Krstenje deteta

Pa svoje dijete želim osigurati od svega i to bez njegove dozvole...
Trebam li čekati da mi ono kaže "Drži me za ruku dok prelazim ulicu!" ili "Osiguraj me od osipa i promjeni mi pelenu"
Svašta!!!
Ako je neko vjernik on je siguran da je krštenje najbolja stvar u životu njegovog djeteta i on će tu stvar uraditi za svoje dijete isto kao što će mu nabaviti zdravu hranu,toplu odjeću i sve ono u čemu uživamo dok naša djeca rastu uz nas.

Мало ми је лицемерно кукумавчити због тога што за крштење детета треба да се плати пар хиљада динара, а на другој теми се потпуно хладно разговара о томе како кућне помоћнице плаћамо 300 динара на сат, и то по неколико сати сваке недеље?!

Види, родитељи имају право и обавезу да брину о физичком и духовном здрављу детета. Као што не чекају да дете одрасте па да само одлучује хоће ли бити вакцинисано или неће, као што не чекају да почну да га хране тек кад дете одлучи хоће ли бити сваштојед, вегетаријанац или веган (актуелна тема!), као што неће чекати дететову одлуку о многим битним питањима његовог развоја, него ће те одлуке сами доносити у складу са својим поимањем васпитања и бриге о детету, тако исто ће донети одлуку о верском васпитању свог детета.

pa nemam ja nista protiv vaspitanja :roll: glupost, pa zive u istoj kuci,
valjda ce da ga uce i moralnim vrijednostima i onom sto znaju o dusi

ali krstenje je vec neki vid inicijacije i nije u redu da se obavi bez dozvole djeteta

ne mozes to porediti sa vakcinacijom, uopste ne znam ni kako ti pade na pamet kakvo poredjenje, kao da se bez krstenja odmah umire
kao da ti je zivot djeteta toliko malo vazan pa ga poredis sa jednim obredom

evo, iz ovog ugla, da su me roditelji krstili, meni to ne bi nista znacilo
jer mi je to obicno prskanje vodom, kao svako kupanje
ali bi mi smetalo sto mi je neko oduzeo pravo na izbor, neko blizak kome trebam da vjerujem i kome sam bila povjerena nezasticena

Кад год се спомене свештенство, одмах се почне са оним ставовима заосталим из комунистичке пропаганде: ''попови дерикоже''!
Јбт, ја сам пре неки дан за 15 минута код гинеколога платила 3000 динара, и не вичем да је дерикожа јер сам одабрала да идем код приватног гинеколога (а одлазим бар двапут годишње).
Онај ко одабере да се крсти или да се венча у цркви (што је једном у животу!) требало би да процени зашто то жели и да ли заиста треба то да ради ако му је прва мисао при томе да свештеника измлати свећама!

Jeste Hellen, ali ja crkvu shvatam malo drugačije, možda mi je zaostala ona srednjovekovna ideja kad su bogomolje bile i domovi za siročad, za stare i uboge, škole za siromašne devojke itd. Možda se meni ne sviđa kad pop u crkvenu portu uteruje Grand Cherokee-ja i iz mantije mu viri zlatni Marlboro a motiviše me da postim i da se pričestim itd.
Svaki put u crkvi ostavljam prigodan prilog ali ne volim kad mi tako odvali tarifu... Da li se zapitaš nekad koliko pop zaradi kad ide po kućama pa pred Božić ili Uskrs sveti vodicu... Naš pop se najavi par dana ranije, zakaže, zadrži se vrh 10 minuta i ti mu daš novac, on produži kod komšije... i zna mu se po ulicama koji dan radi koju... Da te pare koje njemu daš idu u crkvu sve bi imalo smisla...Ljudi osećaju neko strahopoštovanje pa ne mogu da se zamere popu! Zar nije ružno da se poziva na Boga i 10 zapovesti a otvoreno ih krši ali nema veze, njemu se to ne važi.... Bla bla bla... Neću da dozvolim da mi takvi ljudi skrnave nešto što ja shvatam za sveto i čisto!

Jeste Hellen, ali ja crkvu shvatam malo drugačije, možda mi je zaostala ona srednjovekovna ideja kad su bogomolje bile i domovi za siročad, za stare i uboge, škole za siromašne devojke itd. Možda se meni ne sviđa kad pop u crkvenu portu uteruje Grand Cherokee-ja i iz mantije mu viri zlatni Marlboro a motiviše me da postim i da se pričestim itd.
Svaki put u crkvi ostavljam prigodan prilog ali ne volim kad mi tako odvali tarifu... Da li se zapitaš nekad koliko pop zaradi kad ide po kućama pa pred Božić ili Uskrs sveti vodicu... Naš pop se najavi par dana ranije, zakaže, zadrži se vrh 10 minuta i ti mu daš novac, on produži kod komšije... i zna mu se po ulicama koji dan radi koju... Da te pare koje njemu daš idu u crkvu sve bi imalo smisla...Ljudi osećaju neko strahopoštovanje pa ne mogu da se zamere popu! Zar nije ružno da se poziva na Boga i 10 zapovesti a otvoreno ih krši ali nema veze, njemu se to ne važi.... Bla bla bla... Neću da dozvolim da mi takvi ljudi skrnave nešto što ja shvatam za sveto i čisto!

Pa postoje manastiri u kojima sestre paze na one ljude sa teškom retardacijom i koji su više od bilo kog prihvatilišta i sirotišta...Ti manastiri nemaju reklamu a mi ih sami ne možemo vidjeti,pogled su nam zaklonili skupi automobili naših parohijskih sveštenika.
Ko zaista crkvu želi pravilno shvatiti mora početi od toga da religija nije pop ni popadija ni vladika ...Religija si ti i tvoje poimanje Boga.Šta me briga kakvo auto vozi bilo ko,šta me briga šta će uraditi sa novcem koji je dobio.Važno je da sam ja ispunila ono što sam smatrala da trebam a za sve i dobro i loše odgovaramo podjednako svi pa i sveštenici.

Po pravoslavlju i po hriscanstvu inače,u raj može uci samo kršteno bice a mi na zalost ne znamo koliko je kome odredjeno da živi...

Ne bih rekla da je jedan od dva razbojnika koji su visili na krstu sa Hristom i koji je povjerovao u njega bio krsten, a opet mu je Hrist rekao da ce biti sa Njim na nebu.
I prije bih rekla da po hriscanstvu covjek moze uci u raj samo ako prihvati Hrista kao spasitelja. Roditelji imaju pravo da vaspitavaju dijete u skladu sa svojim moralnim nacelima, ali odluka o krstenju je, po meni, licna stvar svakog pojedinca.

Da i još jedno prvo i najvažnije pravilo u pravoslavlju :Ne sudi da ti ne bude sudjeno.Ako meni zasmetaju grijesi mog sveštenika,zasmetaće i Bogu moji.To je jedini razlog zbog kojeg vjernici ne optužuju svoje grešne popove a nikako nije razlog strahopoštovanje ili glupost.

Pa postoje manastiri u kojima sestre paze na one ljude sa teškom retardacijom i koji su više od bilo kog prihvatilišta i sirotišta...Ti manastiri nemaju reklamu a mi ih sami ne možemo vidjeti,pogled su nam zaklonili skupi automobili naših parohijskih sveštenika.
Ko zaista crkvu želi pravilno shvatiti mora početi od toga da religija nije pop ni popadija ni vladika ...Religija si ti i tvoje poimanje Boga.Šta me briga kakvo auto vozi bilo ko,šta me briga šta će uraditi sa novcem koji je dobio.Važno je da sam ja ispunila ono što sam smatrala da trebam a za sve i dobro i loše odgovaramo podjednako svi pa i sveštenici.

Slažem se donekle sa tobom! Ali mi je nekad to tako licemerno... Verujem u svoju viziju svega toga i ne smatram sebe manje vernikom kad se gnušam spodoba pa makar bili i sveštenici!
A za takve manastire i nije potrebna reklama, sasvim lako možeš da saznaš sve što te zanima, ako te zanima...

Ne bih rekla da je jedan od dva razbojnika koji su visili na krstu sa Hristom i koji je povjerovao u njega bio krsten, a opet mu je Hrist rekao da ce biti sa Njim na nebu.
I prije bih rekla da po hriscanstvu covjek moze uci u raj samo ako prihvati Hrista kao spasitelja. Roditelji imaju pravo da vaspitavaju dijete u skladu sa svojim moralnim nacelima, ali odluka o krstenju je, po meni, licna stvar svakog pojedinca.

Postoje tri ključa za ulazak u carstvo nebesko.Jedan od njih je i taj koji ste naveli,tj pokajanje na samrtnom času.
Može li iko zamisliti dijete na samrti koje se kaje i prima Hrista???
Za djecu je ipak sigurnije da budu krštena a kad odrastu mnogo je načina da odustanu od vjere ili predju u neku drugu.

Ја те не разумем. А да ли тебе неко тера да позиваш свештеника за славу, да остављаш прилоге и све то? Мислим, сматраш ли себе верником и да ли је за тебе то заиста ''свето и чисто'' када при томе завирујеш у туђ новчаник и рачунаш колико је зарадио...
Види, и она кућна помоћница, ако ради за 300 динара по сату сваки дан, заради месечно упола већу плату него што је моја са факултетском дипломом. Треба ли да идем около и бесним зато што кућна помоћница вози тај и тај ауто а ја бицикл, или, уколико ми је жао да им дам ту кинту - решим да их не зовем и да сама сређујем свој стан?
А замисли тек приватни гинеколог где свако за 15 минута прегледа остави 3000 динара?
Да не кажем што ми је водоинсталатер за то што је скинуо стару батерију и ставио нову (10 минута посла) наплатио 1200 динара!!!

Мој избор је да плаћам приватног гинеколога (јер тако желим), да плаћам водоинсталатера (пошто то не умем сама, а желим да имам нову батерију) и да не плаћам кућне помоћнице (јер ми нису потребне)... Зашто да се жалим и да кукам на нешто што сам сама одабрала?
Онај ко одлучи да крсти своје дете (што је велики и свечани тренутак у животу сваког човека) а при томе рачуна колико ће свештеник зарадити ако тог дана буде имао још 3 крштења...боље да за ту лову изведе дете на ћевапе и на рингишпил!

to nije u redu,ako popovi pristaju bez roditeljskog pristanka:mad:
volela bih da moja cerka sama odluci da li ce ili nece,a valjda jedina razmisljam tako u familiji(svi neki veliki vernici:roll: )

Ma ni to nije u redu...
U redu je samo u jednom jedinom slučaju, a to je kad to dete postane dovoljno zrelo da samo odlučuje hoće li se uopšte krstiti ili da li će se krstiti po pravoslavnom, katoličkom ili šta znam kom običaju.

U redu je i prirodno je, da roditelji odlučuju o nekim bitnim i neophodnim stvarima umesto svoje dece, kad nisu sposobna za to, ali vera treba da bude stvar izbora nas samih....Veru treba osetiti, a ne nametnuti....vera je nešto mnogo kompleksnije, pa samim tim i taj čin krštenja.....i ne može se porediti s vakcinama, hranom, pelenama i sl.

Hellen inače mi se svidja večina tvojih komentara na ovom forumu ali ovaj poslednji me oduševio!!!
Sve je baš tako...Nepravde sa svih strana a nama je najdraže tražiti ih baš tamo gdje nas uče da su sve te nepravde prolazne i da medju nama ne postoji niko ko nepravdu nije trpeo ali bogami i napravio.Svi smo mi ljudi pa i naši sveštenici,nigdje ne piše da su bezgrešni (titulu bezgrešnog ima samo papa u rk crkvi pa i tu ...)

U redu je i prirodno je, da roditelji odlučuju o nekim bitnim i neophodnim stvarima umesto svoje dece, kad nisu sposobna za to, ali vera treba da bude stvar izbora nas samih....Veru treba osetiti, a ne nametnuti....vera je nešto mnogo kompleksnije, pa samim tim i taj čin krštenja.....i ne može se porediti s vakcinama, hranom, pelenama i sl.
А нација?
Треба ли деца и то да бирају, или им без њихове одлуке пишемо којој нацији припадају?

Оне вере и оне нације смо у чијем окриљу смо рођени, то не бирамо, то се наслеђује.

Ја се слажем са оним што је написала Хелен. А додао бих само то да је у православној традицији да се деца крштавају још док су одојчад, што је још повезано и са давањем имена итд. Образложење за то је да ће родитељи подизати дете у хришћанском духу, па се оно зато и крсти. Дете се, строго по правилима, не може крстити ако му родитељи нису крштени, већ за тај корак мора сачекати одређену зрелост како би га донео самостално. Мада се на то углавном не гледа.

А код нас постоје и традиције код којих се деца крсте тек када достигну потребну зрелост, и само ако се сама на то одлуче. На пример, адвентисти ("суботари").

Postoje tri ključa za ulazak u carstvo nebesko.Jedan od njih je i taj koji ste naveli,tj pokajanje na samrtnom času.
Može li iko zamisliti dijete na samrti koje se kaje i prima Hrista???
Za djecu je ipak sigurnije da budu krštena a kad odrastu mnogo je načina da odustanu od vjere ili predju u neku drugu.

Meni je ovo boldovano vrlo strano. Zasto nije apsolutno sigurno? Ako su sve tri stvari potrebne da bi se uslo u carstvo nebesko, zasto se uopste dijete krsti, kad mozda nece druge dvije dostici u kasnijem zivotu? Zar nije onda bolje da krstenje prati pokajanje do kojeg, rekoste, mora doci?
Naravno da ne mogu da zamislim (malo) dijete koje se kaje, (i zasto se pominje bas samrtni cas, mislim da niko ne mora da ceka kraj svog zivota da bi prihvatio spasenje), ali isto tako ne mogu da zamislim Boga koji prima u svoje carstvo roditelje koji su vjerovali u Njega, ali ne i njihovu bebu koja nije stigla da bude krstena. Mislim, daleko od toga da mogu da pricam sta ce se desiti sa bebama i malom djecom, jer ne znam, ali mi se cini da ce Bog svu djecu ciji je zivot na ovoj planeti bio prekratak da bi Ga upoznali i svjesno prihvatili primiti u svoje carstvo.
(Bojim se da lagano idemo off topic :oops:)

evo, iz ovog ugla, da su me roditelji krstili, meni to ne bi nista znacilo
jer mi je to obicno prskanje vodom, kao svako kupanje
ali bi mi smetalo sto mi je neko oduzeo pravo na izbor, neko blizak kome trebam da vjerujem i kome sam bila povjerena nezasticena

Mene jesu krstili, i zaista, to za mene nema nikakvu vrednost. Prskanje vodom, najobičnija glupost. Ali me nervira to nametanje.....i što je najgore, ni oni nemaju pojma što su me krstili, valjda tako treba, po default-u, svo preci krštni pa i ti.....a bole i njih za veru i crkvu.....
Uostalom i Hrist je kršten u 30-toj godini.....

Ја те не разумем. А да ли тебе неко тера да позиваш свештеника за славу, да остављаш прилоге и све то? Мислим, сматраш ли себе верником и да ли је за тебе то заиста ''свето и чисто'' када при томе завирујеш у туђ новчаник и рачунаш колико је зарадио...
Види, и она кућна помоћница, ако ради за 300 динара по сату сваки дан, заради месечно упола већу плату него што је моја са факултетском дипломом. Треба ли да идем около и бесним зато што кућна помоћница вози тај и тај ауто а ја бицикл, или, уколико ми је жао да им дам ту кинту - решим да их не зовем и да сама сређујем свој стан?
А замисли тек приватни гинеколог где свако за 15 минута прегледа остави 3000 динара?
Да не кажем што ми је водоинсталатер за то што је скинуо стару батерију и ставио нову (10 минута посла) наплатио 1200 динара!!!

Мој избор је да плаћам приватног гинеколога (јер тако желим), да плаћам водоинсталатера (пошто то не умем сама, а желим да имам нову батерију) и да не плаћам кућне помоћнице (јер ми нису потребне)... Зашто да се жалим и да кукам на нешто што сам сама одабрала?
Онај ко одлучи да крсти своје дете (што је велики и свечани тренутак у животу сваког човека) а при томе рачуна колико ће свештеник зарадити ако тог дана буде имао још 3 крштења...боље да за ту лову изведе дете на ћевапе и на рингишпил!

Nema veze, razumem ja tebe... :) Malo si karikirala na kraju, ne kažem da ne treba da se naplaćuju crkvene usluge, naravno da trebaju! Ali sve se to po mom mišljenju pretvara u bahatost. Zašto nije standardna cena krštenja, venčanja, sahrane u svim parohijama u našoj zemlji? Zašto se ne zna popova plata a koji deo ide za crkvene troškove?
Možda previše cenim svoj novac ali pazi situaciju - krštena sam 1993. Pop je žurio na sahranu, nije mi ispisao krštenicu i rekao je da će mi doneti za koji dan jer komšiji sveti vodicu za slavu... Bilo je u fazonu ok, krštenica je samo papir! 2006. godine me drugarica pita da joj budem kuma na venčanju. Njen pop zatraži moju krštenicu. Ja pozovem mog popa, on ispljuje ovog što mi traži i kaže mi da dođem ujutru. Ja odem, on kopa po arhivama... Nema... Kaže da će mi naći u toku dana pa da dođem sledećeg jutra. Ja odem, on kaže da nije našao i uzme mi podatke da bi opet ispisao! I kaže da dođem sutra ujutru!!!!!!!! Naravno odem, već odlepila, uzmem moju krštenicu i onako bzvz kurtoazno pitam koliko sam dužna, on kao iz topa 300 din! Ja naravno dam i ne mogu da verujem kako me gleda i šiša, kao ovcu! Šta sam ja platila za tih 300 din????? Zar taj papir nije plaćen zajedno sa krštenjem? 300 din je glupa cifra ali zašto? Pa bolje da sam kupila onim cigančićima ispred nešto da pojedu!

Nema veze, razumem ja tebe... :) Malo si karikirala na kraju, ne kažem da ne treba da se naplaćuju crkvene usluge, naravno da trebaju! Ali sve se to po mom mišljenju pretvara u bahatost. Zašto nije standardna cena krštenja, venčanja, sahrane u svim parohijama u našoj zemlji?

Стандардне цене не постоје, зато што би вршење обреда требало да буде бесплатно. Опет, исто тако би требало да поп живи од својих парохијана, или да му држава обезбеди плату, а како тога нема, прописана је "аутономија" за епархије и парохије да саме одређују ценовнике. Ипак, правило и даље стоји да ако неко нема новца да плати, крштење је бесплатно.

А за издавање крштенице, не знам. Ја је немам, а крштен сам, и досад ми је нико није тражио на увид. И то изгледа зависи од парохије до парохије.

Ипак, правило и даље стоји да ако неко нема новца да плати, крштење је бесплатно.

А за издавање крштенице, не знам. Ја је немам, а крштен сам, и досад ми је нико није тражио на увид. И то изгледа зависи од парохије до парохије.

Pa kad ti kaže ''koliko imate, ALI crkvene takse su ..... hiljada'' mislim da će svako Srbin, vernik, kako god dubiti na glavi da nađe taj novac koji mu je sveštenik zatražio! I to me boli što mislim da oni zapravo i igraju na tu loptu!

Ovaj što mi je tražio krštenicu mi je objasnio da to radi iz razloga što nekršteni ljudi krste i venčavaju, pa onda dođu da se razvedu pa se pozivaju na to da im kumovi nisu kršteni, ma gluposti - razumem ga!
A ovaj drugi ide logikom da nije valjda lud onaj ko nije vernik da poželi da krsti ili venča nekog - razumem i njega........ Ali ne razumem da se preko mene prepucavaju i nazivaju budalama......

Citam ove komentare tipa drago mi je da sam sama odlucio/odlucila! Pa dobro, to jeste u skladu sa modernim demokratskim nacelima! Ali to nema veze sa zivotom! dete treba da se krsti dok je malo tj dok je dete ako ste vernik! Ako niste vernik onda je sasvim svejedno!
I ne vidim tu svrhu samostalnog odlucivanja, je li krstenje nesto sto ce vam toliko promeniti zivot? Ovo je slicno izjavama tipa:" E sta cu ja da radim kad napunim 18 godina!". A za novac ne znam tacno, ja sam se skoro vencao i pop mi je lepo rekao crkvena taksa je tolika i tolika pa verujem da znaju i za krstenje.
I ima druga varijanta, odete u parohijski dom i platite a popu na krstenju pokazete racun!

Samo zato što se ovde sve podazumeva, nama i jeste kako nam je.. A nikada nieće ni biti bolje...
Svako od nas ima pravo da religiju doživi ili ne doživi, ali da mi daje uputstva kao budućem roditelju, da je "dobro da krstim i odgajam dete u hrišćanskom duhu, zato što je to dobro (zašto, pitam ja) i da smo to nasledili" potpuni je nonsens. Moja porodica je pravoslavne veroispovesti, otac mi je rus, majka srpkinja.. i niko ne može da ospori da nisu vernici.. Ali nisu doktrinirani, nisu ni verski ni socijalno zatucani i bez obzira na to što im je "nalagala" religija, kako se ovde kaže, nisu me krstili kad sam bila nesvesna sebe pa i sveta..
Niko nikome ne zaviruje u novčanik, i sad svi morališite i budite veliki vernici ali, taj novac, koji mi danas teško zarađujemo, ide upravo onima koji pravoslavnu veru blate i ocrnjuju svaki dan svojim ponašanjem. Setite se samo Pahomija i sličnih slučajeva... I nikom ništa... Pomozi nam Bože, nama ovakvima kakvi smo.. to je sve što treba da se kaže..

Setih se još ovoga, posle krštenja, u parohijskoj "kancelariji" sveštenik upisuje moje podatke i naglas
komentariše stanje u crkvi, ne bira reči kada priča o Patrijarhu Pavlu (a ništa pohvalno nije rekao),
i doslovno kuka kako oni od milostinje koju dobiju od vernika u stvari žive!!!! Milostinja!
Ne znam više na koji način bih opisala svoje ogorčenje.. Nekom ko je tek stupio u veru, iako celog života živim kao vernik, na ovakav način poželeti dobrodošlicu je više od sramote!

Kako je ovo čudno!!!Počnemo temu o svetoj tajni krštenja a završimo ogovarajući sveštenike i grozeći se nad roditeljima koji nisu dovoljno "savremeni" i vjeruju da je najbolje od rodjenja djecu vaspitavati u pravoslavlju.
Naša posla!!!

Back