Коме треба бака - сервис?

Dobila sam unukicu pre par meseci, nema šanse da prođe dan da ne skoknem do njih, samo malo da je pomirišem makar :heart2: naravno da ću uskočiti kad treba, to ne znači 24/7 ali vreme provedeno sa njom mi bukvalno vrati svu energiju koju izgubim tokom dana, aposlutno zaboravim na sve ostalo. Šalila sam se sa ćerom da mi je tek sad jasno zašto su kupili stan blizu nas ;)
Moja sestra samo kaže kad joj treba svekrva: ne mislim ja tuđu unučad odgajat' :D
Doduše, obje idu u vrtić pa to i nije prečesto, rado uskoči :)

Eto organizuj...treba i babama i dekama logistika....kupovina i donosenje namirnica...ja bas i ne razumem ljude i omladinu u Srbiji , nece to da rade, a ja ne vidim tu nista minus, em doneses nista tesko , em te stalno caste, nesto spreme, em svi sretni ...
Brate , uzimamo samo decu 7+na čuvanje, mogu da skoknu i do prodavnice, eto pola logistike rešeno. Prijave u iMbox , samo 60+

Какав је ваш став о чувању унучића? Да ли је дужност баба да чувају унучиће или добра воља, да ли је мудро преузети васпитавање унучића и растеретити родитеље...
Да ли је себично живети свој живот пуним плућима без намере да будете бака сервис? Ја сам то одавно својој деци то ставила до знања и понављам с времена на време, да када дође до тога, не рачунају на мене.
Шта кажете, колика сам немајка и будућа неташта и несвекрва и небаба,м?
Licno mislim da je sramno da neko pravi dete sa idejom da ga uvali na grbacu starcima
Baka i deka su tu da budu bas to, da se igraju kad mogu i koliko mogu.... A ne da budu bebisiteri
Plati lepo bebisitera i cao.... Serre mi se vise od tog balkanskog sindroma da su odrasli ljudi zavisni od roditelja ceo zivot njima na grbaci, prvo studiraju deset godina, onda cesu mooda na birou pa zive sa mamom i tatom jer je tako lakse, mama kucna pomocnica, pa na kraju im uvale i unucice. Ajde bre odrastite

Licno mislim da je sramno da neko pravi dete sa idejom da ga uvali na grbacu starcima
Baka i deka su tu da budu bas to, da se igraju kad mogu i koliko mogu.... A ne da budu bebisiteri
Plati lepo bebisitera i cao.... Serre mi se vise od tog balkanskog sindroma da su odrasli ljudi zavisni od roditelja ceo zivot njima na grbaci, prvo studiraju deset godina, onda cesu mooda na birou pa zive sa mamom i tatom jer je tako lakse, mama kucna pomocnica, pa na kraju im uvale i unucice. Ajde bre odrastite
Ja kao baba, moram malo da te demantujem bar svojim iskustvom. Ćera nije planski uključila mene kao pomoć, već sam sama osetila želju da budem pristutna donekle u odrastanju tog deteta. Ima dovoljno novca da plati dadilju, ali to ne znači da ću se ja sasvim distancirati jer sam ja od onih koji gaje bliskost u okviru porodice. Ne bolesnu povezanost, već jednu finu, porodičnu bliskost.

A cija su to deca?
Pa vasa,
znaci vi ste ulagali u promasalje.
I sad ajde mars napolje...
Mnogo mrznja, svi nam smetaju

Ja kao baba, moram malo da te demantujem bar svojim iskustvom. Ćera nije planski uključila mene kao pomoć, već sam sama osetila želju da budem pristutna donekle u odrastanju tog deteta. Ima dovoljno novca da plati dadilju, ali to ne znači da ću se ja sasvim distancirati jer sam ja od onih koji gaje bliskost u okviru porodice. Ne bolesnu povezanost, već jednu finu, porodičnu bliskost.
Nisam ni rekla da treba da se distancira
Baka je baka
Ali baka nije servis svaki dan od 7 do 17h, pa ima valjda i ta baka zivot neki, da dise malo i zivi

Drugi problem je sto kad ti je baka non stop sa detetom onda ona vaspitava a ne majka, a tu onda otvaramo posebnu temu o generaciskom jazu i ko treba da vaspitava dete... Mene licno jezi pomisao da mi neko drugi vaspitava dete.... To otvara mnogo konflikata kasnije u porodici....

Monsters Inc Hug GIF
Jao što je slatko 🤗

Da vaspitavam ne,...to rade otac i majka.
Ne bih se tu mešala,...skroz to zamišljam drugačije. Nemaš nikakvih obaveza kao roditelj, samo se s njima igraš.😁
Zavisi.Mene je i baba vaspitavala.I hvala joj na tome!Svako utice na dijete na svoj nacin.
Djeca koja nemaju babe i dede ili ne provode i sa njima vrijeme su mnogo uskracena.
Naravno,pod uslovom da su dede i babe ok.

A dobro ti sad pričaš o ljudima koji se ili nisu narodski rečeno iziveli ili o ljudima koji imaju decu, a ne znaju ni sebe da čuvaju. Nema puno takvih, to su sporadicni slucajevi

Ako nema emocija do tih unuka nijedna baka servis nece proraditi.
Vidim ima ih,cuvaju unucice zrtvuju se u penziji.Ali dosta vise je onih koji nece.
A neznam sta bih rekao.I jedno i drugo je ispravno.Stvar ukusa mirisa i raspolozenja,volje da se doprinese porodici.Ali opet bih ponovio ako je porodica stabilna i ujedinjena pomazu babe i dede.Ako nije svak zase sto bi rekli.

Ако покушају да ме натерају, размазићу децу најстрашније, купићу им бубњеве, даире и маркере у свим бојама!
To ja često radim kada me neki roditelji iznerviraju :zper:

ili roditelj uzme slobodan dan.

imas pravo da uzmes bolovanje kad je dete bolesno.
Nije to uvek tako jednostavno.
Ја не причам о повременом чувању него о сервисирању редовном, кувању, недајбоже пеглању, свакодневним обавезама око унучића.
Full time baba!

I baba ima pravo na život :)

S tim da ja neću moći da budem full time baba jer ću raditi, ići na posao, sigurno još 20 godina pa od mene neće moći da dobiju toliku "vremensku" podršku ali da ću pomagati i razmaziti - hoću.

Sada sam baba tetka, tj. Baka Keka i dešavalo se da utrčim sa čuvanjem i jeste teško za organizovati.
Na posao, pa kolima po unuče u jedan deo grada. Vozi ga u drugi deo grada i tako umorna igraj se, menjaj pelene, pa spavanje. Ujutro mleko, presvlačenje pa vozi drugoj babi da ga pričuva, pa na posao. Pa posle posla opet po unuče pa... Sve je to lepo ali ne dugoročno jer bismo lipsali svi. Ide u vrtić, mama i tata rade, ali se eto desilo da je bilo neophodno da se organizujemo privremeno malo drugačije.
Ali da utrčim - da, i to sa zadovoljstvom.

Nema ništa lepše nego biti baka, samo su sada vremena drugačija pa sam ja baka koja se igra, razmazi, gnjavi, vodi u šetnju. Kada dođe vreme vodiću ga i na putovanja, sve mi je to zadovoljstvo.
Za te svakodnevne aktivnosti - teško, vreme mi neće dozvoliti.

Baka i deka na selu - bogatstvo koje malo koje dete sada ima.

Ja sam moderna baba, molim lepo!

Tj. Nata i ja ćemo biti moderne babe! Neka ti kaže sama @Ната Ли - baba Nata se vere po stenama samo tako! Šta je za nju 2-3 unučeta za razmaziti!

Meni jeste stvarno velika želja da budem zdrava i sposobna da čuvam svoju unučad kada dođe vreme. Pa to gnjaviš, ljubiš, maziš, razmaziš, hraniš domaćim krofnama i onda vratiš mami i tati! Šta ima lepše od toga?

Back