Žene od 50 + godina treba češće da jedu ovih pet namirnica

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
398.150
Prema preporukama nutricionista, ovo su namirnice koje bi žene starije od 50 godina trebalo češće da konzumiraju.

Losos
Masna riba poput lososa pruža visokokvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline koje doprinose zdravlju srca.
Losos obezbeđuje visokokvalitetne proteine za očuvanje mišića, kao i omega-3 masne kiseline koje podržavaju zdravlje srca i mogu smanjiti upale
Osim toga, bogat je vitaminom D, koji doprinosi čvrstoći kostiju i smanjuje rizik od preloma.

Grčki jogurt
Grčki jogurt je odličan izvor proteina i kalcijuma, a sadrži i probiotike koji podržavaju zdravlje creva.
o je namirnica koja istovremeno jača i kosti i mišiće, ali i održava ravnotežu crevne mikroflore
Preporučuje se izbor varijanti obogaćenih vitaminom D, jer to pomaže boljoj apsorpciji kalcijuma.

Sočivo
Sočivo je hranljivo i bogato biljnim proteinima, a lako se uklapa u različita jela.
Pored proteina, sočivo sadrži i gvožđe i vlakna koja pomažu u održavanju energije i stabilnog nivoa šećera u krvi“
Ova namirnica doprinosi zdravoj probavi i pomaže u održavanju zdrave telesne težine.

Piletina

Piletina je klasičan izvor nemasnih proteina koji pomaže u očuvanju mišićne mase. Palinski-Vejd ističe da redovan unos piletine, uz fizičku aktivnost, može pomoći u sprečavanju gojenja povezanog s hormonskim promenama. Kombinacija nemasnog mesa i kretanja podržava zdrav metabolizam i ravnotežu telesne mase.

Sveži sir
Sveži sir sadrži mnogo proteina, a malo kalorija i masti, što ga čini idealnim izborom za žene nakon pedesete.
Sveži sir je koncentrisan izvor visokokvalitetnih proteina, ali s nižim udelom ugljenih hidrata, što ga čini pogodnim i za osobe sa insulinskom rezistencijom. Redovna konzumacija može pomoći u očuvanju zdravlja srca i stabilnom nivou šećera u krvi. (izvor, mediji )

Prema preporukama nutricionista, ovo su namirnice koje bi žene starije od 50 godina trebalo češće da konzumiraju.

Losos
Masna riba poput lososa pruža visokokvalitetne proteine i omega-3 masne kiseline koje doprinose zdravlju srca.
Losos obezbeđuje visokokvalitetne proteine za očuvanje mišića, kao i omega-3 masne kiseline koje podržavaju zdravlje srca i mogu smanjiti upale
Osim toga, bogat je vitaminom D, koji doprinosi čvrstoći kostiju i smanjuje rizik od preloma.
Sve je ovo lepo, ali koliko nas sebi može priuštiti lososa?

Mislim da nisu izmislili rupu na saksiji jer sve navedene namirnice se jedu celog života
Losos može da se zameni sa pastrmkom tako da nije problem, a ima cesto svež losos na sniženju u Lidlu
I meni malo čudno, pa sir, piletina su svakodnevni jelovnik mnogih. Umesto sočiva možda pasulj? Inače, šta sa osobama koje obično posle 50-te razvijaju intoleranciju na laktozu, kako sir i jogurt?

I meni malo čudno, pa sir, piletina su svakodnevni jelovnik mnogih. Umesto sočiva možda pasulj? Inače, šta sa osobama koje obično posle 50-te razvijaju intoleranciju na laktozu, kako sir i jogurt?
koliko se ja secam laktoza je u svezem mleku, a ne u derivatima mleka (pogotovo jogurt gde bakterija izgricka laktozu)

A ja znam da i sir može izazvati te probleme. Možda imam pogrešne info, al mnoge moje prijateljice se žale da im ne prijaju sirevi..
ako su netolerantne na laktozu - sto stariji sirevi, tvrdi sirevi - na primer parmezan (mljac), suseni punomasni, budjavi sirevi i tome slicno. Mladi sir je malo rizican jer je moguce da proces sirenja nije odvojio svu laktozu u surutku.

ako su netolerantne na laktozu - sto stariji sirevi, tvrdi sirevi - na primer parmezan (mljac), suseni punomasni, budjavi sirevi i tome slicno. Mladi sir je malo rizican jer je moguce da proces sirenja nije odvojio svu laktozu u surutku.
Ja obožavam sve sireve i baš bi mi bilo teško odreći ih se :(

Back