Krstenje deteta

Naravno da nisu. Ali, kakav je čovek vernik ako nije pročitao Bibliju a veruje u nju i prihvata je kao Sveto Pismo?

U svakom slučaju moramo imati predstavu u glavi šta je to u šta verujemo.

Vjernici ne vjeruju u Bibliju nego u Boga...;)
A mislim da za tu vjeru nije nužno poznavati Bibliju...A Bibliju ljudi vijekovima tumače i još nisu protumačili,tako da...a i postavlja se pitanje šta je dodavano,prerađivano i slično...

Oд мојих многобројних постова овде на Крстарици, ово ће бити први пут да сам овако нешто рекла...

Ово што си написала је много глупо. А ја ћу теби рећи и зашто. ;-)

1) Ти си та која не зна када се крштење по правилу обавља, а мене оптужујеш за глупост. :D
2) Ти си та која не зна како смо постали православци.
3) Ти си та која не уме да објасни шта сам ја то тако глупо рекла. Нити знаш са чим се ја слажем а са чим не.

Мој предлог да ћутиш је био добронамеран. Не смета мени да ти говориш... али...
Када нешто не знаш, онда ћутиш... не бламираш се...:roll:

1. Ako sam napisala primjer iz porodice u kojoj su djeca krstena sa godinu dana ne znaci da ne znam pravila krstenja.Pa nisu to moja djeca a i da jesu ima mnogo razloga zbog kojih ljudi u razlicitom dobu krste djecu
2.Ja ne znam kako smo postali pravoslavci!!!Pa ti ne znas nista o meni zato i mozes pisati gluposti.To što nisam odgovorila na tvoje pitanje znaci da sam ga ignorisala jer je glupo i nedobronamjerno.
3.Nisam reagovala na nesto glupo sto si rekla (to je dozvoljeno na svakom forumu).Reagovala sam na tvoje ucutkavanje onih koji ne misle kao ti a ja sam jedna od njih.Broj postova na koji se pozivas zaista nije ni najmanje bitan u svemu ovome.Ima učesnika sa istim "radnim stažom" kao i ti pa kad vide da nisu upuceni u nesto samo procitaju temu i odu tamo gdje imaju nesto reci.Nije stvar u količini vec u kvalitetu:p
Covjek nije postavio pitanje "Da li da cekam sa krstenjem" vec je zeleo da cuje o nasim iskustvima o tome.

Већи проценат атеиста је прочитао Библију, него верника.
(Моја слободна процена :cool:)

Nije suština u tome koliki procenat je pročitao Bibliju, nego da li ju je i, posebno, NA KOJI NAČIN ju je razumeo. No, kako se Biblija čita kada se opismenimo, tj. pošto su nam roditelji ili vaspitači već usadili u glavu neke životne premise, onda neko čita (apriori) nekritično - tumačeći Bibliju bukvalno, a neko je, pak, tumači na individualan način, tražeći skriveni smisao. Ima i onih koji je čitaju kao književno delo, ne tražeći ništa drugo osim lepote izraza i dubine misli.

Moje mišljenje je da detetu treba ostaviti da samo napravi izbor. A ako ga vaspitavamo u duhu onoga što smatramo dobrim, onda moramo verovati i u njegov (ili njen) pravilan izbor.

E, ovo je, čini mi se, pravo objašnjenje, ne samo na ovu temu već i na druge, koje se tiču dece i porodičnih odnosa. Samo, pitanje je šta je DOBRO.

A kako se to postaje kršteni ateista??
Ја сам крштени атеиста. :D

Јер да нисам атеиста, веровала бих да је то свети чин... да је нешто променио у мом животу...

Овако.. то ми је, као што већ рекох, само обично певање песмице, прскање водицом, итд...

1. Ako sam napisala primjer iz porodice u kojoj su djeca krstena sa godinu dana ne znaci da ne znam pravila krstenja.Pa nisu to moja djeca a i da jesu ima mnogo razloga zbog kojih ljudi u razlicitom dobu krste djecu
2.Ja ne znam kako smo postali pravoslavci!!!Pa ti ne znas nista o meni zato i mozes pisati gluposti.To što nisam odgovorila na tvoje pitanje znaci da sam ga ignorisala jer je glupo i nedobronamjerno.
3.Nisam reagovala na nesto glupo sto si rekla (to je dozvoljeno na svakom forumu).Reagovala sam na tvoje ucutkavanje onih koji ne misle kao ti a ja sam jedna od njih.Broj postova na koji se pozivas zaista nije ni najmanje bitan u svemu ovome.Ima učesnika sa istim "radnim stažom" kao i ti pa kad vide da nisu upuceni u nesto samo procitaju temu i odu tamo gdje imaju nesto reci.Nije stvar u količini vec u kvalitetu:p
Covjek nije postavio pitanje "Da li da cekam sa krstenjem" vec je zeleo da cuje o nasim iskustvima o tome.
1. Ти си се позвала на број мојих порука.
2. Ти си осудила могу глупост, иако о мени не знаш ништа
3. Ти ниси игнорисала моје питање, већ си га цитирала и написала нешто што нема везе са одговором.
4. Ја тебе нисам ућуткивала. Још увек имаш шансу да ми одговориш на та питања, али ти и не покушаваш... Још увек нисам чула шта је то што ти знаш... само слушам увреде и оптужбе на свој рачун...

Дакле... или се уозбиљи или ја одустајем од разговора са тобом...;-)

;) Naravno da je lako, da je gospođa sačekala i da nije krstila dete, verovatno bi on bio kao i svaki ateista, ne bi ga interesovala vera i crkva... Ovako je to licemerje najgore vrste i direktno opovrgavanje vere, kao
takve.. Sin joj je kršten ali u Boga ne veruje.. Malograđanština i licemerje, ništa drugo.

Pazi,možemo to posmatrati i ovako...ako neko vjeruje da neće otići u raj kad umre,ako nije kršten...prirodno je da će krstiti i svoje dijete koje voli...E,sad za raj postoje i ostali uslovi,koji zavise samo od ponašanja tog djeteta...ali ovo je prvi i osnovni preduslov,da tako kažemo...i majka je učinila što je bilo u njenoj moći...krstila je dijete...A u ovom životu to njemu ni na koji način ne odmaže...I ne vidim tu nikakvo licemjerje i malograđanštinu...i opovrgavanje vjere...meni je to sasvim logično...
Nemoj samo da se sad jave oni koji ne vjeruju u raj i pakao...nisam nadležna za objašnjavanje...:lol:

Pravo svakog roditelja je da li ce da krsti svoje dete ili ne, i da li on to smatra ispravnim ili ne, i ako vec pitate da li imate pravo da krstite svoje dete dok je malo i nema pojma o cemu se tu radi a kad odraste samo ce odluciti, zasto dajete imena svojoj deci nego lepo kad malo odrastu sami neka odluce kako ce da se zovu, jer zaboga otkud vama pravo da odlucujete o tome???????????

Pravo svakog roditelja je da li ce da krsti svoje dete ili ne, i da li on to smatra ispravnim ili ne, i ako vec pitate da li imate pravo da krstite svoje dete dok je malo i nema pojma o cemu se tu radi a kad odraste samo ce odluciti, zasto dajete imena svojoj deci nego lepo kad malo odrastu sami neka odluce kako ce da se zovu, jer zaboga otkud vama pravo da odlucujete o tome???????????

e,to...

Pa ovo nema veze sa vezom... ako do mesec dana ne odlučiš za detetovo ime, odlučiće čike i tete iz Centra za socijalni rad! A ako se detetu ne svidi ime može uz vašu saglasnost da ga promeni, ili bez vaše saglasnosti kad postane punoletno! Znam jednu devojčicu koja ima 3 godine, zove se Stojanka ali se odaziva ISKLJUČIVO na Tijana! :) Sama ga je smislila... opet sam otišla offtopic :D

Ako si ateista, ti čin krštenja smatraš ništavnim, tj., svejedno ti je da li su te krstili kao dete. Vere se uvek možeš odreći, i religije i tradicije. Možda ćeš biti vegetarijanac, pa će te boleti što ti je mama seckala junetinu dok si bila beba. Al to te ne čini manje vegetarijancem.

Sve se moze promeniti, to je sigurno i svako ima svoj izbor u zivotu i kako ON odluci tako ce i biti,niko ne moze protiv njegove volje odlucivati...ali dobro svako ima svoje misljenje i o tome ne vredi raspravljati...i posto je gospodin koji je temu postavio dobio odgovor mislim da je vreme da se tema zatvori jer ce ocigledno doci do rasprave vlikih razmera, a to nikako ne zelim....:lol: i nemojte da se nervirate zivot je isuvise kratak...Pozdrav

Ovo se odnosilo na sve, citam i ne mogu da verujem kako ljudi zacas padaju u vatru samo da bi dokazali da su oni u pravu, ustanju su da se posvadjaju za cas sa neistomisljeikom, pa zar nema svako pravo da misli kako hoce i da je siguran za sebe da je u pravu...
NPR.Ja sam svoje dete krstila kada je imala cetiri meseca,i dan danas niko iz porodice mog muza,a ni on sam ne zna da je krstena jer kad sam ja htela da je krstim oni su se pobunili ZABOGA KAKO DA SE KRSTI DETE KADA SU ONI SVI VELIKI KOMUNISTI i ja lepo uzmem svoje dete, pozovem kumove i krstimo je...Da li sam pogresila ili ne vreme ce pokazati,mada moje dete ide u crkvu samo bez ikakvog insistiranja da mora da ide kad god oseti potrebu za tim...znaci nista joj nije nametnuto, a mogla je i da nikada ne udje u crkvu ako to ne zeli opet joj niko rec ne bi rekao...njen licni izbor...kao i svakog od nas...

Vjernici ne vjeruju u Bibliju nego u Boga...;)
A mislim da za tu vjeru nije nužno poznavati Bibliju...A Bibliju ljudi vijekovima tumače i još nisu protumačili,tako da...a i postavlja se pitanje šta je dodavano,prerađivano i slično...
Ako verujemo u Boga, a ne u ono što je pisano, kakva je onda razlika između vernika pravoslavca, katolika, muslimana, budiste....? Kakva je razlika između krštenog i nekrštenog ako i jedan i drugi veruju u Boga?

Види, родитељи имају право и обавезу да брину о физичком и духовном здрављу детета. Као што не чекају да дете одрасте па да само одлучује хоће ли бити вакцинисано или неће, као што не чекају да почну да га хране тек кад дете одлучи хоће ли бити сваштојед, вегетаријанац или веган (актуелна тема!), као што неће чекати дететову одлуку о многим битним питањима његовог развоја, него ће те одлуке сами доносити у складу са својим поимањем васпитања и бриге о детету, тако исто ће донети одлуку о верском васпитању свог детета.

Pa svoje dijete želim osigurati od svega i to bez njegove dozvole...
Trebam li čekati da mi ono kaže "Drži me za ruku dok prelazim ulicu!" ili "Osiguraj me od osipa i promjeni mi pelenu"
Svašta!!!
Ako je neko vjernik on je siguran da je krštenje najbolja stvar u životu njegovog djeteta i on će tu stvar uraditi za svoje dijete isto kao što će mu nabaviti zdravu hranu,toplu odjeću i sve ono u čemu uživamo dok naša djeca rastu uz nas.

ova tri posta treba uokviriti kao primjer :roll:

ako necu da ga krstim,
necu ni da mu dam ime, necu da ge vakcinisem, necu da ga hranim, neka dobije osip, neka mu se ne mjenjaju pelene i neka ga zgazi auto
jer je u mojoj briznoj majcinskoj glavi sve to isto

:-| zastrasujuce

mislim, ima i kod nas dolje hriscana ali da su ovoliki "hriscani" :roll:

Ako verujemo u Boga, a ne u ono što je pisano, kakva je onda razlika između vernika pravoslavca, katolika, muslimana, budiste....? Kakva je razlika između krštenog i nekrštenog ako i jedan i drugi veruju u Boga?

Mislim da,suštinski, nije nikakva...kao i među ljudima...kao kad bi pitao kakva je razlika između Kineza i Srba,npr. A za ovo drugo pitanje bi morao da pitaš teologe,ja sam prethodno objasnila "narodski"...

ova tri posta treba uokviriti kao primjer :roll:

ako necu da ga krstim,
necu ni da mu dam ime, necu da ge vakcinisem, necu da ga hranim, neka dobije osip, neka mu se ne mjenjaju pelene i neka ga zgazi auto
jer je u mojoj briznoj majcinskoj glavi sve to isto

:-| zastrasujuce

mislim, ima i kod nas dolje hriscana ali da su ovoliki "hriscani" :roll:
Ako nisam hrišćanin, brinuću se o svom detetu najbolje što znam, daću mu ime, vakcinisaću ga, ali ga neću krstiti.

Mislim da,suštinski, nije nikakva...kao i među ljudima...kao kad bi pitao kakva je razlika između Kineza i Srba,npr. A za ovo drugo pitanje bi morao da pitaš teologe,ja sam prethodno objasnila "narodski"...
I teologa ima različitih.
Znaš, nekada davno malo je falilo da popijem batine zbog huljenja na Boga, jer sam se usudio da mojoj babi kažem da je Isus bio Jevrejin. Da je bila pismena i pročitala Bibliju veliko je pitanje u šta bi zaista verovala.

I teologa ima različitih.
Znaš, nekada davno malo je falilo da popijem batine zbog huljenja na Boga, jer sam se usudio da mojoj babi kažem da je Isus bio Jevrejin. Da je bila pismena i pročitala Bibliju veliko je pitanje u šta bi zaista verovala.

I baba ima različitih...;)

Po meni,osnovna razlika između vjernika i ateista je u egocentričnosti...:)
Ateisti stavljaju čovjeka u centar pažnje,kao glavnog,koji drži konce života u svojim rukama,iznad koga nema više sile,koji sve može da uradi,koji sve zna,koji je najpametniji,od kog sve zavisi...Sve do prve oluje ili zemljotresa...
A što bi reko Njegoš :),čovjek je samo "tvarca jedna koju zemlja vara"...Odoh u filozofiranj,a i nema veze s temom...
Nemojte me više ništa pitati....:)

Back