- Poruka
- 11.784
Fariseju su sinonim za crkvene moraliste, kojih i danas ima na svakom koraku. Crkva (ako govorimo o instituciji) je svetovna i kao takvoj interesuju je pre svega ovozemaljski ciljevi... još je Niče pametno primetio da je Isus bio pupravo protiv onoga što se danas hrišćanskim i crkvenim naziva. Šta je većina današnjih sveštenika do neka vrsta fariseja. Ja verujem iznad svega u duhovnu crkvu, i verujem da je na nju mislio i sam Isus Hristos. On je bio simbolusta par excellance, i kada govori o Crkvi sigurno ne misli na instituciju od kamena, ne podrazumeva crkvu dogmi, već duhovnu crkvu. Zato i kaže "gde su dvoje ili troje sabranih u ime moje tamo sam i ja". Kako on može biti za svetovnu crkvu, koja podrazumeva egzistiranje u istoriji, on koji je sav bio van istorije i van vremena?
ne moze bas tako..mora da imaju apostolsko prejemstvo..jer ako se secas Isus je SAMO apsotolima otkrio neke stvari..i njima dao vlast..i za njih se Ocu molio .ne svakome ko uzme bibliju i tumaci kako mu se cefne...

...