Nije mladiću,nije....kažem mladiću jer je jasno da si mlađi čovek.
Da si stariji znao bi kako je nastao blago teleći pogled i'' ćuti i radi''....
Isto i pitanje ''a gde su bili monarhisti u vreme komunizma'' upućuje na to da sfrj nisi video...
A sve je prilično jednostavno i više puta sam ovde pisao o tome ali nema ko da pročita a malo je i onih koji razumeju.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nisi ti u toj državi imao šta da se pitaš niti je bilo dobro da naglas razmišljaš.Ima ko razmišlja a tvoje je da tapšeš šta god taj smislio
Razmišljanje naglas je vazda vodilo u konfrontaciju sa nekim ''starijim''...
Npr.
Taj stariji je tu od osnivanja fabrike i po struci je opančar ali je završio neke više dopisne škole i postao ing. a uz to i upravnik pogona
I kad mu kažeš '' druže upravniče ovde je u pitanju elektro kvar,mislim da ne treba da menjamo ležaj'' on će ti odbrusiti ''ima ovde ko je plaćen da razmišlja a ti si plaćen da radiš i ćutiš''....ćuti i zameni (bespotrebno)ležaj...kad se dođe do zaključka da je ipak elektro kvar u pitanju on će reći ''pa ja govorim da je elektrokvar al' ovi mlađi mi sole pamet i menjaju ležaj''...šef proizvodnje koji se zatekao tu će te pogledati s prezrivim pogledom velikog stručnjaka.Od tog doba bolje je da ćutiš i radiš...i namestiš tečeći pogled kad god sretneš nekog ''starijeg''...
Oni su komunisti i neraskidivo su vezani sa nekim istim takvim komunistima.Njihove veze su tako jake da je jasno da je u pitanju sekta koja će klanjati svom vođi hromi dabi i kad od njega više ni prah ne ostane.Jer ''on im je sve dao''...U njihovoj bogomolji tj.''komitetu'' sedi čovek koji je sekretar tog komiteta i koji je dva puta ponavljao prvi razred OŠ.Ali nema veze,on ima svoj blago teleći snishodljivi pogled kad god u varoš dođe neki ''stariji'' drug...
Ti ćeš ćutati i gledati svoja posla jer posao ti je potreban,moraš od nečega da živiš ?
Svi oni ljudi za koje znaš sigurno da su naklonjeni monarhizmu i da ne vole republiku odrobijali su svoje godinice a neki se nisu ni vratili.Oni koji su među nama uvek su pod budnim okom svemoćne službe koja će i tebe pozvati na informativni razgovor jer si viđen kako pričaš sa nekim takvim...
I onda obavezno ''O čemu ste pričali?Ko je još bio sa vama?Šta kaže M.N na sadašnju situaciju u državi?Jel ti nudio neke knjige da čitaš?...itd...MI znamo da si ti savestan radnik samoupravljač i da ne bi valjda dovodio sebe u situaciju da se sližeš s nekim takvim elementima kao što su M.N i S.Đ...''
A ti dobro paziš šta ćeš da pričaš,najbolje je da navučeš svojh teleći pogled i da kažeš ''ja ćutim i radim,politika me ne interesuje''....
Onda se i onaj što razgovara s tobom odobrovolji pa kaže '' jeste jeste,znam ja da si ti dobar momak nego...reci mi kako je u kolektivu,čujem da tamo ima jedan što voli da ukrade,da ne znaš nešto o tome''?
M.N je inače odrobijao 6 godina jer je ''bio monarhista'' ali je na izlasku sa robije morao da potpiše dokument da nikad nikome neće reći gde je bio i šta je radio....
Do kraja života služba je znala svaki njegov korak...
A u maloj varoši sve se zna...
Ispiranje mozga protiv monarhizma je počinjalo u prvom razredu OŠ,protezalo se kasnije tokom celog školovanja,vojske...
''Kralj je deco pobegao i ODNEO NAŠE ZLATO''
Mnogi moji ispisnici i dan danas veruju u to čak i kad im dokažeš da je zlato vraćeno...i stiglo u Beli dvor na ruke faraonu brozu...
Dobro i da ima nešto monarhista u ovoj državi kakve su perfidne metode koristili komunisti da odvoje narod od Crkve i Krune...
Jedino eto,neko je imao pravi blago teleći pogled jer je učen da ''tako treba'' a neko ga je navlačio po potrebi...