Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jeroh, idi pokrij se ušima, nemaš pojma (za razliku od Berte). Čim Google ne nudi eksplicitno rešenje, ti se zaglaviš...

Kada budeš naučio ono što deca uče u oosmom razredu , saznačeš da su zavisno upitne rečenice specifična grupa izričnih rečenica i da kod istih nema upitnog značenja ali imaju formu pitanja i da se upravo zbog toga ne stavlja upitnik na kraju takve rečenice.

Upitna rečenica bi bila primera radi...

Da li je Sizif ekspert za srpski jezik ?
Zar Sizif nije ekspert za srpski jezik ?

To ti je ono...potvrdni i odrečni oblik upitne r ečenice...

A ima i ovako...

Sizif me je pitao šta je to preskordicija.

E ovo bi bila zavisno upitna rečenica i kod nje nema znak pitanja na kraju. Ide samo ...tačka....A po tvojoj tvrdnji mora da bude znak pitanja.

I tako...Neko od nas dvoje žestoko je izblamirao samog sebe. Možda sam ja sebe jer treba da se pokrijem ušima kako ti tvrdiš ili si ipak, možda ti izblamirao sebe kao ekspert za srpski jezik...

Nadam se da ovo neće niko obrisati jer bi to imalo neku svoju težinu samo po sebi...

P.S. Berti se možeš dodvorfavati na neke druge načine a ne pametovanjem o tako nekim stvarima a na moj račun.

199458_700b_v1.jpg

- - - - - - - - - -

dobro jutro.. :kafa:

Da li je Sizif ekspert za srpski jezik ?
Sizif, za razliku od tebe, zna da se iza poslednje reči u rečenici, neposredno pre znaka interpunkcije, ne stavlja razmak. Pogledaj neku knjigu, novine... proguglaj. Hoće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta. :lol:

Sizif me je pitao šta je to preskordicija.

E ovo bi bila zavisno upitna rečenica i kod nje nema znak pitanja na kraju.

Ide samo ...tačka....A po tvojoj tvrdnji mora da bude znak pitanja.

Ne izvrći moje reči! Ti, čoveče, ne razlikuješ tipove rečenice po sastavu i po značenju! Znaš li ti uošte šta su izjavne a šta upitne rečenice? Naravno da na kraj izjavne rečenice ("Sizif me pitao šta je preskordicija.") ide tačka. To je (po značenju) izjavna rečenica. Nikoga ništa ne pitaš, ne očekuješ nikakav odgovor, samo izjavljuješ šta te Sizif pitao. To je (po sastavu) prostoproširena izjavna rečenica, i to baš zavisno upitna. Naravno da se završava tačkom u tom obliku. Isto kao da kažeš "Sizif je razmišljao da li da doručkuje burek ili kiflu." Tačka. Izjava. Nema pitanja, uprkos ovom "da li".

Međutim, zavisno složena upitna rečenica sa priloškom odredbom "Hoćeš da te prijavim gramatičkoj policiji, jer si očigledna neznalica?" se mora završiti upitnikom! Po značenju to nije izjavna rečenica, već upitna rečenica, i kao takva mora da ima upitnik.

Ne verujem šta moram da objašnjavam odraslom čoveku. :dash:

Oni što su genijalni u matematike, takvi su brezkarakteri.
Umesto da napišu 2+3
umeju da pišu i +2 3 ili 2 3 +, pa se posle vade da im je to prefiksno ili postfiksno pisanje, a iz avijona (ili s brda, ako nemaš avijon) vidi se da ništa ne valja i da znaku nije mesto na kraju.

I još kažu da tako rade digitroni, a da je Stvorac hteo da budemo digitroni, svi bismo se rodili u Sloveniju. :neutral:

umeju da pišu i +2 3 ili 2 3 +, pa se posle vade da im je to prefiksno ili postfiksno pisanje, a iz avijona (ili s brda, ako nemaš avijon) vidi se da ništa ne valja i da znaku nije mesto na kraju.
Jes' bogomi... pretpostavljam da si i ti onaj sektaš koji je imao HP48 ili sličan digitron, pa si mislio da tako treba... ja to čim sam otvorio i video da ne radi kako je Bog rek'o, ja sam odma' bacio, i za dlaku izbegao da ta katoličko-poljska jeres pređe na mene. :pop:

Oni što su genijalni u matematike, takvi su brezkarakteri.
Umesto da napišu 2+3

I još kažu da tako rade digitroni, a da je Stvorac hteo da budemo digitroni, svi bismo se rodili u Sloveniju. :neutral:

:rotf:

Jes' bogomi... pretpostavljam da si i ti onaj sektaš koji je imao HP48 ili sličan digitron, pa si mislio da tako treba... ja to čim sam otvorio i video da ne radi kako je Bog rek'o, ja sam odma' bacio, i za dlaku izbegao da ta katoličko-poljska jeres pređe na mene. :pop:
Ja sam sa tom sektom nakaljao jako. Beše me obrlatio fra Jozo, Dalmatinac... Al znaš kako je sa sektama. Odmah sam video da ništa ne valja ali nisu teli da me puste dok im javno ne priznam učenje. I tako je zauvek ostalo crno na belom da priznajem tu njiovu bikovsku algebru di su jedan i još jedan opet jedan, i moro sam da se zakunem da nikad neću prizvati GoTo , izuzev u bejziku i svakakva neka bezakonja. A znali su svakakve đavolje veštine. Umeli su da računaju i na osam prstiju. I na šesnaest... Svašta bilo... :sad2:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back