Krstenje deteta

kasno je za roditlja da prodaje pricu o povjerenju, kada je to povjerenje narusio jos dok si bila beba ... pa zar nije ljepse reci da ti se djete krstilo jer je samo izabralo

Већ кажем, не крсти се због раја или магије, већ због тога што је то традиција, и у православним и у католичким домовима, да се дете након рођења крсти. И то је то, нема ту неке филозофије, нити нарушавања поверења, нити кршења воље будуће одрасле особе. То је тако, и готово. Нећемо након 2000 година установљавања обичаја и норми рећи, е чекај, зашто ово, а зашто оно. Ако си члан клуба, понашај се у складу са правилима, а ако ниси, ради како хоћеш.

Више се поверење детета руши тиме што га васпитавамо у сопственим мерилима вредности, и што га учимо стварима за које ми, а не он, сматрамо да су битне и којима га "програмирамо", него тиме хоће ли бити крштен или не.

Много има људи који се крсте као одрасли, па са критиком говоре о "оним" временима и о томе што нису крштени као деца, а још нисам срео никог ко је био љут и огорчен јер су га отац и мати крстили као бебу, "против његове воље".

to je fino, kad su roditelji fini :)

a fio je opet relativno, Hitler je bio veliki hriscnin, bez poroka
(ako se ne racunaju masovna ubijanja)
a nadajmo se da je to rjetka pojava..

kakve sad veze sa svim ovim diskusijama ima hitler...?:roll:
hrišćanin i kvazi-hrišćanin nije isto...i po hrišćanstvu nema čovjeka bez grijeha...
prouči malo,ako si baš zapela da diskutuješ i navodiš,izvini,ali glupe primjere...
sad treba ovde da navodimo sve koji su se nazivali hrišćanima,a nisu se tako ponašali ili šta ...? šta znači i ko je donio taj zaključak da je hitler bio bez poroka ?
udaljismo se od teme i već mi je postalo zamorno...tako da vas napuštam i želim srećne praznike...

Већ кажем, не крсти се због раја или магије, већ због тога што је то традиција, и у православним и у католичким домовима, да се дете након рођења крсти. И то је то, нема ту неке филозофије, нити нарушавања поверења, нити кршења воље будуће одрасле особе. То је тако, и готово. Нећемо након 2000 година установљавања обичаја и норми рећи, е чекај, зашто ово, а зашто оно. Ако си члан клуба, понашај се у складу са правилима, а ако ниси, ради како хоћеш.

Више се поверење детета руши тиме што га васпитавамо у сопственим мерилима вредности, и што га учимо стварима за које ми, а не он, сматрамо да су битне и којима га "програмирамо", него тиме хоће ли бити крштен или не.

Много има људи који се крсте као одрасли, па са критиком говоре о "оним" временима и о томе што нису крштени као деца, а још нисам срео никог ко је био љут и огорчен јер су га отац и мати крстили као бебу, "против његове воље".

poslednju recenicu nisam nigdje navela ni ja,
a slazem se sa ostatkom posta

А Хитлер није ни по чему хришћанин, а камоли велики хришћанин. Не знам одакле ти то.

iz njegove biografije, nije imao niti jedan porok, redovno je imao ispovjedi,
drzao se svih zapovjesti osim one o ubijanju a i nju je pravdao hriscanstvom
jer su jevreji jelte izdajnici po interpretaciji

ovo ne navodim kao primjer da kazem kako je hriscanstvo lose etc.
nego da pokazem koliko se lako moze uvrnuto interpretirati
sam papa je prodavao indulgencije a on je papa ***
da ne spominjem spance i inkviziciju ili krstaske ratove

zato vjerujem da je djetetu prvo potrebno dati da odraste, pa ao je zdravo "u glavu",
neka se onda zabavlja religijom koliko hoce... :)

nego, ima li jos ko ovdje zgodan za citirat, sunca ti :D

anicat21.gif

ps, srecan i tebi Beltane kroz koju sedmicu, limnado.... uskrs je prosao :)

to je fino, kad su roditelji fini :)

a fio je opet relativno, Hitler je bio veliki hriscnin, bez poroka
(ako se ne racunaju masovna ubijanja)
a nadajmo se da je to rjetka pojava..

Oвим ''аргументом'' покушаваш да докажеш...шта???:roll:

Да родитељи не треба да крсте дете док је мало??? :roll:

Какве везе са тим има човек под именом Адолф Хитлер?

Oвим ''аргументом'' покушаваш да докажеш...шта???:roll:

Да родитељи не треба да крсте дете док је мало??? :roll:

Какве везе са тим има човек под именом Адолф Хитлер?

zaoboljece te oci helen, vec ne vidis tri sloja oja navedoh nego samo jednog covjeka...
kazem da bi roditelji trebali imat precha posla (vaznija) u odgoju djeteta od priklanjanja istog nekoj religiji
sve u svoje vrijeme

@limunada, u ***, mislila sam da je vremenska razlika izmedju katolickog i pravoslavnog manja :lol:

zaoboljece te oci helen, vec ne vidis tri sloja oja navedoh nego samo jednog covjeka...
kazem da bi roditelji trebali imat precha posla (vaznija) u odgoju djeteta od priklanjanja istog nekoj religiji
sve u svoje vrijeme

@limunada, u ***, mislila sam da je vremenska razlika izmedju katolickog i pravoslavnog manja :lol:

pa šta da ti kažem,kao i obično...ne misliš ispravno...:mrgreen: :)

Мислим, ти хоћеш да кажеш да је хришћанство криво за појаву нацизма у Немачкој?

Или би можда могла да узмеш мало уџбеник из историје у шаке?

Види, знаш ли колико је људи убијено и на друге начине страдало кроз историју од оних који нису били хришћани?
Знаш ли колико је људи побијено, рецимо, у име слободе, братства и једнакости? Значи ли то да су слобода, братство и јендакост нешто лоше, нешто о чему деца не треба ништа да знају до пунолетства, па да се тек онда определе хоће ли поштовати слободу, братство и једнакост?
Знаш ли колико је људи кроз историју убијено и завршило по разним гулазима и голим отоцима, а тамо су их послали они који су презрели хришћанство?

Значи ли да је свака идеја коју је неки појединац злоупотребио - лоша идеја?

e sad stvarno ne znam sto da kazem... ili nista ne citas ili nista ne umijes da citas... ili citas a vidis samo ono sto zelis :lol:

Мислим, ти хоћеш да кажеш да је хришћанство криво за појаву нацизма у Немачкој?

Или би можда могла да узмеш мало уџбеник из историје у шаке?

Види, знаш ли колико је људи убијено и на друге начине страдало кроз историју од оних који нису били хришћани?
Знаш ли колико је људи побијено, рецимо, у име слободе, братства и једнакости? Значи ли то да су слобода, братство и јендакост нешто лоше, нешто о чему деца не треба ништа да знају до пунолетства, па да се тек онда определе хоће ли поштовати слободу, братство и једнакост?
Знаш ли колико је људи кроз историју убијено и завршило по разним гулазима и голим отоцима, а тамо су их послали они који су презрели хришћанство?

Значи ли да је свака идеја коју је неки појединац злоупотребио - лоша идеја?

ovo ne navodim kao primjer da kazem kako je hriscanstvo lose etc.
nego da pokazem koliko se lako moze uvrnuto interpretirati

sam papa je prodavao indulgencije a on je papa ***
da ne spominjem spance i inkviziciju ili krstaske ratove

zato vjerujem da je djetetu prvo potrebno dati da odraste, pa ao je zdravo "u glavu",
neka se onda zabavlja religijom koliko hoce... :)

@limunado - :razz:

on topic iliti autorki - to sa davanjem novca mi je nekako glupavo, bila bi fina ideja
da se raspitate treba li nesto konkretno crkvi da se uradi

ti si devojcice bezobrazna i nevaspitana.
veze sa vezom nemas, izvrces cinjenice, tumacis ih po svojoj volji i mislis da si najpametnija.
bolje pokusaj da nesto dobro i pametno izvuces iz ove diskusije a ne da ispadas smesna.
pojma ti nemas o zivotu.

e sad stvarno ne znam sto da kazem... ili nista ne citas ili nista ne umijes da citas... ili citas a vidis samo ono sto zelis :lol

Види, СВАКА идеја се може изокренути и злоупотребити као оправдање за чињење зла!
Да ли је теби то јасно?
Што не значи да је та идеја сама по себи нешто лоше и да је треба избегавати у васпитању деце.

Твоја опаска не пије воду.

Споменимо само демократију....
Колико људи је убијено до сада у име демократије?
Значи ли то да децу не треба да васпитавамо у демократском духу?

Види, СВАКА идеја се може изокренути и злоупотребити као оправдање за чињење зла!
Да ли је теби то јасно?
Што не значи да је та идеја сама по себи нешто лоше и да је треба избегавати у васпитању деце.

Твоја опаска не пије воду.

opet.. ne kazem da je ideja losa

nego da se saceka da djete bude sposobno da razumije religiju prije nego sto je primi,
upravo zbog toga da je ne bi iskrivilo jer nije bilo dovoljno odraslo da je shvati
a moralne vrijednosti postoje i van nje, u svakom covjeku, ne kazem da se ne trebaju potencirati tokom rasta, naprotiv

razumijem sta pokusavas da kazes, i nije mi cilj da mjenjas misljenje niti imam pravo na to,
samo trazim da pokusas razumjet i ti mene

Slobodna volja je nesto najsvetije sto imamo,podareno direktno od Boga.Dzabe se prepirete,niko nikog ni u sta ubediti nece.Mi vama ne mozemo dokazati Bozije postojanje (zato se i zove vera),a vi nas necete ubediti da mi verujemo uzalud.Ko je u pravu,videcemo nakon smrti.

Slobodna volja je nesto najsvetije sto imamo,podareno direktno od Boga.Dzabe se prepirete,niko nikog ni u sta ubediti nece.Mi vama ne mozemo dokazati Bozije postojanje (zato se i zove vera),a vi nas necete ubediti da mi verujemo uzalud.Ko je u pravu,videcemo nakon smrti.
amen
i ja ovako razmisljam pa mi uspeva da zivim i druzim se sa vernicima bez ovakvih rasprava
nazalost,nisu svi takvi i neke treba izbegavati u sirokom luku sto se tice ove teme

ps ipak bih dodala "podareno direktno od ...prirode":mrgreen:

O, čoveče, tvrdoglava li si! Kako ne možeš da prihvatiš da ljudi koji su religiozni u činu krštenja vide nešto posebno dobro? Ja sutra ne bih krstila svoje dete iz prostog razloga što nisam vernik i taj čin za mene nema apsolutno nikakv značaj. Treba sad da se proseravam da mi je cilj da mu prepustim da samo odluči kad odraste da bih ispala politički korektna? Ma, daj, molim te...

politicki korektna? pravicu se da nisam procitala

naravno da raspravljam cisto rasprave radi, da li i zasto treba ostaviti djetetu izbor
ne ubjedjujem bilo koga da bilo sto uradi ili promjeni misljenje :idea:
zamisli, ovo je forum

sto ce ko da uradi sa njim u rl me bas briga, moze da ga udavi u wc sholji ako hoce
samo ne u mom prisustvu

anicat21.gif

Nemoj se praviti da nisi pročitala, nema razloga. Samo sam pokušala da ti objasnim vezu između religioznosti i krštenja - čisto rasprave radi, pošto prethodni post ilustuje da ti ta veza nije jasna.

Да, молим те објасни ми како то дете уписује гимназију и да ли си могла попуњавати листу жеља без присуства родитеља???/QUOTE]

Izvinjavam se na off ali ja sam išla sa društvom u srednju školu da dam papire za prijemni roditelji nisu bili samnom tada niti kada sam išla na prijemni, tako da može. Sa 14god je stariji maloletnik.

Нико није говорио о ''папирима за пријемни'' него о попуњавању листе жеља за упис у средњу школу (то се ради после пријемног и то у својој основној школи).
Не знам како је било у твоје време, али сада је овако.

Back