Krstenje deteta

А нација?
Треба ли деца и то да бирају, или им без њихове одлуке пишемо којој нацији припадају?

Оне вере и оне нације смо у чијем окриљу смо рођени, то не бирамо, то се наслеђује.

Ovo je najbolji komentar koji je napisan u vezi krstenja!

Ja smatram da je roditelj staratelj svom detetu koji je odgovoran za psihicki i fizicki razvoj deteta! A sastavni deo tog vaspitanja je i duhovno vaspitanje! S obzirom da smo mi pravoslavci normalno je da ce dete biti vaspitano u duhe te religije!

hehe,sad se setih,kad mi se tek rodio sin,pricali smo o krstenju,kako i kada,pa smo poceli i razgovor o tome zasto je to dobro,i moj brat je u jednom trenutku rekao "Treba se krstiti,pa ne kaze se dzabe kad se neko ponasa nenormalno "jesi ti krsten?" ":lol:

kriva sam,priznajem:-(
inace,da,ja sam ateista i krstenje je protiv mojih principa,ali ako ona jednom bude zelela-sta cu:roll:
Хм... и ја сам атеиста, али крштење ми ни мало не смета...

То је само певање песмице, прскање водицом и мазање неким уљем...:roll:

И наравно, давање новца цркви...:mrgreen:

A зашто смо ми православци? :roll:

или...

Како је настао први православац међу нама? :D

U porodici su oboje djece kršteni na svoj prvi rodjendan.
Sada su odrasli ljudi. Jedno od njih je završava srednju bogoslovsku školu ( za 20 dana) a drugo...Mislim da mu je taj dan krštenja bio jedini dan kad je uopšte ušao u crkvu.Znači drugo je ateista.
I sad ne vidim ko je kome šta nametnuo!!!
Od pravoslavlja je lako odustati,pravoslavlje je sloboda.
Nemojte mi samo reći da poznajete bilo koga ko MORA biti pravoslavac jer su ga eto jadnička roditelji krstili dok "još ništa nije znao".

Хм... и ја сам атеиста, али крштење ми ни мало не смета...

То је само певање песмице, прскање водицом и мазање неким уљем...:roll:

И наравно, давање новца цркви...:mrgreen:
pa jeste,al meni je to nekako agresivan napad sekte na moje dete,i ne dam!!!
sad ce da me razapnu:mrgreen:

U porodici su oboje djece kršteni na svoj prvi rodjendan.
Sada su odrasli ljudi. Jedno od njih je završava srednju bogoslovsku školu ( za 20 dana) a drugo...Mislim da mu je taj dan krštenja bio jedini dan kad je uopšte ušao u crkvu.Znači drugo je ateista.
Nemojte mi samo reći da poznajete bilo koga ko MORA biti pravoslavac jer su ga eto jadnička roditelji krstili dok "još ništa nije znao".
Зашто ти вичеш на мене? :roll:

Ја уопште нисам то питала. Нити сам питала тебе.
Ако не умеш да одговориш боље ћути. :D

А то што су крштени на први рођендан је тотално погрешно.
Требали су бити крштани након четрдесет дана живота. ;-)

Зашто ти вичеш на мене? :roll:

Ја уопште нисам то питала. Нити сам питала тебе.
Ако не умеш да одговориш боље ћути. :D

А то што су крштени на први рођендан је тотално погрешно.
Требали су бити крштани након четрдесет дана живота. ;-)

Isto kao što bih ja trebalo da cutim jer govorim nesto s cim se ne slazes tako bi i ti trebala na drugu temu jer o ovoj ne znas bas nista posto si ateista.Zar ne bi bilo glupo da knjizevni kriticar daje savjete na "zdravlju" ili da djevojka koja nema bas nikakvo seksualno iskustvo učestvuje na temi "najbolja poza za brz orgazam"?
Naravno da je glupo ali mnogi medju nama pišu svašta i svugdje jer ...Valjda se posle nekog vremena pocnemo osjecati kao kod kuce pa nam nije ni vazno kako glupo djelujemo dok pisemo nebuloze.

Isto kao što bih ja trebalo da cutim jer govorim nesto s cim se ne slazes tako bi i ti trebala na drugu temu jer o ovoj ne znas bas nista posto si ateista.Zar ne bi bilo glupo da knjizevni kriticar daje savjete na "zdravlju" ili da djevojka koja nema bas nikakvo seksualno iskustvo učestvuje na temi "najbolja poza za brz orgazam"?
Naravno da je glupo ali mnogi medju nama pišu svašta i svugdje jer ...Valjda se posle toliko postova (hiljade su kod tebe u pitanju) pocnemo osjecati kao kod kuce pa nam nije ni vazno kako glupo djelujemo dok pisemo nebuloze.
Oд мојих многобројних постова овде на Крстарици, ово ће бити први пут да сам овако нешто рекла...

Ово што си написала је много глупо. А ја ћу теби рећи и зашто. ;-)

1) Ти си та која не зна када се крштење по правилу обавља, а мене оптужујеш за глупост. :D
2) Ти си та која не зна како смо постали православци.
3) Ти си та која не уме да објасни шта сам ја то тако глупо рекла. Нити знаш са чим се ја слажем а са чим не.

Мој предлог да ћутиш је био добронамеран. Не смета мени да ти говориш... али...
Када нешто не знаш, онда ћутиш... не бламираш се...:roll:

otkud heterosexualci na temi o homicima?
otkud pacijenti na temi o doktorima?
otkud muskarci na temi o zenama?
nikad se niko nije zapitao:lol: ili mozda jeste

možda se nisam pravilno "odrazila" :),nije nikom zabranjeno učestvovati na temi,ali je ipak simptomatično da se uvijek nađu da objašnjavaju,npr.pravila vjere,oni koji za sebe kažu da nisu vjernici...:)
inače,još samo da kažem na ovu temu...eto,meni je baš drago što su me roditelji krstili kao dijete i što mi nisu dopustili "demokratski" izbor...jer smatram da to ne bi uradili da su smatrali da će to meni nanijeti neku štetu,već naprotiv...i što mi niko ne bi želio više dobra,od njih...eto,toliko...:)

možda se nisam pravilno "odrazila" :),nije nikom zabranjeno učestvovati na temi,ali je ipak simptomatično da se uvijek nađu da objašnjavaju,npr.pravila vjere,oni koji za sebe kažu da nisu vjernici...:)
Да ли ће прави верник икада за себе рећи да је верник?

Зар није тужно то што они који за себе кажу да су верници не умеју да објасне ''правила вере'' већ им то неверници морају објашњавати?

Већи проценат атеиста је прочитао Библију, него верника.
(Моја слободна процена :cool:)

inače,još samo da kažem na ovu temu...eto,meni je baš drago što su me roditelji krstili kao dijete i što mi nisu dopustili "demokratski" izbor...jer smatram da to ne bi uradili da su smatrali da će to meni nanijeti neku štetu,već naprotiv...i što mi niko ne bi želio više dobra,od njih...eto,toliko...:)
ja nikome nisam objasnjavala pravila
ali razumem kojicu
jednostavno ateiste iritira slepo verovanje,posebno kad neki vernici(a mnogo ih je,znas i sama) i ne znaju o cemu se radi al eto vernici su.mislim valjda bi trebalo da se zna zasto verujes ili zasto ne verujes.
i mene su moji krstili,kao bebu,iz najbolje namere.ali i ova francuskinja pre neku nedelju zadavila svoju retardiranu cerku iz najbolje namere( da se vise ne muci) pa se ne slazu svi sa tim.no mozda je primer ekstreman:roll: ali razumes sta hocu da kazem.
al ajd sad da ne upadamo u rasprave

Nikada.

Зар није тужно то што они који за себе кажу да су верници не умеју да објасне ''правила вере'' већ им то неверници морају објашњавати?

Na žalost, mnogo vernika ne zna šta je to u šta veruju.

ne moze slobodna procena,mora izvor statistika:twisted:
:lol::lol::lol:

Misliš da su vjernici samo oni koji su pročitali Bibliju...?:roll:

Misliš da se vjera može objasniti racionalno ?

ja nikome nisam objasnjavala pravila
ali razumem kojicu
jednostavno ateiste iritira slepo verovanje,posebno kad neki vernici(a mnogo ih je,znas i sama) i ne znaju o cemu se radi al eto vernici su.mislim valjda bi trebalo da se zna zasto verujes ili zasto ne verujes.
i mene su moji krstili,kao bebu,iz najbolje namere.ali i ova francuskinja pre neku nedelju zadavila svoju retardiranu cerku iz najbolje namere( da se vise ne muci) pa se ne slazu svi sa tim.no mozda je primer ekstreman:roll: ali razumes sta hocu da kazem.
al ajd sad da ne upadamo u rasprave

slijepo vjerovanje u bilo šta je pogubno,slažem se...ali i mnogi ateisti "ne znaju o čemu se radi",a smatraju da znaju....dvije strane iste medalje...
i ovaj primjer ti nije adekvatan nimalo...ali ni meni se ne ulazi u rasprave...:wink:

Pa verujem da smo pravoslavci postali iz politickih razloga, isto kao sto je kasnije nudjeno da predjemo u rimo-katolicanstvo takodje iz politickih razloga! U sustini sve do dobijanja autokefalnosti srpske arhiepiskopije trajala je borba izmedju rimske i romejske crkve! Postali smo pravoslavci u 9. veku, a ime i prezime prvog pravoslavca ne znam!

Nikada.
Na žalost, mnogo vernika ne zna šta je to u šta veruju.
;-)
ne moze slobodna procena,mora izvor statistika:twisted:
:lol::lol::lol:
Ја сам извор...:roll:
А било би интересантно да се спроведе једна анкета...:cool:
Misliš da su vjernici samo oni koji su pročitali Bibliju...?:roll:
Misliš da se vjera može objasniti racionalno ?
Не... верници су само они који је разумеју...:D
И који у складу са њом живе.

Pa verujem da smo pravoslavci postali iz politickih razloga, isto kao sto je kasnije nudjeno da predjemo u rimo-katolicanstvo takodje iz politickih razloga! U sustini sve do dobijanja autokefalnosti srpske arhiepiskopije trajala je borba izmedju rimske i romejske crkve! Postali smo pravoslavci u 9. veku, a ime i prezime prvog pravoslavca ne znam!
А ја не знам зашто вичеш. :D

Да. Православци смо постали из политичких разлога.

S obzirom da smo mi pravoslavci normalno je da ce dete biti vaspitano u duhe te religije!
Е сада ми појасни шта значи ово нормално? Нормално је да дете увлачимо у политику?
Ако смо тада били поробљени, зашто и даље робујемо? Коме?

U...Mislim da mu je taj dan krštenja bio jedini dan kad je uopšte ušao u crkvu.Znači drugo je ateista.

A kako se to postaje kršteni ateista??

Back