КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hm, zar nije na vama da dokazujete i definishete dushu?

Па дао сам дефиницију прилично свеобухватну(има испред у расправи)... али из описаних експеримената
како сам читао нисам увидео (или можда нисам добро разумео) да су они који
су обављали експерименте такву дефиницију имали у виду - јер би онда
вероватно и експерименти били сасвим другачији..цела поставка би била другачија...

Па дао сам дефиницију прилично свеобухватну(има испред у расправи)... али из описаних експеримената
како сам читао нисам увидео (или можда нисам добро разумео) да су они који
су обављали експерименте такву дефиницију имали у виду - јер би онда
вероватно и експерименти били сасвим другачији..цела поставка би била другачија...

Nisi dao definiciju. Dao si jedno mišljenje. I to mišljenje koje počinje sa tim šta duša nije, a završava se nemanjem pojma kako nastaje.

Nisi dao definiciju. Dao si jedno mišljenje. I to mišljenje koje počinje sa tim šta duša nije, a završava se nemanjem pojma kako nastaje.

Добро, рецимо да је и тако као што ти схваташ - да је у питању ЈЕДНО мишљење, значи има више мишљења - онда се поставља питање КОЈЕ или ЧИЈЕ ЈЕ мишљење о томе шта је душа узето у обзир приликом започињања експеримента?

У том "једном мишљењу" ставља се до знања да приликом зачећа људског бића Бог даје душу. И као што знаш човек се прво развија у утроби мајке а затим (то је неко од вас тврдио) се људски мозак РАЗВИЈА до његове 25 године. И онда одједном неко изводи закључак да је приликом експеримента код неких људи АКТИВИРАН НЕКИ СТАРИ ЗАТУЦАНИ ПРИМИТИВНИ ДЕО МОЗГА... мислим, баш је логично.
Одакле неким људима тај део мозга - значи ли то да они који тако не реагују имају тај део мозга закржљао или га уопште немају???

Ja sam na temi prvenstveno da nerviram mitu. :mrgreen:
:lol: To ti spada u drustveno koristan rad. :lol:
Inače, mislim da ateizam ne treba širiti propagnadnim sredstvima. O ovome se brine teorija evolucije. :)
Sa ovim se ne slazem, teorija evolucije sama po sebi ne ukazuje na ateizam.

Život postaje sve komplikovaniji, poslovi kojima se bavimo zahtevaju sve više znanja i to kvalitetnog, sintetičkog znanja iz različitih oblasti. Tako da će oni koji propuste da steknu znanje biti marginalizovani i njihov društveni uticaj postajaće sve manje značajan.

Takođe, oni koji naginju fundamentalizmu nestaće i fizički, jer će ih paranoja vezana za razvoj nauke naterati da odustanu od mnogih dostignuća savremene nauke, uključujući zdravstvenu zaštitu.
Zatim, njihova društvena neprilagođenost dovešće do neadekvatnog ponašanja (zbog nagomilavanja frustracija), tako da će statistički mnogo češće biti žrtve ili izazivači nasilja, a društvo ima efikasna sredstva da se ovakvih ljudi reši.

Hm.. :think: mislis da ne moramo da objasnjavamo prednosti nauke, ali da kao posledica toga cela nasa drzava ne bude marginalizovana? :think:

Zaista? A možeš li mi ti ukazati na logičku grešku koju sam napravio?

Ti imaš jasnu formulaciju šta je duša. Nešto što ti je usadio bog prilikom koncepcije, što predstavlja suštinu tvog bića i što će se, puno utisaka, vratiti svom tvorcu kada ti otegneš papke, sa svim onim što predstavlja suštinu tvog bića. (видиш како си ово
лепо схватио и разумео :per:)

U tekstu koji ti kritikuješ govori se o tome da suština tvog bića počiva u neuronskim vezama tvog mozga. I da nestaje u trenutku kada tvoj mozak umre.

Naravno, ne treba pokazivati "u kom delu mozga boravi duša" jer je ovo besmislica. Čitav tvoj mozak predstavlja tebe i ono što jesi (a to bi kanda bila duša).

Ti vapiješ za dokazima. Ja jok. Sasvim sam zadovoljan modelom koji sa dovoljnom preciznošću opisuje svet oko mene. Model duše kakav se tebi priviđa ima krupne nedoslednosti i u sukobu je sa realnošću, pa ne može biti i moj koncept.

Е тако је, најбоље сада да потпуно све окренеш ТУМБЕ... ја нисам износио било какве доказе нити се бавим неуронауком нити тврдим да је мозак=душа... ни случајно, само констатујем да су изнети докази у том погледу за сада НЕДОВОЉНИ, што се лепо и види из целине текстова. То решење је ту негде
око нас и сигуран сам да је прилично ЈЕДНОСТАВНО, друга ствар је што је
тај одговор човек сам замрсио и закомпликовао својим знањем и до сада и
НЕМА одговор.

Pavlovljev refleks je uspostavljan kod životinja. Znači, uzeta je životinja koja nije imala neku naviku i onda je "vaspitana" da tu naviku iskazuje.

Ovo je veoma različito od onoga o čemu je govorio endonukleaza.
Suština je da će se u kontrolisanim uslovima iskazati mehanizmi koji su znatno stariji i znatno "ispod" našeg uobičajenog razmišljanja i donošenja odluka, ali na njih značajno utiču.

Kakve veze bi to moglo imati sa crkvom?
Pa, ako ti iskazuješ svoju slobodnu volju i pomogneš slepcu da pređe ulicu, u pitanju je kvalitet tvoje slobodne volje. Jer, ukoliko se slepac nalazi u blizini psa kojeg je pre tri dana pregazio auto, najverovatnije mu nećeš pomoći. Ne zato što je to tvoja slobodna volja, već zato što ti neki stari primitivni deo mozga govori da treba što pre da se pokupiš sa tog mesta. Ukoliko sretneš slepca pred pekarom, najverovatnije je da ćeš mu pomoći. Ne zbog tvoje slobodne volje, već zbog drevnog mehanizma da se ponašaš specifično u blizini hrane.
Ukratko, tvoja slobodna volja je modifikovana u odnosu 1:4 samo zbog mirisa koje osećaš, a to je rezultat samo jednog čula.
Ako još prekoputa postoji nekakav plakat sa kojeg te gledaju oči (nekog propovednika ili rok zvezde) tvoja volja će biti dodatno modifikovana.
Ukratko, od slobodne volje kao rezultata svesnog izbora ostaje vrlo malo.

Zato se možda neće modifikovati crkva, ali će pravedni poslednji sud morati i ove okolnosti da uzme u obzir, a raj će postati prenaseljeno mesto. :mrgreen:

Prvo, ovo uopste nije tacno, ja bih pomogla starcu iovako ionako.
Drugo, ne vidim kako ovi eksperimenti treba da uticu na Crkvu, a kamoli na modifikovanje morala, osim kod mozda bolesnih osoba, i to vise kao lek...a posebno je pitanje da li ce biti zauvek uspesni.
A poslednja recenica ti je poseban "biser", samom sebi uskaces u usta...

Drugo, ne vidim kako ovi eksperimenti treba da uticu na Crkvu, a kamoli na modifikovanje morala, osim kod mozda bolesnih osoba, i to vise kao lek...a posebno je pitanje da li ce biti zauvek uspesni.

Па вероватно да појам МОРАЛ потпуно релативизују... и још да им то Црква прихвати...:roll::roll::roll: ма ово овде што исписују ЈЕ ДРАГОЦЕНО ШТИВО ... :cool:

Иначе када питаш неког потпуно неписменог човека да ти одговори шта је то МОРАЛ - добијеш одговор: ТО ЈЕ ОНО ШТО МОРАШ, а када га питаш ЗАШТО МОРАШ ... он каже НЕ ЗНАМ - БОГ ЗНА!

А по неким овде присутним "друговима тумачима Т.Е." испада да је МОРАЛ у ствари активирани део заосталог, затуцаног, примитивног, необразованог,
предачког центра у мозгу - који они очигледно немају па им се и не активира.:roll:

А по неким овде присутним "друговима тумачима Т.Е." испада да је МОРАЛ у ствари активирани део заосталог, затуцаног, примитивног, необразованог,
предачког центра у мозгу - који они очигледно немају па им се и не активира.:
roll:

Ne samo to, nije bitno da li im se aktivira ili ne aktivira, nego sto im je krivo kod drugih sto ga ima, pa hoce da ga uniste. Hoce da stvore neki "novi svet" po njihovoj meri i ukusu, a to ne moze.:cool:

Добро, рецимо да је и тако као што ти схваташ - да је у питању ЈЕДНО мишљење, значи има више мишљења - онда се поставља питање КОЈЕ или ЧИЈЕ ЈЕ мишљење о томе шта је душа узето у обзир приликом започињања експеримента?

У том "једном мишљењу" ставља се до знања да приликом зачећа људског бића Бог даје душу. И као што знаш човек се прво развија у утроби мајке а затим (то је неко од вас тврдио) се људски мозак РАЗВИЈА до његове 25 године. И онда одједном неко изводи закључак да је приликом експеримента код неких људи АКТИВИРАН НЕКИ СТАРИ ЗАТУЦАНИ ПРИМИТИВНИ ДЕО МОЗГА... мислим, баш је логично.
Одакле неким људима тај део мозга - значи ли то да они који тако не реагују имају тај део мозга закржљао или га уопште немају???
Mislim da nisi baš shvatio o čemu se radi.
Eksperimenti ovog tipa spadaju u prilično uobičajene eksperimente vezane za socijalnu psihologiju. Svrha eksperimenta je da se uoče faktori koji utiču na ljudsko ponašanje u interakciji sa drugim ljudima.
Nikome nije bila namera da ispituje postojanje duše ovim metodom. :)
Ono što je interesantno, ljudi se uglavnom ponašaju na isti način. Bez obzira na versko opredeljenje. To je onih 95% rezultata.

E sad, rezultati (ono što urade subjekti) značajno zavise od tog starog dela mozga (koji je postojao i kod životinja koje su evoluciono prethodile čoveku). Nije ovo zatucani, već stari deo mozga. Usmeren na ono što životinju interesuje ili joj je važno. A to su mirisi, zvuci, neke ugrađene predstave (kao oči koje te motre, makar bile i nacrtane)...

E, vidiš, ovo je jedan od rezultata primene teorije evolucije. Ti, recimo, ograničen svojim shvatanjem sveta koji odlučno isključuje bilo kakvu vezu životinja i ljudi jednostavno ne možeš da razumeš ni eksperiment, ni njegove rezultate. Ne možeš ni da ih objasniš.

Odnosno, možda bi i mogao da objasniš ovaj eksperiment na neki nategnut način koji bi se razlikovao od datog tumačenja, ali ti takvo objašnjenje ne bi bilo od koristi. Jer tvoje objašnjenje ne bi se pasovalo sa rezultatima drugih eksperimenata koji bi imali sličan sadržaj.

Razvoj ljudskog mozga podrazumeva učenje kompleksnih sadržaja kao što je govor, sposobnost razmišljanja o apstraktnim stvarima i mnogo drugih stvari koje nemaju veze sa životinjama. No, sve je to nadgradnja preko onog drevnog životinjskog mozga.

Е тако је, најбоље сада да потпуно све окренеш ТУМБЕ... ја нисам износио било какве доказе нити се бавим неуронауком нити тврдим да је мозак=душа... ни случајно, само констатујем да су изнети докази у том погледу за сада НЕДОВОЉНИ, што се лепо и види из целине текстова. То решење је ту негде
око нас и сигуран сам да је прилично ЈЕДНОСТАВНО, друга ствар је што је
тај одговор човек сам замрсио и закомпликовао својим знањем и до сада и
НЕМА одговор.

Nisam primetio da sam išta obrtao tumbe.
Nedovoljni dokazi bolji su od nedostatka bilo kakvih dokaza.
Rešenje jeste jednostavno, tu ti je pred nosom. Jedino, čovek je zakomplikovao stvari verujući u čobanske priče. Kada ih se otrese, shvatiće da ima "viših brda od humki oko Senmartona" :mrgreen:
A onda ćeš shvatiti i da odgovor postoji, da je detaljan i celovit, mada ne uvek i lako shvatljiv. :)

Kakvom starcu? Ko je pominjao ikakve starce?
Jasno je da ne vidiš kako znanje utiče na crkvu. Ukratko, ili će se prilagoditi, ili će nestati.
Poslednja rečenica bila je ironija. Znaš li šta je to ironija? :confused:

Jasno je da ne vidiš kako znanje utiče na crkvu. Ukratko, ili će se prilagoditi, ili će nestati.

Ajd' ne vadi se...
A drugo, sve i da je bas tako kao sto kazete, pa to bi bilo kao neki novi lek, tako da ne vidim sta bi Crkva mogla imati protiv toga, vec kao i do sad - da se ne mesa u nauku.:cool:
Crkva je iznad prolaznih ovozemaljskih vrednosti.

Mislim da nisi baš shvatio o čemu se radi.
Eksperimenti ovog tipa spadaju u prilično uobičajene eksperimente vezane za socijalnu psihologiju. Svrha eksperimenta je da se uoče faktori koji utiču na ljudsko ponašanje u interakciji sa drugim ljudima.
Nikome nije bila namera da ispituje postojanje duše ovim metodom. :)
Ono što je interesantno, ljudi se uglavnom ponašaju na isti način. Bez obzira na versko opredeljenje. To je onih 95% rezultata.

E sad, rezultati (ono što urade subjekti) značajno zavise od tog starog dela mozga (koji je postojao i kod životinja koje su evoluciono prethodile čoveku). Nije ovo zatucani, već stari deo mozga. Usmeren na ono što životinju interesuje ili joj je važno. A to su mirisi, zvuci, neke ugrađene predstave (kao oči koje te motre, makar bile i nacrtane)...

E, vidiš, ovo je jedan od rezultata primene teorije evolucije. Ti, recimo, ograničen svojim shvatanjem sveta koji odlučno isključuje bilo kakvu vezu životinja i ljudi jednostavno ne možeš da razumeš ni eksperiment, ni njegove rezultate. Ne možeš ni da ih objasniš.

Razvoj ljudskog mozga podrazumeva učenje kompleksnih sadržaja kao što je govor, sposobnost razmišljanja o apstraktnim stvarima i mnogo drugih stvari koje nemaju veze sa životinjama. No, sve je to nadgradnja preko onog drevnog životinjskog mozga.

Ахам... значи овај "стари део мозга усмерен на оно што интересује животињу или јој је важно" - је у ствари ТУМАЧЕЊЕ МОРАЛА ТЕОРИЈЕ ЕВОЛУЦИЈЕ ???
Мислим причали смо о моралу ?

Јеси ли то хтео рећи ???

А за ово остало што си написао, шта рећи, осим: "сажаљевам случај"...:cool:

Па вероватно да појам МОРАЛ потпуно релативизују... и још да им то Црква прихвати...:roll::roll::roll: ма ово овде што исписују ЈЕ ДРАГОЦЕНО ШТИВО ... :cool:

Иначе када питаш неког потпуно неписменог човека да ти одговори шта је то МОРАЛ - добијеш одговор: ТО ЈЕ ОНО ШТО МОРАШ, а када га питаш ЗАШТО МОРАШ ... он каже НЕ ЗНАМ - БОГ ЗНА!

предачког центра у мозгу - који они очигледно немају па им се и не активира.:roll:

Kad pitaš nepismenog, odgovoriće ti da je moral ono što moraš.
Kad pitaš Crnogorca reći će ti da je moral "braniti drugoga od sebe".
Ako pitaš endonukleazu, možda će ti ukazati na neki nasleđeni "modul" u mozgu koji upravlja tvojim ponašanjem više nego što bi ti mogao sam svesno da postigneš.

No, bilo ko da ti odgovori, nema relativizovanja morala. Čak i "primitivni neobrazovani centar u mozgu" ne deluje ni slučajno, ni relativno, već u skladu sa evolucijom u društvenu životinju utiče na donošenje odluka koje ponekad prevazilaze pojedinca, jer su u interesu društvene grupe.
Jedinke koje ovaj centar nemaju ili im ne funkcioniše, nisu ni sposobne za drušvene interakcije, a samim tim ispadaju iz grupe, a šanse za preživljavanje im se smanjuju. Tako deluje selekcija.

Ajd' ne vadi se...
A drugo, sve i da je bas tako kao sto kazete, pa to bi bilo kao neki novi lek, tako da ne vidim sta bi Crkva mogla imati protiv toga, vec kao i do sad - da se ne mesa u nauku.:cool:
Crkva je iznad prolaznih ovozemaljskih vrednosti.

Verovatno će najvidljivije biti terapeutske tehnike koje će se razviti iz ovakvih saznanja.
Ne znam šta bi crkva mogla imati protiv toga. Nadam se ništa. Jer će inače gomile vernika ostati nelečene.

Ахам... значи овај "стари део мозга усмерен на оно што интересује животињу или јој је важно" - је у ствари ТУМАЧЕЊЕ МОРАЛА ТЕОРИЈЕ ЕВОЛУЦИЈЕ ???
Мислим причали смо о моралу ?

Јеси ли то хтео рећи ???

Ne postoji "moral teorije evolucije". Kao što ne postoji moral teorije gravitacije.
Ukoliko si hteo reći da po teoriji evolucije moral predstavlja aktivnost mozga, onda si u pravu.
Dokaz za ovo su ti brojne životinjske vrste kod kojih se roditelji žrtvuju zarad očuvanja potomstva. Postoje i obrnuti slučajevi. recimo, kengurica će izbaciti mladunče iz one svoje torbe ukoliko oceni da drugačije ne može pobeći od grabljivca.

А за ово остало што си написао, шта рећи, осим: "сажаљевам случај"...:cool:
Ovo je vrhunac tvoje argumentacije. Nije da mi baš smeta, ali postaje zamorno. :confused:

Да ли је ово претња ???
icon8.gif
icon8.gif
icon8.gif

Или себе доживљаваш као "пророка"???

Koja tebe muka muci da budes ovako zao? Moglo je to i bez ove recenice...:cool:
I sve bi bilo u redu.:cool:

Да ли је ово претња ???
icon8.gif
icon8.gif
icon8.gif

Или себе доживљаваш као "пророка"???

Mislim da je to već neko ovde objasnio bolje od mene.
Svakako nije nikakva pretnja ni zloća.
Jednostavno, kada vernik vidi da se učenje crkve značajno razlikuje od onoga što je sam video ili čak iskusio na svojoj koži, okrenuće se od crkve. Zato crkva treba da se prilagodi. da pokuša taj rastući jaz nekako da premosti. Ukoliko joj to ne uspe, ostaće bez vernika.

PS Ja imam titulu proroka crno na belo. Jacobizam googlati. :mrgreen:

Mislim da je to već neko ovde objasnio bolje od mene.
Svakako nije nikakva pretnja ni zloća.
Jednostavno, kada vernik vidi da se učenje crkve značajno razlikuje od onoga što je sam video ili čak iskusio na svojoj koži, okrenuće se od crkve. Zato crkva treba da se prilagodi. da pokuša taj rastući jaz nekako da premosti. Ukoliko joj to ne uspe, ostaće bez vernika.

PS Ja imam titulu proroka crno na belo. Jacobizam googla
ti. :mrgreen:

IGNORE!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back