MOSTEVA!.................................

Ovo je samo delic,a vi recite da li da se smejem ili da placem!!!!!
d030.gif
a015.gif
a015.gif
a015.gif

Upravo pregledala test iz Prirode i drustva i evo deca treceg razreda kakve su odgovore dali...

Vetar je vazduh koji MI UDISEMO!
Gde se sve u prirodi nalazi voda? VODA SE NALAZI PODZEMNA I VODA KOJA SE NALAZI NA ZEMLJI!
Vetar je vazduh koji POMAZE I DAJE VAZDUHU SNAGE!
Voda je VRSTA TECNOSTI!
Sta je vazduh? VAZDUH JE KOJI SE UDISE!
Gde se sve nalazi voda u prirodi? NALAZI SE BLIZU LIVADA,PUTEVA ,ISPOD MOSTEVA!.................................

Ovo je samo delic,a vi recite da li da se smejem ili da placem!!!!!
d030.gif
a015.gif
a015.gif
a015.gif
:rotf::rotf::rotf:genijalni su...:rotf::rotf::rotf:
Ja htela da budem uciteljica, al` mi ne dadose:(
Dobro vece svima...ja malkice spremala moje alate i nastavke i boje itd...i sad sam bas zadovoljna sa sobom:)
Zelim vam lepo vece...:cmok2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back