Konak "Kod dobrog čoveka"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ma da...ja to ne razlikujem....

U ovom postu sam ti lepo argumentovano pojasnio sve ono gde si i kako pobrkao upitnu sa izjavnom rečenicom...

Znam da te sujeta izjeda ali nema potrebe da budeš nervozan...tu su elitni koji će izvan svake razumne sumnje biti na tvojoj strani...zar ne...

A nešto mi se čini da smo ti i ja vodili raspravu samo o zavisno upitnoj rečenici...I linkove koje sam ti postaio sa tekstom iz tih izvora bili su u funkciji samo ...zavisno upitne rečenice...

:zcepanje:

Ih! Kakvi da smeta! Čim si ti potegao argumente, ja sam krenuo da ubeđujem ljude da turaju znak pitanja usred rečenice.

tumblr_n0uhtnNl2I1t3drueo1_500.gif

priznaj da si pogrešio, ne gnjavi nas više.
malo mi fali da te oteram i q...

Da li sam pogrešio ovde...

Očigledno nisi obavešten da u srpskom jeziku postoje i zavisno složene rečenice... (konkretno, to što je ona napisala je zavisno složena rečenica uzročnog tipa). Najčešće su izjavne, ali mogu biti i upitne - kao u ovom slučaju, i kao takve se završavaju znakom pitanja.

Zaključak: Berta je pravilno napisala, i za nju poljubac i Kvisko, a za tebe ništa. :kafa:

ili pak ovde....

Međutim, zavisno složena upitna rečenica sa priloškom odredbom "Hoćeš da te prijavim gramatičkoj policiji, jer si očigledna neznalica?" se mora završiti upitnikom! Po značenju to nije izjavna rečenica, već upitna rečenica, i kao takva mora da ima upitnik.

Razmisli malo...mada me neće iznenaditi ako to ne učiniš...

A rečenica u ovom drugom postu je...zavisno upitna rečenica i ne ide sa upitnikom na kraju.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back