KOLAČI: recepti, saveti, ideje...

Mislim da i Jaca023 treba da stavi svoj recept za lincer (ako već postoji, izvinjavam se), probala sam i stvarno je dobar.
Smeh, pobednički kolač je nekako bacio u drugi plan sve ostalo što si donela, a sve je bilo super. Da li postoji tema sa kolačima, slatkim pitama i sl, onim što pravimo za svoju dušu, a nije za slave, prodaju ili druge vrste okupljanja?

Čitajući recept za pobednički kolač, setila sam se ovoga:
1. PITA SA ORASIMA (lešnicima ili bademima)
 I deo: Umutiti 3 jajeta sa 4 kašike šećera, dodati 4 kašike oraha (badema ili lešnika), 3 kašike brašna i ½ praška za pecivo, pa polako umešati jednu šoljicu mleka i jednu šoljicu ulja. Peći u podmazanom i posutom plehu. Pečeno izvaditi na hartiju, pa u istom plehu ispeći drugi deo.
 II deo: Umutiti 3 jajeta sa 6 kašika šećera, dodati 3 kašike brašna i ½ praška za pecivo, pa polako umešati jednu šoljicu mleka i jednu šoljicu ulja. Peći u podmazanom i posutom plehu.
 Ušpinovati 2 čaše šećera i jednu čašu vode, dodati malo limuna, pa polovinu još dok je vrela preliti preko vrućeg drugog dela.
 Skuvati jedan puding prema uputstvu, pa dodati u toplo 150gr margarina i 2-3 kašike mlevenih oraha (badema ili lešnika).
 Polovinu pudinga sipati preko natopljene kore (drugog dela), staviti koru koja je prva pečena, preliti je sirupom, pa ostatkom pudinga. Posuti sa malo mlevenih oraha (badema ili lešnika) i staviti u frižider.

Mislim da i Jaca023 treba da stavi svoj recept za lincer (ako već postoji, izvinjavam se), probala sam i stvarno je dobar.
Smeh, pobednički kolač je nekako bacio u drugi plan sve ostalo što si donela, a sve je bilo super. Da li postoji tema sa kolačima, slatkim pitama i sl, onim što pravimo za svoju dušu, a nije za slave, prodaju ili druge vrste okupljanja?

Koliko ja znam sve je ovde. Kod mene, a i kod najveće većine ovde je sve to isto. .
I još jednom NEMA POBEDNIČKOG KOLAČA!
Sistem takmičanja je bio takav da se odnesu svi kolači iz iste kategorije. Žiri sigurno ne proba sve što se odnese, za ovaj kolač slučajno znam da je proban... odnosno privukao je pažnju (više pričom nego bilo čim drugim ;)), a nagrada je za sve što je bilo na tacni (uključujući i taj lindzer).
Štaviše, primetili ste da niko nije dobio dve nagrade. Svi tamo znaju da prave kolače. Htedoh reći, nagradu dobijete u jednoj kategoriji... koja se "namesti", a u stvari je dobijete za sve što uradite: dakle i za izgled torte i za dečiju tortu i za ukus torte i za čitav štand, našu pojavu, ponašanje ... sve.

ne znam za druge,ali ja nikad nisam umela da nesto napravim za tudju dusu i posebno za svoju.Verujem da vecina ovde sto pravi i kako pravi za svoju dusu i svoja usta tako radi i za prodaju...pa to nas i drzi u ovom poslu i zato i opstajemo,tacnost recepata,kvalitet i dobar izgled.I mislim da su mnogi otkrili dosta svojih tajni bas ovde i da na ovakvo mesto otvorenog srca ne moze da se nabasa nigde na netu.

Gde je taj recept za lincer?
Svidja mi se ideja o receptima za svoju dusu:ok:

Gde je taj recept za lincer?
Svidja mi se ideja o receptima za svoju dusu:ok:
Za recept za lincer obrati se Jaci :).
Jacoooooooooooooooooooooooooooooooooo:hej:
Za ovo drugo... može da se otvori tema, ali ćemo rasplinuti recepte budući da se mnogi već nalaze na ovoj i sitnim kolačima. Možda neko misli da se foliramo, ali stvarno nema razlike u receptima "za javnost" i "za nas". Bar kod većine ovde prisutnih.

Već koji put klikćem na tvoju "vagicu" za reputaciju pa ne može :roll:.
nemam ja ništa protiv novih tema, naprotiv, samo nije loše da sve bude na svom mestu... ili bar blizu toga... zbog svih novih članova, onih koji se ne snalaze sa pretraživačem... a i zbog nas. Ko će sve pamtiti?!

Ja probala Majine Viski plamenčiće. Dobri su samo sam preterala sa viskijem pa me posle mrzelo da čekam da se stegne. Izlomljeni malo, ali su ukusni. Pored su Dacine Vatrene kuglice sa bejlisom -super su. A ovo sam na kraju probala i moj čizkejk ali na način Minje(ono u čašama za jogurt ali skraćene). Nije loše ispalo. Važno da se pojelo.

Prilozi

• Slika0331.jpg
    Slika0331.jpg
    46,1 KB · Pregleda: 55
  • Slika0337.jpg
    Slika0337.jpg
    13,4 KB · Pregleda: 27
Mislila sam gde da napisem ovaj recept i na kraju odlucila ovde jer ga ja pravim kao kolac.

Posni kolac

200 gr. crvenog vina, 200 gr. secera, 1 soljica (za kafu) ulja, 4 kasike marmelade (od sljiva), 350 gr. brasna, 1 kasika sode bikarbone, 2 kasike kakaa, 1solja (200 ml) mlevenih oraha.Sce se pomesa, sipa se u podmazan pleh od sporeta (ulje i brasno) 38x34 cm, pece se na 200 stepeni. Kad se ispece sece se na pola, prelije se sokom od pomorandze (1 soljica za kafu).
Fil: 75 gr. mleka od soje sa ukusom vanile rastvoriti u 750 ml vode.U to zakuvati 3 kesice pudinga od vanile i 9 kasika secera.Kad se ohladi dodaje se 250 gr. margarina.
Redja se testo, 1/2 od fila, testo, 1/2 od fila. Kad se dobro stegne sece se na stanglice.

Ja probala Majine Viski plamenčiće. Dobri su samo sam preterala sa viskijem pa me posle mrzelo da čekam da se stegne. Izlomljeni malo, ali su ukusni. Pored su Dacine Vatrene kuglice sa bejlisom -super su. A ovo sam na kraju probala i moj čizkejk ali na način Minje(ono u čašama za jogurt ali skraćene). Nije loše ispalo. Važno da se pojelo.

I ja isto malo pretjerala sa viskijem (mislim u plamencicima :zcepanje:), ali kod mene je uvijek tako kad su kolaci sa rumom ili viskijem u pitanju ;) Sta da radim kad volimo te "porumljene" kolace - ovo je izraz mog sina :)

Back