Krstenje deteta

Znam jednu devojčicu koja ima 3 godine, zove se Stojanka ali se odaziva ISKLJUČIVO na Tijana! :) Sama ga je smislila... opet sam otišla offtopic :D
joj :lol: na STOJANKA se ni ja ne bih odazivala. :smile:
e ljudi, a je l' ste vi culi za "krstenje u nuzdi"?
u slucaju zivotne opasnosti svako krsten moze da krsti dete, eto.
meni sve to apsolutno nista ne znaci, ali posto je moj muz zeleo da krstimo decu, slozila sam se sa tim, sta sad.
bolje mi je i tako nego da se sunja po crkvi u tajnoj misiji krstavanja. :-|

Симптоматично је да су они који се залажу за слободан избор и самостално одлучивање, најгласнији противници туђег слободног избора! :roll:

А зашто ми детету пишемо националну припадност? Зашто не пустимо да дете са 18 одлучи којој ће нацији пропадати?

Видиш, родитељ, као што рекох, има ПРАВО И ОБАВЕЗУ да се брине за физички и ДУХОВНИ развој свог детета. То чине СВИ родитељи на начин на који најбоље умеју.

Родитељи атеисти васпитавају своје дете у оквиру СВОГ вредносног система и начина поимања света, зар не? Не чекају да дете постане пунолетно па да одлучи да ли ће бити атеист или не, него му кажу да нема Бога, да су ''попови гуликоже'', и да је крштење само ''прскање обичном водурином''. Није ли тако?
Значи, ти родитељи су већ унапред, пре дететове свесне одлуке, ИЗАБРАЛИ за дете начин којим ће оно бити васпитавано.

То се дешава у свим другим областима живота.

Родитељи су ти који су ОДГОВОРНИ за дете и који ИМАЈУ ПРАВО да одлучују о свим оним битним питањима за које дете још није способно да само одлучи.

Значи, музички настројени родитељи васпитаваће дете да воли музику и без његове свесне одлуке (шта зна дете од 6 година) уписаће га у музичку школу, рецимо.
Други ће своје дете од 3 године уписати да учи француски...
Родитељи који су амбициозни васпитаваће дете у том духу да је успех најважнији.
Родитељи којима уредност није јача страна васпитаваће дете тако да ће му пренети своје виђење и доживљај света...
Опсесивни чистунци ће научити своје дете да је савршени ред нешто што је неопходно.
Вегетаријанац ће донети одлуку да је за његово дете најбоље да не једе месо...
Неко ће свом детету пробушити уши и ставити минђуше док је дете још мало.
Неко ће му везати конац око руке.

Не могу сад да се сетим свих тих баналних, свакодневних примера... Али, СВИ родитељи током одрастања детета доносе одлуке за које сматрају да су најбоље за њихово дете. То не раде само они који крштавају децу, то радимо СВИ, СВАКОДНЕВНО, и то и јесте основни задатак родитеља.

Као што вучица научи своје младунце да лови, а птица своје да лети, тако и ми, свако на свој начин, учи своје младунце да најлакше и на најбољи могући начин прођу кроз овај живот.

Неко ће дете васпитавати у складу са својим виђењима света, ја ћу са својим, ти са својим...
И није моје да ти одређујем шта је за твоје дете најбоље, ваљда ти то боље знаш. Одакле ми право да ти намећем начин на који ћеш васпитавати своје дете?

(При томе треба имати у виду да то дете чином крштења није ничим угрожено и да сам чин крштења не оставља никакве последице у каснијем животу...док, рецимо, вегетаријанска исхрана или пробушене уши ипак остављају...)

u, opet ti u ekstrem, priroda i religija... dobro je, ovog puta bar nema vakcina i gazenja autom...

nego, odakle ti ideja da kao pravo roditelja navodis lijecenje svojih kompleksa na djetetu?

"Значи, музички настројени родитељи васпитаваће дете да воли музику и без његове свесне одлуке (шта зна дете од 6 година) уписаће га у музичку школу, рецимо.
Родитељи којима уредност није јача страна васпитаваће дете тако да ће му пренети своје виђење и доживљај света...
Опсесивни чистунци ће научити своје дете да је савршени ред нешто што је неопходно.
Неко ће му везати конац око руке."

ti mislis da su djeca retardi pa da to na silu moze uroditi plodom? moze, al' ne bas jestivim
roditelj ima obavezu a ne pravo da djetetu da osnove koje ce biti neutralne,
njegov dalji zivot zavisi od samog djeteta

u, opet ti u ekstrem, priroda i religija... dobro je, ovog puta bar nema vakcina i gazenja autom...

nego, odakle ti ideja da kao pravo roditelja navodis lijecenje svojih kompleksa na djetetu?

"Значи, музички настројени родитељи васпитаваће дете да воли музику и без његове свесне одлуке (шта зна дете од 6 година) уписаће га у музичку школу, рецимо.

ti mislis da su djeca retardi pa da to na silu moze uroditi plodom? moze, al' ne bas jestivim

koje su to "neutralne osnove" ? :roll:

Ко уопште прича о било каквом присиљавању?

ne nametanje stvari, kao krstenja na primjer... ili obrezivanja ako hoces... ili neko od onih koje sam citirala

hint --> citaj :arrow:

А остале ствари које сам навела?

Хоћеш да кажеш да на тебе родитељи нису пренели ама баш ништа од својих вредносних начела, да си била табула раза све до своје 18. године, када си сама одлучила како ћеш се обликовати као особа?

Ко уопште прича о било каквом присиљавању?

Значи, музички настројени родитељи васпитаваће дете да воли музику и без његове свесне одлуке (шта зна дете од 6 година) уписаће га у музичку школу, рецимо.
Неко ће му везати конац око руке.

ne vidim da je tokom nekog od navedenih djete pozeljelo nesto... roditelj je
kao i za krstenje bebe
= prisiljavanje

И да, Лимунада није питала шта НИСУ ''неутралне основе'', него шта ЈЕСУ!

Да ли би могла да наведеш конкретне примере?

ne vidim da je tokom nekog od navedenih djete pozeljelo nesto... roditelj je
kao i za krstenje bebe
= prisiljavanje

Види, беба НЕ МОЖЕ да одлучује о многим битним стварима, па ни о томе на који начин ће бити васпитавана. То је ДУЖНОСТ РОДИТЕЉА. Родитељи су ти који васпитавају дете, дете није спобно да се само васпитава.

Присила је нешто сасвим друго.

Мада, у многим животним ситуацијама родитељи имају право и на неку врсту присиле: неће да добије инјекцију - присилићу га, неће да устане ујутру да би ишао у вртић - присилићу га... Значи, нико, ни одрасли, а нарочито не деца, не могу да апсолутно све у животу раде само по свом нахођењу. Постоје бројне друштвене присиле. Васпитавање је управо навикавање на њих.

А остале ствари које сам навела?

Хоћеш да кажеш да на тебе родитељи нису пренели ама баш ништа од својих вредносних начела, да си била табула раза све до своје 18. године, када си сама одлучила како ћеш се обликовати као особа?

ne, niko mi nije nista prenio ni donio niti su me zanosili u bilo kom pravcu :lol:

zamisli, ljudi se oblikuju sami :idea: vidim kakvi su ljudi moji, vidim kakvi su drugi i uzmem ono sto smatram da je za mene pravilno
to se proteze kroz sve sfere zivota

roditelji ti mogu dati informacije, ali zakljucak izvlacis sam niko nema pravo da ti ga nametne (misli tako jer ja kazem da je tako a ja znam sta je najbolje za tebe)
ovo traje citavog zivota, pocinje sa sakupljanjem informacija, kasnije slaganjem, i amaterskim zakljucivanjem u pocetku i usavrsava kasnije
sad sam, kao, rekla nesto novo :roll:

sad, povlacim granicu kod ljudi niske inteligencije

И да, Лимунада није питала шта НИСУ ''неутралне основе'', него шта ЈЕСУ!

Да ли би могла да наведеш конкретне примере?

evo konkretnog primjera, ti si valjda hriscanka?
dakle fino upoznas djete kroz zivot u porodici sta je to hriscanstvo,
pruzis mu priliku da upozna i druge vjere

i das mu sansu da samo izabere kojoj ce da pripada ili hoce li uopce kada odraste

'el to nesto mnogo nepojmlljivo?

Самерхил фазон? ;)

Ти си, значи, кад си напунила 7 година, одлучила да је за тебе ''правилно'' да се упишеш у први разред и отишла и и то сама урадила?
Кад ти се климао зуб ти си сама решила да одеш код зубара да ти га извади, иако си имала 7 година, јер си пре тога сама дошла до закључка да је добро за тебе да се тај зуб извади?
А као тинејџерка враћала си се кући у оно време за које си ти сматрала да је ''правилно'' да се вратиш?

Види, беба НЕ МОЖЕ да одлучује о многим битним стварима, па ни о томе на који начин ће бити васпитавана. То је ДУЖНОСТ РОДИТЕЉА. Родитељи су ти који васпитавају дете, дете није спобно да се само васпитава.

Присила је нешто сасвим друго.

Мада, у многим животним ситуацијама родитељи имају право и на неку врсту присиле: неће да добије инјекцију - присилићу га, неће да устане ујутру да би ишао у вртић - присилићу га... Значи, нико, ни одрасли, а нарочито не деца, не могу да апсолутно све у животу раде само по свом нахођењу. Постоје бројне друштвене присиле. Васпитавање је управо навикавање на њих.

ako ti nije problem, ovaj... mozes li da ispeces pa postujes, da ne trazim po starim postovim koje si editovala?

valjda je logicno da beba ne moze da odluci, pazi molim te :idea:
zato se stvari koje su obavezne (vakcinacija etc) i rade pristala ona ili ne

ali bez krstenja se sasvim lijepo moze zivjeti dok ne odraste pa samo odluci zeli li ga ili ne

ne biras valjda bebii koju ce gimaziju da upise jer ono, jelte, kao beba jos ne zna?
sve u svoje vrijeme
djeca sposobost za shvatanje apstraktnih ideja ne formiraju prije 10-12

evo konkretnog primjera, ti si valjda hriscanka?
dakle fino upoznas djete kroz zivot u porodici sta je to hriscanstvo,
pruzis mu priliku da upozna i druge vjere

i das mu sansu da samo izabere kojoj ce da pripada ili hoce li uopce kada odraste

'el to nesto mnogo nepojmlljivo?

Добро, то је што се вере тиче, да чујем остале примере права на ''слободни избор'' детета.

ako ti nije problem, ovaj... mozes li da ispeces pa postujes, da ne trazim po starim postovim koje si editovala?

valjda je logicno da beba ne moze da odluci, pazi molim te :idea:
zato se stvari koje su obavezne (vakcinacija etc) i rade pristala ona ili ne

ali bez krstenja se sasvim lijepo moze zivjeti dok ne odraste pa samo odluci zeli li ga ili ne

ne biras valjda bebii koju ce gimaziju da upise jer ono, jelte, kao beba jos ne zna?
sve u svoje vrijeme
djeca sposobost za shvatanje apstraktnih ideja ne formiraju prije 10-12

Види, и са крштењем дете може сасвим лепо живети, па кад одрасте само одлучити значи ли му то нешто или не.

Зар не?

Ako čin krštenja ne ostavlja nikakve posljedice u kasnijem životu djeteta, zbog čega/koga se uopšte obavlja?

I još nešto mi pade na pamet, šta ćemo sa bebama koje su ostavljene ispred nečijih vrata ili pored kontejnera, te tako ne znamo ni koje su nacionalnosti? A vidjeli smo da se nacionalnost, kao ni vjeroispovijest ne bira, nego ih dobijamo rođenjem. Šta ako je dijete musliman ili budista po rođenju, možemo li biti sigurni da ga valja krstiti? (Ovo nije inaćenje, prosto pitam za mišljenje.)

Mislim da o duhovnom stvarima treba da se raspravlja na osnovu onoga što je Bog rekao, a On je rekao: Pokajte se i krstite se. Što valjda znači da moramo da odrastemo da bi postali svjesni potrebe za pokajanjem...

Back