Krstenje deteta

Самерхил фазон? ;)

Ти си, значи, кад си напунила 7 година, одлучила да је за тебе ''правилно'' да се упишеш у први разред и отишла и и то сама урадила?
Кад ти се климао зуб ти си сама решила да одеш код зубара да ти га извади, иако си имала 7 година, јер си пре тога сама дошла до закључка да је добро за тебе да се тај зуб извади?
А као тинејџерка враћала си се кући у оно време за које си ти сматрала да је ''правилно'' да се вратиш?

zamisli, ja volim skolu :heart: nevezano za to, imala sam dovoljan kapacitet mozga da shvatim cemu sluzi skola,
kao i vecina djece, vjerujem
zubar mi nije vadio zdrave zube
i dalje sam tinejdzerka, a mozak mi je takodje u stanju da zakljuci sa koliko godina mogu sto da radim i na koji je nacin bezbjedno

radis li ti sa djecom ili sa debilima :roll:
molim, procitaj post prije nego sto postujes nesto novo ili ponovo editujes nesto staro

ne volim gluve telefone

ne biras valjda bebii koju ce gimaziju da upise jer ono, jelte, kao beba jos ne zna?

Не бирам.
Али је по закону родитељ ДУЖАН да дође у школу и да заједно са дететом попуни формулар о избору средње школе зато што се по закону сматра да је родитељ одговоран и за дете од 14 година!

ne, niko mi nije nista prenio ni donio niti su me zanosili u bilo kom pravcu :lol:

zamisli, ljudi se oblikuju sami :idea: vidim kakvi su ljudi moji, vidim kakvi su drugi i uzmem ono sto smatram da je za mene pravilno
to se proteze kroz sve sfere zivota

roditelji ti mogu dati informacije, ali zakljucak izvlacis sam niko nema pravo da ti ga nametne (misli tako jer ja kazem da je tako a ja znam sta je najbolje za tebe)
ovo traje citavog zivota, pocinje sa sakupljanjem informacija, kasnije slaganjem, i amaterskim zakljucivanjem u pocetku i usavrsava kasnije
sad sam, kao, rekla nesto novo :roll:

sad, povlacim granicu kod ljudi niske inteligencije

niko ti nije ništa prenio,a roditelji su ti ipak dali informacije...?:roll:

a znamo da su informacije resursi podložni najvećim manipulacijama...:rolleyes:

mislim,ma šta ti pričala...nisi mogla rasti kao biljka,bez uticaja roditelja,ovakvih ili onakvih...

ne, niko mi nije nista prenio ni donio niti su me zanosili u bilo kom pravcu :lol:

zamisli, ljudi se oblikuju sami :idea: vidim kakvi su ljudi moji, vidim kakvi su drugi i uzmem ono sto smatram da je za mene pravilno
to se proteze kroz sve sfere zivota

roditelji ti mogu dati informacije, ali zakljucak izvlacis sam niko nema pravo da ti ga nametne (misli tako jer ja kazem da je tako a ja znam sta je najbolje za tebe)
ovo traje citavog zivota, pocinje sa sakupljanjem informacija, kasnije slaganjem, i amaterskim zakljucivanjem u pocetku i usavrsava kasnije
sad sam, kao, rekla nesto novo :roll:

sad, povlacim granicu kod ljudi niske inteligencije

O kojoj zivotnoj dobi ti uopste govoris? Hoces da kazes da od pocetka svog zivota sama izvlacis zakljucke tj da si samu sebe vaspitala?

Ako čin krštenja ne ostavlja nikakve posljedice u kasnijem životu djeteta, zbog čega/koga se uopšte obavlja?

I još nešto mi pade na pamet, šta ćemo sa bebama koje su ostavljene ispred nečijih vrata ili pored kontejnera, te tako ne znamo ni koje su nacionalnosti? A vidjeli smo da se nacionalnost, kao ni vjeroispovijest ne bira, nego ih dobijamo rođenjem. Šta ako je dijete musliman ili budista po rođenju, možemo li biti sigurni da ga valja krstiti? (Ovo nije inaćenje, prosto pitam za mišljenje.)

QUOTE]

pa one su nacionalnosti ko ih odgaja...prosto...

neće dijete valjda biti budista,a odrastati u hrišćanskom duhu i slično...nego onako kako ga roditelji ili staratelji usmjere..

Ako čin krštenja ne ostavlja nikakve posljedice u kasnijem životu djeteta, zbog čega/koga se uopšte obavlja?

Ако већ постављаш такво питање, тешко да ће ти одговор ишта значити. Без увреде.
I još nešto mi pade na pamet, šta ćemo sa bebama koje su ostavljene ispred nečijih vrata ili pored kontejnera, te tako ne znamo ni koje su nacionalnosti? A vidjeli smo da se nacionalnost, kao ni vjeroispovijest ne bira, nego ih dobijamo rođenjem. Šta ako je dijete musliman ili budista po rođenju, možemo li biti sigurni da ga valja krstiti? (Ovo nije inaćenje, prosto pitam za mišljenje.)

...

Овде се говори о РОДИТЕЉИМА и о вредностима које се преносе из породице, не о деци из домова, о њима се стара држава.

Добро, то је што се вере тиче, да чујем остале примере права на ''слободни избор'' детета.

sta, da ti objasnjavam kako djete bira svoju gimnaziju i ostalo? ne pada mi na pamet
pravi se glupava negdje drugo

niko ti nije ništa prenio,a roditelji su ti ipak dali informacije...?:roll:

a znamo da su informacije resursi podložni najvećim manipulacijama...:rolleyes:

mislim,ma šta ti pričala...nisi mogla rasti kao biljka,bez uticaja roditelja,ovakvih ili onakvih...

ako si citao moj post, a nisi, vidio bi da sam nabrojala
informacije o onom sto oni zastupaju + druge stavove
:arrow: citaj

O kojoj zivotnoj dobi ti uopste govoris? Hoces da kazes da od pocetka svog zivota sama izvlacis zakljucke tj da si samu sebe vaspitala?

ovo je prosta provokacija... ako sam rekla da se krstenje odlaze do bar 16ak, gdje tu vidis pocetak zivota?
i da, djete se od malih nogu uci da koristi svoj mozak
(malih nogu, ne malih pelena, da ne pocnes opet sa beba pricom)

zamisli, ja volim skolu :heart: nevezano za to, imala sam dovoljan kapacitet mozga da shvatim cemu sluzi skola,
kao i vecina djece, vjerujem
zubar mi nije vadio zdrave zube
i dalje sam tinejdzerka, a mozak mi je takodje u stanju da zakljuci sa koliko godina mogu sto da radim i na koji je nacin bezbjedno

radis li ti sa djecom ili sa debilima :roll:
molim, procitaj post prije nego sto postujes nesto novo ili ponovo editujes nesto staro

ne volim gluve telefone

Прочачакај уши. :P

Ок, драго ми је да си толико самосвесна била и са 7 година а и сада. Редак случај.

sta, da ti objasnjavam kako djete bira svoju gimnaziju i ostalo? ne pada mi na pamet
pravi se glupava negdje drugo

ako si citao moj post, a nisi, vidio bi da sam nabrojala
informacije o onom sto oni zastupaju + druge stavove
:arrow: citaj

ovo je prosta provokacija... ako sam rekla da se krstenje odlaze do bar 16ak, gdje tu vidis pocetak zivota?
i da, djete se od malih nogu uci da koristi svoj mozak
(malih nogu, ne malih pelena, da ne pocnes opet sa beba pricom)

Види сад овако, душо...
Овде се РАЗГОВАРА. Не вређа се!

Да, молим те објасни ми како то дете уписује гимназију и да ли си могла попуњавати листу жеља без присуства родитеља???

Молила сам те да наведеш конкретне примере како то да до 18. године неко може да расте сам, без икаквих утицаја...и да сам доноси олуке о свом животу. Уколико их знаш, наведи их. Уколико не би знала да одговориш на ти питање - и то је ок.
За свађањем и вређањем нема никакве потребе.

I šta misliš zašto je uopšte određeno da su ljudi punoljetni tek sa 18,a negdje i kasnije?
Nekome se tako sviđa ili ima veze sa psiho-fizičkim razvojem i sposobnošću samostalnog donošenja odluka ?:rolleyes:

Види сад овако, душо...
Овде се РАЗГОВАРА. Не вређа се!

nisam vrijedjala, a ni vikala.... i nikakav caps lock ili uzvicnici me nece natjerati da uzvratim istom mjerom :roll:

Да, молим те објасни ми како то дете уписује гимназију и да ли си могла попуњавати листу жеља без присуства родитеља???

Молила сам те да наведеш конкретне примере како то да до 18. године неко може да расте сам, без икаквих утицаја...и да сам доноси олуке о свом животу. Уколико их знаш, наведи их. Уколико не би знала да одговориш на ти питање - и то је ок.
За свађањем и вређањем нема никакве потребе.

a sad mi objasni ko prica o ovom - ja svakako ne?
nije moguce da neko odraste sami bez uticaja, ni iz ugla psihologije ni iz ugla biologije, ni iz ugla sociologije...a dodaj i filozofiju ako zelis.... tako da ne vidim poentu ovog posta :|

a svak moze sam da donese odluku o svom zivotu skladno sa godinama
nene niko nije tjerao u gimnaziju, niti na balet niti na vaterpolo ili karate i latinoamericke plesove kasnije.. a sve je to bilo ispod 18 god.
opet ne vidim poentu :-|

ja govorim o slobodi izbora odraslog djeteta da odluci da li ce prihvatiti neku od vjera ili ne

pa,otkud ti ideja,da ako je dijete kršteno,neće imati informacije za druge stavove i vjere?:rolleyes:
i moći će da ih promijeni ako hoće kasnije...

da, kada je vec krsteno.. .kada je njegovo pravo na izbor vec naruseno... kasnije je kasnije

I šta misliš zašto je uopšte određeno da su ljudi punoljetni tek sa 18,a negdje i kasnije?
Nekome se tako sviđa ili ima veze sa psiho-fizičkim razvojem i sposobnošću samostalnog donošenja odluka ?:rolleyes:

navela sam osamnaest jer se matura uzima kao jedan od primjera punoljetstva,
nisam rekla da je to jedini primjer i da garantje isto, niti da svi maturiraju sa 18

ako vec ne citas moje, ne stavljaj mi svoje rijeci u usta....
i pazi kako quotujes... vrijedja mi osjecaj za uredno i lijepo

anicat21.gif

da, kada je vec krsteno.. .kada je njegovo pravo na izbor vec naruseno... kasnije je kasnije

Како нарушено? Ко некоме може ускратити право да промени веру или да постане атеиста?

Шта значи ''касније је касније''? Да ли ће бити касно да неко постане будиста у 18. ако је као мали био крштен у некој хришћанској цркви? За шта касно?

E vidim ja da je ovo iz price koja se moze cuti od maloletnika:" Samo da napunim 18 godina pa ce sve biti u redu!". Pa se stigne do 18 a ono roditelji i dalje tu! I dalje odlucuju! I nakon nekog vremena vidis da su mnoge odluke koje si doneo uz njihovu pomoc ili su oni doneli umesto tebe u stvari veoma dobre!
Nikako ne treba zaboraviti zivotno iskustvo koje je na strani roditelja i koje ce oni koristiti u najbolje moguce svrhe!
Ali naravno, ako nekome roditelji dozvoljavaju da sam odlucuje jos dok je dete to je njihova stvar! Koliko dete moze doneti ispravnu odluku je vec druga prica!

a sad mi objasni ko prica o ovom - ja svakako ne?
nije moguce da neko odraste sami bez uticaja, ni iz ugla psihologije ni iz ugla biologije, ni iz ugla sociologije...a dodaj i filozofiju ako zelis.... tako da ne vidim poentu ovog posta :|

a svak moze sam da donese odluku o svom zivotu skladno sa godinama

Па УПРАВО О ТОМЕ ти и говорим од првог вагона!!! :D

nene niko nije tjerao u gimnaziju, niti na balet niti na vaterpolo ili karate i latinoamericke plesove kasnije.. a sve je to bilo ispod 18 god.
opet ne vidim poentu :-|

ja govorim o slobodi izbora odraslog djeteta da odluci da li ce prihvatiti neku od vjera ili ne

Ти опет о неком ''терању''....:roll:

''Одрасло дете''...? :roll:

Не знам шта значи одрасло дете, али овде се прича о МАЛОЈ деци и њиховом васпитавању у оквиру породичних вредности.

Како нарушено? Ко некоме може ускратити право да промени веру или да постане атеиста?

Шта значи ''касније је касније''? Да ли ће бити касно да неко постане будиста у 18. ако је као мали био крштен у некој хришћанској цркви? За шта касно?

kasno je za roditlja da prodaje pricu o povjerenju, kada je to povjerenje narusio jos dok si bila beba
za to.

nemamm ja nista protiv krstenja, niti mislim da ce osoba imat neku stetu od toga, samo se zalazem za to
da se isto odlozi dok djete ne odraste...

pa zar nije ljepse reci da ti se djete krstilo jer je samo izabralo
i zeli da bude hriscanin kao odrasla osoba
nego, mi smo ga krstili kada je bio beba :shock: da slucajno ne rizikujemo da ne bude kao mi :shock:
da ne vude vanzemaljac :shock:

mislim, krsten ili ne, ako postoji taj vas raj tamo se ide po zasluzi
a ne po prskanju vodom pri rodjenju
tako da ne vidim sta je lose ako i ne izabere da bude krsteno
pa nije ni Noa bio krsten, pa je bio ok lik

Не знам шта значи одрасло дете, али овде се прича о МАЛОЈ деци и њиховом васпитавању у оквиру породичних вредности.

pa vaspitavajte kako znate, bar sam o tome pisala bas ranije... samo se potrudite da ima
slobodan izbor i podrsku ako se razlikuje od vase zamisli
ako moje djete bude hriscanin ili imao takve drugove, pa necu ga forsirati od malih nogu da razislja u stilu ja sam paganka,
ja znam sta je najbolje za tebe, to ces da budes jer je to meni jako vazno

e, sad begam, biblioteka ne radi u kasne sate a neki je praznik ovih dana (pa biblioteke jelte slave) ... da ne ostanem bez stiva za citanje

sto se tice tjeranja, eh, ubij me ako znam ko je to prvi povukao :lol:
zna to tako... proljece je :heart:

anicat21.gif

ja vas ljudi ne razumem uopste.
ne kapiram sta je tu toliko lose sto roditelj krsti dete?
ako mu se ne dopadne KAD "poraste" :roll: moze da cini sta mu je volja, ne?
da se odrekne vere, da promeni veru...
ja sam cin krstenja prihvatam kao neku tradiciju naseg naroda, kao lep obicaj (ne insistiram na tome, ali ne vidim nista LOSE u tome).
kao sto sam ja pravoslavac, kao sto je moj muz pravoslavac, valjda nekim normalnim tokom razmisljanja proizlazi da ce i nase dete biti pravoslavac?
ili smo mi srbi, a deca su nam sta? turci?

nase je da ga vaspitavam u duhu pravoslavne vere, da mu odgovorimo na sva pitanja koja ga budu zanimala, a ako se resi da bude budista na kraju balade... pa, valjda bih to prezivela.

pa zar nije ljepse reci da ti se djete krstilo jer je samo izabralo
i zeli da bude hriscanin kao odrasla osoba
nego, mi smo ga krstili kada je bio beba da slucajno ne rizikujemo da ne bude kao mi
da ne vude vanzemaljac

mislim, krsten ili ne, ako postoji taj vas raj tamo se ide po zasluzi
a ne po prskanju vodom pri rodjenju
tako da ne vidim sta je lose ako i ne izabere da bude krsteno
pa nije ni Noa bio krsten, pa je bio ok lik

Види, ја сасвим прихватам да ТИ тако размишљаш. И то је твоје право да сутра васпитаваш своје дете у складу са СВОЈИМ схватањима о тим питањима.
Можеш ли да прихватиш да неки други људи једноставно ДРУГАЧИЈЕ размишљају и да су њихова схватања једнако исправна као и твоја?

Њихова животна правила важе за њих - твоја за тебе.

Њихово право је да своју децу васпитавају како најбоље умеју и на начин на који је, по њиховом уверењу, најбољи. А ти такође имаш то исто право. И вероватно би се љутила када би неко други покушао да те убеди да твој начин размишљања није ''исправан'' и да ти одређује како ти треба да васпитаваш своје дете... Твоје дете је твоја одговорност!

kasno je za roditlja da prodaje pricu o povjerenju, kada je to povjerenje narusio jos dok si bila beba
za to.

Откуд сад поверење у овој причи? :roll:

nemamm ja nista protiv krstenja, niti mislim da ce osoba imat neku stetu od toga, samo se zalazem za to
da se isto odlozi dok djete ne odraste...

Ето, не штети, а може да користи! :D

Види, ја сасвим прихватам да ТИ тако размишљаш. И то је твоје право да сутра васпитаваш своје дете у складу са СВОЈИМ схватањима о тим питањима.
Можеш ли да прихватиш да неки други људи једноставно ДРУГАЧИЈЕ размишљају и да су њихова схватања једнако исправна као и твоја?

Њихова животна правила важе за њих - твоја за тебе.

Њихово право је да своју децу васпитавају како најбоље умеју и на начин на који је, по њиховом уверењу, најбољи. А ти такође имаш то исто право. И вероватно би се љутила када би неко други покушао да те убеди да твој начин размишљања није ''исправан'' и да ти одређује како ти треба да васпитаваш своје дете... Твоје дете је твоја одговорност!

naravno da svak ima svoje misljenje, i da smatra da je ono ispravno :lol:
stvar je u tome sto odgovornost za zdravo psihofizicko djete ne podrazumjeva religiju
ljudi se ne radjaju sa njom a radjaju se i sa tijelom i sa dusom

nije bez razloga sto je biblija lektira za srednju skolu a ne osnovnu
kad se djete vaspita zdravo, kasnije kad dodje na red religija u njegovim rukama moze biti samo dobra
tj kako ti kazes samo da koristi

Откуд сад поверење у овој причи? :roll:

ah, pa to je razlog koji navodim za odlaganje krstenja od prvog posta... ono, pricas samnom na koliko strana a ne znas moj prvi post :mrgreen:

tsk, tsk, tsk....

e, sad stvaaaarno trebam da idem
poz :heart:

anicat21.gif

stvar je u tome sto odgovornost za zdravo psihofizicko djete ne podrazumjeva religiju

Хех, то је опет по ТВОМ виђењу тако. И то је ОК, али покушај да прихватиш да не размишљају сви људи као ти.
У неким породицама религија је нераскидиво везана за духовност, за морално васпитање, за животне вредности...и да не набрајам...

navela sam osamnaest jer se matura uzima kao jedan od primjera punoljetstva,
nisam rekla da je to jedini primjer i da garantje isto, niti da svi maturiraju sa 18

ako vec ne citas moje, ne stavljaj mi svoje rijeci u usta....
i pazi kako quotujes... vrijedja mi osjecaj za uredno i lijepo

anicat21.gif

Da,kasnije je kasnije...a za one koji vjeruju,može biti i kasno...

Evo,nije mi bilo mrsko da ti kopiram i ovu "zvaničnu"informaciju,pošto je nisi dobila od roditelja,a tvrdiš da sve vjere poznaješ...zašto je za vjernike bitno da krštenje bude ranije...
Za one koji ne vjeruju,to nije ni važno...ali,eto čisto informativno...

Šta je sveta tajna krštenja?
To je sveta tajna kojom se lice koje se krsti čisti od svih grehova, i nasleđenih i ličnih, i kao novorođeno dete Božije uključuje se u Crkvu Hristovu.

Koja je najvažnija radnja u ovoj svetoj tajni?
Trokratno pogružavanje u vodu u ime Svete Trojice: Oca i Sina i Svetoga Duha sa odgovarajućim molitvama sveštenika - izvršioca svete tajne.

Kakvo značenje ima trokratno pogružavanje i vađenje iz vode lica koje se krsti?
Trokratno pogružavanje označava smrt u gresima protiv Svete Trojice, a trokratno izlaženje iz vode označva život u Svetoj Trojici.

Čijom zapovešću smatramo da je krštenje neophodno za svakog člana Crkve?
Hristovom zapovešću: prvo, sledujući Njegovom sopstvenom primeru; drugo, držeći se Njegove zapovesti koju je dao svojim učenicima: Idite, dakle, i naučite sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Svetoga Duha (Mat. 28,19); treće, čuvajući Njegovu strogu opomenu: ...Ako se ko ne rodi vodom i Duhom, ne može ući u Carstvo Božije (Jn. 3,5).

Šta je kum i ko jedino može biti kum?
Kum je svedok ispovedanja vere onoga koji se krštava, a ako je u pitanju dete onaj koji jamči veorispovedanje umesto deteta i to može biti samo pravoslavno lice sposobno da poučava ili da pomaže u poučavanju u svim hrišćanskim istinama i vaspitavanju lica, deteta koje je kršteno.

Zašto je potrebno da se deca krštavaju?
Prvo, iz bojazni da dete, ako umre nekršteno, ne postane članom hrišćanske porodice i da se tako na Poslednjem sudu ne pojavi među neznabošcima. Drugo, zato što su apostoli krštavali decu (Dela ap. 10,44; Kor. 1,16).

p.s. izvinjavam se za kvotovanje,bilo je na brzinu...ali ti preporučujem da osjećaj za lijepo
bar ovde ,razvijaš normalnim i pristojnim komuniciranjem...;)

i još jedno p.s. Ne moraš da se praviš da ne znaš koji je uskoro praznik,iako nisi vjernik...:)

Хех, то је опет по ТВОМ виђењу тако. И то је ОК, али покушај да прихватиш да не размишљају сви људи као ти.
У неким породицама религија је нераскидиво везана за духовност, за морално васпитање, за животне вредности...и да не набрајам...

to je fino, kad su roditelji fini :)

a fio je opet relativno, Hitler je bio veliki hriscnin, bez poroka
(ako se ne racunaju masovna ubijanja)
a nadajmo se da je to rjetka pojava..

Back