KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Nedeljni kolači, za ovu nedelju. :lol: Bela pita, ili limun kocke. Jedan kolač, a dva imena. :)

3r8lu.jpg

PRINCES KROFNE

10 velikih kasika vode, 10 velikih kasika ulja staviti da prokuva, dodati 150 gr brasna, nema veze da li je ostro ili meko, pravila sam mnogo puta i sa jednim i drugim, nema razlike,ostaviti kuvano testo da se ohladi.Ne treba prasak za pecivo.
U hladno dodavati jedno po jedno jaje, znaci dodas celo jaje i miksiras onim zicama za testo, pa dodas drugo jaje pa opet miksiras, ja dodajem jaja do god testo ne dobije sjaj kao da si ga premazala sa uljem, otprilike ode jedno 5-6 jaja, ali kazem ti da pratis kako izgleda testo.
Spricem na pek papiru istisnem kupice velicine oraha, ako zelish vece onda napravis vece kupice, mora imati razmak da se ne bi slepile.
Rerna mora da je zagrejana na 200 stepeni i vazno , vrlo vazno za princeske NE OTVARATI VRATA OD RERNE DO GOD SE NE ISPEKU, treba da imaju onu lepu braonkasto zutu boju i da su lepo narasle.
FIL

1l mleka, 3 pudinga od vanile, 250 grama secera i 5 kesica vanil secera.Skuvati i u ohladjeno dodati 1 1/2 margarin.
Od ove mere treba da dobijes 30-tak komada.

evo jedan fini recept z:)

RAPSODIJA TORTA

Kore:
2,5 dcl vode
pola margarina
2 zlice secera
prstohvat soli
12,5 dkg brasna
6 jaja
Zakuhati vodu, dodati margarin, secer, prstohvat soli i na kraju brasno.
U mlako dodati jaja (jedno po jedno)
Od te smjese peci 2 kore
(kore budu valovite)

Biskvit:
10 bjelanjaka
10 zlica secera
3 zlice ulja
pola praska za pecivo
10 zlica brasna
Ispeci biskvit

Fil:
8 dcl soka od visanja
8 zlica secera
6 zlica gustina
70 dkg visanja
Skuhati i vruce preliti preko biskvita

Krema:
10 zumanjaka
10 zlica secera
2 vanili secera
sve izraditi i ukuhati u 1 lit.mlijeka
U vruce dodati 4 zelatine prethodno rastopljene u 160ml vode.
U hladno dodati 1 lit. izradenog slatkog vrhnja

Slagati:
bijeli biskvit, visnje, pola kreme, kora, pola kreme, kora

Gornja kora bude valovita, posuti ju secerom u prahu ili cokoladom u prahu

TROSRTUKI UZITAK
KORA
6 bjelanjaka
170 gr secera
150 mleveni oraha
3 kas brasna
2 kas prezla
koru peci u cetvrtastoj tevsiji

FIL
7 dc mlijeka staviti da prokuha ,a za to vrijeme umutiti 2 pudinga od vanilije saa malo mlijeka u to dodati 6 zumanjaka sa 6 kas secera.Sve to zakuhati u mlijeku.U ohladjeno dodati jedan margarim.Fil podjeliti u dva djela,u jedan dio dodati 50 gr otopite cokolade.
slagati kora zuti fil-pa petit keks umocen u mlijeko- pa tamni fil na kraju postutti orasima ili naribati cokoladu....

evo još jedan fini receptić, može biti torta, ali mi smo pravile kao kolač...

BOEM

Kore:
12 bjelanjaka
25 dkg šećera
40 dkg prženih mljevenih lješnjaka
5 dkg kakaa
4 žlice brašna

Žuti fil:
6 žumanjaka
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
3 žlice gustina
3 žlice mekog brašna
4 dcl mlijeka
20 dkg margarina

Tamni fil:
6 žumanjaka
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
3 žlice gustina
3 žlice mekog brašna
4 dcl mlijeka
20 dkg margarina
10 dkg čokolade za kuhanje

Priprema:

Kore:
Izraditi bjelanjke u cvrst snijeg, dodati secer, zatim brasno, kakao i ljesnjake.
Podijeliti na 4 dijela tj. ispeci 4 tanke kore.

Zuti fil:
Izraditi zumanjke, secer i vanilin secer, dodati 1 dcl mlijeka, zatim brasno i gustin. Smjesu zakuhati u ostalih 3 dcl mlijeka. U hladan fil dodati margarin.

Tamni fil:
Izraditi zumanjke, secer i vanilin secer, dodati 1 dcl mlijeka, zatim brasno i gustin. Smjesu zakuhati u ostalih 3 dcl mlijeka. U hladan fil dodati margarin i otopljenu cokoladu za kuhanje.

slagati:
kora, zuti fil
kora, tamni fil
kora, zuti fil
kora tamni fil
posuti mljevenim ljesnjacima ili staviti cokoladnu glazuru

file.php

file.php

Jedan lep kolac od mene...

"CRNI POLJUBAC"

Kora:4 zumanca umutiti sa 200 gr secera, dodati 1 vanil secer, 3 velike kasike kakaa,150gra margarina, 200gr brasna, 1 prasak za pecivo.
Sve izmesati mikserom i sipati u malo dublju posudu koju ste namazali margarinom i posuli brasnom, ili jednostavno stavite samo pek papir za pecenje.
Posuda precnika 25 cm.Peci na 200 stepeni 20 minuta.
Beli sam od belanaca: 4 belanca i 200gr secera mutiti mikserom na pari 5 do 7 minuta.Premazati preko kore koja je jos vruca.
Istopiti 100 gra cokoalde sa 50gr margarina i poprskati preko kolaca.

IMG_8565-1.jpg

IMG_8562-1.jpg

Mozda i nije bas pravo mesto da postavim ovo pitanje, ali ne znam na koju bi ga temu stavila. Dakle imam poruceno slavsko zito za jednu musteriju ja kada ga pravim meni stavim svega otprilike. Da li neko ima od vas ima pravi recepr i posto joj to treba za skolu za ucenike i nastavnike da li bi valjalo da ga stavim u minjone da ne bi tamo sluzili sa sve kasicicama. Molim vas za recept i ideju.

Moja mama je još od svoje gazdarice tokom studija u Beogradu (stare Beogradske gospođe u najlepšem smislu reči) naučila da u žito ide "koliko žita, toliko oraha". Šećera po ukusu.
Ona ga tako pravi... ja ne pravim i nešto ga, priznajme, i ne volim posebno (volim nesamleveno kuvano žito koje zasladim medom)

Moja mama je još od svoje gazdarice tokom studija u Beogradu (stare Beogradske gospođe u najlepšem smislu reči) naučila da u žito ide "koliko žita, toliko oraha". Šećera po ukusu.
Ona ga tako pravi... ja ne pravim i nešto ga, priznajme, i ne volim posebno (volim nesamleveno kuvano žito koje zasladim medom)
To je to. Moram da dodam tri stvari:
1. odnos 1:1 žito : orasi ali može da se smanji količina oraha i za toliko dodamleveni badem. Šećer po ukusu i to krsital šećer;
2. ako se stavlja oraščić ne sme da se pretera jer on hoće da gorči. Znači staviti ga umereno;
3. kad se formira gotovo žito posuti ga mlevenim orasima a nikako ne prah šećerom jer će prah šećer ovalažiti i neće niti biti lepo niti ukusno.

PS ja žito meljem dva puta jer volim kada je sitnije i suvlje - to je već stvar ukusa.

Back