da vas pitam nesto ja npr nikad nisam merila svoje torte ali da li je moguce po receptu odrediti tezinu torte ili kako vec vi odredjujete
Ja ne umem po receptu, nego me je nekako iskustvo naučilo tome. Al' sam ovo lepo rekla.

Pošto uglavnom pravim jedne te iste torte, otprilike znam koliko će biti teške. Ako mera ima oko 3 kg, mera ipo će imati 4 kg, ili malo preko toga. Ono što još nisam pravila, a čini mi se lepo, napravim prvi put za nas, i vidim kako i šta dalje. To da merim jaja, i filove, i umanjujem za 20 % ne umem. Klasična torta od npr. 18 jaja, sa filom kuvanim na pari, ako nema nikakvih dodataka tipa voća, šlaga ili sl. pavlake preko filova, teško će dostići 3 kg. Ako ima voća, biće teža. Ako se fil kuva u mleku, biće još teža. I zaista mi se retko omakne da promašim kilažu, mada se i ja ne dogovaram precizno, nego okvirno, pa 100 - 200 g gore dole ulazi u taj dogovor. I nije mi problem da tortu koja ima 3, 2 kg računam kao 3 kg, kada mušterije ne bi imale problem da za onu od 2, 8 kg plate kao da ima 3 kg. Ali, pošto su uvek njihove pare vrednije nego moje, ja onda strogo gledam da to ne pređe dogovorenu kilažu. Nema šanse da ja tortu koja ima 2, 9 kg naplatim kao da ima 3 kg, iako je to u mom slučaju razlika 70 dinara. Umesto 2030 dinara, ja je naplatim 2000, ali zato što se samo od mene očekuje kavaljerski odnos, neću da poklanjam. Koliko je teška toliko platiš, i pošto znam da ako smo se dogovorili da će biti 3 kg, neko odvoji 2100 dinara, da se ne bi osećao kao da sam ga polila vrelom vodom kada kažem da to košta 2 300 dinara, ja je svedem na tih 2 100 dinara. Pošteno. Ili, desilo mi se skoro da je dogovor bio 3 kg, torta bila malo lakša, i ja ženi vratim 100 dinara. Taj osmeh od uva do uva nikada neću zaboraviti. Teška su vremena, besparica je užasna, i debelo cenim svaki dinar. I tuđ i svoj.