Besplatni udžbenici, da ili ne

Уџбенике ће платити порески обвезник; држава и режим немају ништа своје чиме могу нешто да плате.
aj ne gubite se jedan j-ebeni rafal kosta 300 miliona evra i to nam nije mnogo ali klinci knjige (od srpskih stamparija) da dobiju knjige? Ma rodjoooo to je puno...vec nas cede kao konjine sa porezom makar da ne finansiraju CACILEND DNEVNICE nego lepo decu i skolovanje

Ја сам узимао уџбенике од моје старије комшинице и предавао их после њеној млађој сестри, наравно у основној школи. Чак смо делили и неку "унисекс" гардеробу, мада су и моја и њихова породица биле релативно имућне за оно доба. Али, није се бацало.

Besplatni udžbenici su reklamni potezi lokalnih vlasti, ne verujem da će to umiriti one čija deca idu u škole koje prokišnjavaju, koje nemaju normalne toalete, sale za fizičko i sl. I da ih uzimaju, ništa se to neće odrazoti na neku pozitivniju sliku o odnosu države prema narodu, kod mnogih..

To su druge kategorije. I druga je stvar ideja kao takva u odnosu na trenutnu praksu delimicnog pokusaja njenog ostvarivanja u nekim mestima.

Ја сам узимао уџбенике од моје старије комшинице и предавао их после њеној млађој сестри, наравно у основној школи. Чак смо делили и неку "унисекс" гардеробу, мада су и моја и њихова породица биле релативно имућне за оно доба. Али, није се бацало.
Ova generacija danas, zajedno sa njihovim pošašavelim roditeljima, nije u stanju da shvati tako nešto.

Tamo, na toj mreži gde sam pisao, čovek mi se žali kako mora da kupi ranac detetu u butiku. Ja mu odgovorio da smo u moje vreme mi, dečaci, nosili rančeve sa vojnog otpada, a devojčice sa buvljaka.

Бесплатни уџбеници би морали да буду за све, без обзира на имовинско стање родитеља. Иначе ће да се продубе већ постојеће разлике између ученика с обзиром на имовинско стање. Зато сам ја увек био за идентичне школске блузе у основној школи које то мало прекривају. То се односи и на екскурзије, уколико уопште више постоје. Извор финансирања не би смели да буду родитељи директно, па да нека деца могу да путују. а друга не или уз помоћ, него неки фонд у који би сви родитељи анонимно уплаћавали према социјалној карти, ако већ школа нема пара. Сурово је да се деца већ у тим малим годинама суоче са социјалним разликама, ма колико то касније било неизбежно.
"Благо нама децама јер смо увек чисти, с преда и одзада још увек смо исти"!

У деловима Немачке су уџбеници бесплатни. Немачка води рат против Кавчића, и не дозвољава да уџбеници у Србији буду бесплатни, јер их немачка фирма Клет штампа.

Back