Kolika je stvarno inflacija?

Waterfall

Legenda
Poruka
50.451
Kod Šoškića je 11%, a u radnji čak 50%

Mada guverner Dejan Šoškić tvrdi da će se inflacija u ovoj godini zaustaviti na 11 odsto (a planirano je šest), osnovne životne namirnice poskupele su od januara i po 50 i više odsto. Tako je ulje skuplje čak 72 odsto, šećer i brašno po 46 odsto, piletina 33 odsto.

Ekonomista Zoran Popov potvrđuje da se procenat inflacije ne slaže sa poskupljenjima u trgovinama.

- To je zato što u prosek ulaze i avioni, kamioni, automobili, bela tehnika... a od, recimo, 1.000 proizvoda koji se posmatraju, samo deset odsto čine životne namirnice - objašnjava Popov.

Neprijatno iznenađenje

Poslednje neprijatno iznenađenje sačekalo je kupce u trgovinama pre nekoliko dana, kada je šećer dostigao cenu od 80 dinara po kilogramu, iako je na početku godine koštao 54.

Direktor šećerane „Senta" Ljubiša Radenković objašnjava za Press da je na cenu šećera najviše uticalo poskupljenje gasa.

- Gas je drastično poskupeo ove godine, sa 23 na 39,7 dinara po kubnom metru. Poskupeli su i svi ostali energenti, kao i otkupna cena šećerne repe. Iako smo u martu imali dogovorenu cenu sa poljoprivrednicima od 2,7 dinara po kilogramu, Hrvati su počeli da im nude oko 3,3 dinara, pa su mnogi prodavali repu njima. Isto je i sa BiH i Makedonijom - navodi Radenković.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednih proizvođača Miroslav Kiš objašnjava da je poskupljenje šećera od 50 odsto pogodovalo samo šećeranama.

Prepolovljena setva

- Nama šećerane plaćaju otkupnu cenu koja je ugovorena pre poskupljenja svih naših inputa, oko 2,7 dinara po kilogramu. Pošto nam to stvara prevelike troškove, iduće godine setva će definitivno biti prepolovljena. Sa ovakvom politikom šećerana mi ćemo propasti - žali se Kiš.

fokus.jpg


link
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Znaci da se spremimo..(kako god ovo shvatite ;) )
 

Back
Top