Kosorova: Slavicemo Oluju jos jace !

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I za mene bi neko rekao da zivim kao i ostali, ali ja znam da nije tako. To sto govore svojim jezikom to je zato sto su na Hvaru gdje se i prije rata govorilo istim jezikom. A ja zivim u gradu u kojem se prije rata govorilo drugim jezikom (ne govorim o potpuno drugom jeziku, ali dovoljno ima razlicitih rijeci da izazoves paznju) i ako se ne zelim isticati i privuci negativnu paznju, moram jako paziti sta cu i na koji nacin reci. Ne, niko me nece istuci ako kazem "hiljada" umjesto "tisuća", ali zna se desiti da cujes neki zlonamjeran komentar, znalo se desiti da te izbace iz ureda ako kazes "februar", a ne "veljača" s napomenom da izvolis nauciti jezik i da oni ona (sluzbenica) ne razumije sta pricas. Razumijem da je normalno da kad zivis u nekoj drzavi naucis i jezik kojim se tu govori, ali ako me neko "kaznjava" sto sam rekla "šolja" umjesto "šalica" to ne znaci da normalno zivim. Nego znaci da su ljudi netolerantni, da te ismijavaju i ne daju ti slobodu i neopterecenost koju imaju drugi.

slazem se da treba poznavati jezikl drzsve u kojoj zivi koliko je to muguce

ali budakastine kao tisucu februar ili hleb ..da neko reagira je smijesno i primitivno ...

no ni jedan narod nije cjepljen na primitivizam ..pa ocito ni hrvatski ...

i savjet ...ne daj se smetati i govori kako znades ...jer ces se inace osjecati nelagodno ..

ne treba provocirati ali ni povlaciti se pred primitivizmom.

:bye:

I za mene bi neko rekao da zivim kao i ostali, ali ja znam da nije tako. To sto govore svojim jezikom to je zato sto su na Hvaru gdje se i prije rata govorilo istim jezikom. A ja zivim u gradu u kojem se prije rata govorilo drugim jezikom (ne govorim o potpuno drugom jeziku, ali dovoljno ima razlicitih rijeci da izazoves paznju) i ako se ne zelim isticati i privuci negativnu paznju, moram jako paziti sta cu i na koji nacin reci. Ne, niko me nece istuci ako kazem "hiljada" umjesto "tisuća", ali zna se desiti da cujes neki zlonamjeran komentar, znalo se desiti da te izbace iz ureda ako kazes "februar", a ne "veljača" s napomenom da izvolis nauciti jezik i da oni ona (sluzbenica) ne razumije sta pricas. Razumijem da je normalno da kad zivis u nekoj drzavi naucis i jezik kojim se tu govori, ali ako me neko "kaznjava" sto sam rekla "šolja" umjesto "šalica" to ne znaci da normalno zivim. Nego znaci da su ljudi netolerantni, da te ismijavaju i ne daju ti slobodu i neopterecenost koju imaju drugi.

U Vukovaru svi govore ekavicom i srbi i hrvati. Kod mene dolaze ljudi iz cijelog svijeta. Nikad nam nije smertalo kako tko govori. To da ima šljama među mojim narodom to stoji.

:eek:
Mnogo im je to bre. Da se to odma zabrani.

:rotf: :rotf: :rotf:

slazem se da treba poznavati jezikl drzsve u kojoj zivi koliko je to muguce

ali budakastine kao tisucu februar ili hleb ..da neko reagira je smijesno i primitivno ...

no ni jedan narod nije cjepljen na primitivizam ..pa ocito ni hrvatski ...

i savjet ...ne daj se smetati i govori kako znades ...jer ces se inace osjecati nelagodno ..

ne treba provocirati ali ni povlaciti se pred primitivizmom.

:bye:

Sreca je moja pa sam svjesna razlika izmedju Hrvatskog i Srpskog. Jer postoje neke situacije i neka mjesta u kojima zaista treba biti pazljiv. Zamisli kako je djeci... Kao odu u skolu i kazu "hiljada". "sedmica", "voz".... To su neki "detalji" o kojima mnogi ne razmisljaju.... To je otprilike usporedivo sa nasiljem. Ako je psihicko, niko ga ne shvata ozbiljno. Ali ako te neko mlatne po sred oka, e onda je to vec nesto drugo....

Zašto bi netko razumio februar....

Пријатељи су живили у Задру.Мајка им је Хрватица.Отишли су из Далмације у Њемачку пред почетак сукоба 1991.Комшије су им опљачкале и срушиле кућу 1992.Прије пар година кућа је обновљена.Нико од Хрвата из улице се не јавља њима и њиховој мајци,а кућу и двориште уништавају кад стигну ( разбијање фасаде,црепова,...).

Anna-Bella;"Sreca je moja pa sam svjesna razlika izmedju Hrvatskog i Srpskog. Jer postoje neke situacije i neka mjesta u kojima zaista treba biti pazljiv. Zamisli kako je djeci... Kao odu u skolu i kazu "hiljada". "sedmica", "voz".... To su neki "detalji" o kojima mnogi ne razmisljaju.... To je otprilike usporedivo sa nasiljem. Ako je psihicko, niko ga ne shvata ozbiljno. Ali ako te neko mlatne po sred oka, e onda je to vec nesto drugo...."

НАсиље је насиље,било оно психичко,вербално или физичко.Једнако оставља трауме.

:rotf: :rotf: :rotf:

Zamisli kako je djeci... Kao odu u skolu i kazu "hiljada". "sedmica", "voz".... To su neki "detalji" o kojima mnogi ne razmisljaju.... To je otprilike usporedivo sa nasiljem. Ako je psihicko, niko ga ne shvata ozbiljno. Ali ako te neko mlatne po sred oka, e onda je to vec nesto drugo....

pa zato idu u škole i vrtiće sa srpskim programom i udžbenicima na srpskom jeziku i nema problema.
problem je po mome što se tako getoiziraju al ako tako njihovi roditelji zele neka im.

Svi ugroženi a svi radili u Vukovaru -- pa gdje su Vukovarci??
Zar nije normalno slušati i govoriti službenim jezikom zemlje??

Ne vidim zašto bi netko izbacivao bilo koga, no ne vidim ni zašto bi morao razumjeti februar?

Normalno je govoriti jezikom zemlje u kojoj si. Normalno je i ne-razumjeti neki drugi jezik. Ali ne pricamo o "nekom drugom jeziku" nego onom koji je do prije 1995 bio svima razumljiv i zvao se srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski.
Govorimo i o nacinu na koji se ispoljava netolerancija.

pa zato idu u škole i vrtiće sa srpskim programom i udžbenicima na srpskom jeziku i nema problema.
problem je po mome što se tako getoiziraju al ako tako njihovi roditelji zele neka im.

U mom gradu nema odvojenih programa. Ima samo odvojen vjeronauk.

Za getoziiranje se potpuno slazem. Ja poticem svoju djecu da govore hrvatski(m) jezik(om) bas zato sto ne zelim da su obiljezeni na taj nacin.

Svi ugroženi a svi radili u Vukovaru -- pa gdje su Vukovarci??
Zar nije normalno slušati i govoriti službenim jezikom zemlje??

Ne vidim zašto bi netko izbacivao bilo koga, no ne vidim ni zašto bi morao razumjeti februar?

Jedino ako je glup. To su međunarodna imena mjeseca. U državnim službama je normalno da se govori Hrvatski,ali svi razumiju mjesece,samo mse prave blesavi.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back