- Poruka
- 89.439
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Sad se meće na kraj. Al ne znak pitanja, nego tačka.![]()
Ako ne paze kako govore, pustiću jeroha na njih.![]()

Sad se meće na kraj. Al ne znak pitanja, nego tačka.![]()

Ma Jeroh ti je "provokator", ali dobra dusa. Ko pravi, sve zna, -![]()

Sizif, za razliku od tebe, zna da se iza poslednje reči u rečenici, neposredno pre znaka interpunkcije, ne stavlja razmak. Pogledaj neku knjigu, novine... proguglaj. Hoće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta.![]()
Ne izvrći moje reči! Ti, čoveče, ne razlikuješ tipove rečenice po sastavu i po značenju! Znaš li ti uošte šta su izjavne a šta upitne rečenice? Naravno da na kraj izjavne rečenice ("Sizif me pitao šta je preskordicija.") ide tačka. To je (po značenju) izjavna rečenica. Nikoga ništa ne pitaš, ne očekuješ nikakav odgovor, samo izjavljuješ šta te Sizif pitao. To je (po sastavu) prostoproširena izjavna rečenica, i to baš zavisno upitna. Naravno da se završava tačkom u tom obliku. Isto kao da kažeš "Sizif je razmišljao da li da doručkuje burek ili kiflu." Tačka. Izjava. Nema pitanja, uprkos ovom "da li".
Međutim, zavisno složena upitna rečenica sa priloškom odredbom "Hoćeš da te prijavim gramatičkoj policiji, jer si očigledna neznalica?" se mora završiti upitnikom! Po značenju to nije izjavna rečenica, već upitna rečenica, i kao takva mora da ima upitnik.
Ne verujem šta moram da objašnjavam odraslom čoveku.![]()
Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.
Kako to sada Sizo...kako to sada mora imati upitnik...a u prvom postu si tvrdio...Međutim, zavisno složena upitna rečenica sa priloškom odredbom "Hoćeš da te prijavim gramatičkoj policiji, jer si očigledna neznalica?" se mora završiti upitnikom! Po značenju to nije izjavna rečenica, već upitna rečenica, i kao takva mora da ima upitnik.
kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.
Stara je on garda, Bertice, a proveo neko vreme u ustanovi " popravnog karaktera" ,pa mi nije zameriti, -![]()
Ako ne paze kako govore, pustiću jeroha na njih.![]()

njegov problem.
kao što niko ne ulazi u moje... niti bi trebalo.
U tom slučaju bi ti izbor bio pogrešan...
Mnogo je bolje da pustiš Bertu i Sizifa...Oni su kvalifikovani eksperti za gramatiku...![]()
Ne, ne. Ti si nenadjebiv. Imaš karakter boe konstriktor. Daviš do smrti.U tom slučaju bi ti izbor bio pogrešan...
Mnogo je bolje da pustiš Bertu i Sizifa...Oni su kvalifikovani eksperti za gramatiku...![]()

al ne zna ni kako se zakačilo...

Ti si uporan, a ne znaš ništa. Ne razlikuješ upitnu od izjavne rečenice. Šta reći...
A jel Glistice, a jel su ovo sve tvoje macke,-![]()