REVELIN
Buduća legenda
- Poruka
- 27.795
nije ezoterija, al ima metafizike... ( :
ono što govori oziman dosad su neki od argumenata kojima se kant branio od optužbi da je idealista...
ozimane, možda je sad vreme da pomeneš i volju kod šopenhauera, "htenja" kod kanta. mislim da su svi ovde saglasni sa šopenhaurom o tome da se nikad spolja ne može prići suštini stvari, a da je volja su tog oblika i sasvim slucajan.
ština svega..
Subjekt
Ja jesam i sve van mene je nista.Jer svet je moja predstava.
Materija
Drska zabluda.JA,ja jesam,i van mene je nista.Jer svet je moj prolazni oblik.Ti si samo rezultat jednog dela i sasvim slucajan.
Subjekt
Kakva budalasta sujeta!Bez mene ,ni ti ni tvoj oblik ne bi postojali,vi ste mnome uslovljeni.Onaj ko mene odbaci iz svoje misli,pa veruje da moze da misli vas,u gruboj je zabludi,jer vase postojanje van moje predstave je cista protivrecnost,sideroksilon.Vi jeste upravo znaci vi ste od mene predstavljeni.Moja predstava je mesto vaseg postojanja,pa sam zato ja njegov prvi uslov.
Materija
Srecom,drskost tvoje tvrdnje uskoro ce biti pobijena ne golim recima vec na realan nacin.Jos samo nekoliko trenutaka i tebe u stvari nece vise biti,ti ces sa svojim samohvalisanjem nestati u nista: kao senka si prolebdeo,pretrpeo sudbinu svih mojih prelaznih oblika.A ja ostajem,ja ostajem nedirnuta i neumanjena,od milenijuma do milenijuma,kroz beskrajno vreme,posmatrajuci,neuzdrmana,igru promena svojih oblika.
Subjekt
To beskrajno vreme za koje se ti hvalis da ga zivis,isto kao i beskrajni prostor koji ti ispunjavas,postoje samo u mojoj predstavi,u stvari je samo oblik moje predstave,koji ja nosim gotovog u sebi,i u kome se ti sebi predstavljas,koji tebe prihvata,kroz koji ti tek i jesi ,i postojis.A unistenje kojim mi ti pretis,mene ne pogadja,inace bi sa tim bila unistena.Ono pogadja pre svega individuu,koja je na krace vreme moj nosilac,i koju ja imam kao predstavu,kao i sve drugo.
Materija
Pa ako ti to i priznam,ako i prihvatim da smatram tvoje postojanje kao nesto sto postoji za sebe,mada nerazlucno povezano za postojanje tih prolaznih individua,ono ipak zavisi od mog postojanja.Jer ti si subjekt samo ukoliko imas nekakav objekat,a taj objekat sam ja.Ja sam njegovo jezgro i njegov sadrzaj,ono sto je u njemu postojano,sto ga odrzava i bez cega bi on bio nekoherentan,bezvezan,i tako bi nestvarno lebdeo kao snovi i fantazije tvojih individua,koji cak i svoj privid od mene pozajmljuju.
Subjekt
Dobro cinis sto mi ne porices postojanje zato sto je ono vezano za individue,jer isto kao sto sam ja nerazlucno prikovan za njih,i ti si prikovana za tvoju sestru - Formu,i jos se nikad nisi bez nje pojavila.Ni tebe isto kao ni mene,jos nijedno oko nije nagu i izolovanu videlo,jer mi smo oboje samo apstrakcije.U stvari,jedno bice samo sebe intuitivno spoznaje i od sebe sama biva spoznato,no njegova sustina po sebi se ne moze sastojati ni u spoznavanju ni u bivanju spoznato,posto su te dve stvari dodeljene nama dvoma.
Subjekt i Materija - zajedno
Mi smo dakle,nerazlucno spojeni,kao nuzni delovi jedne celine,koja nas obuhvata i koja postoji kroz nas.Samo nesporazum moze nas suprodstaviti jedno drugom i navesti nas da poricemo postojanje jedno drugom,iako se u stvari nase vlastito potvrdjuje ili propada sa drugim.
Mozda ce iz ovog sazetka koleracije subjekta i objekta biti lakse nekim ucesnicima u diskusiji da prihvate da su ovo dvoje obuhvaceni jednom celinom u stvari svet kao predstava,ili pojava.Kad se oni uklone ostaje jos samo ono cisto metafizicko - stvar po sebi.