Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Počela je proizvodnja novog BMW M2 Kupea u fabrici BMW Grupe u Lajpcigu. Prve modele očekujemo već u aprilu 2016
:klap:

12141788_899327783437586_6730538307496520340_n.jpg

Hoćemo li na glasanje?

Berta je pitala Jerohinca sledeće pitanje: "Hoćeš da te prijavim, pošto upitnika nema nigde?"

Jerohinac tvrdi da ta rečenica treba da glasi "Hoćeš da te prijavim?, pošto upitnika nema nigde." sa upitnikom i zarezom u sredini, a tačkom na kraju. Meni ta struktura rečenice nije poznata, čak se ne sećam da sam ikad video zarez iza upitnika, ali pretpostavljam da čovek zna šta govori.

Krećemo u glasanje, a posle padaju opklade. Ja dajem 100 evra i glasam za Bertu.

Stavlja li još neko pare, da računamo kvote? :lol:

Hoćemo li na glasanje?

Berta je pitala Jerohinca sledeće pitanje: "Hoćeš da te prijavim, pošto upitnika nema nigde?"

Jerohinac tvrdi da ta rečenica treba da glasi "Hoćeš da te prijavim?, pošto upitnika nema nigde." sa upitnikom i zarezom u sredini, a tačkom na kraju. Meni ta struktura rečenice nije poznata, čak se ne sećam da sam ikad video zarez iza upitnika, ali pretpostavljam da čovek zna šta govori.

Krećemo u glasanje, a posle padaju opklade. Ja dajem 100 evra i glasam za Bertu.

Jeca je, naravno, u pravu. Ona piše kao što govori, a to znači da koristi kondenzovani oblik pitanja u kojem ono "hoćeš li" postaje "hoćeš". Ljudi koji dobro vladaju jezikom lako i nepogrešivo u kontekstu detektuju takvu rečenicu kao upitnu, ali to nije slučaj sa onima koji su udaljeni od glavnog jezičkog toka bilo vremenom, poput druge generacije iseljenika, bilo fizičkom udaljenošću, bilo razlikom u nadmorskoj visini. :neutral:

Hoćemo li na glasanje?

Postavi brendin post...neke sitnice si malo ....promenio...neka mala slova i neke tri tačke u kombinaciji sa upitnikpom i ...tako...

A usput, moja rasprava sa tobom svodila se na tvoju tvrdnju da treba onaj upitnik na kraju. A treba li Sizife...Treba li da stoji upitnik na kraju zavisno upitne rečenice...

Da se malo podsetimo...

Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.

uz ovo...

Зависно-упитне реченице су посебан тип изричних реченица. По облику су исте као независне упитне реченице, али немају упитно значење већ имају значење објекта прелазних глагола главне реченице и пишу се са тачком на крају.

Родитељи су ме питали да ли хоћу да се упишем у гимназију.

Jeca je, naravno, u pravu. Ona piše kao što govori, a to znači da koristi kondenzovani oblik pitanja u kojem ono "hoćeš li" postaje "hoćeš". Ljudi koji dobro vladaju jezikom lako i nepogrešivo u kontekstu detektuju takvu rečenicu kao upitnu, ali to nije slučaj sa onima koji su udaljeni od glavnog jezičkog toka bilo vremenom, poput druge generacije iseljenika, bilo fizičkom udaljenošću, bilo razlikom u nadmorskoj visini. :neutral:

:roll:

A oni koji nemaju pojma šta je zavisno upitna rečenica kažu ovako...

Posebna su vrsta izričnih rečenica. Imaju oblik pitanja, ali nemaju upitno značenje i ne završavaju se upitnikom. Zavise od glavne i zato što se ovim rečenicama iskazuju sadržaj i pitanja. Nastaju kada upravni govor prebacimo u neupravni.

Ma nemaju pojma...

Neću zalaziti u ono...druga generacija isečljenika....jer ne zavredjuješ da me čika Siza banuje zbog tebe...Ali ako budem imao malo veći razlog onda će me boleti i za tebe i za tako neke uz tebe.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back