Kristijan Carls Filip Bejl

KRISTIJAN BEJL NOVI FILMSKI BETMEN

Malo sira za heroja

Dok je još nije znao da će tumačiti naslovnu ulogu u sadašnjem holivudskom hitu, ovaj engleski glumac je našem reporteru pre par godina pričao neke druge zanimljive stvari iz svog života

Betmena sam upoznao dok je pre dve godine jeo komadiće sira iz nekog neuglednog tanjira, pod zbrčkanom tendom jedne hotelske plaže u Kanu gde je holivudski superstar sadašnjeg trenutka tada pričao sa novinarima o svom novom filmu…kako beše…nije ni važno.

- Žao mi je, ali ovo je sve što je ostalo - rekla mu je tada jedna asistentkinja pružajući ,sa dozom nelagode, malo poznatom i ćutljivom glumcu pomenute mrvice. Bez hleba.

Kristijan Bejl je nabadajući čačkalicom te komadiće odgovarao na moja pitanja, iscrpljen od poziranja, intervjuisanja, vodanja tamo-amo zbog festivalskih obaveza. Nelagodno je bilo i meni: kako da ga nešto pitam kad je čovek toliko gladan a da bi mi ljubazno, kao svaki Britanac, odgovorio moraće svaki komadić sira da uzima sa nekoliko minuta razmaka. Ipak, izgleda da nije imao ništa ni protiv sira ni protiv novinarskog zavirivanja u njegov tanjir.

Objasnio mi je kako to da se njegov britanski akcenat potpuno izgubio:

Rado daje autograme obožavaocima
- Neko mi je već rekao da ja stalno menjam način na koji govorim. Izgleda da upijam i usvajam akcenat onog sa kim govorim ili sredine u kojoj se nalazim.

A onda je opet počeo da priča kao pravi Englez. O - muzici, koja je u tom filmu bila važna stavka.

- Imam priličnu kolekciju ploča koju mi je mama ostavila, ono što je ona tada slušala, "Roksi Mjuzik", "Ti Reksi" i slične stvari. Ja nisam ozbiljno slušao muziku sve do početka osamdesetih kada su se pojavili "Adam end di Ents", "Mednes" koje sam stvarno voleo. Mada, priznajem, sedamdesete su bile mnogo revolucionarnije, muzika angažovanija, originalnija. Žao mi je što sam imao sam šest godina kada je pank već bio gotov. Sada slušam različite vrste muzike. Nemam baš omiljeni bend već mogu da kažem da sam u svakom periodu svog života imao po nekoliko omiljenih grupa a one su predstavljale muziku koju sam slušao. U tinejdžerskim danima su to bili "Hepi Mandajs", "Nju Order" i "Stoun Rouzis", na primer. Slušam sada često Bouvija.

U tom trenutku je nekadašnja dečja zvezda Spilbergovog spektakla "Carstvo sunca" izgleda već znala da se nešto veliko sprema u njegovoj bliskoj budućnosti. Zagonetno je govorio o svojim planovima:

- Strpite se, možda ćete biti iznenađeni!

Tridesetjednogodišnji Englez (sasvim slučajno rođen u Velsu) je možda tada morao da ćuti o "projektu Betmen" jer je konkurencija za naslovnu ulogu bila velika. U "superfinalu" je pobedio mnoge slavnije kolege, poput Bena Afleka, na primer.

Ono što zasigurno nije mogao da zna je da će ovu svoju ulogu, pravi holivudski proboj, posvetiti svom ocu Dejvidu, pilotu britanskog ratnog vazduhoplovstva, koji je umro od tumora na mozgu samo nekoliko dana pošto je uoči prošlog Božića saznao da će igrati ovog letećeg heroja, junaka iz stripa.

Zbog čega je ispalo tako da ovu ulogu posveti ocu? Zato što u filmu (najboljem u čitavom dosadašnjem serijalu) saznajemo kako je mladić po imenu Brus Vejn postao maskirani osvetnik koji želi da iskoreni kriminal sa lica zemlje. Tako što je prvo krenuo da osveti smrt svojih roditelja koje su ubili pred njegovim očima.

Kristijan je obožavao svog oca koji je po napuštanju vojne službe postao civilni pilot. Do tada, cela porodica je dosta putovala a neko vreme su živeli u Kaliforniji i Portugaliji. Dejvid se, posle razvoda od supruge Dženifer (Kristijanove mame) posvetio zaštiti prirode i životinja. Bio je ponosan na sinovljevu karijeru koju je počeo sa trinaest godina (u tv-reklamama je bio još odranije, kao i u par epizoda tv-serije "Mister Bin"). Ponosan na filmove poput "Mandoline kapetana Korelija", "Malih žena", "Portreta jedne dame", "Američkog psiha", "Vladavine vatre" "Plišanog rudnika zlata" i mnoge druge. Ponosan na taj kultni status koji je njegov sin imao sve do "Betmena".

- Nisam nikada bio previše ambiciozan, nisam želeo da budem lice koje će svi da prepoznaju na ulici. Posle "Carstva sunca" sam mrzeo sav taj publicitet koji sam dobio. Jer, u tim godinama deca su još glupa. Šta sam ja imao da kažem nekom novinaru? Za mnoge sam bio potpuno nestao posle toga iako sam ja redovno svake godine snima, makar to bile i male uloge - govorio je nekada Kristijan.- Uvek sam tražio dobre uloge a ne nešto što bi reklamirali kao "novi film Kristijana Bejla".

Sada se dešava upravo suprotno. Govore o njemu "a, onaj novi Betmen" iako čovek za sobom ima skoro dve decenije mukotrpnog rada".

- To je glupo jer ni ja nikada ne bih dao desetak dolara da vidim neku "zvezdu" samo zato što je slavna. Idem u bioskop da vidim dobar film. Isto tako i biram uloge. Ako je to ono što želim i sam da vidim, onda je u redu.

Kristijan i naš novinar Srđan Jokanović
Zato i sam Bejl može da bude ponosan na najnovijeg "Betmena" u kome ostale likove tumače podjednako sjajni glumci kao što su Majkl Kejn, Lijam Nison, Morgan Friman, Keti Holms (nova devojka Toma Kruza) i Geri Oldman. Kristijan (koji se zbog uloge ugojio gotovo trideset kilograma) je, sasvim slobodno se može reći, najbolji od svih glumaca koji su ranije tumačili čoveka-slepog miša a to su bili Majkl Kiton, Val Kilmer i Džordž Kluni. A pri tom, on nikada nije pohađao nikakvu glumačku školu!

- Razmišljao sam o tome kada sam imao četrnaest godina, ali su mi onda i tada pametni ljudi govorili da postoje sjajne škole za glumce, one glumce koji nemaju posla. Ukoliko snimaš, radiš - govorili su mi - ti već učiš. Loša stvar toga što nisam išao u školu je to što se sve moje glumačke slabosti pokazuju na filmu jer nisam imao priliku da ih ispravim u pozorištu ili na časovima. Još sa sedamnaest godinasam mislio da bih mogao da upišem glumačku školu. Posle toga nikada više. Najbolje uloge se odigraju instiktivno. Ne učenjem. Ne sećam se nijednog dobrog glumačkog saveta, niti sam ga ikada tražio. Gluma je vrlo intimna stvar, ne mogu ni da pričam o tome kako glumim, nema smisla to raditi.

Kako se uopšte desilo da tako rano uđe u šou-biznis?

- Ima više razloga. Tata je oduvek bio neko ko stvara čuda. Takav mu je i posao bio. Mnogo smo putovali, nismo uvek imali novca ali čak i tada se trudio da mu porodica dobije sve što joj je potrebno. Mama je neko vreme radila kao igračica u cirkusu, jedna od mojih sestra je muzičarka, druga ballerina a povremno glumica, tako da sam išao već uhodanim stazama.

Za njega je zato bilo sasvim neočekivano skorašnje iskustvo kada se zbog uloge u novom filmu "Mašinista" ne samo ofarbao u plavo nego smršao trideset kilograma!

- Nikada više ne bih pristao na takav pritisak i mučenje svog srca i tela. Užasno nezdravo. Ako mršavite, činite to postepeno.

Takvih problema nije imao početkom godine kada je radio sa režiserom Terensom Malikom na filmu "Novi svet" u kome mu je partner Kolin Ferel. To je jedna ozbiljna drama o kolonijalnoj Americi iz 17. veka.

Jednom drugom ulogom je trenutno mnogo više zaokupljen: ulogom tate. On i njegova supruga Sibi Blažić su u martu postali roditelji. Dobili su ćerku. Kako mu sada izgleda svakodnevica nije mi poznato ali dok nije postao otac tvrdio je da "mogu sate da provodim ne radeći ništa i to mi jako dobro ide" :

- Stvarno nemam neki poseban hobi. Nemam ni priliku da ga razvijem.

Srđan JOKANOVIĆ
Foto: Njarner Brosđ Big Pictures

--------------------------------------------------------------------------------

Da,eto,pre production...
Betmen pocinje je stvarno realniji,zapravo,meni se cini da ce se svaki nastavak pretvoriti u dosta slabiju pricu,mislim da je sam nastanak superheroja,a narocito takvog kakav je Betmen(sudeci po Batman begins,to i nije superheroj),najvazniji.I to us Nolan i Bejl(i ekipa)mnogo dobro odradili.Ali,opet,zaista ne sumnjam u Kristofera Nolana.Zato i jedva cekam da vidim,sta ce biti dalje...

Meni se Ekvilibrijum dopao,ali zbog nekih slicnosti sa Matriksom i ne bas toliko...Bejl u Ekvilibrijumum,svuda gde se pojavi,cista desetka...
Sto se Terminatora tice,meni je i drugi deo filma bio sjajan,mislim da ce Bejl biti idealni Konor,i sta da kazem osim da jedva cekam...:D
Veceras u 22H na RTS 1 Mandolina Kapetana Korelija,pa ako neko nema pri sebi taj film,moze da pogleda:D

Meni se Ekvilibrijum dopao,ali zbog nekih slicnosti sa Matriksom i ne bas toliko...Bejl u Ekvilibrijumum,svuda gde se pojavi,cista desetka...
Sto se Terminatora tice,meni je i drugi deo filma bio sjajan,mislim da ce Bejl biti idealni Konor,i sta da kazem osim da jedva cekam...:D
Veceras u 22H na RTS 1 Mandolina Kapetana Korelija,pa ako neko nema pri sebi taj film,moze da pogleda:D

Bejl u Ekvilibrijumu pokazuje vise emocija nego svi zajedno u Matrixu
koliko god to bio paradoks
Matriks je smece
Ekvilibrijum je izuzetan film
Son Bin je carina u filmu

Da,ali mora se uzeti u obzir koji je film snimljen prvi(mislim pre svega na ocite koreografske i kostimografske slicnosti)
Son Bin je car,inace,posle serije Sarp ja sam mu tihi obozavatelj:D
Jel to neko gledao jos?
A Bejl moze sve sto hoce,na filmskom platnu...

Da,ali mora se uzeti u obzir koji je film snimljen prvi(mislim pre svega na ocite koreografske i kostimografske slicnosti)
Son Bin je car,inace,posle serije Sarp ja sam mu tihi obozavatelj:D
Jel to neko gledao jos?
A Bejl moze sve sto hoce,na filmskom platnu...

daaa
al to ne mijenja stvar
Matriks je smece
samo prvi dio je podnosljiv
Bejl je kao psiho bio najjaci
i Yumi
kako je dobro odglumio
onaj kaubojski mentalitet je docarao kao niko
hmm
cini mi se da sam ovo vec nedje napisao kao manic

Verovatno jesi:D
Ne znam,meni se cini da je stvarno ono u Psihu bilo savrseno.Film ne bi uspeo bez njega.
Ja nisam nekakav obozavalav Matriksa,i meni je prvi deo podnosljiv,druga dva snimljeni tek "ajd da snimamo".ali ipak mislim da je original...

Back