KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Dok sam sinoc cekala da mi se ispeku projice, odlucih na brzinu da napravim kolac na ciji sam recept naletela na RTL-ovom sajtu iz emisija Sto za 5. Na zalost nisam uspela da fotografisem ni jedno parcence posto se pojeo pre nego sto se i ohladio. Kolac se sprema za nekih 30-tak minuta, a ukus je za onog ko voli cokoladu FANTASTICAN!

Kockice u coko Wellesu

4 jaj, 4 kasike secera, vanil secer, 3 kasike kakaa, 0,5dl ulja, 0,5 dl mleka, pola paketica praska za pecivo, 4 kasike brasna. Ka preliv istopiti na tihoj vatri 300 g cokolade za kuvanje u 500ml slatke pavlake. ( ja sam stavila 200 g cokolade i jedno 3 kasike Milke u prahu- one za pravljenje cokoladnog mleka ).
Cvrsto ulupati belanca sa na vrh noza soli i dodavati kasiku po kasiku one 4 kasike secera. Odvojeno umutiti ostale sastojke i dodati ih sneu od belanaca. Pazljivo umutiti varjacom.
Sipati u pleh namazan sa margarinom i posut sa brasnom velicine priblizno 36x23 cm. Peci na 200 C nekih 10-15 minuta. Kad je peceno iseci na kocke i dok je vruce preliti sa rastopljenom comoladom u slatkoj pavlaci. Lepse je kad se malo prohladi i krem stegne mada je fantastican i topao.

Nadam se da ce vam se dopasti:)

Poslednja izmena:
PARADAJZ KOLAC
2 cela jaja,16 velikih kasika secera, 16 velikih kasika ulja,16 velikih kasika brasna, 16 velikih kasika kuvanog paradajza, 2 vanil secera i 1 prasak za pecivo.
Sve izmiksirati i sipati u podmazan i brasnom posut pleh. Peci 30 minuta na 200 stepeni. Vruc kolac posuti secerom u prahu koji je zamirisan vanilom.
Prijatno.
IMG_8570-1.jpg

Jaco, zanimljiv kolac :)
Ovo mesto mi se svidja za rolatic, pa se premaze dzemom ili smao pavlakom (kao sto je Goca pisala da rolat maze pavlakom)

Ovo sam pravila prosle nedelje, fotke nema, a ja sam se docepala, zadnjeg parceta :)

Coko banana kolac, recept sa pokupljen negde na internetu

Karamel:
100g putera
100g svetli muscovado secer ( nemam pojma, koji je to secer, ja sam stavila obican zuti secer)
3 banane ( stavila sam 4 )
Testo:
2 jaja
100 g secera
100 g putera
100 ml mleka
vanilin secer,2 kesice
1/4 kasicice soli ( stavila sam prstohvat)
3/4 kasicice sode bikarbone ( stavila sma prasak za pecivo)
6 kasicica kakaa ( stavila sam 100g otopljenje cokolade)
100 g brasna

Najpre rastopiti puter i secer zajedno i sipati u tepsiju ( tepsiju premazite uljem ili rastopljenim puterom i pobrasnite) ili serpu u kojoj hocete da pecete, pekla sam u serpi od 5l.Potom poredjajte banane koje ste isekli na komade duge oko 3cm i stavite ih uspravno.
Za testo, umutitite jaja sa secerom, dodajte mleko, rastopljeni puter, vanilin secer, parasak za pecivo i brasno. Sve dobro sjedinite, prelijte preko banana i pecite na 180 stepeni oko 40 minuta ( svako zna svoju rernu, pa neka prilagodi kako treba).
Kada se kolac ohladi, prevrnite ga na tacnu.

Posto mi se cinilo da je malo testa, pravila sam jednu i po meru testa i stavila 4 banane. Kada sam okrenula kolac namazala sam ga umucenom slatkom pavlakom i sekla sam ga kao tortu.
Parce izgleda bas dekorativno kada se isece.

Poslednja izmena:
Plazma kolačići

Osnovni recept
Umutiti 1 celo jaje sa 50gr. prah šećera.
Staviti na paru i kuvati 3 minuta uz neprekidno mešanje.
U to dodati 100gr. maslaca i 2 štangle mlečne čokolade.
Mešati dok se sve ne otopi i sjedini.
Skinuti sa šporeta i dodati 300gr. mlevenog plazma keksa.
Ostaviti da se ohladi.

Ohladjenu masu razvući oklagijom na željenu debljinu i kalupčićima vaditi kolače.
Poređati ih na rešetku i svaki preliti glazurom u željenoj boji.

Glazura
Kuvati uz neprekidno mešanje sok od jednog limuna i 200gr. šećera u prahu. Kada se šećer otopi a sirup malo zgusne, umešati 80gr. maslaca. Kada se maslac otopi nastaviti sa mešanjem da se masa ohladi i pobeli. Određenu količinu glazure bojiti željenom bojom i preliti preko kolača.

Predlog
U masu za kolače po želji se mogu dodati seckane žele bombone, seckane čokoladne bananice i seckani orasi, lešnici ili šta ko voli.
Umesto date glazure kolači se mogu preliti čokoladom.

Uploaded with ImageShack.us

PARADAJZ KOLAC
2 cela jaja,16 velikih kasika secera, 16 velikih kasika ulja,16 velikih kasika brasna, 16 velikih kasika kuvanog paradajza, 2 vanil secera i 1 prasak za pecivo.
Sve izmiksirati i sipati u podmazan i brasnom posut pleh. Peci 30 minuta na 200 stepeni. Vruc kolac posuti secerom u prahu koji je zamirisan vanilom.
Prijatno.
IMG_8570-1.jpg
Jaco...ovo je kolac koji sam ja prvi pravila i cesto.Neki dan sam pricala o njemu.Tako jednostavan,a ukusan...Setila sam se svojih pocetaka i detinjstva...

ledolina
Priprema
1
Mlijeko i vrhnje pomijesati, oduzeti 150-180 ml i dobro izmijesati s gustinom.
2
Ostatak mlijecne tekucine staviti kuhati, kada zavrije, temperaturu skroz smanjiti i lagano (uz stalno mijesanje) ukuhati razmuceni gustin. Krema se odmah zgusne, kuhati 1-2 minute.
3
Umijesati van. secer i podijeliti smjesu na 2 dijela. U jedan dio umijesati nakidanu cokoladu i mijesati dok se rastopi. U drugi dio umijesati secer (satviti vise po zelji).
4
Duguljasti pleh (za kruh – moj je 27×8 cm), obloziti prozirnom folijom. Stavljati jednu zlicu bijele kreme pa tamne i tako sarati dok se potrosi sva krema.
5
Na jos vrucu kremu poslagati i lagano utisnuti kekse. Ostaviti oko 15 minuta na sobnoj temperaturi a zatim staviti u frizider na par sati (najbolje preko noci).
6
Ohladjeni desert pokolopiti odgovarajuom tacnom i pazljivo prevrnuti, odvojiti od folije….i uzivati u ledenom, finom deserticu.
7
Mala napomena; bijela kremica je nesto meksa od tamne…ali predivno se preklapaju. Po zelji dodati malo bijele cokolade u bijelu kremu. Mala sitnica koja moze olaksati mjerenje gustina je ta da sam izjerila i u ml, tako da dodje tocno 200 ml. Posluzivanje moze biti i u casama ...u tom slucaju keksice nakidati na komadice i staviti na dno case pa onda kremice. Moze se staviti i u zamrzivac. Pojeo se tako brzo da sam isti dan radila opet...stavila sam u zamrzivac i prije posluzivanja ostavila 1 sat da smeksa. Moze se staviti na neki biskvit i posluziti kao tortu, ali u tom slucaju staviti najprije biskvit pa onda kreme i koristiti kalup s obrucem.
Sastojci
ledena krema
500 mlmlijeka 500 ml vrhnja za slag 12 jusnih (punih) zlica - 110g gussnela Podravka (skrobnog brasna) 1 vrecicavanil secera 100 g tamne cokolade 4 zlicesecera i jos.. keksi petit ili slicni

Pravila sa coolanarike mogu reci da je dobar.

Ups zaboravila sam recept :D:D:
Za testo lene pite
1 margarin
1zumance
1 kasika secera
1 kasika pavlake
malo praska
brasna po potrebi otprilike 150 gr
Od ove mase razviti na masnom papiru 2 kore velicine pleha 27x35
Nadjev
umutit 5 zumanaca sa 150 gr secera dodat 100gr istopljene cokolade i 100gr oraha.
Posebno umutiti 5 belanaca i dodat ovoj masi .Polako izmesat
U tepsiju stavit jedno testo od lene pite pa na njega istrest nadev i opet po nadevu stavit drugi deo testa od lene pite
Ispeci i preliti sa 100gr cokoladne glazure Prijatno ....

Back