КРЕАЦИОНИЗАМ

ДА ЛИ СТЕ ЗА ТО ДА СЕ У ШКОЛСКО ОБРАЗОВАЊЕ УКЉУЧИ:

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• ЕВОЛУЦИОНИЗАМ И КРЕАЦИОНИЗАМ

• САМО ХРИШЋАНСКА ВЕРОНАУКА

• САМО ЕВОЛУЦИОНИЗАМ

• САМО КРЕАЦИОНИЗАМ

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne postoji "moral teorije evolucije". Kao što ne postoji moral teorije gravitacije.
Ukoliko si hteo reći da po teoriji evolucije moral predstavlja aktivnost mozga, onda si u pravu.
Dokaz za ovo su ti brojne životinjske vrste kod kojih se roditelji žrtvuju zarad očuvanja potomstva. Postoje i obrnuti slučajevi. recimo, kengurica će izbaciti mladunče iz one svoje torbe ukoliko oceni da drugačije ne može pobeći od grabljivca.

Ovo je vrhunac tvoje argumentacije. Nije da mi baš smeta, ali postaje zamorno. :confused:

Бога ми, дајеш изјаве а свака је све лепша од лепше... а и примери и твоје схватање
ШТА ЈЕ ТО МОРАЛ, одушевљен сам, и велиш тако вас научава Т.Е. ???

А ако си већ код генијалних "доказа" давања примера ЗА ЉУДСКИ МОРАЛ међу животиским светом, тј. међу бесловесним бићима, чуди ме да себе самог ниси
пронашао међу птицама кукавицама... оне су веома интересантан и адекватан
пример и увео бих га као доказ за врсту људи којој припадаш у све школске
уџбенике. Проблем за тебе је што сам чуо да у тој великој "подели карата" живота које ви еволуционисти зовете "природно одабирање" ствари не стоје баш најбоље.

Izumiru kukavice

20090529_40-ItemID-134183-lrg.jpg

Бога ми, дајеш изјаве а свака је све лепша од лепше... а и примери и твоје схватање
ШТА ЈЕ ТО МОРАЛ, одушевљен сам, и велиш тако вас научава Т.Е. ???

А ако си већ код генијалних "доказа" давања примера ЗА ЉУДСКИ МОРАЛ међу животиским светом, тј. међу бесловесним бићима, чуди ме да себе самог ниси
пронашао међу птицама кукавицама... оне су веома интересантан и адекватан
пример и увео бих га као доказ за врсту људи којој припадаш
у све школске
уџбенике. Проблем за тебе је што сам чуо да у тој великој "подели карата" живота које ви еволуционисти зовете "природно одабирање" ствари не стоје баш најбоље.

Izumiru kukavice

Hteo si da me uvrediš?
Ili misliš da možda uzgajaš moju decu? :eek:
Pojma nemam o čemu pričaš.

Inače, kukavice su razvile interesantan mehanizam razmnožavanja. Pomalo podseća na savremene majke-surogat koje rađaju tuđu decu. :D

Hteo si da me uvrediš?
Ili misliš da možda uzgajaš moju decu? :eek:
Pojma nemam o čemu pričaš.

Inače, kukavice su razvile interesantan mehanizam razmnožavanja. Pomalo podseća na savremene majke-surogat koje rađaju tuđu decu. :D

Не, нисам хтео да те увредим, него да опишем. Иначе начин размножавња те птице је нешто најневероватније што сам чуо.

Укратко - мајка кукавице не прави своје гнездо него гвири и гледа у туђа гнезда, затим уграби прилику када птице-власници гнезда нису ту, упадне у гнездо и
снесе своје јаје и збрише... дивне птице-власници гнезда уопште и не примећују
да им је птица кукавица подметнула своје јаје и леже на јајима - али ту није крај приче,када лежећи и грејући сва јаја па и јаје птице кукавице почну птићи да се
излежу - монструм који се излегне из јајета птице кукавице прво што учини
то је да из гнезда избаци и преостала јаја и друге мале птиће... толико! :cool:

Не, нисам хтео да те увредим, него да опишем. Иначе начин размножавња те птице је нешто најневероватније што сам чуо.

Укратко - мајка кукавице не прави своје гнездо него гвири и гледа у туђа гнезда, затим уграби прилику када птице-власници гнезда нису ту, упадне у гнездо и
да им је птица кукавица подметнула своје јаје и леже на јајима - али ту није крај приче,када лежећи и грејући сва јаја па и јаје птице кукавице почну птићи да се

Tako nekako, ali ne sasvim. Zato je dobra evolucija.
Naime, neke ptice primete da je kukavičje jaje nekako drugačije. I onda ga izbace iz gnezda. Broj ovih ptica onda malo poraste, jer nemaju štete od kukavica.
S druge strane, kukavice razvijaju mimikriju. Jaja počinju da im liče na jaja nevoljnog domaćina. Kukavice nastavljaju da se uspešno razmnožavaju...

Vidiš li koliko je ova priča logičnija i uverljivija od ideje da je bog pozvao kukavicu jednog dana, samo ne sedmog, i rekao joj:
- A ti ćeš kukavice, prestati da praviš gnezda i da u njima ležeš jaja. Tako je nama po volji jer i ti i tica domaćin ovaj... služite na neki način čoveku. I rekosmo ti, idi dakle i zaseravaj tuđe tičje živote.

LONDON, 29. maja 2009. - Pticama kukavicama, poznatim po upečatljivom kukanju, preti izumiranje, saopštilo je u četvrtak u Londonu britansko Kraljevsko društvo za zaštitu ptica.

Društvo je ukazalo da će izumreti ako se ne preduzmu mere zaštite.

Broj kukavica u Velikoj Britaniji je, po nalazu Društva,
opao od 1994. godine za 37 odsto.

:per::per::per:

Još jedna greška u kreaciji...:sad2:

LONDON, 29. maja 2009. - Pticama kukavicama, poznatim po upečatljivom kukanju, preti izumiranje, saopštilo je u četvrtak u Londonu britansko Kraljevsko društvo za zaštitu ptica.

Društvo je ukazalo da će izumreti ako se ne preduzmu mere zaštite.

Broj kukavica u Velikoj Britaniji je, po nalazu Društva,
opao od 1994. godine za 37 odsto.

:per::per::per:

Na kraju će da ostane samo jedna kukafica. I nazvaće je Jeremija. Zbog kukanja. :D
I?

Tako nekako, ali ne sasvim. Zato je dobra evolucija.
Naime, neke ptice primete da je kukavičje jaje nekako drugačije. I onda ga izbace iz gnezda. Broj ovih ptica onda malo poraste, jer nemaju štete od kukavica.
S druge strane, kukavice razvijaju mimikriju. Jaja počinju da im liče na jaja nevoljnog domaćina. Kukavice nastavljaju da se uspešno razmnožavaju...

Vidiš li koliko je ova priča logičnija i uverljivija od ideje da je bog pozvao kukavicu jednog dana, samo ne sedmog, i rekao joj:
- A ti ćeš kukavice, prestati da praviš gnezda i da u njima ležeš jaja. Tako je nama po volji jer i ti i tica domaćin ovaj... služite na neki način čoveku. I rekosmo ti, idi dakle i zaseravaj tuđe tičje živote.

Ето видиш како си лепо схватио оно што ти причам све време...
само не знам ко вас подметну' на овај пдф

А јесте ли ви сигурни да се првобитно дело баш звало ПОСТАНАК ВРСТА а не НАСТАНАК ВРСТА ? Можда је до превода, али ако је првобитно употребио
реч ПОСТАНАК - онда је имао директно намеру да преузме 1.књигу Мојсијеву.

И ово око речи ТЕОРИЈА исто не капирам зашто се толико инсистира јер само
значење речи мислим да ствара забуну.

теорија (гр.), црквенословенски: созерцање
гледање, посматрање у ширем смислу:уопштено искуство, чисто сазнање (супр. пракса);
у ужем смислу: систематско излагање неке науке, извођење једне појаве из закона на коме се она оснива (супр.
емпирија);
учење створено од закона и претпоставки; чисто научно посматрање без обзира на стварност; школска мудрост.

јок, омашио си Мито скроз. :D

Mrzelo ga da otvori link...u svakom slučaju, bitno da se nešto slavi...nebitno i šta...
Jesi pročitao do kraja, ili samo prvi pasus?

Ministarka je posmenjivala desetine direktora škola širom Srbije, ali ne zato što su bili darvinisti (bar se to nije moglo zaključiti), već bez ikakvog obrazloženja. Pomerila je učenje stranih jezika u osnovnoj školi za kasnije (izjavila je kako je čudi što je bilo ko pomislio da strani jezici treba da se uče „tako rano, tako brzo").

Чудан лик тај Ћирковић, погледај шта пише о ПОСТБИОЛОШКОЈ ЕВОЛУЦИЈИ:

ЦИТАТ:
Ево, стога, одмах једне радикално другачије визије. 20 година од данас, у пролеће 2026. године, Интернетом ће доминирати једна или више вештачких интелигенција (у даљем тексту АИ), које неће бити производ људског свесног дизајна и инжењеринга, већ спонтани производ дигиталне еволуције.
Захваљујући могућностима муњевитог аутопоетичког самопобољшања, ове АИ ће бити далеко когнитивно супериорне у односу на људску интелигенцију, и сходно томе ће доминирати не само коришћењем рачунарских ресурса глобалне мреже, већ и практично свим аспектима живота друштва на планети и у орбити око ње.

За све практичне потребе, ови АИ ће представљати најкомплекснији и најзначајнији облик живота на Земљи. Њихова појава довешће до револуционарног преструктуирања, правог “фазног прелаза” у глобалном информационом систему.

Њихов однос према “органској гамади” представљаће кључно етичко, политичко и технолошко питање (тим редоследом!) у деценијама које долазе. Ова реализована ноосфера – у смислу великог палеонтолога и теолога ХХ века Тејара де Шардена – утемељена је у два јасна савремена тренда................"

ЦИТАТ:
Ево, стога, одмах једне радикално другачије визије. 20 година од данас, у пролеће 2026. године, Интернетом ће доминирати једна или више вештачких интелигенција (у даљем тексту АИ), које неће бити производ људског свесног дизајна и инжењеринга, већ спонтани производ дигиталне еволуције.
Захваљујући могућностима муњевитог аутопоетичког самопобољшања, ове АИ ће бити далеко когнитивно супериорне у односу на људску интелигенцију, и сходно томе ће доминирати не само коришћењем рачунарских ресурса глобалне мреже, већ и практично свим аспектима живота друштва на планети и у орбити око ње.

За све практичне потребе, ови АИ ће представљати најкомплекснији и најзначајнији облик живота на Земљи. Њихова појава довешће до револуционарног преструктуирања, правог “фазног прелаза” у глобалном информационом систему.

Њихов однос према “органској гамади” представљаће кључно етичко, политичко и технолошко питање (тим редоследом!) у деценијама које долазе. Ова реализована ноосфера – у смислу великог палеонтолога и теолога ХХ века Тејара де Шардена – утемељена је у два јасна савремена тренда................"

Čovek verovatno nije u pravu jer razdvaja elektronski od organskog života. Neka od ovih apokaliptičnih predviđanja moguća su samo ukoliko se integriše veštačka inteligencija i organsko telo.

ЦИТАТ:

Ko je rekao SkyNet? :mrgreen:
Nemoj da brinesh mito, sad znamo kakva opasnost vreba od globalnog AI-a. Kad bude pri kraju 2025. godina batalicemo lemanje nauchnika i prebacicemo se na unishtavanje kompjutera.

Čovek verovatno nije u pravu jer razdvaja elektronski od organskog života. Neka od ovih apokaliptičnih predviđanja moguća su samo ukoliko se integriše veštačka inteligencija i organsko telo.

"А штО знам ја..." што би рекли Црногорци, лик је:

Милан М. Ћирковић
научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду,
ванредни професор Новосадског универзитета.

ваљда је и он у тој "научној заједници"...

"А штО знам ја..." што би рекли Црногорци, лик је:

Милан М. Ћирковић
научни саветник Астрономске опсерваторије у Београду,
ванредни професор Новосадског универзитета.

ваљда је и он у тој "научној заједници"...

Valjda jeste... :D
Oće to kad mnogo gledaš u nebesa. :mrgreen:

Ма оно је само део, текст је поприлично морбидан:

http://209.85.135.132/search?q=cach...+Ћирковић&cd=3&hl=sr&ct=clnk&client=firefox-a

Prilično osrednja naučna fantastika. Da ne kažem gore.
Sistemi veštačke inteligencije verovatno će evoluirati. Ali njihova ameba neće biti računarski virusi i trojanci, već sistemi za obradu teksta. :D
Kada vidimo dobar googletov prevodilac koji je sposoban da vodi računa o finesama jezika i da ga ne zbunjuju greške u izražavanju, znaćemo da je blizu dan kada će mašina biti sposobna da zaista razmišlja. A onda je još samo malkice do mašine koja će razmišljati uspešnije od čoveka.
Jer potpuno vladanje tekstom podrazumeva da se poznaju veze između pojmova. Uz brzu obradu, računar bi tada bio sposoban da "skenira" ravan dostupnih znanja i da popunjava praznine.
U ovom smislu, računarska mreža može istovremeno obrađivati mnogo više od onih jadnih ljudskih sedam elemenata, pa tako iznalaziti veze do kojih bi čovek teško mogao doći direktno.

No, govoriti o posebnoj civilizaciji koja bi se sastojala samo od mašina povezanih preko interneta je već smešno. Mislim, dovoljno je da iščupamo gajtan. :mrgreen:

Ако ти направиш план или не знам како ви то стручно зовете - да би добио средства за испитивање ти мораш да наведеш ЦИЉ, је л' тако и да осмислиш цео пројекат, је л' тако? Е сада ако је теби у старту ЦИЉ како да експериментом докажеш оно на чему инсистирам а то је нешто позитивно што има ПОТВРДНИ резултат, рецимо: ДА, ДУША ПОСТОЈИ онда ћеш имати једне резултате а ако ти у старту имаш ЦИЉ: НЕ НЕМАТРИЈАЛНА ДУША НЕ ПОСТОЈИ - онда добијеш резултате и закључке какви су овде презентирани.

eremita, cilj istraživanja je bilo bolje upoznavanja delovanja mozga, svesti i mehanizama odlučivanja.
Implikacije o kojima endonuclease piše su posledice dobijenih rezultata, bez ikakve namere ispitivača da eksperiment dokazuje da duša, materijalna ili nematerijalna, postoji ili ne postoji.

Уосталом и сви ови резултати које сте навели говоре у прилог томе да је испитиван само начин функционисања појединих делова мозга у смислу одговора који си и сам навео тј. КАКО - а не ЗАШТО. И ја ту уопште не видим неки смислен одговор на питање ЗАШТО је мозак тако реаговао. Те тајне и непознанице за науку су још увек ван сазнајног домета, треба да се роди неки Тесла а њега помињем стога што је описано да је он све оно што је људима покушавао да покаже путем експеримента ПРЕТХОДНО ВИДЕО У СВОМ УМУ, НЕМАТЕРИЈАЛНО, У СВОЈОЈ
ВИЗИЈИ - па је тек онда накнадно материјализовао.

eremita i ti kada pišeš tekst, "vidiš" u svom umu šta ćeš napisati neposredno pre nego što to napišeš.
Koliko puta treba da ti se objasni da prirodne nauke ne zanima ni Ko? ni Zašto?, nego Kako? :think:

Знам, када сам био мали силно сам желео да се за добробит човечанства бавим медицином све док ме нису одвукли у лабораторију на Анатомски институт после чега сам повраћао 3 дана.

Baš me interesuje koji je taj poremećeni um smislio da dete vodi na autopsiju? :think:
Uzgred, ova epizoda jako lepo objašnjava mnoge tvoje, krajnje iracionalne, strahove vezane za nauku.
No, nisi odgovorio na postavljeno pitanje.

На мене је од свих побројаних експеримената најјачи утисак оставио онај, заборавио сам име научника који је путем кацига које се стављају на главу
и у коме је учествовао онај Р.Давкинс - а разултати тог експеримента су били
да се приликом размишљања о Богу њему (као убеђеном атеисти) један део
мозга једноставно не активира а у 80% случајева се активира - што доказује
да постоје РАЗЛИЧИТЕ ВРСТЕ МОЗГОВА код људи и да су неки центри код
неких развијени а неки не. Следствено томе - само неки болестан ум би
могао да се бави тиме КАКО ДА ЉУДИМА УМРТВИ ИЛИ ИЗБАЦИ ИЗ
УПОТРЕБЕ ДЕО МОЗГА КОЈИ ЈЕ АКТИВАН ПРИЛИКОМ РЕЛИГИОЗНИХ
РАЗМИШЉАЊА И ОСЕЋАЊА. А и сами смо сведоци да је један такав
експеримент обављен са дарвинизмом у 50 генерација у нашој земљи - а
резултат је поразан - јер су људи и даље ВЕРНИЦИ.

Namerno pogrešno razumeš ono što je endonuclease pisao, baš kao što smo i pretpostavili da hoćeš.
Niko namerno ne umrtvljuje delove mozga, to je samo tvoja kreacionistička propaganda.
Koji eksperiment sa darvinizmom u našoj zemlji? :dontunderstand:
Prvi put čujem za tako nešto.

Имам безброј примедби, али нећу да замарам, али све се своди на то да експериментом који се одиграва када око региструје неку ситуацију човек реагује својим умом и сви резултати се своде на описивање КАКО долази
до такве реакције или одлуке а не ЗАШТО, тј. та објашњења ЗАШТО су више
него неубедљива.

Prirodne nauke ne zanima ono Zašto? koje interesuje teologiju.
Koliko puta treba da ti se to objasni da bi shvatio? :think:

Мислим да се исто то догађа и са
људима који се баве науком.

Pogrešno misliš zato što se ne baviš naukom, zapravo nemaš ni najosnovnija saznanja o njoj. :bye:

Ево погледај шта ти пишеш - значи ја бих наредио ДА СЕ ПРВО ИСПИТА ТВОЈ МОЗАК и да се установи који центри у мозгу теби раде а који не. И сходно томе
бих ти забранио да се бавиш неким областима.

Да се уопште бавиш било каквим озбиљним послом и да си уопште озбиљан човек ти би се бавио размишљањем ЗАШТО ОВАКВИМ ЗАХТЕВИМА И ПРЕДЛОЗИМА
ИЗАЗИВАШ БУРНЕ РЕАКЦИЈА ВЕРНИКА. И које центре у мозгу таквим
предлозима ти покрећеш код верника. И шта тебе покреће на тако нешто.

Ono što me pokreće je ljubav prema mom narodu i mojoj svetoj zemlji.
Upravo ono što je kod tebe do te mere izvitopereno da truješ ovaj narod svojim tekstovima i pokušavaš da ga toliko zaglupiš da bi ti neko pravio društvo na tvom nivou rezonovanja koje vodi pravo u mračni Srednji vek.

У Цркви СТАНУЈЕ БОГ, црква је ХРАМ БОЖИЈИ а не лабораторија. У том случају Црква би могла ДА СТАВИ КАТАНАЦ НА СВОЈА ВРАТА. Да ли ти је то циљ,
с обзиром да непрекидно богохулиш???

Kakve ovo veze ima sa pasusom koji citiraš?
Jedino što uočavam je tvoje neznanje, tvoje laži i tvoja gordost kojom se umišljeno uznosiš iznad SPC, Sabora i pravoslavlja uopšte.
Odgovori na ono što sam te pitao, ukoliko umeš.

Ендо је лепо српским језиком навео да је пресецање мозга код човека учињено због тешког облика епилепсије као последњи покушај да се том човеку помогне.

Lečenje epilepsije u najtežim oblicima je standardni ateistički metod za dokazivanje da duša ne postoji, opisan od strane Satane lično. :lol:
To je opšte poznato među zatucanima.
Strašno čega se neće sve ti lekari dosetiti, da potpuno zdravom čoveku, teško obolelom od epilepsije, kome ništa ne fali, osim stalnih napada epilepsije koji mu ugrožavaju život, presecaju veze između hemisfera mozga u cilju da ga izleče, iako mu to ne treba, jer će ga epilepsija ubiti, a to sve samo zato da mu dokažu da njegova besmrtna duša ne postoji.
Nego, ... biće da su ga oni i zarazili epilepsijom preko vaksine protiv meksičkog gripa. :lol:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back