KONAK

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
hoces da kazes da zrtava nema?

Ирис, у време комунизма Црква је на све начине сатеривана на маргине друштва па су у свештенике ишли углавном они који нису могли пронаћи ухлебљење ни у једној другој прифесији. тек мали број деце из религиозних породица је прошао кроз богословије. нешто боља ситуација је била међу монаштвом, међутим држава је и ту строго водила рачуна ко се од њих може рукоположити за епископа, јер је кадровску политику Цркве водила УДБа (није се смело доћи у ситуацију да Сабор чине епископи над којим власт нема контролу). тад су за епископе уз велике притиске ''прогурани'' они који данас каљају образ Цркве и које ви овде редовно спомињете. они су наше комунистичко наслеђе. али на жалост ту није крају, јер свештеници (који су то постали јер нису могли ништа друго) у међувремену су схватили колико та служба може бити уносна (ако то желиш) па се на све начине труде да у богословије пошаљу своје размажене синове да би им ''обезбедили будућност'', иако та деца немају ни склоности ни вере, јер им је очеви нису могли пренети с обзиром да је ни сами нису имали, нити је била мотив за њихову службу.

nsiam na ispitu i ne citam misli, pa ako mozes da mi das tvoju definiciju crkve.

зашто бих ти ја дао моју дефиницију, с обзиром да се ти ниси потрудила да ми даш своју. знам и колико је формалистички начин размишљања далеко од твоје свести, долазим до закључка да си ме чак слагала :)

Ирис, у време комунизма Црква је на све начине сатеривана на маргине друштва па су у свештенике ишли углавном они који нису могли пронаћи ухлебљење ни у једној другој прифесији. тек мали број деце из религиозних породица је прошао кроз богословије. нешто боља ситуација је била међу монаштвом, међутим држава је и ту строго водила рачуна ко се од њих може рукоположити за епископа, јер је кадровску политику Цркве водила УДБа (није се смело доћи у ситуацију да Сабор чине епископи над којим власт нема контролу). тад су за епископе уз велике притиске ''прогурани'' они који данас каљају образ Цркве и које ви овде редовно спомињете. они су наше комунистичко наслеђе. али на жалост ту није крају, јер свештеници (који су то постали јер нису могли ништа друго) у међувремену су схватили колико та служба може бити уносна (ако то желиш) па се на све начине труде да у богословије пошаљу своје размажене синове да би им ''обезбедили будућност'', иако та деца немају ни склоности ни вере, јер им је очеви нису могли пренети с обзиром да је ни сами нису имали, нити је била мотив за њихову службу.

to je taj rad milorad...

занимљиво.. тврдиш како су твоје речи релевантне да судиш о учењу Православне Цркве, иако сам кажеш да имаш поглед на хришћанство који нема много везе са црквеним. то је исто као кад бих ја рекао да мој поглед на ислам нема много везе са учењем Исламске заједнице, али су моје речи ипак релевантне кад се говорио исламу.

Naravno da moje jesu relevantne. Nisu relevantne tvoje jer krivotvoriš Hristovo učenje. Pre neki dan mi je neko šapnuo da je organizovana religija kvarež Učenja, primanje mita i korupcija Baštine. Religija je puka egzoterija i traži nešto van čoveka. Organizovana religija je poput prsta koji pokazuje na mesec, doduše krivotvoren, a religiozni (namerno kažen religiozni a ne duhovni), ne gledaju na taj mesec nego samo u prst. Ali kad bi malo pomerili pogled i gurnuli taj prst mogli bi da vide mesec u svoj njegovoj lepoti. Takav je i danas odnos religije kao institucija i religioznih.

I da, hrišćanstvo je izvorno bilo učenje, baština, Tradicija, a ne religija. Hristovo učenje nema teologije, nema moralizma, nema učenje o društvu niki zakonika. To je učenje i posvećenje. Nema ničeg spoljašnjeg, egzoteričnog. Zato Isus i kaže "Carstvo Božje je u vama". I Carstvo Božje su teolozi pogrešno shvatili, pa su počeli da plaše mase paklom i večnom smrću u bukvalnom smislu te reči (kao da između večne smrti i večnog života ima neke razlike :roll: ). Jednom rečju, religija je od simboliste napravila bukvalistu. To je njen najveći greh.

Da ne govorim o tome što je religijom hrišćanstvo opet spojeno sa judaizmom - judeohrišćanstvo. Nisam antisemita, ali spajati Novi i Stari Zavet u istu knjigu je ravno grehu. Judaizam i Hristvovo učenje se dijametralno razlikuju.

Stalter, zbog čega je Markion bio progonjen?

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back